ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΥΣΙΡΛΗ:

Να αρπάξουν οι νέοι τη ζωή στα χέρια τους

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2023 14:09

Συνέντευξη στον Κώστα Γκιάστα
«Στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, όσο μπορώ να γνωρίζω, δεν λειτουργεί κάτι αντίστοιχο, οπότε μιλάμε για μια πρωτοποριακή κίνηση του Δήμου Λαρισαίων και του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Πρόκειται για έναν πολυχώρο που περιλαμβάνει δράσεις σχετικές με τον εθελοντισμό, τη μη τυπική μάθηση, καθώς και την πολιτική και την πολιτιστική ενεργοποίηση των νέων. Το Κέντρο Νεότητας είναι απαραίτητο για τη Λάρισα».
Με αυτόν τον τρόπο η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, κ. Φωτεινή Μυσιρλή, οριοθετεί τον μεγαλύτερο ίσως στόχο για το έτος που διανύουμε, το οποίο θα είναι και το τελευταίο για την παρούσα σύνθεση, καθώς στα τέλη του 2023 θα υπάρξει ανανέωσή του. Ωστόσο, επισημαίνει πως μέσα στους επόμενους μήνες θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί την πρόταση του Κέντρου Νεότητας μέχρι τον Μάιο του 2023. Όσον αφορά τώρα σον χώρο που θα στεγάσει το Κέντρο, μπορεί να μην έχει καθοριστεί ακόμη, όμως, προ ημερών ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε ακόμη και στο Μπεζεστένι.


Πιο αναλυτικά, η συζήτηση με την εκπαιδευτικό, κ. Μυσιρλή, ξεκίνησε με την ίδια να εξηγεί τον ρόλο του Συμβουλίου Νεολαίας, λέγοντας πως «αποτελεί πια έναν από τους πιο βασικούς θεσμούς για την πόλη της Λάρισας. Πρόκειται για ένα πολύ ενεργό όργανο, με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που έχει συμβάλει στη βελτίωση της Λάρισας. Η συμμετοχή των νέων στα κοινά είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει το Δ.Σ.Ν. στην κοινωνία μας».
* Είμαστε στο μέσον της διετούς θητείας σας. Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής και τι στοχεύετε για το 2023;
- Ένας από τους βασικότερους στόχους μας στην αρχή ήταν η γνωριμία με την κοινότητα της πόλης μας. Έτσι, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις που στόχευαν στην «εξωστρέφεια» του Συμβουλίου και στην ενημέρωση των όλων των πολιτών για την ύπαρξή του. Με σταθερά βήματα και με συνεργασίες με φορείς του Συμβουλίου μας, αλλά και όχι μόνο, πιστεύω πως το πρόσημο αυτής της προσπάθειας είναι θετικό.
Οι στόχοι του 2023 θέτουν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Η διατήρηση της εμβέλειας που εκπέμπει το Δ.Σ.Ν. του Δήμου μας παραμένει. Έπειτα, η ένταξη και η ενεργός συμμετοχή ατόμων από μειονεκτούμενες ομάδες είναι προτεραιότητα για εμάς, καθώς δεν δύναται για εμάς η ύπαρξη ενός Συμβουλίου για τους νέους και τις νέες δίχως να είναι συμπεριληπτικό. Αυτό ξέρετε είναι και ένα από τα στοιχεία που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τα άλλα Συμβούλια Νέων και θα συνεχίσουμε να το υπερασπίζουμε. Επιπρόσθετα, η δημιουργία και η έναρξη της λειτουργίας της Μαθητικής Επιτροπής είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους για εμάς, ώστε να έχουν την ευκαιρία εκπρόσωποι ή μέλη των Δεκαπενταμελών Συμβουλίων των Λυκείων του Δήμου μας να συμμετέχουν ενεργά.
* Οι νέοι της Λάρισας είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πόλη τους;
- Όπως σε κάθε κοινωνία, έτσι και στη Λάρισα, θα συναντήσουμε μία μερίδα νέων που προβληματίζεται, έχει γνώμη και άποψη και τολμά επίσης να την παρουσιάσει και να τη μοιραστεί σε κάθε ευκαιρία. Όπως είναι λογικό, από την άλλη πλευρά υπάρχουν νέοι που προτιμούν να απέχουν. Γι’ αυτό μέσα από το Δ.Σ.Ν. δίνεται μία πολύ καλή ευκαιρία να αρπάξουν οι νέοι τη ζωή στα χέρια τους και να ρυθμίζουν οι ίδιοι ό,τι τους αφορά! Συζητάμε για την πορεία της Λάρισας και για το μέλλον των νέων με εμάς τους ίδιους μέσα. Χωρίς διακρίσεις και χωρίς μισαλλοδοξία.
* Το Κέντρο Νεότητας τι θα είναι, πώς θα βοηθήσει τη Λάρισα; Υπάρχει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη; Στην Ελλάδα λειτουργεί κάπου αλλού;
- Το Κέντρο Νεότητας πρέπει να πούμε πως είναι απαραίτητο στη Λάρισα. Ο δημοτικός σύμβουλος Νεολαίας κ. Γιώργος Τσιουμάνης εισηγήθηκε την αντίστοιχη πρόταση στην τελευταία μας συνεδρίαση, έπειτα από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ισπανία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «SOLIDART», όπου εκεί λειτουργεί ένα Κέντρο Νεότητας.
Στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, όσο μπορώ να γνωρίζω, δεν λειτουργεί κάτι αντίστοιχο, οπότε μιλάμε για μια πρωτοποριακή κίνηση του Δήμου Λαρισαίων και του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Πρόκειται για έναν πολυχώρο που περιλαμβάνει δράσεις σχετικές με τον εθελοντισμό, τη μη τυπική μάθηση, καθώς και την πολιτική και την πολιτιστική ενεργοποίηση των νέων. Ο χώρος που θα στεγάσει το Κέντρο Νεότητας δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Προτείνεται να είναι ένας χώρος που δεν αξιοποιείται και να αποφασιστεί από κοινού μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας.
 * Πώς ήταν η συνεργασία μεταξύ των μελών;
- Η συνεργασία μεταξύ των μελών ήταν πάρα πολύ καλή, καθώς ο στόχος ήταν κοινός και δεν ήταν άλλος από το ακουστεί η φωνή της νέας γενιάς. Κάθε άνθρωπος είναι για κάτι περήφανος σχετικά με τη δική του γενιά. Εγώ μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως η δική μας γενιά έχει την ικανότητα να ξεπερνάει τα εμπόδια και με τον διάλογο να καταλήγει σε προτάσεις και λύσεις.
* Είχατε τη στήριξη από το κανονικό Δημοτικό Συμβούλιο;
- Φυσικά, μας στηρίζουν ενεργά σε όλα μας τα βήματα και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα! Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία, αλλά και επικοινωνία με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακόμη, αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να έχουμε και την υποστήριξη των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου μας. Δεν υπήρξε ούτε μία φορά που να ζητήσαμε τη βοήθειά τους και να μην τη λάβαμε. Αυτό μας δίνει περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε.
* Είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας ένας προθάλαμος για το κανονικό Δημοτικό Συμβούλιο;
- Το Δ.Σ.Ν. δεν αποτελεί προθάλαμο για το κανονικό Δημοτικό Συμβούλιο και το έργο που έχουμε καταβάλει το μαρτυρά. Ξέρετε, αν θεωρηθεί το Δ.Σ.Ν. ως προθάλαμος θα αναιρέσει τους στόχους του. Εμείς θα υπερασπιζόμαστε την ύπαρξή του ανεξάρτητα από το αν επιθυμεί να συμμετέχει στο κανονικό Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί ένας από τους σημαντικότερους στόχους του είναι η πολιτική ενεργοποίηση των νέων και η εξοικείωσή τους με τα κοινά, για όλους τους νέους και τις νέες, ανεξάρτητα από το αν επιθυμούν να εκλεγούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass