«Δουλεύουμε για μια καλύτερη πόλη σήμερα και μια σπουδαία πόλη αύριο»

Δηλώνει στην «Ε» ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό «Η Λάρισα που μας αξίζει» Θωμάς Ρετσιάνης - Παρουσιάζει τους λόγους της απόφασής του να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2023 8:40

«Χρειαζόμαστε μία νέα αντίληψη στη Δημοτική Αυτοδιοίκηση», δηλώνει ο Θωμάς Ρετσιάνης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό «Η Λάρισα που μας αξίζει» με επικεφαλής τον Θανάση Μαμάκο.


Με απόλυτα ξεκάθαρους στόχους, για το βήμα που κάνει στην τοπική αυτοδιοίκηση ο κ. Ρετσιάνης, παρουσιάζει στην «Ε» τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτήν την απόφαση.
Πιστεύει βαθιά «στην ευεργετική για την κοινωνία αξία του ενεργού πολίτη» και δηλώνει πως «Με γνώση, σχέδιο και όρεξη για δουλειά, θα παραμερίζουμε νοοτροπίες που κρατάνε δέσμια την πόλη και θα πορευτούμε στο μέλλον που αξίζει η Λάρισα».

 

* Κύριε Ρετσιάνη, είναι η πρώτη φορά που πολιτεύεστε. Ποιος είναι λόγος;
- «Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου και στην καθημερινότητά μου, λειτουργώ ως πολίτης, γιατί πιστεύω βαθιά στην ευεργετική για την κοινωνία αξία του ενεργού πολίτη, του πολίτη που συμμετέχει, διαλέγεται, παρεμβαίνει, αποφασίζει και δρα.
Αποτελεί ουσιαστικά αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς μου και της βαθύτερής μου συγκρότησης. Η υποψηφιότητά μου έρχεται λοιπόν ως μία έκφραση αυτής της πεποίθησης και με χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωσή της, οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μου-και όχι μόνον- δεν με ρωτούσαν «γιατί», αλλά μου έλεγαν «το περιμέναμε κάποια στιγμή». Και με χαροποιεί γιατί είναι αναγνώριση μιας συνεπούς στάσης που έγκειται στο ότι δεν «ενδιαφέρομαι» με στόχο να κατέβω υποψήφιος, αλλά κατεβαίνω υποψήφιος γιατί ενδιαφέρομαι».

 

* Γιατί στις δημοτικές εκλογές;
- «Υποστηρίζω τη θέση πως χρειαζόμαστε μία νέα αντίληψη στη Δημοτική Αυτοδιοίκηση και το πυρηνικό κέντρο αυτής είναι η πολιτική και ο δημόσιος διάλογος. Αυτοί άλλωστε είναι και οι πυλώνες στους οποίους βασίστηκε η δραστηριότητα του Ομίλου πολιτικού διαλόγου «Λάρισα», του οποίου είμαι συνιδρυτής. Με την πολιτική οπτική και στάση, με τον τεκμηριωμένο, ψύχραιμο, αξιοπρεπή, ελεύθερο και συμπεριληπτικό διάλογο, μπορούμε ως ενεργοί συμμέτοχοι να διαμορφώνουμε ορθές και χρήσιμες προτάσεις . Να ξεπερνούμε εδραιωμένες αντιλήψεις και κατεστημένες πρακτικές που οδηγούν σε παρακμή ή στασιμότητα.
Μετά και την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα, δεν μπορούμε παρά να συνειδητοποιήσουμε πως η πόλη χρειάζεται σοβαρό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και ανθρώπους έτοιμους και ικανούς να προτείνουν και να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες πολιτικές. Δεν μπορούμε δηλαδή παρά να υιοθετήσουμε την αλλαγή αυτή, στην αντίληψη της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης.
Η Λάρισα είναι η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και εργάζομαι και θεωρώ χρέος μου να συμβάλλω στη διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων έτσι ώστε και τα παιδιά μας να έχουν τουλάχιστον την επιλογή να ζήσουν με ασφάλεια και προοπτική σε μία ευημερούσα πόλη».

 

* Και γιατί με τον Θανάση Μαμάκο;
- «Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μόνο ένα από τα προσόντα του Θανάση Μαμάκου είναι ότι ακούει. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να ακούσεις, να σκύψεις πάνω στο πρόβλημα, να το καταλάβεις, να το παιδέψεις, δεν υπάρχει πιθανότητα να δώσεις σωστή λύση. Με βάση αυτήν την αρχή, η παράταξή μας έχει προτείνει ένα σύγχρονο, καινοτόμο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που «ακούει» τα προβλήματα και βλέπει μπροστά. Μην ξεχνάτε πως είχαμε ήδη ανακοινώσει στο τέλος Αυγούστου (και πριν τις πλημμύρες) τη δημιουργία Αντιδημαρχίας Κλιματικής Κρίσης/Αστικής Ανθεκτικότητας αναγνωρίζοντας ότι η πόλη για να έχει ανάπτυξη και προοπτική, για να είναι ασφαλής, φιλική και αξιοβίωτη, πρέπει να είναι ανθεκτική. Με γνώση, σχέδιο και όρεξη για δουλειά επαναπροσδιορίζουμε τις προτεραιότητες, παραμερίζουμε νοοτροπίες που κρατάνε δέσμια την πόλη και πορευόμαστε στο μέλλον που αξίζει η Λάρισα».

 

* Αναφερθήκατε στις πλημμύρες. Θεωρείτε πως υπήρξαν αστοχίες και παραλείψεις στη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής;
- «Και όχι μόνο στη διαχείριση. Σε μείζονα ζητήματα, όπως οι φυσικές καταστροφές, η προετοιμασία και η πρόληψη έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Τι είδαμε; Μια πόλη που τελικά δεν άντεξε και ακόμα επουλώνει πληγές. Γιατί; Με δεδομένο ότι οι πολυεπίπεδες συνέπειες των πλημμυρών δεν περιορίζονται στο σήμερα και στο εδώ, είναι μία συζήτηση που καθώς ξεκινάει ο απολογισμός όχι μόνο πρέπει να γίνει, αλλά η πληρότητα και η ποιότητά της θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Λάρισας. Η συζήτηση βέβαια πρέπει να συμπεριλάβει και τη στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε κάθε κριτική που της ασκήθηκε. Ειδικά απέναντι στην -οφειλόμενη θεσμικά άλλωστε- τεκμηριωμένη, καλοπροαίρετη και αξιόπιστη κριτική που άσκησε ο κ. Μαμάκος και η παράταξή μας, η αλαζονεία και η υπεροψία που επέδειξε η Δημοτική Αρχή (βαφτίζοντας τοξικό και διχαστικό ο,τιδήποτε δεν συμφωνεί με αυτήν) αν μη τι άλλο προβληματίζει για το αληθινό πρόσωπο αυτής της εξουσίας.

 

* Ποιο στοιχείο ξεχωρίζετε από την παράταξή σας;
- «Ότι και είμαστε ικανοί να εκφράσουμε και να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που μπορεί να δώσει λύσεις συνολικά και όχι ευκαιριακά ή συγκυριακά. Και αυτό γιατί; Γιατί όπως προαναφέρθηκα υιοθετούμε μια πρακτική διοίκησης που βασίζεται στον ορθό λόγο, τον δημόσιο διάλογο, τις επωφελείς συνέργειες, την πολιτική συνέπεια και τη λογοδοσία και γιατί ακούμε. Έτσι, και στα καθημερινά θα δώσουμε λύσεις και στα μείζονα ζητήματα θα εφαρμόσουμε τις βέλτιστες πρακτικές σχεδιασμού και εφαρμογής/υλοποίησης.
Δίνουμε πρόσωπο στον «αόρατο» συμπολίτη μας που τόσα χρόνια η Δημοτική Αρχή έχει παραμελήσει στην καθαριότητα, στην κινητικότητα, στην πρόσβαση. Δίνουμε πρόσωπο και στον αγέννητο μελλοντικό Λαρισαίο. Δουλεύουμε για μια καλύτερη πόλη σήμερα και μια σπουδαία πόλη αύριο».

 

* Επιστρέφοντας στην υποψηφιότητά σας, δέχεστε συχνά κριτική πως περιορίζεστε σε λόγια και θεωρία, ενώ τα προβλήματα είναι πρακτικά. Τι απαντάτε σε αυτό;
- «Εν μέρει η απάντηση εμπεριέχεται στην αμέσως προηγούμενη τοποθέτηση. Θα μου επιτρέψετε όμως να αναφερθώ και ειδικότερα. Δεν θα θέσω ως παράδειγμα το επάγγελμά μου, την άσκηση της Ιατρικής, στο οποίο χωρίς θεωρία, γνώση και ορθή πρακτική πρόβλημα δεν λύνεται και τα προβλήματα του ασθενούς είναι πρακτικά, αλλά θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα της επίτευξης συλλογικών στόχων, το οποίο προσομοιάζει περισσότερο με το θέμα μας. Θεωρώ πως όλες τις φορές που είχα τη χαρά να συνεισφέρω με τις δυνάμεις και τις πράξεις μου στην επίτευξη ενός συλλογικού στόχου, η βάση της επιτυχίας μου ήταν η γνώση, ο λόγος, ο ορθός σχεδιασμός, η πρόβλεψη και η σοβαρότητα στην εκτέλεση. Και όταν αυτά συνδυάζονται με υπομονή, πείσμα, καλή προαίρεση και φυσικά ομαδικό πνεύμα και άξιους συνεργάτες, τότε δεν μπορεί παρά να πετύχει ο στόχος.
Λόγια χωρίς πράξεις πράγματι δεν λύνουν προβλήματα, πράξεις όμως χωρίς λόγο και συγκρότηση όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, ενίοτε δημιουργούν περισσότερα».

 

* Σε δύο εβδομάδες έχουμε εκλογές. Τι θέλετε να πείτε στους συμπολίτες σας;
- «Τους καλώ να συμμετέχουν. Τους ζητώ να διακρίνουν. Τους ζητώ την ώρα της κάλπης, μέσα στο παραβάν να δούνε στο ψηφοδέλτιο το πρόσωπο του «αόρατου» συμπολίτη μας, το πρόσωπο του αγέννητου μελλοντικού Λαρισαίου και τέλος να γίνει το χαρτί καθρέφτης και να δούνε με πλήρη ηρεμία και ακέραιη συνείδηση τον εαυτό τους και να επιλέξουν αυτό που θεωρούν πραγματικά σωστό και προς όφελος της πόλης. Τους ζητώ λοιπόν να επιλέξουν τον Θανάση Μαμάκο ως τον Δήμαρχο που θα οδηγήσει τη Λάρισα στο μέλλον. Όσον αφορά στο πρόσωπό μου, το να με διακρίνει και να με επιλέξει ο συμπολίτης μου ανάμεσα σε τόσους άξιους συνυποψήφιους θα είναι για εμένα ιδιαίτερη τιμή, αλλά και απόλυτη δέσμευση έργου, αλήθειας και ευθύνης. Φιλοδοξία μου αν εκλεγώ είναι να μην κοιμάμαι και αφού τελειώσει η θητεία μου να κοιμάμαι με ήσυχη τη συνείδησή μου».

 

Βιογραφικό
Ο Θωμάς Δ. Ρετσιάνης γεννήθηκε στη Λάρισα. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Δεοντολογία και Ηθική στις Βιοϊατρικές Επιστήμες από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ως ειδικός Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Λάρισα και συνεργάζεται με τις Μαιευτικές Κλινικές της πόλης. Είναι συνιδρυτής του Ομίλου πολιτικού διαλόγου «Λάρισα», Γραμματέας του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας και έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Α΄ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας. Είναι παντρεμένος με τη φαρμακοποιό Στέλλα Κίττα και έχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass