Αποστολή εξπρές στον Αρη

Η ΚΙΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2022 16:25

Η Κίνα μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατάφερε να γίνει μια ισχυρή διαστημική δύναμη και συνεχίζει να ξεδιπλώνει ένα μεγάλο και πολυεπίπεδο διαστημικό πρόγραμμα που καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς. Διαστημικοί σταθμοί, διαστημικά τηλεσκόπια, βάσεις στη Σελήνη, ρομπότ εξερεύνησης

σε Σελήνη και Άρη και πολλά ακόμα διαστημικά προγράμματα έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης.
Ο επικεφαλής των διαστημικών προγραμμάτων εξερεύνησης του Άρη, Σουν Ζετσού, παρουσίασε το πλάνο της αποστολής Tianwen-3. Πρόκειται για μία αποστολή συλλογής δειγμάτων από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και επιστροφής τους στη Γη για μελέτη.
Από τη Σελήνη έχουν επιστρέψει με διάφορες αποστολές επανδρωμένες και ρομποτικές δείγματα πετρωμάτων και εδάφους για ανάλυση. Από τον Άρη οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους κάποια πετρώματα που θεωρείται ότι προέρχονται από τον πλανήτη, τα οποία αποσπάστηκαν από αυτόν μετά από μια σύγκρουση με μεγάλο αστεροειδή και τελικά κατέληξαν στη Γη.
Ο ρομποτικός εξερευνητής Perseverance της NASA βρίσκεται εδώ και 18 μήνες στον Άρη και ανάμεσα στα άλλα συλλέγει δείγματα πετρωμάτων, τα οποία θα επιτρέψουν στη Γη με επόμενες αποστολές. H αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν έχει θέσει ακριβές χρονοδιάγραμμα και κάνει λόγο για επιστροφή εντός της πρώτης πενταετίας του 2030. Όμως ο προγραμματισμός της αποστολής επιστροφής των δειγμάτων παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις και θεωρείται πιθανότερο η ημερομηνία επιστροφής να είναι στα μέσα της επόμενης δεκαετίας και όχι νωρίτερα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, η αποστολή Tianwen-3 θα ξεκινήσει από τη Γη το 2028 και θα επιστρέψει με τα δείγματα το 2031, σε μια προσπάθεια της Κίνας να κερδίσει αυτό το διαστημικό στοίχημα από τις ΗΠΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass