ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ:

Πολιτικά ανεπίκαιρη η μόνιμη ρήξη ιστορικής αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας

 Λάθος η επιστροφή στο ασφαλές «λιμάνι» της ριζοσπαστικής αριστεράς  Αδιανόητες οι παραλυτικές εσωκομματικές ισορροπίες  Χρειάζεται σκληρή δουλειά για την προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, όπου θα συνυπάρχουν ο ιδιωτικός τομέας και η αγορά με έναν ισχυρό δημόσιο και κοινωνικό τομέα

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2023 9:00
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ,  ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εγγυηθεί κανέναν εκσυγχρονισμό,  ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποτελέσει δύναμη ανταγωνιστική στη ΝΔ,  λέει στην «ΕτΔ» ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς  (© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI) Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εγγυηθεί κανέναν εκσυγχρονισμό, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποτελέσει δύναμη ανταγωνιστική στη ΝΔ, λέει στην «ΕτΔ» ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς (© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Συνέντευξη: Μπάμπης Λαμπαδιάρης

Η αριστερή και δημοκρατική παράταξη οφείλει να δηλώσει παρούσα και ισχυρή, να απαντήσει στις ανάγκες των καιρών και να νικήσει τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να διδάσκεται από το πρόσφατο παρελθόν, βλέπει ως κύριο αντίπαλό του τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλω να ελπίζω ότι θα αντιληφθεί το λάθος του, που πληγώνει τον προοδευτικό χώρο και τους πολίτες.


Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Παππάς. Αναφερόμενος στην προοπτική συνεργασίας των δημοκρατικών-προοδευτικών δυνάμεων, τονίζει «ο στόχος του Σοσιαλισμού με Δημοκρατία παραμένει επίκαιρος» και πως «αυτό που έχει καταστεί πολιτικά ανεπίκαιρο, μετά την πάροδο ενός ολόκληρου αιώνα, είναι η μόνιμη ρήξη μεταξύ της ιστορικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας».
Δίνοντας το στίγμα του για τις προτεραιότητες του κόμματός του και το αύριο της χώρας, τονίζει ότι «είναι υποχρέωσή μας να στήσουμε μέτωπα ενάντια στην αισχροκέρδεια, τους πλειστηριασμούς, το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, τους χαμηλούς μισθούς, την κατασπατάληση των δημοσίων πόρων και των ευρωπαϊκών εργαλείων και προγραμμάτων, την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υποδομών, το πάγωμα σημαντικών έργων, την ισοπέδωση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, την ακροδεξιά, κ.ά.
Καθήκον μας -επισημαίνει- είναι να επιδιώκουμε ταυτόχρονα την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και της βαθύτερης αλλαγής της, στην κατεύθυνση ενός παραγωγικού μοντέλου, όπου θα συνυπάρχουν ο ιδιωτικός τομέας και η αγορά με έναν ισχυρό δημόσιο τομέα, αλλά και με τον κοινωνικό τομέα».

Η συνέντευξη, έχει ως εξής:

* Γιατί Νίκο Παππά το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να σας προτιμήσει στις εσωκομματικές εκλογές για νέο πρόεδρο;
- Η συμμετοχή μου στη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί μία συλλογική και όχι μια προσωπική επιλογή.
Στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε και να συνεχίσουμε την πολιτική της διεύρυνσης, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2012, μας έφερε στη διακυβέρνηση το 2015, μας έδωσε ένα πολύ ισχυρό ποσοστό το 2019, αλλά από τότε κοντοσταθήκαμε.
Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε τον μετασχηματισμό του κόμματος, να δημιουργήσουμε το κόμμα των μελών, όπου οι δομές θα υλοποιούν τις συλλογικές αποφάσεις και δεν θα τις καταστέλλουν, να ισχυροποιήσουμε την ταυτότητά μας, την οποία συγκροτούν πολίτες από την αριστερά ως το κέντρο. Μια επιλογή επιστροφής στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής αριστεράς θα είναι τεράστιο λάθος.
Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, μια ευρύτατη παράταξη, η οποία θα αντιπαρατεθεί στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα κερδίσει τις εκλογές.
Καλώ, λοιπόν, κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα, κάθε προοδευτικό πολίτη να συμμετάσχει στις εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου, ώστε να διαμορφώσουμε την παράταξη της νίκης, να αγωνιστούμε για τη νίκη της παράταξης. Μιας παράταξης με ξεκάθαρη πολιτική πρόταση, με προοπτική, με αυξημένη συμμετοχή των μελών, ακόμη και μέσω δημοψηφισμάτων, με δίκτυα στην αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, στα συνδικάτα, στη νεολαία, στον αγροτικό κόσμο, κ.ά. Όλα αυτά, δηλαδή, που αποτελούν συλλογικές μας αποφάσεις, αλλά που δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν.

* Έχετε μιλήσει για αποφάσεις που ελήφθησαν ομόφωνα, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ομόθυμα. Σε τι αναφέρεστε; Πώς θα υπερβείτε τις όποιες αντιρρήσεις επ’ αυτών;
- Η διεύρυνση ήταν μια τέτοια περίπτωση. Η εκλογή ηγεσίας συνολικά, αλλά και των Νομαρχιακών Επιτροπών και των συντονιστικών από τη βάση, μία ακόμα. Η δρομολόγηση δημοψηφισμάτων για βασικά θέματα πολιτικής και στρατηγικής, επίσης. Είναι αρκετά αυτά που έχουμε ψηφίσει και πρέπει να υλοποιήσουμε.
Το 2019 συγκροτήθηκε, επίσης, η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, αλλά η διαθεσιμότητα ευρύτερων προσωπικοτήτων και στελεχών δεν αξιοποιήθηκε σχεδόν καθόλου.
Σε μία μεγάλη παράταξη είναι λογικό να υπάρχει πλουραλισμός «φωνών» και αντίθετες απόψεις. Αυτό που δεν νοείται είναι να μην υπηρετούνται οι συλλογικές αποφάσεις και ο κοινός στόχος. Αυτό που δεν νοείται είναι να μην κινούμαστε με βάση την πλειοψηφούσα άποψη, αλλά να απαιτούμε παραλυτικές ισορροπίες.

* Κάποιες από τις οποίες, ίσως, συνέβαλαν στην ήττα. Οι βασικές αιτίες όμως ποιες ήταν;
- Μετά το 2019 κοντοσταθήκαμε οργανωτικά. Δεν κάναμε τα αναγκαία βήματα για το κόμμα, δεν ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των ανθρώπων που έρχονταν συστηματικά στην κάλπη μας από το 2012 και μετά.
Στις πρόσφατες εκλογές κάναμε λάθη στρατηγικής. Πληρώσαμε την εμμονή μας σε μια θολή πρόταση διακυβέρνησης, πληρώσαμε την εικόνα του «καλού διαπραγματευτή», πληρώσαμε δηλώσεις που φόβιζαν και φοβίζουν τη μεσαία τάξη.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εγγυηθεί κανέναν ολόπλευρο εκσυγχρονισμό, παρά μόνο την ολόπλευρη κρίση. Στην οικονομία, στην κοινωνία, στους θεσμούς.
Η αριστερή και δημοκρατική παράταξη οφείλει να δηλώσει παρούσα και ισχυρή, να απαντήσει στις ανάγκες των καιρών και να νικήσει τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Και θα το πράξει. Θα το πράξουμε. Όλες και όλοι μαζί.

* Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών «προεξοφλεί» ανταγωνιστικές σχέσεις με ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα ή «υπαγορεύει» συγκλίσεις;
- Το ΠΑΣΟΚ, όπως και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, επέλεξαν να ξοδέψουν την ευκαιρία της απλής αναλογικής και την προοπτική μιας προοδευτικής Κυβέρνησης για ιδιοτελείς και ψηφοθηρικούς λόγους. Επέλεξαν να απαξιώσουν την πρόταση συνεργασίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να τον αποδυναμώσουν. Θεωρούσαν πως έτσι θα κέρδιζαν ψήφους. Τελικά, έκαναν διπλό δώρο στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και τις εκλογές κέρδισε και τη δύναμη της προοδευτικής αντιπολίτευσης είδε να περιορίζεται.
Το ΠΑΣΟΚ, για μία ακόμα φορά, χωρίς να διδάσκεται από το πρόσφατο παρελθόν, βλέπει ως κύριο αντίπαλό του τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Δεν μπορεί να αποτελέσει δύναμη ανταγωνιστική στη ΝΔ.
Θέλω να ελπίζω ότι θα αντιληφθούν το λάθος τους, που πληγώνει τον προοδευτικό χώρο και τους πολίτες. Δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ο κορμός της προοδευτικής παράταξης και πόλος για τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες. Είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ.

* Σε ποια μέτωπα, γιατί και με ποιον τρόπο εκτιμάτε ότι μπορεί να επιχειρηθεί η διαμόρφωση κλίματος συμπόρευσης;
- Τα πεδία σύγκλισης και συμπόρευσης των προοδευτικών πολιτών και δυνάμεων είναι πολλά. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις πολιτικές της εκκαθάρισης, είτε αυτή αφορά την αγορά είτε την κοινωνία, θα «δημιουργήσει» την ανάγκη συμπόρευσης εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Αυτό που απαιτείται από όλους μας είναι σοβαρότητα, ανάγνωση των μηνυμάτων που στέλνει η κοινωνία και αγώνας.
Είναι υποχρέωσή μας να στήσουμε μέτωπα ενάντια στην αισχροκέρδεια, τους πλειστηριασμούς, το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, τους χαμηλούς μισθούς, την κατασπατάληση των δημοσίων πόρων και των ευρωπαϊκών εργαλείων και προγραμμάτων, την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υποδομών, το πάγωμα σημαντικών έργων, την ισοπέδωση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, την ακροδεξιά, κ.ά.
Τα αιτήματα του λαού, τα αναγκαία μέτωπα και το χρέος απέναντι στην ιστορία είναι εκεί για τον καθένα και την καθεμία μας. Ο καθένας ας διαλέξει τον ρόλο του.

* Και οι «κόκκινες γραμμές» σας στα ελληνοτουρκικά;
- Το Διεθνές Δίκαιο είναι η κόκκινη γραμμή μας. Είναι το ακλόνητο θεμέλιο.
Δεν μπορούμε και δεν θα συναινέσουμε στις υποχωρήσεις που έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης στα ελληνοτουρκικά πριν ακόμη ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Δεν μπορούμε να μην απαιτήσουμε να σηκώσει η χώρα τη σημαία των θέσεών της και του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η Τουρκία επιμένει να μην υπογράφει τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και να μην άρει το casus belli.

* Σοσιαλδημοκρατία ή Αριστερά;
- Ο στόχος του σοσιαλισμού με δημοκρατία παραμένει επίκαιρος. Αυτό που έχει καταστεί πολιτικά ανεπίκαιρο, μετά την πάροδο ενός ολόκληρου αιώνα, είναι η μόνιμη ρήξη μεταξύ της ιστορικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, όπως καταγράφηκε οργανωτικά στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και συνεχίστηκε και συνεχίζεται και στις μέρες μας.
Στις σημερινές συνθήκες δε, όπου η Δημοκρατία και οι θεσμοί δοκιμάζονται, σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής στην Ελλάδα, η ενότητα των δυνάμεων από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο είναι προϋπόθεση για πολιτικές νίκες στο άμεσο και λιγότερο άμεσο μέλλον.
Καθήκον μας είναι να επιδιώκουμε ταυτόχρονα και τη σταδιακή βελτίωση της κοινωνίας μας μέσω της μείωσης των ανισοτήτων, της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας και της βαθύτερης αλλαγής της, στην κατεύθυνση ενός παραγωγικού μοντέλου. όπου θα συνυπάρχουν ο ιδιωτικός τομέας και η αγορά με έναν ισχυρό δημόσιο τομέα, αλλά και με τον κοινωνικό τομέα. Ενός μοντέλου στο οποίο η κινητήρια δύναμη δεν θα είναι η διαρκής τάση συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω αλλεπάλληλων δημιουργικών καταστροφών, αλλά η οικονομική δημοκρατία και η ισόρροπη, δίκαιη, καθολική πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

* Αν δεν εκλεγείτε πρόεδρος, τι θα κάνετε;
- Η πρότασή μας για την επόμενη μέρα του κόμματος είναι ξεκάθαρη και είμαι βέβαιος ότι θα υπερψηφιστεί. Τα μέλη μας θέλουν και ένα σύγχρονο κόμμα και μια ευρεία παράταξη, θέλουν και περισσότερη συμμετοχή σε όλα τα ζητήματα, από την εκλογή ηγεσίας και την επιλογή των υποψηφίων μας για κάθε αξίωμα ως τη χάραξη στρατηγικής, θέλουν και μαχητική αντιπολίτευση. Θέλουν τη νίκη. Με αυτήν την προοπτική μπήκαμε σε αυτήν τη διαδικασία.
Και η Έφη Αχτσιόγλου, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο Στέφανος Τζουμάκας, και ο ομιλών, έχουμε αποδείξει, ο καθένας με τον τρόπο του, τον ρόλο που επιφυλάσσουμε για τους εαυτούς μας στο κόμμα, το πώς αντιλαμβανόμαστε τη συμμετοχή και τις ευθύνες μας. Ευτυχώς σε εμάς, σε αντίθεση με άλλα κόμματα, τα πρόσωπα υπηρετούν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και όχι το αντίστροφο.

* Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη στην προσπάθειά σας.
- Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass