Tο κρέας πύθωνα φαγητό του μέλλοντος

«Δεν είναι διαφορετικό από το κοτόπουλο» - Θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη και θρεπτική πηγή σίτισης, λένε οι επιστήμονες

Δημοσίευση: 07 Απρ 2024 10:41

Το εργαστηριακό κρέας έχει θεωρηθεί από πολλούς τα τελευταία χρόνια ότι αποτελεί το μέλλον των τροφίμων. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Scientific Reports, εκτιμά ότι το κρέας πύθωνα έχει βιώσιμα αλλά και θρεπτικά στοιχεία.

Καθώς η κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η εκτροφή του πύθωνα θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός τρόπος για την παραγωγή μιας πηγής πρωτεϊνών με σχετικά μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Εξαντλούμε τους πόρους, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση για υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά αυξάνεται», λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Πάτρικ Αουστ από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «People for Wildlife».
Το κρέας φιδιού καταναλώνεται ήδη σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Στο Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, η σούπα φιδιού είναι ένα δημοφιλές πιάτο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ενδεικτικό της αυξημένης κατανάλωσης είναι ότι για να καλυφθεί η ζήτηση τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί φάρμες που παράγουν κρέας πύθωνα.
«Το κρέας των ερπετών δεν είναι διαφορετικό από το κοτόπουλο: πλούσιο σε πρωτεΐνες, χαμηλό σε κορεσμένα λίπη και μαγειρικά ελκυστικό», γράφουν οι επιστήμονες.
Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες επιχείρησαν να μάθουν κατά πόσο ο εκτρεφόμενος πύθωνας σε φάρμα συγκρίνεται με άλλα εκτρεφόμενα είδη ζώων. Για παράδειγμα, πόση τροφή χρειάζεται να φάνε οι πύθωνες για να παράγουν ένα κιλό κρέατος.
Αφού μελέτησαν περισσότερους από 4.600 πύθωνες (δικτυωτούς και Βιρμανίας) σε εμπορικές φάρμες στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη, διαπίστωσαν ότι τα φίδια είχαν πιο αποτελεσματική αναλογία παραγωγής τροφής από ό,τι ο σολομός, οι χοίροι, οι αγελάδες, το κοτόπουλο και οι γρύλοι. Τα φίδια περνούσαν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να τρώνε, αλλά δεν έχαναν μεγάλο μέρος της σωματικής τους μάζας ενώ χρειάζονταν και πολύ λίγο νερό.
«Θεωρητικά, θα μπορούσατε απλώς να σταματήσετε να το ταΐζετε για ένα χρόνο» λέει ο επίσης συγγραφέας της μελέτης, Ντάνιελ Νατούς, από το Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας.
Το γεγονός ότι οι πύθωνες μπορούν να νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς εμφανείς συνέπειες θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να αντισταθμίσουν μελλοντικές διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές εν μέσω της κλιματικής αλλαγής.
Οι πύθωνες είναι επίσης εύκολο να εκτραφούν. Τα πάνε καλά μεταξύ τους και είναι ως επί το πλείστον ήρεμοι όταν δεν χρειάζεται να κυνηγήσουν για την τροφή τους. Φαίνεται επίσης να ανέχονται τους μικρούς και περιορισμένους χώρους ενώ σπάνια αρρωσταίνουν από τους ιούς που προσβάλλουν τα πουλερικά.
Η νέα επιστημονική μελέτη θεωρείται ένα ενθαρρυντικό πρώτο βήμα για την ένταξη του κρέατος πύθωνα στις βιώσιμες τροφές, αλλά «θα πρέπει να συμπληρωθεί με επιπλέον έρευνες για να πούμε ότι πράγματι αυτό είναι μια επιλογή», σύμφωνα με τη Μόνικα Ζούρεκ, ειδική σε θέματα τροφίμων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass