Το «γυάλινο» χταπόδι των ωκεανών

ΟΙ ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ ΤΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ… ΛΑΜΠΑΚΙΑ LED

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2021 14:03

Ερευνητική αποστολή του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Schmidt στις ΗΠΑ

εντόπισε και κατέγραψε εικόνες από το πιο σπάνιο και εντυπωσιακό σε εμφάνιση είδος χταποδιών. Πρόκειται για ένα διάφανο είδος χταποδιών που είναι περισσότερα γνωστά ως «γυάλινα χταπόδια». Τα χταπόδια αυτά ζουν σε μεγάλα βάθη στον ανοικτό ωκεανό και δεν χρειάζονται συστήματα καμουφλάζ για να ξεφύγουν από τους εχθρούς τους όπως τα άλλα είδη χταποδιών αφού η διάφανη κατασκευή του τα κάνει κυριολεκτικά αόρατα ειδικά όσο προχωρούμε σε βάθη μεγαλύτερα των 200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο μικρός αριθμός αυτών των χταποδιών αλλά και η αδυναμία εντοπισμού τους δεν έχει επιτρέψει να γνωρίζουμε κάποια στοιχεία για τα οικοσυστήματα που ζουν, τις συνήθειές τους, τη συμπεριφορά τους κ.α.
Οι ερευνητές που εξερευνούσαν τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού κατάφεραν να καταγράψουν εικόνες στις οποίες φαίνονται τα εσωτερικά όργανα του χταποδιού, τα πλοκάμια αλλά και οι βεντούζες του που μοιάζουν περισσότερο με… λαμπάκια LED. Άλλο ένα ξεχωριστό ανατομικό χαρακτηριστικό των διάφανων χταποδιών είναι ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη χταποδιών που έχουν μεγάλα στρογγυλά μάτια που διευρύνουν το οπτικό τους πεδίο αυτό έχει περίεργα επιμήκη μάτια, τα οποία περιορίζουν μεν την όραση, ωστόσο μειώνουν τις πιθανότητες να εντοπιστεί από τους θηρευτές.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass