Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος

Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2024 16:54

Η NASA και η Διαστημική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAXA) σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν στο Διάστημα τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να κάνουν τις διαστημικές πτήσεις πιο βιώσιμες.

Ο δορυφόρος Ligno Sat έχει κατασκευαστεί από ξύλο μανόλιας, το οποίο, σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), διαπιστώθηκε ότι είναι ιδιαίτερα σταθερό και ανθεκτικό στις ρωγμές.
Ο ξύλινος δορυφόρος κατασκευάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο και της εταιρείας υλοτομίας Sumitomo Forestry, προκειμένου να δοκιμαστεί η ιδέα της χρήσης βιοδιασπώμενων υλικών, όπως το ξύλο, για να διαπιστωθεί αν μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτικές λύσεις αντί των μετάλλων από τα οποία κατασκευάζονται σήμερα όλοι οι δορυφόροι.
«Η ικανότητα του ξύλου να αντέχει σε αυτές τις συνθήκες μας εξέπληξε», δήλωσε ο Κότζι Μουράτα, επικεφαλής του προγράμματος.
Τώρα οριστικοποιούνται τα σχέδια για την εκτόξευση του ξύλινου δορυφόρου σε μέγεθος χεριού με πύραυλο των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το ξύλο δεν καίγεται ούτε σαπίζει στο διαστημικό κενό, αλλά μετατρέπεται σε λεπτή στάχτη κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης, κάτι που το καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για τους δορυφόρους του μέλλοντος.
«Όλοι οι δορυφόροι που επανέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης καίγονται και δημιουργούν μικροσκοπικά μεταλλικά σωματίδια, τα οποία θα επιπλέουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια», δήλωσε στον Observer ο Τακάο Ντόι, Ιάπωνας αστροναύτης και αεροδιαστημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.
«Τελικά, θα επηρεάσουν το περιβάλλον της Γης» κατέληξε ο Ντόι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass