ΜΑΡΙΑ ΓΑΒΑΛΑ

«Ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του στις εκλογές»

Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ * ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΤΟΥΝ ΛΑΜΠΕΡΑ ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ, ΤΟΝΙΖΕΙ

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2023 15:00

«Ο λαός μας έχει τη δύναμη και την πείρα να κάψει τα αντιλαϊκά σενάρια και στις εκλογές να ορθώσει το ανάστημά του, να σώσει τον εαυτό του», διατείνεται η Μαρία Γαβαλά, απαντώντας στις ερωτήσεις της «Ε».


Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και γραμματέας της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η Λαρισαία δικηγόρος ξεδιπλώνει τις απόψεις της, τασσόμενη σαφώς κατά της ΝΔ, αλλά και εναντίον «του άλλου πόλου του συστήματος, αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ και των συναφών…».
Επιμένει στους αγώνες όπου πρωτοστατεί το ΚΚΕ και υπερασπίζεται τη δύναμη της εργατικής τάξης, βλέποντας «σπίθες που ξεπηδάνε από τα κάτω για να κάνουν τα σκοτάδια φως». Και χαρακτηρίζοντας καταξιωμένους αγωνιστές τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ, επισημαίνει ότι «δεν αποζητούν λαμπερά παράσημα και δόξα, αλλά τους διακρίνει ανιδιοτέλεια και σεμνότητα».

* Κυρία Γαβαλά, τον Απρίλη, άντε τον Μάιο, θα έχει εκλογές. Τι προσδοκάτε απ’ αυτές; Ο στόχος για ισχυρό ΚΚΕ, που λέτε, καλύπτεται με ποσοστό λίγο πάνω απ’ το 5%;
- Όσο πιο ενισχυμένο το ΚΚΕ, όσο πιο δυνατό βγει από τις εκλογές, τόσο μεγαλύτερη δύναμη για τον λαό. Εμείς δεν βάζουμε όρια στην ισχυροποίησή μας, ούτε στο κίνημα, ούτε στους αγώνες, ούτε στις εκλογές. Ο λαός μας έχει τη δύναμη, έχει και την πείρα να κάψει τα αντιλαϊκά σενάρια που ξεδιπλώνονται σε βάρος του και μπροστά στις εθνικές εκλογές. Είτε αυτά παίρνουν προπαγανδιστικά από την Κυβέρνηση της ΝΔ την εύηχη ετικέτα της «σταθερότητας και ανάπτυξης για όλους» μέσα στον επενδυτικό παράδεισο των μεγάλων «πορτοφολιών» είτε προπαγανδίζονται ως «δικαιοσύνη για όλους» μέσα στον ίδιο επενδυτικό παράδεισο, από τον άλλο πόλο του συστήματος, αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ και των συναφών «αριστερών προοδευτικών δυνάμεων».
Επομένως, η προσδοκία πρέπει να είναι για κάθε εργαζόμενο, τίμιο άνθρωπο βιοπαλαιστή, για κάθε συνταξιούχο και νέο, που παράγουν ό,τι υπάρχει γύρω μας, να ορθώσει το ανάστημά του, να σώσει τον εαυτό του. Οι ίδιες οι εξελίξεις θέτουν το πραγματικό δίλημμα των εκλογών: αν θα είναι δυνατός ο λαός μας ή αν θα είναι δυνατή η όποιου προσήμου επόμενη κυβέρνηση και αδύναμος ο λαός.

* Θεωρείτε το ίδιο να εκλεγεί ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας; Αποδείχθηκε, πιστεύετε, το ίδιο που κυβέρνησε το ‘15 ο Τσίπρας με το να συνέχιζε πρωθυπουργός ο Σαμαράς;
- Αυτό το ερώτημα ίσως θα είχε ένα ενδιαφέρον το 2016 άντε το 2017. Ενδιαφέρον για το μουσείο της «κέρινης μάσκας», ξέρετε το προσωπείο του, η «πρώτη φορά αριστερά». Αξιοποιώντας, βέβαια, την ιστορική και ιδεολογική μήτρα κομμάτων σαν αυτών, σοσιαλδημοκρατικών, που δράσανε μέσα στο εργατικό κίνημα, στην ουσία βάζοντας την αστική πολιτική μέσα σ’ αυτό. Αυτά θα μου πείτε, είναι ιστορία, όμως, τη βλέπουμε να επαναλαμβάνεται στην Ελλάδα του 2012, όπως στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στην Κύπρο, σε άλλες στιγμές. Γι’ αυτό ο αντιμνημονιακός τίγρης ΣΥΡΙΖΑ που χτυπιόταν ότι θα χτύπαγε το χέρι στις αγορές, πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε γατάκι των μνημονίων που δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς και «βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο», όπως ο ίδιος λέει σήμερα, προσπαθώντας να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη εκείνων που τον πίστεψαν και μάλιστα εναποθέτοντας ελπίδες πάνω του. Μέσα σε λίγους μήνες το στεντόρειο «όχι» έγινε κλαψιάρικο «ναι» το καλοκαίρι του ‘15.
Επόμενα, το σωστό ερώτημα για να γειωθεί στην πραγματικότητα που ζούμε, γιατί κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι μέσα σ’ αυτά τα 8 χρόνια, είναι «ποιος έφερε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη» . Ο ΣΥΡΙΖΑ την έφερε, απονευρώνοντας το κίνημα, σπέρνοντας την απογοήτευση σε υγιή κόσμο που τον ψήφισε. Ξέρετε καλά ότι το ΚΚΕ έχασε τη μισή σχεδόν εκλογική δύναμή του τότε, γιατί είπαμε την αλήθεια. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό που εμφανίζει, που «πουλάει». Ποιος επιβεβαιώθηκε; Το ΚΚΕ ή τα άλλα αστικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, που λυσσάξανε για το «αυτιστικό» ΚΚΕ που δεν μπαίνει σε κυβέρνηση; Δώστε απάντηση μόνος σας, όπως και οι αναγνώστες σας.

* Υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθούν όλα όσα λέει το ΚΚΕ; Πριν τη Δευτέρα Παρουσία…
- Δευτέρα παρουσία και ουτοπία είναι να πιστεύεις ότι μπορείς να ζήσεις σαν άνθρωπος σ’ αυτό το σάπιο σύστημα. Είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να υιοθετήσουν το δόγμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα απ’ αυτό το σύστημα; Εμείς όχι μόνο δεν το πιστεύουμε αυτό, αλλά δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για μια νέα κοινωνία που ο εργαζόμενος άνθρωπος θα ζει από τους κόπους του, που κανείς δεν θα τους κλέβει. Θα μπορεί να ζει χωρίς ψεύτικα όνειρα και αυταπάτες, αλλά στη βάση μιας πραγματικότητας που θα έχει στην προμετωπίδα της ότι κριτήριο για όλα είναι οι ανάγκες των εργαζομένων. Όλα τα άλλα είναι φλυαρίες για κατανάλωση.
Δείτε την πραγματικότητα γύρω σας. Ποιο είναι το κόμμα που σταματά νατοϊκά κονβόι, που απαιτεί να φύγουν οι Βάσεις από τη χώρα μας, που παλεύει ενάντια στην επικίνδυνη κι όλο βαθύτερη εμπλοκή μας, ως Θεσσαλία, και συνολικά ως χώρα; Όταν όλοι οι άλλοι απόλυτα ταυτισμένοι πίνουν νερό στο όνομα «της γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας. Όταν αξιοποιούν ακόμη και τον σεισμό στην Τουρκία, για το μεγάλο παζάρι των διευθετήσεων με την αστική τάξη της Τουρκίας; Πού διαφωνούν δηλαδή; Ποιο είναι το κόμμα που έσπασε στην πράξη τη σιγή νεκροταφείου την περίοδο της πανδημίας; Όταν οι «προοδευτικοί ρεαλιστές» έλεγαν θα λογαριαστούμε μετά; Ποιο είναι το κόμμα που συνέβαλλε στην ανάπτυξη μεγάλων, εμβληματικών αγώνων που εργατικών, αγροτικών, λαϊκών; Όταν στην ηγεσία των τριτοβάθμιων οργάνων εκπροσώπησης των εργαζομένων, η βασική γραμμή είναι το παζάρεμα πόσα θα χάνουν οι εργαζόμενοι; Ποιο είναι το κόμμα που καταψήφισε τη μεγάλη απάτη της πράσινης ανάπτυξης της πολιτικής, δηλαδή που έχει βάλει φωτιά στους λογαριασμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά; Ποιο είναι το κόμμα που σώζει τα σπίτια του κόσμου από τα χέρια των τραπεζιτών όταν η στρατηγική κατεύθυνση όλων τους είναι 700.000 πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα κι ο μεν ένας υλοποιεί ακάθεκτα ο δε άλλος κυνικά ομολογεί ότι «σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι φυσικό να γίνονται πλειστηριασμοί;». Κι ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει.
Το ΚΚΕ πρέπει να είναι ισχυρό για να δυναμώνει αυτός ο δρόμος, της αγωνιστικής διεκδίκησης κι ανάτασης, της αυτοπεποίθησης του λαού με την πράξη του. Αυτός ο δρόμος που έχει αντίπαλο το σύστημα και τις κυβερνήσεις του.

* Η Εργατική Τάξη, μήπως έχει πάει ήδη στον Παράδεισο; Να, το Εργατικό Κέντρο, που είχε και το Συνέδριό του, δείχνει να φυλλορροεί διαρκώς, οι εργάτες είναι, πλέον, κυρίως μετανάστες, ξένοι, πώς το χειρίζεστε αυτό;
- Αυτό που πήγε στον παράδεισο ήταν οι μύθοι για το τέλος της εργατικής τάξης. Στον δρόμο του ταξικού αγώνα η σύγχρονη εργατική τάξη της χώρας μας -επιστημονικά, τεχνικά ειδικευμένη- μαζί με τους κοινωνικούς της συμμάχους που συνθλίβονται απ’ τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης βρίσκει τον βηματισμό της, με το ΚΚΕ μπροστά. Οργανώνεται στα συνδικάτα της, παλεύει τις μαζικές της διαδικασίες, διεκδικεί, οργανώνεται. Αυτή η εργατική τάξη που δίνει συνεχώς μαθήματα συγκλονιστικής, γνήσιας ταξικής αλληλεγγύης στον αδερφό μας τούρκικο λαό, στους συμπατριώτες μας στην καμένη πια και μέσα στα business plan Εύβοια, στους σεισμόπληκτους στο Δαμάσι, στο Μεσοχώρι, στο Ζάρκο, που ακόμη ζούνε σε κοντέινερ δύο χρόνια μετά τον σεισμό.
Τώρα, αυτή η γενική εκτίμηση που κάνετε για το Συνέδριο του Ε.Κ. Λάρισας, καλό θα ήταν να αναφέρατε και μια τεκμηρίωση, γιατί τα δικά μας στοιχεία, όπως και τα πανελλαδικά, λένε το αντίθετο πράγμα: Ότι μέσα σε μια βασανιστική πορεία, με τον αληθινό μας αντίπαλο να προβάλλεται παντοδύναμος, από τα κάτω ξεπηδάνε οι «σπίθες που κάνουν τα σκοτάδια φως». Τι άλλο ήταν ο εμβληματικός αγώνας στο κάτεργο της «Cosco», της «ΛΑΡΚΟ», της «e- food», των οικοδόμων και πολλών άλλων που δείχνουν τον μόνο ρεαλιστικό δρόμο, ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη όταν γίνεται πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι θεατής για δήθεν σωτήρες και λύσεις από τα πάνω.

* Η κοινωνία αλλάζει με διαστημικές ταχύτητες, οι νέοι μισθοσυντήρητοι εργάζονται στη μεγάλη πλειοψηφία τους στον τομέα των υπηρεσιών. Σημαντικό κομμάτι στις νέες τεχνολογίες, πώς προσαρμόζεται το ΚΚΕ;
- Χτυπάτε θύρες ανοιχτές. Το ΚΚΕ είναι το κόμμα που στις καινοτομίες της τεχνολογίας και της επιστήμης βλέπει ακριβώς τις δυνατότητες ο άνθρωπος να ζει χωρίς εκμετάλλευση. Αυτό είναι το πιο σύγχρονο και καινούργιο επίτευγμα που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ποιο είναι το εμπόδιο; Ότι τον πλούτο που παράγει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας κι ενσωματώνεται μέσα στην τεχνολογία, την επιστήμη, συνολικά τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, αυτό τον πλούτο, τον καρπώνονται οι όμιλοι, τα funds, οι τράπεζες κ.ο.κ. Κι απ’ αυτήν τη σκοπιά μόνο το πρόγραμμα του ΚΚΕ αντιμετωπίζει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Μόνο η σοσιαλιστική οικονομική και κοινωνική οργάνωση είναι το πραγματικά νέο στον 21ο αιώνα και εξασφαλίζει τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα.

* Υποθέτοντας ότι δεν έχετε f/b ούτε Insta, όπως κι οι περισσότεροι στο κόμμα, πώς συντονίζεστε και επικοινωνείτε με την υπόλοιπη κοινωνία; Εδώ ο Τραμπ είχε κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ χάρη στο Twitter…
- Το ΚΚΕ συμμετέχει σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης οργανωμένα, με την επιδίωξη να φτάσουν οι θέσεις μας πλατιά. Είναι, βέβαια, το μόνο κόμμα που συνεχώς, είτε έχουμε προεκλογική περίοδο είτε όχι, επιδιώκει την αληθινή ζωντανή επαφή με τους εργαζόμενους, με τη νεολαία. Αλήθεια, έχετε δει άλλους τα χαράματα στα εργοστάσια; Ή μήπως στα σχολεία; Ούτε καν στα Πανεπιστήμια… Είδατε κανέναν έξω από τα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας; Πείτέ το μας, γιατί εμείς δεν είδαμε. Καλά, δεν συζητάμε, τώρα, που έχουν πάρει φωτιά τα επικοινωνιακά επιτελεία και οι βασιλόπιτες, κι όλοι τους παραδέχονται ότι ο λαός μας ζει δύσκολα, κι άντε κι από ένα pass, κι άντε κι από ένα «στηρίζουμε τις ευάλωτες ομάδες», αυτά είναι τζάμπα, εκλογές έρχονται γαρ…
Όμως, ας πιάσουμε και την «καυτή πατάτα», την ιδιοκτησία τους. Αυτό που εσείς στρεβλωτικά παρουσιάζετε ως «απολιθωμένο» προς το ΚΚΕ, ότι φοβάται τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως κάτι σύγχρονο, ενώ το ΚΚΕ είναι κάτι πολύ παλιό, πρέπει να το ρωτήσετε αλλού. Για ρωτήστε τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώην Κυβέρνηση, γιατί κανείς δεν έκανε απολύτως τίποτε για τις υποκλοπές από το 2016 στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ στον Περισσό; Γιατί; Αφού αυτοί ως διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν και το μαχαίρι και το πεπόνι.
Ρωτήστε, όλους αυτούς που πληρώνουν αδρά τα διάφορα επιτελεία, πώς απαντιέται το πρόβλημα της διακίνησης πορνείας μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Όλους αυτούς που βγαίνουν με τη σημαία της ηθικής αφού συμβούν τα εγκλήματα που συμβαίνουν, «διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους».

* Θα υπάρχει κάποιο γνωστό καινούργιο πρόσωπο στο τοπικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ;
- Όλοι είναι καταξιωμένοι αγωνιστές, πολλοί νέοι συμπορευόμενοι. Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε εκατοντάδες ακόμα υποψηφίους στις εθνικές εκλογές…
Γιατί οι αγωνιστές του ΚΚΕ δεν αποζητούν λαμπερά παράσημα και δόξα. Χαρακτηρίζονται από ανιδιοτέλεια και σεμνότητα, γιατί αυτήν την υπεροχή μάς δίνει ο δρόμος να παλεύεις ενάντια σ’ αυτό που φαίνεται αιώνιο, να κερδίζεις, να αναχαιτίζεις μέτρα, να βλέπεις μπροστά ότι το «πράγμα μπορεί να γίνει κι αλλιώς». Εξάλλου, αυτή είναι κι η ολοζώντανη ιστορία του ΚΚΕ στη χώρα μας, εξού και οι βαθείς ιστορικοί και σύγχρονοι δεσμοί του με τον λαό. Δεν ψάχνουμε, λοιπόν, φωστήρες, δεν αναζητούμε σωτήρες και ρήτορες. Η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου ανθεί όταν παλεύει για μια καλύτερη ζωή. Τότε μετατρέπεται σε χαρισματική κι απ’ αυτήν τη σκοπιά μόνο τέτοιοι, χαρισματικοί άνθρωποι κοσμούν και αυτά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Συνέντευξη: Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass