ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕ ΤΗ ΝΔ κ. ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΟΜΑΗ ΣΤΗΝ «Ε»

«Γι’ αυτήν την Ευρώπη θέλω να εργασθώ...»

* Στόχος μου είναι να γίνει για τον Έλληνα και κάθε Ευρωπαίο πολίτη κτήμα η ευρωπαϊκή συνείδηση...

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2014 2:32 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:51
«Βλέπω κοντά την ημέραν που ο καθένας μας μιλώντας διά την χώραν του θα ημπορεί να λέγει: Η Πατρίδα μου, η Ευρώπη μου, η τύχη μου...»....
Στη γνωστή φράση του πρωθυπουργού και υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας Georges Bidault, βρίσκει το νόημα του αγώνα που θέλει να δώσει από την Ευρωβουλή, η κ. Φωτεινή Τομαή. «Γι’ αυτήν την Ευρώπη θέλω να εργασθώ» τονίζει στη συνέντευξή της στην «Ε» η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, εξηγώντας τους λόγους που επέλεξε να δώσει τη μάχη της στην Ευρωβουλή... Η κ. Τομαή καταγράφει με γλαφυρότητα τη σημερινή πραγματικότητα, αναδεικνύει τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει η αντιπολίτευση, εκφράζει τη γνώμη της για το αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαλέσει εξελίξεις στο εσωτερικό, επισημαίνει τα ειδικά προσόντα που πρέπει να έχουν οι ευρωβουλευτές, και αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και τις γερμανικές αποζημιώσεις.
 
* Είχατε σκεφθεί ποτέ να πολιτευθείτε στο παρελθόν;
- Όχι, με την έννοια που γνωρίζουμε του πολιτικού. Βεβαίως, πρέπει να ομολογήσω ότι είχα εξασκηθεί στην τέχνη της πολιτικής και λειτουργούσα στην πραγματικότητα ως πολιτικός εκτός όμως επικράτειας. Εκεί που δεν υπερασπιζόμουν απλώς ένα κόμμα ή τις αρχές του, αλλά την ίδια τη χώρα, και αντίπαλοί μου δεν ήσαν εκπρόσωποι κομμάτων αλλά κρατών με διόλου φιλικά αισθήματα απέναντί μας...
* Γιατί στην Ευρωβουλή;
- Προκύπτει από την απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση. Δεν θα ήταν κρίμα αυτή μου η ικανότητα και εμπειρία να αναλωθεί στον εσωτερικό στίβο; Εκεί, στην Ευρωβουλή εκτιμώ ότι μπορώ να είμαι χρήσιμη στη χώρα μας. Δεν είμαι άγνωστη στους Ευρωπαίους και πρέπει να σας πω ότι δέχθηκα με χαρά αλλά και συγκίνηση τα συγχαρητήρια αρκετών συναδέλφων μου από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, όπως και πολιτικών με τους οποίους έτυχε να συνεργασθώ στην άσκηση υπηρεσιακού μου καθήκοντος σε διεθνή fora και διασκέψεις.
* Έχει ειπωθεί ότι οι ευρωβουλευτές πρέπει να έχουν ειδικά προσόντα. Εσείς τι πιστεύετε;
- Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι οι ευρωβουλευτές πρέπει, πλην της γλωσσομάθειας και της πανεπιστημιακής μόρφωσης και παιδείας, να είναι κοινωνικοί, να γνωρίζουν πώς να προσεγγίζουν τον συνομιλητή τους, να προωθούν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους. Ας αφήσουν κατά μέρος όσοι το αρνούνται ότι υπάρχουν μεταφραστές και ότι όλες οι γλώσσες γίνονται σεβαστές. Πριν οι αποφάσεις ληφθούν στο αμφιθέατρο του Κοινοβουλίου μεσολαβούν πολλά σε διαδρόμους και σε κλειστά γραφεία κι εκεί δεν υπάρχουν μεταφραστές. Η γλώσσα είναι εργαλείο επικοινωνίας και αν δεν την κατέχεις μετατρέπεσαι σε απλό υπηρέτη μίας γραμμής που άλλοι αποφασίζουν για σένα. Μία ψήφος χωρίς περιεχόμενο.
 * Πώς κρίνετε τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων;
- Όλα έχουν εν μέσω δυνατών υποψηφιοτήτων και ατυχείς επιλογές. Μερικά δε και έως εξαιρετικά ατυχείς. Είναι κρίμα για μία μικρή χώρα, όπως η δική μας, που της αναλογούν μοναχά 21 ευρωβουλευτές εν μέσω 753 που είναι το σύνολο των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να μην έχει τους καλύτερους. Εκείνους που θα είναι σε θέση να βρεθούν στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή. Μακάρι να μπορούσαν τα κόμματα να συνεργασθούν και σε αυτό. Να υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο με τους αρίστους των κομμάτων κατ’ αναλογία του ποσοστού τους στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Να μπορεί ο κόσμος να ψηφίζει ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης εκείνους που θα τον εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή.
* Επισκεφθήκατε πολλές πόλεις της επικράτειας. Ποια είναι η αίσθηση που σας άφησε η επαφή σας με τον κόσμο;
- Πρώτα απ’ όλα τα προβλήματα είναι πολλά και τεράστια. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ανεργία. Είναι εκείνη η πίκρα που μου έμεινε της παραίτησης. Της εγκατάλειψης. Χρειάζεται εμψύχωση ο κόσμος μας. Να τονωθεί το ηθικό του. Εμείς οι Έλληνες πάντοτε μεγαλουργούσαμε στα δύσκολα. Δίναμε το χέρι, όπου και αν ανήκαμε. Στα πεδία των μαχών. Έτσι και τώρα. Μάχη είναι και αυτή. Περί αυτού πρόκειται. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή μετά τον πόλεμο. Μεγαλύτερη και εκείνης του Σχεδίου Μάρσαλ. Πόλεμο περάσαμε, αλλά δεν το καταλάβαμε. Μόνο που τώρα δεν μας επιτέθηκε κανείς από έξω. Φταίξαμε ζώντας μέσα στην επίπλαστη ευδαιμονία μας με έναν ετήσιο εξωτερικό δανεισμό που ισοδυναμούσε με ένα πενταετές πλάνο ανάπτυξης. Και μη βιαστείτε να μου πείτε ότι έφταιξαν αυτοί που κυβέρνησαν μόνο. Πού ήταν η αντιπολίτευση; Πού ήταν η Αριστερά; Δεν τα έβλεπε; Δεν είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης να ασκεί έλεγχο, να πιέζει, να ωθεί σε λύσεις; Αφήνω ότι και τα δικά της παιδιά βρέθηκαν να καταλαμβάνουν και να απολαμβάνουν καλοπληρωμένες θέσεις στον υπερτροφικό δημόσιο τομέα, βλέπε Βουλή, ΕΡΤ και μια σειρά ΔΕΚΟ. Ας είμαστε για μια φορά μόνο ειλικρινείς. Αλλιώς δεν θα δούμε προκοπή.
* Ποιος θα μπορούσε να είναι ο απολογισμός που θα επιθυμούσατε να κάνετε στο τέλος της θητείας σας;
- Ότι έκανα έργο. Αποδείχθηκα χρήσιμη για τη χώρα μου. Δεν έμεινα στα λόγια. Τα έκανα πράξεις, όπως έμαθα μέχρι τώρα στη ζωή μου. Τουλάχιστον αυτό το έχω αποδείξει. Στόχος μου είναι να γίνει για τον Έλληνα και κάθε Ευρωπαίο πολίτη κτήμα η ευρωπαϊκή συνείδηση. Να εισαχθεί μάθημα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης. Να μάχεσαι, να διεκδικείς, να κερδίζεις εκείνα που σου ανήκουν αλλά και να ανταποκρίνεσαι στις υποχρεώσεις σου. Να επιστρέψει η Ευρώπη στο όραμα των εμπνευστών της. Όπως σε μία μόνο φράση περιέκλεισε ο μεταπολεμικός πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Georges Bidault όταν είπε: «Βλέπω κοντά την ημέραν που ο καθένας μας μιλώντας διά την χώραν του θα ημπορεί να λέγει: Η Πατρίδα μου, η Ευρώπη μου, η τύχη μου...». Γι’ αυτήν την Ευρώπη θέλω να εργασθώ.
* Θεωρείτε πρόκριμα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τις εσωτερικές εξελίξεις;
- Ασφαλώς ένα αποτέλεσμα καλό ή κακό -όλα είναι σχετικά- για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση δημιουργεί κλίμα ικανό να επηρεάσει το θυμικό των ψηφοφόρων. Είναι όμως λάθος υπό τις παρούσες συνθήκες να μιλάμε για εθνικές εκλογές. Καλύτερα, θα έλεγα πως είναι εγκληματικό. Αυτό είναι το σωστό. Τώρα που αρχίζει ο τουρισμός και οι πρώτες επενδύσεις. Τώρα είναι που χρειάζεται ασφάλεια και σταθερότητα. Κάθε στάση, κάθε οπισθοχώρηση θα είναι καταστροφική και κανείς μας δεν την αξίζει, ούτε εκείνοι που την επιθυμούν. Επιτέλους, εάν απλώς και μόνον στόχος τους είναι η εξουσία, ας περιμένουν για το δικό τους συμφέρον, να βγει λίγο ακόμα το σκάφος σε υπήνεμα νερά. Θα είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς μετά. Ας μην μάθει ο νεαρός τιμονιέρης τους στην πλάτη μας την τέχνη του κυβερνάν.
* Στο βιογραφικό σας αναφέρετε ότι έχετε ασχοληθεί με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Να περιμένουμε πρωτοβουλία από πλευράς σας για τα δύο αυτά θέματα;
- Χαίρομαι που με ρωτάτε. Ασφαλώς και να το περιμένετε. Ακούμε σχεδόν καθημερινά λόγια, λόγια. Κορώνες λεκτικές και ανέξοδα συνθήματα. Έτυχε να δείξω σε εκπροσώπους της αντιπολίτευσης το υλικό που υπάρχει στο ΥΠΕΞ και εκείνοι το έβαλαν στα πόδια. Κανείς δεν κάθεται να δουλέψει, δυστυχώς. Τα θέλουν έτοιμα προς άγραν ψήφων. Λοιπόν, ακούστε. Η επεξεργασία του υλικού από πλευράς μας στο ΥΠΕΞ διήρκεσε τρεις μήνες για το κατοχικό δάνειο και τέσσερις επί δεκαοκταώρου βάσεως για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Πρόκειται συνολικά για πάνω από 40.000 έγγραφα. Επί του παρόντος εκείνο που έχω να σας πω, γιατί δεσμεύομαι από την έως πριν υπηρεσιακή μου ιδιότητα, είναι ότι χρειάζεται ψύχραιμους και καλά υπολογισμένους χειρισμούς, με άριστα θεμελιωμένα νομικά επιχειρήματα και τη βοήθεια ίσως ενός ισχυρού γραφείου νομικών, όχι απαραίτητα ελληνικού, που γνωρίζουν καλά το διεθνές δίκαιο. Βεβαίως απαιτείται και η κατάλληλη επιλογή του χρόνου που θα τεθεί το ζήτημα. Και, πάντως, όχι τώρα, όχι σήμερα. Όχι μόνο γιατί δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, αλλά γιατί κανένα ζήτημα, όσο σημαντικό και αν είναι, δεν επιλύεται σε κατάσταση παροξυσμού και εξαλλοσύνης . Ο αντίπαλός σου πάντοτε κερδίζει σε τέτοιες καταστάσεις και εσύ οφείλεις να το γνωρίζεις. Στον διεθνή στίβο οι παλικαριές της αντιπολίτευσης δεν έχουν πέραση. Όσο πιο νωρίς το καταλάβουν τόσο καλύτερα για τη χώρα μας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass