Αθόρυβο υπερηχητικό αεροσκάφος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ Χ-59 ΑΠΟ ΤΗ NASA

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2022 16:15

Όταν το 2003 το Κονκόρντ πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, οι περισσότεροι πίστευαν ότι η εποχή των υπερηχητικών εμπορικών πτήσεων τελείωσε οριστικά.

Το υψηλό κόστος, ο υπερβολικός θόρυβος, το μεγάλο μέγεθος των αεροσκαφών έμοιαζαν με αξεπέραστα εμπόδια για να μπορεί ο τομέας αυτός να υπάρξει.
Όμως τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ξεπετάγονται η μία μετά την άλλη νεοφυείς εταιρείες που κατασκευάζουν νέας γενιάς υπερηχητικά αεροσκάφη. Στο παιχνίδι μπήκαν γρήγορα και παραδοσιακές δυνάμεις της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, καθώς και επιστημονικοί φορείς και ιδρύματα.
Ανάμεσα σε εκείνους που ασχολούνται με τη δημιουργία νέων υπερηχητικών αεροσκαφών είναι και η NASA. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία κατασκευάζει το Χ-59 ένα σκάφος που θα ενσωματώνει την τεχνολογία Quiet Super Sonic Technology’s (QueSST). Πρόκειται για ένα σκάφος που θα κινείται με ταχύτητα 1,4 Mach, η οποία μεταφράζεται σε περίπου 1,500 χλμ./ώρα.
Το Χ-59 προορίζεται για χρήση ως επιβατηγό, όπως το Κονκόρντ, αλλά όπως λέει και το όνομα της τεχνολογίας του θα παράγει ελάχιστο θόρυβο.
Η κατασκευή του σκάφους έχει ολοκληρωθεί και η NASA στοχεύει στο να ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις εντός του 2022 ή τις αρχές του 2023. Στο πλαίσιο αυτό η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχετικό βίντεο.
Η NASA συνεργάζεται στην κατασκευή του σκάφους με τη Lockheed Martin και έχει μέχρι στιγμής επενδύσει περίπου 250 εκατ. δολάρια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass