Λόγω κλιματικής αλλαγής οι πληγές της Αιγύπτου

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα παράγουν τεράστια σμήνη ακρίδων που επιτίθενται στις καλλιέργειες

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2024 10:00

Ακραία καιρικά φαινόμενα έντονων ανέμων και βροχοπτώσεων πυροδοτούν την εμφάνιση σε πολλές περιοχές του πλανήτη τεράστιων σε πληθυσμό σμηνών ακρίδων της ερήμου που επιτίθενται στις καλλιέργειες και τις καταστρέφουν. Αυτό αναφέρει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science Advances» και είναι η πρώτη που δείχνει μια ισχυρή σχέση μεταξύ μεγάλων σμηνών ακρίδων και συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων.

Το μέγεθος αυτών των μεγάλων σμηνών είναι κάτι περισσότερο από τεράστιο. Ένα μόνο τέτοιου είδους σμήνος θα μπορεί να περιέχει δεκάδες εκατομμύρια έντομα δημιουργώντας ένα ιπτάμενο ζωντανό χαλί έκτασης περίπου 2,5 χιλιάδων τετραγωνικών χλμ. Τέτοιου είδους κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Αφρική, σε μέρη της Μέσης Ανατολής και της Ασίας με τα σμήνη των ακρίδων να σε μία μόνο μέρα να αποδεκατίσουν χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης.
Μερικές φορές μάλιστα τα κρούσματα εκδηλώνονται σε πολλές τοποθεσίες ταυτόχρονα, προκαλώντας καταστροφή των καλλιεργειών και επισιτιστική ανασφάλεια σε περιφερειακή κλίμακα. Για παράδειγμα, το 2003, τέσσερα ξεχωριστά κρούσματα ξεκίνησαν ταυτόχρονα στη Μαυριτανία, το Μάλι, τον Νίγηρα και το Σουδάν και εξαπλώθηκαν σε πολλές άλλες χώρες, προκαλώντας εκτιμώμενες απώλειες 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καλλιέργειες τα επόμενα δύο χρόνια.
Η κατανόηση των πυροδοτήσεων αυτών των γεγονότων θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να προβλέψουν και να αποφύγουν την καταστροφή. Όμως οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν τους οδηγούς. Για να τα αναγνωρίσουν, οι ερευνητές της μελέτης εξέτασαν μια μεγάλη βάση δεδομένων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, μέρος των Ηνωμένων Εθνών. Η βάση δεδομένων παρακολούθησε τον αριθμό των εστιών ακρίδας σε 36 χώρες και μια περίοδο 35 ετών μεταξύ 1985 και 2020. Η ομάδα συνδύασε αυτές τις πληροφορίες με μετεωρολογικά δεδομένα για δείκτες όπως η θερμοκρασία, η ταχύτητα του ανέμου και η βροχόπτωση.
Εντόπισαν «μια ισχυρή σύζευξη μεταξύ της εμφάνισης ακρίδας και των κλιματικών συνθηκών». Τα μετεωρολογικά δεδομένα έδειξαν ότι οι επιδημίες ακρίδων πλήττουν συχνά περισσότερες από μία χώρες τη φορά και τείνουν να συμπίπτουν με περιόδους έντονων περιφερειακών βροχοπτώσεων και ανέμων.
Η μελέτη δείχνει να επιβεβαιώνει μια από τις θεωρίες για την αναπαραγωγή των ακρίδων σύμφωνα με την οποία τα αυγά ακρίδας, τα οποία γεννιούνται μαζικά στο έδαφος, απαιτούν υψηλά επίπεδα υγρασίας του εδάφους για να αναπτυχθούν και να εκκολαφθούν. Οι έντονες βροχοπτώσεις ενισχύουν επίσης την ανάπτυξη των φυτών, παρέχοντας πλούσια καλλιέργειες και άλλη βλάστηση ως έτοιμη τροφή για τα νεογνά, τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται και πετούν στον ουρανό σε σμήνη.
Οι δυνατοί άνεμοι μπορούν να βοηθήσουν να μεταφέρουν σμήνη ακρίδων σε μεγάλες αποστάσεις για να ξεκινήσουν εστίες σε νέα μέρη. Έτσι η νέα έρευνα παρέχει μια ακόμα ανησυχητική εικόνα για το μέλλον υπό την κλιματική αλλαγή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass