Λαοθάλασσα

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2017 20:07

* ΜΕΧΡΙ πέρυσι, το μέτρο της συμμετοχής των πολιτών στις γιορτές του Δήμου Λαρισαίων, με αφορμή και το άναμμα των φώτων στο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, ήταν η συναυλία των Onirama.

Μέτρο που βελτιώθηκε με τη συναυλία της Νατ. Μποφίλιου, στο Παζάρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το μέτρο ανατράπηκε χθες με τη συναυλία του Μιχ. Χατζηγιάννη στην Κεντρική πλατεία. Το λαοθάλασσα μπορεί κάλλιστα - χωρίς καμία υπερβολή του λόγου – να περιγράψει τον αριθμό των πολιτών που βρέθηκαν στο Κέντρο για να ακούσουν τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη.

Αν αφορούσε σε πολιτική συγκέντρωση θα μπορούσε κάλλιστα επίσης να επαναληφθεί η φράση του Γ. Παπανδρέου πως όποιος γεμίσει την Κεντρική πλατεία της Λάρισας βγαίνει πρωθυπουργός. Αλλά εδώ πρόκειται απλά για μια συναυλία. Η οποία, μπορεί να δικαιώνει τις επιλογές της δημοτικής αρχής, κυρίως επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται θετικά όταν έχουν κίνητρο…

Β.Κ.

Στο σιντριβάνι

*ΗΤΑΝ τόσος πολύς ο κόσμος χθες στην Κεντρική πλατεία για το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και τη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη, που εκτός από τους γνωστούς αναρριχητές στα δέντρα φέτος πολύς κόσμος μπήκε μέσα στο συντριβάνι για να μπορέσει να παρακολουθήσει. Φυσικά, αυτό ανέτρεψε τα σχέδια να ανάψει το σιντριβάνι, καθώς θα κινδύνευε ο κόσμος.

Παρά το γεγονός ότι και πάλι δεν ήταν ασφαλές να βρίσκεται κάποιος μέσα στο συντριβάνι, δεν φάνηκε να πτοείται κανείς και η κατάσταση έγινε ακόμη πιο ασφυκτική στο κλείσιμο της αγοράς.

Ν.Π.

1ο ΙΕΚ

* ΠΡΩΤΙΑ για το 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας. Είναι το μοναδικό που επιλέχθηκε να ανοίξει τον θεσμό της Μαθητείας σε όλη τη Θεσσαλία.

Ο διευθυντής του, Ευθύμιος Παπαδογιάννης, με χρόνια πείρας στο Ινστιτούτο, φημίζεται για τις οργανωτικές του ικανότητες. Τυχαία η επιλογή του ΙΕΚ στη Λάρισα;

Μάλλον όχι!

Λ.Κ.

Αγορά

* Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα κυριαρχεί στην αγορά της Λάρισας, καθώς οι έμποροι βάζουν τα δυνατά τους στους στολισμούς βιτρινών, δέντρων, πεζοδρόμων που μαγνητίζουν το βλέμμα και αλλάζουν τη διάθεση.  Αν για κάτι θα πρέπει να διακριθεί η Λάρισα τα Χριστούγεννα είναι σίγουρα για τη γιορτινή εικόνα της αγοράς της.

Λ.Κ.

Μπαλίτσα

* ΩΣ «Ρονάλντο της πορτογαλικής Οικονομίας» είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών – που για την εκλογή του χρειάσθηκαν τρεις γύροι ψηφοφορίας στη χθεσινή συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης – θα ηγηθεί του Eurogroup από τον ερχόμενο Ιανουάριο και για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Όσοι θέλουν να έχουν πολιτικές αυταπάτες μπορούν να πιστεύουν πως τώρα που έφυγε ο Ντάισελμπλουμ, οι της Ε.Ε. θα αλλάξουν στάση απέναντι στην Ελλάδα με τον καινούργιο πρόεδρο. Ως Πορτογάλος «ομοιοπαθής» θα δείξει κατανόηση.

Οι ρεαλιστές, κατά το «Γερούν – γερά» πρέπει να επινοήσουν ευφυολογήματα και για τον καινούργιο πρόεδρο. Αν ο Σόμιπλε τον αποκάλεσε «Ρολάντο» τότε κάλλιστα ο δικός μας Αλέφαντος μπορεί να του πει «μάθε μπαλίτσα». Γιατί με τα… πέναλτι σε βάρος των μισθωτών, μάλλον δεν θα αλλάξει κάτι.

Β.Κ.

Καιρός

* ΘΑ έχετε ενημερωθεί για τα όσα τόνισε ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας πρόσφατα σε πρόσφατη εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από την ανθρωπογενή παρέμβαση στην κλιματική αλλαγή.

Όπου ειδικότερα για την Ελλάδα, με βάση επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, αναμένεται μια επιπλέον άνοδος κατά 3 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας τους θερινούς μήνες.

Ο κ. Ζερεφός πάνε δεκαετίες πλέον που επισημαίνει τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή μετά και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Τότε, οι προειδοποιήσεις Ζερεφού, έμοιαζαν «μακρινές», «ξένες» για τα ελληνικά δεδομένα. Προς το παρόν, οι πολιτικές των ισχυρών του κόσμου και των βιομηχανιών για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή ή βρίσκονται στο απυρόβλητο ή έχουν «απενοχοποιηθεί».

Για όλα φταίνε τα… ακραία καιρικά φαινόμενα και τα μπαζωμένα ρέματα.

Β.Κ.

Πρώτη

* ΗΡΘΕ ο καιρός λοιπόν, αυτοί που υπέγραψαν τα πρώτα μνημόνια, να αγωνιούν για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Για το πώς θα επιβιώσουν εργαζόμενοι που με τα μνημόνια έμειναν άνεργοι και επιπλέον βιώνουν την απειλή πως θα χάσουν το σπίτι τους.

Ήρθε ο καιρός, αυτοί που εκλέχθηκαν με το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» να διαβεβαιώνουν πως η πρώτη κατοικία προστατεύεται και πως ο θόρυβος των πλειστηριασμών αποτελεί επικοινωνιακό πυροτέχνημα της αντιπολίτευσης και των Μέσων Ενημέρωσης που ελέγχει.

Σωστά αλλά η κυβέρνηση δεν νομοθετεί για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία. Το σημαντικότερο; Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους.

Ποιος πιστεύει σήμερα τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ότι οι δανειολήπτες δεν πρέπει να ανησυχούν; Σε μια εποχή που κουμάντο κάνουν οι τράπεζες…

Β.Κ.

Προβλήματα…

* ΓΙΑ τους ισολογισμούς των τραπεζών η λύση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι σωτήρια, κυριολεκτικά και μεταφορικά, «σωσίβιο»… Ούτως ή άλλως τα ακίνητα που θα βγαίνουν στο «σφυρί» σ’ αυτές θα καταλήγουν. Οι ίδιες θα τα βγάζουν στον πλειστηριασμό και οι ίδιες θα τα αγοράζουν και λογικά δεν θα αφήσουν κανέναν από τους πλειστηριασμούς να καταλήξει άγονος.

 Έτσι και τον κίνδυνο μιας άτακτης υποχώρησης των τιμών των ακινήτων θα περιορίζουν αλλά και τα κεφάλαιά τους από ζημιές θα προστατεύουν στην περίπτωση που οι μαζικοί πλειστηριασμοί προκαλέσουν τριγμούς στην κτηματαγορά.

 Το ζήτημα όμως είναι τι θα τα κάνουν όλα αυτά; Προφανώς θα επιδιώξουν να τα μεταπωλήσουν σε εταιρίες του εξωτερικού που διαχειρίζονται ακίνητα. Αλλά σε ποια τιμή; Θα καταφέρουν να τα δώσουν στις τιμές που τα αγόρασαν; Θα κερδίσουν κάτι από την υπεραξία που θα δημιουργηθεί; Αυτά είναι προβλήματα… Πραγματικός «πονοκέφαλος» για τους τραπεζίτες.

Γ.Ν.

Παράβολα ΙΧ…

* Ε, βέβαια, πώς αλλιώς θα ήταν… Θυμάστε την αναστάτωση που είχε προκληθεί με όσους έσπευσαν να υποβάλουν τα ηλεκτρονικά παράβολα των 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα οχήματα; Το αλαλούμ με τα απίστευτα λάθη που είχαν γίνει με τις διασταυρώσεις και τα ειδοποιητήρια επί δικαίων και αδίκων. Καθησυχαστικές όλες οι δηλώσεις τότε… Θα επιστραφούν τα χρήματα, να μην υπάρχει ανησυχία.

Όντως επιστρέφονται, με την αρμόζουσα διαδικασία, βεβαίως. Με αίτηση προς την αρμόδια εφορία. Αλλά όμως σε περίπτωση οφειλής, το ποσό συμψηφίζεται αυτόματα.

 Δηλαδή, έγινε λάθος, πλήρωσαν παράβολα αλλά χρήματα παίρνουν πίσω μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν χρέη. Η εφορία τα συμψηφίζει και «καθαρίζει»…

Γ.Ν.

Αποδήμηση

* ΤΩΡΑ, πριν ανοίξει το «Πάρκο των Ευχών» πρέπει να επισκεφθεί το Αλκαζάρ η Χαρούλα. Να αφήσει για λίγο το κέντρο και να στραφεί προς το πάρκο γιατί εκεί φωλιάζουν τα πουλιά και η ατμόσφαιρα, ειδικά τις ημέρες που βρέχει, είναι αποπνικτική και η δυσοσμία ανυπόφορη. Και όσο να πεις, δεν ταιριάζει με το χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Π.Φ.

Συγχαίρουν

* ΠΛΗΡΗΣ ικανοποίηση από τους συμπατριώτες της Σαμαριναίους, του Τυρνάβου, και Αμπελώνα όπου μεγάλωσε και από την πατρίδα των γονέων της την Ελιά Γόννων, για τη Σαμαριναία νεοεκλεγείσα πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Νικολέττα Μπασδέκη οι οποίοι της εύχονται καλή θητεία.

Κ.Τσ.

Γιορτές

* ΤΗΣ Αγίας Βαρβάρας χθες. Γιόρταζε και το Πυροβολικό που την έχει προστάτιδά του. Εγώ ήμουνα στο Μηχανικό, λέει ο Λαρισαίος, εμείς πότε γιορτάζουμε; Του Αγίου Γεωργίου, μαζί με όλο τον Στρατό. Σύμφωνα, λοιπόν, με Βασιλικό Διάταγμα το 1953 καθιερώθηκε ως γιορτή του Πεζικού και των υπολοίπων Όπλων και Σωμάτων του Στρατού, ως γνωστόν, η 23η Απριλίου, ημέρα που μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το Πυροβολικό, που από το μακρινό 1829 έχει προστάτιδά του την Αγία και γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου.

Π.Φ.

Από Σαμαρά

* ΑΠΟ τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τη νέα πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Νικολέτα Μπασδέκη ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς που συνδέονται με στενή φιλία.

Ο Αντώνης Σαμαράς εκτός από τα συγχαρητήριά του για την ιστορική διαχρονικά  επιτυχία της, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα πετύχει στο έργο της μιας και ο ίδιος προσωπικά γνωρίζει τις ικανότητές της από τη συνεργασία που είχαν και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Σ.Κ.

Έχει κριθεί...

ΜΙΑ υπόθεση που έχει ερευνηθεί και αφού διαπιστώθηκε το αβάσιμο της καταγγελίας ετέθη στο αρχείο.

Ο λόγος για το «περίφημο» πόθεν έσχες (του 2013) της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων και τότε αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου, η οποία με αφορμή σχόλιο της «Ε», βάζει -με επιστολή της- τα πράγματα στη θέση τους.

Αγαπητή «Ελευθερία»,

«Σε σχόλιο στη στήλη «Ψιθυριστά» της Κυριακής (3/12), σχολιάζετε την ερώτηση που κατέθεσα στον δήμαρχο, για τις αόριστες και προσβλητικές για το πρόσωπό μου αναφορές του, σχετικά με τη δήλωση πόθεν έσχες κατά το έτος 2014-2015.

Επιτρέψτε μου εδώ ορισμένες επισημάνσεις για την αποκατάσταση της αλήθειας. Το σχολιογραφικό κείμενο της στήλης αναφέρεται στο ιστορικό μιας ανώνυμης εις βάρος μου καταγγελίας που δημοσιεύθηκε το 2013 (το 2013 προεκλογική χρονιά των δημοτικών εκλογών του 2014!), σημειώνοντας ότι «Συνέχεια δεν υπήρξε στην υπόθεση. Ούτε καν από τους εμπλεκόμενους. Φαίνεται πως κι αν ακόμη διαπιστώθηκε για ορισμένους κάποια αμέλεια προφανώς θα τακτοποιήθηκε χωρίς συνέπειες». Προσθέτοντας, μάλιστα ότι «Τον Ιανουάριο του 2013 όλα αυτά. Τώρα πώς γίνεται το 2013 να μένει ανοικτό το πόθεν έσχες 2014 και 2015, είναι ένα ακόμη μυστήριο».

Ωστόσο έχω να παρατηρήσω τα εξής, που άλλωστε είναι ήδη γνωστά:

1. Ήμουν η μόνη που αντέδρασα στη δημοσιοποίηση εκείνης της υπόθεσης που αφορούσε 105 πρόσωπα σε όλη τη χώρα, καταθέτοντας έγγραφη ερώτηση (15/1/2013) στο ΣΔΟΕ και ζητώντας απάντηση.

2. Το θέμα του 2013 έχει απαντηθεί με επίσημη ανακοίνωσή του ΣΔΟΕ (18/1/2013), η οποία ανέφερε: «Από την υπηρεσία μας διενεργήθηκε έλεγχος μετά από καταγγελία εις βάρος σας... Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε, συνετάγη διαπιστωτική πράξη ελέγχου, από την οποία δεν προέκυψε η βασιμότητα των καταγγελιών… Η συγκεκριμένη υπόθεση τέθηκε στο αρχείο της Υπηρεσίας μας».

3. Όλα αυτά η έγκριτη εφημερίδα τα είχε δημοσιεύσει τότε στην πρώτη σελίδα. Επομένως δεν υπάρχει καμία απορία, που να επιτρέπει οποιοδήποτε υπονοούμενο σε κάτι που αποτελεί δεδικασμένο.

Σ’ ό,τι αφορά τέλος την ανοίκεια αναφορά του δημάρχου στο πόθεν έσχες μου, η συνέχεια δεν θα δοθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως εσείς προβλέπετε, αλλά στις δικαστικές αίθουσες εάν εξακολουθήσει να κρύβεται και δεν ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Εκεί θα αποκαλυφθούν όλοι οι κοινοί συκοφάντες».

 

EN MESV LARISAIVN SVMATOFYLAKVN

*ΕΝ μέσω των Λαρισαίων σωματοφυλάκων του ο υπουργός, με γατίσιο βλέμμα τον προστατεύουν τον ακριβούλη τους, καμένος από χέρι το κομάντο…

Ζ.

 

MAGIKES EIKONES DHMIOYRGOYNTAI HDH

*ΜΑΓΙΚΕΣ εικόνες δημιουργούνται ήδη στο Αλκαζάρ. Το γεφυράκι στη λιμνούλα έγινε κιόλας παραμυθένιο, τριγύρω και τα χρωματιστά σιντριβάνια, θα παγώσουν και τα νερά για το παγοδρόμιο…

Ζ.

 

KALYTERA NA FEYGOYME

*- ΚΑΛΥΤΕΡΑ να φεύγουμε, θα την πατήσουμε με τον Πατούλη που έχει μπλεχτεί με τα καλώδια…

Ζ.

 

 

ARVMA SAMARINAS KAI MALISTA

* ΑΡΩΜΑ Σαμαρίνας και μάλιστα στην καρδιά της Λάρισας. Δεν υπήρχε περίπτωση η νέα πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Νικολέττα Μπασδέκη, να μην γιόρταζε χωρίς τα αγαπημένα της κλαρίνα σε βλάχικους ρυθμούς. Το κανόνισε ο συνάδελφός της και υποστηρικτής της, Γιάννης Παγώνης. Με το που σιγουρεύτηκε το αποτέλεσμα και ήπιαν τα πρώτα ποτά, σήκωσε τον Μπαντή και την παρέα του. Αυτοί πήραν τα όργανά τους και πήγαν στο στέκι του «Λάζαρου» επί της Παπακυριαζή και η γιορτή φούντωσε. Σηκώθηκε η Νικολέττα έσυρε και τον χορό.

Κ.Γ.

 

 

MONO UETIKA SXOLIA EKANAN

 

* ΜΟΝΟ θετικά σχόλια έκαναν όσοι παρακολούθησαν το περασμένο Σάββατο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας, με θέμα: «Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα». Οι παρευρισκόμενοι χαρακτήρισαν μεγαλειώδη και θριαμβευτική την παρουσίαση, σχόλια που αποτέλεσαν την καλύτερη επιβράβευση για την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων, Θέλμα Ζητωνούλη, για τον εμπνευστή της παράστασης Δημήτρη Τσιπλακούλη και φυσικά για τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη. Καθώς ο Δήμος Λαρισαίων στήριξε με ουσιώδη τρόπο την εμφάνιση του Λυκείου Ελληνίδων στο Μέγαρο Μουσικής.

Β.Κ.

 

 

 

UES NA BARESV EGV PRVTA

*ΘΕΣ να βαρέσω εγώ πρώτα;

- Πρόεδρε αχλάδια είναι. Όχι αυγά…

Μια στους κτηνοτρόφους, μια στους φρουτοπαραγωγούς. Πολύ θέλει να μπερδευτεί ο άνθρωπος.

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass