ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ:

Χρειάζονται θεσμικές τομές για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. * ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ, ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ, ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ κ.ά. *ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2023 9:00 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Φεβ 2023 9:26

Χρειάζονται θεσμικές τομές για να χαλυβδωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το σύνθημά μας για «Δικαιοσύνη παντού» σημαίνει και «Δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη», δηλαδή να ξαναβρούμε το νόημα των θεσμών και των λειτουργιών της, για το κοινό καλό, μακριά από λαϊκίστικα αιτήματα, φοβικά σύνδρομα και μικροπολιτική εκμετάλλευση.


Αυτό υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στην «Ε», ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μιχάλης Καλογήρου.
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών και τις ευθύνες της Κυβέρνησης, τονίζει ότι η χώρα μας «έχει καταντήσει παρίας της Ευρώπης σε θέματα κράτους δικαίου, διαφάνειας και ελευθερίας του Τύπου», ενώ για την τροπολογία της Κυβέρνησης στο θέμα Κασιδιάρη, υποστηρίζει ότι η πρότασή της «ήταν προβληματική, καθώς αναθέτει στη δικαστική εξουσία μια ουσιαστική εκτίμηση για το εάν ένα κόμμα υπηρετεί με τη δράση και τη λειτουργία του το δημοκρατικό πολίτευμα, βάσει ιδιαίτερα διευρυμένων κριτηρίων».
Όσον αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον αγροτικό τομέα, αναφέρεται στις προγραμματικές δεσμεύσεις του για «μη καταβολή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, την επιβολή πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, την προστασία της αγροτικής γης και τη χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ», ενώ για την ολοκλήρωση του τοπικού ψηφοδελτίου τονίζει ότι θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα «και με άλλα πρόσωπα που θα αποτυπώνουν με δυναμικό τρόπο τον συλλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: την πρωτιά».
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

* Κε Καλογήρου, μέρα με τη μέρα οι τόνοι στο πολιτικό σκηνικό ανεβαίνουν. «Αποχωρήσατε» από τη Βουλή, ενώ στην ατζέντα βάζετε θέματα όπως αυτό των παρακολουθήσεων, της διαφθοράς με αφορμή την ΕΛ.ΑΣ., των «αρίστων» και του επιτελικού κράτους. Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι προετοιμάζονται για… «φορτία τοξικότητας»...
- Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αποχωρήσαμε από τη Βουλή, αλλά από τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων ως μέσο αποδοκιμασίας της Κυβέρνησης. Παραμένουμε στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δεν σωπαίνουμε και δεν αφήνουμε την κυβερνητική πλειοψηφία να συνεχίζει ανενόχλητη την εκτροπή. Η τοξικότητα φέρει το ονοματεπώνυμο του ίδιου του Πρωθυπουργού. Με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη εγκαταστάθηκε ένας εγκληματικός μηχανισμός μέσα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με δική του ευθύνη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει μετατραπεί σε κοινοβουλευτικό βραχίονα της εκτελεστικής εξουσίας, η δική του διακυβέρνηση έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ, η χώρα μας έχει καταντήσει παρίας της Ευρώπης σε θέματα κράτους δικαίου, διαφάνειας και ελευθερίας του Τύπου. Σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων, η κοινωνία απαιτεί λύσεις και αποτελεσματική στήριξη και δεν θα συγχωρέσει τα φορτία τοξικότητας που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της στρατηγικής της ΝΔ.

* Πώς σχολιάζετε τη στάση της Κυβέρνησης, από την αρχή μέχρι σήμερα, στο θέμα των υποκλοπών;
Το θέμα των υποκλοπών είναι ένα πολλαπλό σκάνδαλο. Και το κάθε πρόσωπο που τέθηκε σε επισύνδεση από την ΕΥΠ, ή έπεσε θύμα του κακόβουλου λογισμικού predator, είναι ένα ξεχωριστό σκάνδαλο που αποζητά και μια ξεχωριστή έρευνα. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα της ΕΥΠ, πέραν της περίφημης δήλωσης για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ότι «ήταν νόμιμη, αλλά παρά το ήταν νόμιμη ήταν λάθος και δεν το γνώριζε και αν το γνώριζε δεν θα το επέτρεπε (!)», δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση στα εύλογα ερωτήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο. Γιατί παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Φλώρο, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, τους γενικούς γραμματείς εξοπλισμών; Ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας;
Αν υπάρχει ένα «ρυπαρό δίκτυο» εντός της ΕΥΠ, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, ποιοι το αποτελούν; Η εισαγγελέας της ΕΥΠ που υπέγραψε τις διατάξεις άρσης του απορρήτου ανήκει σε αυτό το δίκτυο; Αν ήξερε τι υπογράφει και ήταν παράνομο γιατί παραμένει στη θέση της; Αν δεν ήξερε τι υπογράφει, τότε πάλι γιατί παραμένει στη θέση της; Γιατί πρόσωπα που επισυνδέθηκαν από την ΕΥΠ έχουν παράλληλα στοχοποιηθεί και από το Predator; Επιθυμεί πράγματι να «χυθεί» άπλετο φως στην υπόθεση; Αν ναι, γιατί παρεμπόδισε μέσω της πλειοψηφίας του στη Βουλή την εξακρίβωση της αλήθειας με την αδιανόητη, νομικά και πολιτικά, επίκληση του απορρήτου; Αγωνιά για το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει κληθεί ως ύποπτος από τη Δικαιοσύνη; Γνωρίζει ποιοι κατέχουν το υλικό των παρακολουθήσεων; Για ποιον λόγο τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη της Κυβέρνησής του εξαπέλυσαν μια πρωτοφανή επίθεση στον Πρόεδρο και σε μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, επειδή δεν συγκάλυψαν και εκτέλεσαν τα συνταγματικά τους καθήκοντα;
Και τέλος, γιατί δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη; Γιατί δεν κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει για ένα τόσο κρίσιμο για τη λειτουργία του πολιτεύματος ζήτημα; Τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Η υπόθεση των υποκλοπών θα ακολουθεί τον κ. Μητσοτάκη σε όλο τον πολιτικό του βίο, ως διάψευση της δήθεν φιλελεύθερης πολιτικής του ταυτότητας και ως αποτύπωμα της αποκρουστικής σχέσης που μπορεί να έχει τελικά ένας πολιτικός με την εξουσία.
* Το δίλημμα των εκλογών, όπως ο κ. Τσίπρας το έθεσε, είναι «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης», ενώ από τη ΝΔ σας απαντούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «φοβάται» να θέσει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας»...
-Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν «φοβάται» ούτε να θέτει ούτε να απαντά σε διλήμματα. Αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής είναι η διαρκής προσπάθεια να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία. Γιατί στα δικά της διλήμματα δίνουμε απαντήσεις. Αυτό είναι το κρίσιμο.
Υπάρχει ένα αξιόπιστο πολιτικό σχέδιο που θα μπορέσει να κάνει καλύτερη τη ζωή μας ή θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων; Θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας ή θα συνεχίσουμε να φοβόμαστε για το μέλλον; Θα μπορέσουμε να παραμείνουμε στη χώρα ή θα αναζητήσουμε αλλού καλύτερες συνθήκες εργασίας; Θα επουλώσουμε τα θεσμικά κατάγματα ή θα συνεχιστεί η κυβερνητική ασυδοσία; Θα προασπίσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ή θα επικρατήσουν τελικά τα συντηρητικά και φοβικά αντανακλαστικά;
Και τελικά εμπιστευόμαστε την πολιτική ή θεωρούμε τους πολιτικούς ως ιδιοτελείς διαχειριστές της εξουσίας; Οι πειστικές απαντήσεις σε αυτά τα διλήμματα πιστεύουμε ότι θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι νίκη και της κοινωνίας και της πολιτικής.

* Πάντως όσο εσείς, αλλά και η Κυβέρνηση, προσπαθείτε να αναδείξετε το δίλημμα των εκλογών, γνωρίζετε πως οι μισθωτοί υποφέρουν από την ακρίβεια, ενώ και οι δανειολήπτες, επίσης, αγωνιούν από τις αυξήσεις των επιτοκίων…
- Συμφωνώ απολύτως με τη διαπίστωσή σας. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει διατυπώσει με σαφήνεια δίκαιες και κοστολογημένες προτάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος, με αύξηση του κατώτατου μισθού και υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και για τους μισθούς του Δημοσίου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επιστροφή των αναδρομικών και αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, δεσμευόμαστε για τη ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής, την κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, τη θέσπιση πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης, και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση. Και επειδή βρισκόμαστε στη Θεσσαλία, ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για τους αγρότες, για τη μη καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, την επιβολή πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, στην προστασία και της αγροτικής γης και στη χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ.
Πρόκειται για τον πρώτο νόμο που θα ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ένα ολιστικό σχέδιο που θα εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

* Κατά την άποψή σας στην τροπολογία της Κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη, τίθεται θέμα συνταγματικότητας;
- Πρέπει να σας πω ότι κατ’ αρχάς συμμερίζομαι τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από τους κόλπους των δικαστικών ενώσεων σε σχέση με το πώς η ανάθεση στη δικαιοσύνη να εκφράσει αξιολογική κρίση για ζητήματα που άπτονται της συμμετοχής στις εκλογές καταλήγει σε δικαστικοποίηση της πολιτικής που θα δημιουργήσει περαιτέρω όρους πολιτικοποίησης της Δικαιοσύνης.
Η πρόταση της Κυβέρνησης ακριβώς σε αυτό το σημείο ήταν προβληματική, δηλαδή στο ότι αναθέτει στη δικαστική εξουσία μια ουσιαστική εκτίμηση για το αν ένα κόμμα υπηρετεί με τη δράση και τη λειτουργία του το δημοκρατικό πολίτευμα και αυτό βάσει ιδιαίτερα διευρυμένων κριτηρίων.
Τα προβλήματα αυτά ξεπερνούσε η δική μας πρόταση, που διαμορφώθηκε μετά την εκδήλωση της διάθεσής μας να προχωρήσουμε σε μια συναινετική λύση, προκρίνοντας τη συναίνεση έναντι της αρχικής μας θέσης. Όπως ξέρετε, αποδεχθήκαμε μια πρόταση, με τις αναγκαίες προσαρμογές, που υποστηρίχθηκε στη δημόσια συζήτηση από έγκριτους συνταγματολόγους, δικηγόρους και πολιτικούς επιστήμονες. Κατέληγε η πρόταση αυτή στην πρόβλεψη μιας τυπικής προϋπόθεσης, με δύο στοιχεία: Πρώτον την ύπαρξη καταδίκης εις βάρος ενός μέλους εκλογικού συνδυασμού μόνο για τα εγκλήματα της εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης και όχι για την πληθώρα πράξεων που προέβλεπε η τροπολογία της Κυβέρνησης και δεύτερον την τέλεση αυτών των πράξεων στο πλαίσιο και υπό το πρόσχημα κόμματος. Το τελευταίο είναι κάτι που προκύπτει από ένα τυπικό στοιχείο, το περιεχόμενο της καταδικαστικής απόφασης του ποινικού δικαστηρίου.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι η δική μας άποψη και έθετε φραγμό σε εγκληματικά μορφώματα ή πρόσωπα καταδικασμένα που καταχρώνται τη μορφή του κόμματος και το εργαλειοποιούν για εγκληματική δράση, αλλά και δεν έφτανε έως τη δικαστοποίηση της εκλογικής διαδικασίας με την ανάθεση σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ιδιαίτερα φορτισμένων αρμοδιοτήτων στη δικαστική εξουσία.
* Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επικριθεί για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Πώς σχολιάζετε τις αλλαγές που ακολούθησαν από τη σημερινή Κυβέρνηση;
- Είναι γνωστό ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας συντάχθηκαν από εκπροσώπους των σημαντικότερων θεσμών ποινικού δικαίου στη χώρα (νομικές σχολές, δικαστήρια, δικηγορικοί σύλλογοι, επιστημονικές ενώσεις) μετά από εργασίες δεκαετιών που συνέπεσαν με τη θητεία διάφορων κυβερνήσεων. Μάλιστα, η ψήφισή τους με τη συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία των κωδίκων διασφάλισε ότι αυτοί ψηφίστηκαν ακριβώς όπως δόθηκαν σε εμάς στην τότε Κυβέρνηση από την Επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., λοιπόν, είχε το πολιτικό θάρρος να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση με μόνο κριτήριο ότι είχε την επικύρωση της συντριπτικής πλειοψηφίας της επιστημονικής κοινότητας.
Είναι, λοιπόν, κρίμα που η ΝΔ στην προσπάθειά της να ανέβει επάνω στο κύμα του «ποινικού λαϊκισμού» διαχέει ψεύδη και προχωρά ανάλογα με την ειδησεογραφική επικαιρότητα σε αποκρουστικά αφηγήματα για τον Ποινικό Κώδικα. Δεν μπορεί βέβαια να κάνει κανέναν να ξεχάσει ότι τόσα χρόνια, υπό την ισχύ του παλαιότερου Π.Κ., η χώρα δεν είχε να επιδείξει παρά βαριά συμπτώματα διαφθοράς και παραβίασης της νομιμότητας από τους πολιτικά και οικονομικά ισχυρούς. Έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο διαστρέβλωσης των πραγμάτων που ο μηχανισμός διασποράς των ψεμάτων της έχει πια αυτονομηθεί τόσο που οδηγείται συχνά στην αυτογελοιοποίησή της.
Τελευταίο παράδειγμα το επιχείρημά της ότι για τις παρακολουθήσεις, που έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έφταιγε το πλαίσιο των κυρώσεων του Ποινικού Κώδικα που διαμορφώθηκε από μια καταξιωμένη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, σε ανύποπτο χρόνο. Ακριβώς, όμως, επειδή κινείται χωρίς αρχές, αλλά μόνο ανάλογα με το κάθε φορά συμφέρει επικοινωνιακά, οι τροποποιήσεις που έχει επιφέρει ιδίως στον Ποινικό Κώδικα είναι αποσπασματικές, αναποτελεσματικές και έχουν οδηγήσει στην αποδιάρθρωσή του.
Θέλω να τονίσω ότι στην Ελλάδα η ρητορική των αυστηρών ποινών δεν οδήγησε ποτέ στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Εξακολουθούμε να έχουμε ποινές που από άποψη αυστηρότητας κινούνται πάνω από τον μέσο όρο των ποινών της Ευρώπης, κι όμως η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι στη χώρα επικρατεί ατιμωρησία. Για αυτό και υποστηρίζω ότι πρέπει να προσανατολιστούμε στην έγκαιρη ανακάλυψη των δραστών και στην ταχύτατη ανεύρεση και αξιοποίησης των αποδείξεων που τεκμηριώνουν το έγκλημα. Πρέπει να είναι βέβαιο σε κάθε δράστη ότι θα συλληφθεί και θα τιμωρηθεί γρήγορα.
Παράλληλα, πρέπει να παύσει η μικροπολιτική τακτική της εκμετάλλευσης των προσωπικών τραυμάτων των θυμάτων, καθώς και του φόβου του κοινού απέναντι στο έγκλημα και να πέσει επιτέλους το βάρος στην ουσιαστική στήριξη των θυμάτων, στη δημιουργία δομών υποστήριξής τους, στη νομική αρωγή με πολιτικές οικονομικής/υλικής ενίσχυσής τους και φροντίδας.
Τελευταίο, αλλά ίσως πιο σημαντικό, αφού θα μπορούσε να είναι το σήμα σε σχέση με τη γενική λειτουργία του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στο μέλλον. Πρέπει να χαλυβδωθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, με θεσμικές τομές.
Το σύνθημά μας «Δικαιοσύνη Παντού» σημαίνει και «Δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη», δηλαδή να ξαναβρούμε το νόημα των θεσμών και των λειτουργιών της, ώστε με την υποστήριξη του νομικού κόσμου, της επιστήμης και της ευρύτερης κοινωνίας να αναπτύξουμε πολιτικές που προορίζονται πραγματικά για το κοινό καλό και δεν αποτελούν απλά ασύντακτες διαδρομές ανάμεσα από λαϊκιστικά αιτήματα, φοβικά σύνδρομα και μικροπολιτική εκμετάλλευση.

* Και με το ψηφοδέλτιο της Λάρισας, τι γίνεται; Πότε θα ολοκληρωθεί; Υπάρχει κάποια έκπληξη;
- Ήδη ανακοινώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων σε όλη την επικράτεια, τα οποία απαρτίζονται από πρόσωπα γνώριμα στις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή νυν και πρώην βουλευτές, αλλά και νέα πρόσωπα που στρατεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη μάχη για την πολιτική αλλαγή. Πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από τη λεγόμενη αμφίπλευρη διεύρυνση, δηλαδή δημοκράτες και δημοκράτισσες μαζί με αριστερούς και αριστερές, νέες και νέους επιστήμονες, ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας και της εργασίας, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες. Οι υποψήφιοι είναι πρόσωπα που δεν επιδιώκουν την προσωπική τους ανέλιξη, έρχονται αυτοβούλως και δηλώνουν τη διαθεσιμότητά τους για να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας που έχει επιφέρει το καθεστώς Μητσοτάκη, κυρίως όμως προκειμένου να υλοποιηθεί το πολιτικό σχέδιο της «δικαιοσύνης παντού» από μια προοδευτική κυβέρνηση. Στη Λάρισα έχει ήδη ανακοινωθεί ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, το οποίο θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και με άλλα πρόσωπα που θα αποτυπώνουν με δυναμικό τρόπο τον συλλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: την πρωτιά.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass