ΖΩΗ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ:

Επενδύουμε στη γνώση και την εξειδίκευση των Ελλήνων Ορθοπαιδικών

Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2023 14:36

«Στόχος μας είναι η διαρκής επιστημονική και επαγγελματική υποστήριξη των Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών, η προαγωγή της μυοσκελετικής υγείας και η ανάδειξη του έργου μας στην κοινωνία. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε όρους εξωστρέφειας σε μια εποχή που η χώρα και ο τομέας της υγείας το χρειάζονται περισσότερο ίσως από ποτέ». Με αυτόν τον τρόπο η κ. Ζωή Νταϊλιάνα οριοθετεί τους στόχους της νέας πρόκλησης, καθώς η καθηγήτρια Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας. Με την ανάληψη των καθηκόντων της η κ. Νταϊλιάνα μιλάει στην «Ε».

Συνέντευξη στον Κώστα Γκιάστα

* Kυρία Νταϊλιάνα, έχετε εκλεγεί πρόεδρος στην Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας. Τι σηματοδοτεί η εκλογή σας στη θέση αυτή;
-Κατ΄αρχάς κ. Γκιάστα είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μένα να προεδρεύω σε μια Επιστημονική Εταιρεία η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από δύο χιλιάδες συναδέλφους Ορθοπαιδικούς στη χώρα. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που τη θέση αυτή αναλαμβάνει μια γυναίκα, σ’ έναν κατά παράδοση «ανδροκρατούμενο» χώρο. Εκτός από τιμή ωστόσο συνιστά για μένα και μεγάλη ευθύνη να συνεχίσω το έργο μιας επιστημονικής εταιρείας με μεγάλη παράδοση στην υποστήριξη των επιστημόνων και την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης, με σκοπό την προαγωγή της Ορθοπαιδικής σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να σας πω ότι η ιστορία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) ξεκινά στην ουσία από το 1937, όταν γίνεται η πρώτη απόπειρα των ορθοπαιδικών χειρουργών της εποχής να συσταθεί. Η μεσολάβηση του πολέμου ωστόσο μεταθέτει την ίδρυσή της το 1947 και από τότε μέχρι σήμερα έχει καταγράψει μια συνεχώς ανοδική πορεία η οποία βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο. Για το έτος 2023 λοιπόν, στο οποίο έχω την τιμή να προεδρεύω, θεωρώ σημαντικό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί αυτή η πορεία που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες.

*Ποιοι είναι κατά συνέπεια οι κεντρικοί στόχοι της θητείας σας;
-Βασικός στόχος όλων των διοικήσεων -κατά συνέπεια και της δικής μας- είναι η διαρκής επιστημονική και επαγγελματική υποστήριξη των Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών, η προαγωγή της μυοσκελετικής υγείας και η ανάδειξη του έργου μας στην κοινωνία. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε όρους εξωστρέφειας σε μια εποχή που η χώρα και ο τομέας της υγείας το χρειάζονται περισσότερο ίσως από ποτέ. Για να συμβεί αυτό, η ΕΕΧΟΤ και οι Έλληνες Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί πρέπει να αναδείξουν τη συμβολή της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας στη δημόσια υγεία. Επίσης πρέπει να αναδείξουμε την επιστημονική και κοινωνική προσφορά των Ορθοπαιδικών και τον ρόλο τους στη διαμόρφωση συνθηκών υγείας του πληθυσμού, μέσω της αλληλεπίδρασης με την πολιτεία.

*Η χώρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα στον χώρο της υγείας, από το γεγονός ότι πολλοί νέοι γιατροί αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, το λεγόμενο Brain Drain. Σκέφτεστε τρόπους να περιορίσετε το φαινόμενο τουλάχιστον στις τάξεις των Ορθοπαιδικών;
-Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πολυεπίπεδο. Οφείλεται κυρίως στους όρους και τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται για την εργασία των γιατρών στις δομές υγείας της χώρας, οι οποίες διαφέρουν από αντίστοιχες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Σε ό,τι μας αφορά έχουμε μια σαφή στόχευση στη στήριξη των νέων επιστημόνων και ιδιαίτερα των ειδικευομένων Ορθοπαιδικών. Γι’ αυτό έχουμε εκπονήσει προγράμματα που αφορούν στη διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση τόσο των ειδικευόμενων όσο και των ειδικευμένων Ορθοπαιδικών, με επιστημονικό περιεχόμενο ευρείας θεματολογίας. Κατά συνέπεια, η ΕΕΧΟΤ σε συνεργασία με το Κολλέγιο των Ορθοπαιδικών έχει προγραμματίσει και θα πραγματοποιήσει μια σειρά από επιστημονικές εκδηλώσεις με στόχο τη συνεχώς βελτιούμενη επιστημονική πορεία του κλάδου. Επιπλέον, μέσω της χορήγησης υποτροφιών για τη μετεκπαίδευση των νέων Ορθοπαιδικών σε τομείς αιχμής στοχεύουμε στην απώτερη αξιοποίηση αυτού του επιστημονικού δυναμικού και την εφαρμογή της νέας γνώσης στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα, αλλά και τη μεταλαμπάδευση αυτής της γνώσης. Ταυτόχρονα υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια, που καταβάλλει τόσο η Εταιρεία όσο και πολλά συλλογικά όργανα των γιατρών, για να βελτιώσουμε τους όρους εργασίας σε όλα τα επίπεδα, ώστε προοδευτικά η χώρα μας να γίνει περισσότερο ελκυστική για την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, και να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις απασχόλησης σε θέσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

*Οι Έλληνες γιατροί -και σίγουρα οι ορθοπαιδικοί- θεωρούνται περιζήτητοι σε πολλά συστήματα υγείας της Ευρώπης. Τι είναι αυτό που τους κατατάσσει στις υψηλότερες θέσεις προτίμησης των ξένων δομών υγείας;
-Η εξαιρετική εκπαίδευση που παίρνουν από τα ελληνικά πανεπιστήμια, η κλινική και χειρουργική τους εμπειρία, αλλά κυρίως η συνεχιζόμενη -εφ’ όρου ζωής ίσως- επιμόρφωση, μετεκπαίδευση, πιστοποίηση και επαναπιστοποίηση των γνώσεων. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, σ’ ένα κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η ταχύτατη παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης έχει γίνει πια ένα παγκόσμιο ζήτημα και ως γιατροί είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε αυτούς τους ρυθμούς. Με άλλα λόγια είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε μια συνεχή διαδικασία εκπαίδευσης αλλά και εξειδίκευσης σε θέματα αιχμής. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας έχει προγραμματίσει μια σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων που στοχεύουν ακριβώς σ’ αυτό: Στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των συναδέλφων. Εδώ να σημειώσω ότι στον χώρο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, η Ελλάδα είναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών με σημαντική δραστηριότητα, ενώ μέλη της ΕΕΧΟΤ κατέχουν σημαντικές θέσεις σε διεθνείς εταιρείες. Μέσω της αλληλεπίδρασης των μελών της ΕΕΧΟΤ με τις διεθνείς εταιρείες προάγεται η εκπαίδευση, αλλά και η εκπόνηση προγραμμάτων και μελετών με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας.

*Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το «μεγάλο γεγονός» στη διάρκεια της θητείας σας;
-Αναμφίβολα το 79ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Divani Caravel Hotel στην Αθήνα από 4 ως 7 Οκτωβρίου 2023, με συμμετοχή των Τμημάτων της Εταιρείας μας, διακεκριμένων Ορθοπαιδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών (EFORT, ESSKA, EHS, IOTA). Όμως υπάρχουν και πολλά σημαντικά ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθούμε εκτός από τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιστημονική ώθηση. Αυτά αφορούν την προαγωγή της ειδικότητας της Ορθοπαιδικής με στόχο την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών, την ενημέρωση κοινής γνώμης για παθήσεις και κακώσεις μυοσκελετικού, τον συμβουλευτικό ρόλο της ΕΕΧΟΤ προς την πολιτεία για θέματα που αφορούν γιατρούς και ασθενείς, και βέβαια την ανάπτυξη δράσεων εθελοντισμού και κοινωνικής ευθύνης. Μέσα στο πλαίσιο των τελευταίων δράσεων και πλήρως συναισθανόμενοι την τραγική συνθήκη που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας στη γείτονα χώρα, συντονίζουμε, σε συνεργασία με τον αρμόδιο κυβερνητικό συντονιστικό φορέα της Ελλάδας, την προσφορά ιατρικής βοήθειας στους πολυτραυματίες της Τουρκίας από Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς μέλη της Εταιρείας μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass