Φωτεινά

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2017 20:03
*ΠΡΟΣΦΟΡΑ σε ταβέρνα της Μακρινίτσας. Στις δύο γάτες, άλλη μία δώρο. (Πού να πας με τρεις ψιψίνες…)  Ζ. *ΠΡΟΣΦΟΡΑ σε ταβέρνα της Μακρινίτσας. Στις δύο γάτες, άλλη μία δώρο. (Πού να πας με τρεις ψιψίνες…) Ζ.

*ΧΕΙΜΩΝΑΣ μεν αλλά με λαμπρές λιακάδες.

Καθαρή, αστραφτερή ατμόσφαιρα, το υπέροχο ελληνικό φως να θριαμβεύει και για όποιον βρεθεί στο ύπαιθρο, μερικά μόνο χιλιόμετρα απ’ τα τσιμέντα, ο ορίζοντας να διαγράφεται με ευκρίνεια, οι γραμμές των βουνών χαραγμένες στο βάθος, τα συννεφάκια λίγο πιο ψηλά τρισδιάστατα, με τον όγκο τους να αναδεικνύεται. Ζωγραφιές.

Ζ.

Με τον Κινέζο

*ΠΟΛΥΣ κουρνιαχτός και δικαιολογημένα από την επίσκεψη Ερντογάν. Είναι η Τουρκία με τις ιδιομορφίες της, είναι και το στυλ του ηγέτη της, κανένας δεν έπληξε αυτό το διήμερο.

Ο Λαρισαίος ωστόσο είχε αλλού να επικεντρωθεί.

- Μήπως βρε σεις, η ουσία βρισκόταν τελικά αλλού; Την επομένη, ο Τσίπρας συναντήθηκε, με τον Μα Κάι, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας. Όπου κυριολεκτικά είναι όλα τα λεφτά. Μάλλον αθόρυβη η επίσκεψη του Κινέζου.

- Σωστά. Αυτή η παντοδύναμη οικονομική μηχανή, μ’ ένα χασμουρητό της μονάχα μπορεί να απογειώσει τη χειμαζόμενη Ελλαδούλα.

Ζ.

Στο κόμμα

*Η κλασική διευκρίνιση από τον εκάστοτε βουλευτή του ΚΚΕ που ακολουθεί τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες από την εφημερίδα. Ο Γ. Λαμπρούλης λοιπόν δηλώνει 64.000 ευρώ, ωστόσο τη μερίδα του λέοντος από τη βουλευτική του αποζημίωση την παραδίδει στο κόμμα, όπως άλλωστε κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι σύντροφοί του που λαμβάνουν αντιμισθίες. Ενημερώνει ότι τα χρήματα που κρατάει ο ίδιος ως μισθό κυμαίνονται στα 9.000 ευρώ ετησίως. Επίσης ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν δύο ΙΧ με συμμετοχή 50% ο καθένας.

Ζ.

Τα έσχες

*ΠΟΛΥ δύσκολο έως αδύνατο να καταγραφούν σε λίγες γραμμές για τον κάθε πολιτικό τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία του, που στο πόθεν έσχες καταλαμβάνουν σελίδες ολόκληρες καμιά φορά. Το ουσιώδες θα ήταν να κάνει κάποιος σύγκριση των στοιχείων χρονιά τη χρονιά. Και κυρίως μεταξύ εισόδου και εξόδου κάποιου από το δημόσιο αξίωμα. Αν και το συγκεκριμένο εργαλείο ελέγχου δεν θεωρείται και ιδιαιτέρως αξιόπιστο. (Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς, ωστόσο εντελώς ασύνηθες να βγαίνει κάποιος από την πολιτική φτωχότερος απ’ όσο είχε μπει.)

***

*ΩΣΤΟΣΟ η δημοσιοποίηση των φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Ρεπορτάζ με αναγνωσιμότητα. Απολύτως λογικό. Το εκκαθαριστικό του απλού γείτονα θα το κοίταζε κάποιος με περιέργεια, πόσο μάλλον του δημάρχου.

***

*ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ όσο και επιμελής η Αλεξάνδρα Φωτάκη, συνεργάτιδα της «Ε» στην Αθήνα, κατέγραψε συμπυκνωμένα όλα τα δηλωθέντα του κάθε τοπικού παράγοντα. Είχε φροντίσει να εξηγήσει εξαρχής ότι τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός αναφέρονταν αθροιστικά, δηλαδή σε πόσα ακίνητα ή αυτοκίνητα έχει συμμετοχή ο υπόχρεος και η σύζυγός του. Σε πόσα εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτης, με μικρό ή μεγάλο ποσοστό, αυτό θα αποτελούσε θέμα για αναλυτικότερη έρευνα. Γι’ αυτό τον λόγο και στο τέλος κάθε δήλωσης, η δημοσιογράφος παρέθετε και τον ανάλογο σύνδεσμο στο ίντερνετ, όπου βρίσκει κάποιος τα πλήρη στοιχεία που δηλώνει ο καθένας πολιτικός.

Ζ.

Ακριβώς έτσι

*ΣΟΥΠΕΡ παρηγορητική η Λαρισαία Ι. Σ. προανήγγειλε με ενθουσιασμό χθες το βραδάκι κατά τις 9.

-Σε έξι μήνες, τέτοια ώρα θα γυρνάμε από τη θάλασσα.

Ζ.

Ούτε 3, μήτε 13

*ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ κάπως η Άννα Βαγενά και με σημείωμά της επιχειρεί να αποκαταστήσει τα πράγματα σε σχέση με την περιουσία της. «Με έκπληξή μου διάβασα στην εφημερίδα ότι διαθέτω μαζί με τον αείμνηστο σύζυγό μου, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, 13 ακίνητα, εκ των οποίων 3 μονοκατοικίες» σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Προσπάθησα πολλές φορές να μετρήσω τα ακίνητα που πραγματικά έχω και με κανέναν τρόπο δεν βγαίνουν 13. Από ό,τι με πληροφόρησε ο λογιστής μου, στη δήλωση πόθεν έσχες το ίδιο ακίνητο εμφανίζεται δύο φορές, μία για την υπόχρεο, δηλαδή εμένα, και μία για τον σύζυγο, δηλαδή τον Λουκιανό. Έτσι το ίδιο ακίνητο προστίθεται δύο φορές, αλλά ούτε και έτσι βγαίνουν 13.

Για να μην μακρηγορώ, στην πραγματικότητα το μόνο ακίνητο-κατοικία που έχω στην ιδιοκτησία μου είναι το σπιτάκι μου στο Μεταξοχώρι Αγιάς (87,66τ.μ.) και ένα ισόγειο κατάστημα στην οδό Ακαδήμου 16 στην Αθήνα (76,05 τ.μ.). Όσο για τη μονοκατοικία στο Μπατσί Άνδρου (145,81 τ.μ.), είναι ένα γιαπί, το οποίο παραμένει έτσι από το 2010 και στο οποίο δεν έχω καν την ψιλή κυριότητα. Για την τρίτη δε μονοκατοικία που αναφέρεται και εγώ ψάχνω να δω ποια είναι. Τα υπόλοιπα ακίνητα που εμφανίζονται ανήκουν στα παιδιά μας, εγώ και ο Λουκιανός έχουμε μόνο την επικαρπία κάποιων εξ αυτών». (Επικαρπίες, συν η αναφερόμενη λάθος διπλοεγγραφή, μάλλον δίνουν την γενική εικόνα. Ορθώς όμως και η βουλευτής εξηγεί πώς έχει ακριβώς η κατάσταση.)

Ζ.

Και συγγραφέας

*ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ενδιαφέρον και πέραν του εκκλησιάσματος, όπως και θετικές σκέψεις, όταν ένας ιερωμένος και μάλιστα μητροπολίτης γράφει βιβλίο. Μορφωμένοι κατά κανόνα οι ιεράρχες, ωστόσο είναι διαφορετικό πράγμα η λογοτεχνική γραφή, προϋποθέτει άλλες ικανότητες και ευαισθησίες. Όπως ο Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, του οποίου το πρώτο λογοτεχνικό πόνημα παρουσιάζεται αύριο Κυριακή, σε εκδήλωση στη μεγάλη αίθουσα του Ωδείου, μετά την εκκλησία στις 12 το μεσημέρι. ‘’Σαν Παραμύθι’’, μια σειρά αυτοτελών διηγημάτων για αναγνώστες όλων των ηλικιών φυσικά.

Ζ.

Ανταποδοτικά;

*ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ να παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη το Πανεπιστημιακό. Κι έτσι συμβαίνει, αφού το νοσοκομείο δέχεται διαρκώς σοβαρά περιστατικά από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής. Βέβαια χάνεται πολύτιμη ικμάδα αφού ταυτόχρονα δέχεται και τρέχοντα περιστατικά παρέχοντας και δευτεροβάθμια φροντίδα ακόμη και πρωτοβάθμια. Η οργάνωση του συστήματος πάσχει, όπως παντού δηλαδή.

***

*ΩΣΤΟΣΟ τελευταία έχει έννοια του τριτοβάθμιου νοσηλευτικού ιδρύματος αποκτά και μια άλλη, απίστευτη διάσταση. Εκτός από ασθενείς που δέχεται από αυτά, το Πανεπιστημιακό στέλνει στα υπόλοιπα νοσοκομεία και γιατρούς του. Που καθόλου δεν του περισσεύουν, ίσα-ίσα.

-Δηλαδή ανταποδοτικά λειτουργούν, του στέλνουν ασθενείς, τους στέλνει γιατρούς;

-Ε, δεν μπορεί να γίνονται και τα δύο μαζί, κομαντάντε Νέστορ. Δεν αντέχει η ναυαρχίδα.

Ζ.

Ασανσέρ

*ΕΙΧΑ πάει τελευταία φορά στο ΙΚΑ για μια δουλειά στις 23 Νοεμβρίου, λέει η Λαρισαία, και το ένα από τα δύο ασανσέρ – στο υποκατάστημα της Ρούσβελτ, ήταν εκτός λειτουργίας. Δύο βδομάδες μετά που ξαναήρθα η κατάσταση ίδια. Ο κόσμος που περιμένει να εξυπηρετηθεί αμέτρητος και οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας, άλλοι με κινητικά προβλήματα και πάει λέγοντας. Και τα δύο που υπήρχαν δεν έφταναν, εδώ και καιρό έχει μείνει μόνο το ένα. Μα κανείς δεν τη βλέπει αυτή την κατάσταση; Δεν τον λυπούνται τον κόσμο που ταλαιπωρείται;

Π.Φ.

Ποιητής

*ΕΚΕΙ που το φιλοσοφούσαν, κάπου τα έμπλεξαν οι Λαρισαίοι φοιτητές.

-Σκεφτόμουν κάποτε να γίνω ποιητής. Γιατί βαριέμαι να εξηγώ.

***

*- ΠΑΙΔΙΑ, έχω ένα δίλημμα. Να φύγω να πάω πού; Ή να μείνω να κάνω τι; (Κι αυτός ποιητής, στιχουργός.)

Ζ.

Ευχές

*ΤΟ ΠΕΙΡΑΓΜΑ έφτασε από αριστερά και ήταν πετυχημένο. Ήταν ο ‘’λαϊκοσυσπειρωτικός’’ Γ. Παζιάνας που χτύπησε κέντρο απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή. Έπιασαν τελικά οι ευχές τόσων Λαρισαίων.

- Ευτυχώς τώρα με τις διαφημίσεις του Πάρκου των Ευχών έφυγαν και οι αφίσες με την Ελπίδα που ερχόταν. (Είχε κλείσει τρία χρόνια στα πλαίσια του Δήμου η ξεχασμένη διαφημιστική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ.)

***

*Ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του.

-Ποιος εμπνεύστηκε αυτό το σύνθημα για το Πάρκο όπου οι ευχές πραγματοποιούνται; Η παράταξή μας δεν το προσυπογράφει αυτό. (Σωστά, δεν το εγκρίνει το κόμμα. Να έλεγαν, με αγώνες κατακτάμε τα δώρα μας, εντάξει. Γράμματα στον Αϊ-Βασίλη θα στέλνουν τα πιτσιρίκια;)

Ζ.

Προμήθειες

*ΕΞΑΛΛΟΣ ο Λαρισαίος Γ. Ζ. με την τακτική των τραπεζών.

-Πρόκειται για ληστεία, φώναζε χθες μετά που είχε πάει για παράβολα. Καλά που δεν το φώναξε εκεί μπροστά, να αναστατωθεί η πλάση.

Για την έκδοση διπλώματος λοιπόν χρειαζόταν λέει τρία παράβολα. Των 50, των 30 και των 18 ευρώ. Περίμενε ότι θα του κρατούσε κάποια προμήθεια η τράπεζα. Όχι κι έτσι όμως… Προμήθεια 1,5 ευρώ για το κάθε παράβολο ξεχωριστά, ναι, σύνολο 4,5 ευρώ και τρελάθηκε ο άνθρωπος. Μία πράξη διεκπεραίωσαν, τρία χαρτιά, τρεις προμήθειες. (Γι’ αυτές τις τράπεζες χρεώθηκαν οι Έλληνες να τις σώσουν;)

Ζ.

Το βιολί του

*ΤΑ μαθητικά αστειάκια πληθαίνουν. Βελτιώνεται μάλλον η διάθεση καθώς κοντεύουν οι διακοπές.

- Ρε συ, έχεις και τηλεσκόπιο;

- Ναι το πήρα για να κοιτάζω τ' αστέρια.

- Και ποιο κοιτάζεις τώρα;

- Το ξανθό απέναντι στον τρίτο.

***

*- ΤΩΡΑ τις γιορτές να μου πάρετε δώρο ένα δοξάρι. Για να συνεχίσω το βιολί μου και το 2018.

***

*-ΑΣΕ σήμερα είχαμε δράματα με τον μικρό, έμαθε ότι δεν υπάρχει Αϊ - Βασίλης.

-Πόσο χρονών είναι;

-Κλείνει τα 37…

Ζ.

Στο έμπα

*ΚΑΝΟΝΙΚΗ ρεσεψιόν στο Πάρκο των Ευχών ο περιπτεράς στα σκαλιά του Αλκαζάρ. Βοηθάει όπως κι όσο μπορεί ο Θανάσης Συρμακέζης. Ως παλιός διαιτητής, έχει και σφυρίχτρα άμα χρειαστεί.

Ζ.

Τέλος εποχής

*ΤΕΛΟΣ εποχής για το περίπτερο στην πλατεία Λαού μπροστά από την Εθνική Τράπεζα Φαρσάλων μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον δεν υπήρχε νόμιμος κληρονόμος αλλά και κάποιος ενδιαφερόμενος προς ενοικίαση. Μια προσφορά του ελληνικού κράτους προς ορισμένη κατηγορία ανθρώπων σιγά-σιγά εξαφανίζεται.

Αχ. Μπακ.

 

Ποταμίσιοι

*ΕΥΧΗΘΗΚΕ στον Απ. Καλογιάννη επιτυχία στο Πάρκο των Ευχών, ο Τρικαλινός δήμαρχος. Οι πρώτοι διδάξαντες με τον Μύλο των Ξωτικών, δείχνουν ανωτερότητα.

***

*Ο Δημ. Παπαστεργίου βρέθηκε στη Λάρισα για την εκδήλωση του Δικτύου πόλεων με ποτάμια, χθες στη ΔΕΥΑΛ. Είναι πρόεδρός του άλλωστε ο δήμαρχος της πόλης που τόσο αγαπάει τον Ληθαίο. Και του το δείχνει.

Είναι και χιουμορίστας ως γνωστόν ο Τρικαλινός.

-Αρχικά το Δίκτυο το είχαμε ονομάσει Ποτάμι. Κάποια στιγμή αδρανήσαμε, εμφανίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης μας πήρε τον τίτλο. Κι έτσι το μετονομάσαμε σε River Gr. (Αυτό το gr είναι που σώζει.)

Ζ.

Συστεγαζόμενα

*ΕΚ παραδρομής, δεν συμπεριλήφθηκαν στα συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία της Λάρισας σε χθεσινό σχόλιο για τις συγχωνεύσεις σχολείων, τα 5ο και 36ο Δημοτικά.

Την ίδια μοίρα συγχωνεύσεων, θα έχουν και τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία.

Τώρα, όσον αφορά στο ποιος παραμένει Διευθυντής, σε περίπτωση συγχώνευσης δύο Δημοτικών σχολείων, προβλέπεται να είναι αυτός-ή, που στους αξιολογικούς πίνακες του 2017, συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό μορίων.

Λ.Κ.

Κοντά στο 90’

*ΕΦΕΡΝΕ χθες μαζί του τη μελαγχολία στην παρέα ο μεσόκοπος Λαρισαίος. Επιχειρώντας να αστειευτεί κιόλας.

- Λέγαμε για ηλικίες ρε σεις και ο ένας είπε πως είχε γεννηθεί το 87 κι ο άλλος το 88. Στην αρχή νόμιζα λέγανε για το λεπτό κάποιου αγώνα…

Ζ.

Κλαδιά

*ΕΓΡΑΦΕ χθες η «Ε» για τους κατοίκους στη συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Τσιμισκή, που παραπονούνται γιατί δεν έχουν κόψει τα δέντρα στο σημείο. Είναι κι εκείνοι λίγα μέτρα πιο κάτω, στη συμβολή της Μανδηλαρά με την Κατσώνη που ικανοποιήθηκαν σε ό,τι αφορά στο κλάδεμα, αλλά έχουν παράπονα για το μάζεμα. Εδώ και μέρες τα κλαδιά είναι πεταμένα στο πεζοδρόμιο, το οποίο κλείνουν εντελώς, και οι διερχόμενοι αναγκάζονται να κατεβούν στον δρόμο για να περπατήσουν.

Π.Φ.

 

 

OLO KAI SYXNOTERA ME TON KYR MHTSOTAKH

*ΟΛΟ και συχνότερα με τον Κυρ. Μητσοτάκη και πάντα με οικειότητα ο Κ. Αγοραστός. Μεγαλύτερη ίσως, όπως έχουν τα πράγματα, ακόμη κι από τον ανιψιό του, τον Κ. Μπακογιάννη. Χθες συνέπεσε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ σε συνέδριο για τη Διαφάνεια με το 5ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ. που διεξαγόταν στο ίδιο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Και ο Κυριάκος δεν έχασε την ευκαιρία να χαιρετίσει τους δύο γείτονες περιφερειάρχες.

Ζ.

 

APO THN EYRHTERH PERIOXH

*ΑΠΟ την ευρύτερη περιοχή της Σπερχειάδας κατάγεται η… Τουρκάλα αστυνομικός, που έκλεψε προχθές την παράσταση κατά την άφιξη του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν, στο Ελ. Βενιζέλος.

Το… έμπειρο μάτι του φωτορεπόρτερ έπεσε πάνω – και σωστά – στην εντυπωσιακή Λαμιώτισσα αλλά ο έμπειρος δημοσιογράφος της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, πάνω στη βιασύνη του να γράψει κάτι, τη βάφτισε αστυνομικό του Ερντογάν. Ξέρετε το μείζον είναι μια φωτογραφία με τον πρόεδρο να σκουπίζει τον ιδρώτα του ας πούμε και όχι τι συζητήθηκε στις επαφές…

Με το που αναρτήθηκε λοιπόν η φωτ., άρχισαν τα πειράγματα μεταξύ των αστυνομικών, καθότι στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ η είδηση αναπαράγεται γρηγορότερα και από την ταχύτητα του φωτός. Είναι δεν είναι είδηση. Έτσι ξεκίνησαν τα διορθωτικά δημοσιεύματα, πως ήταν στο αεροδρόμιο για τη φύλαξη του Τούρκου προέδρου και πως η αρχιφύλακας Σοφία (σ.σ. άρα είναι Ελληνίδα, Έλληνα ρεπόρτερ), είναι η «εντυπωσιακή ξανθιά αμαζόνα της ΕΛ.ΑΣ.», η οποία «έγινε σκιά του Ερντογάν» κλπ.

Είναι να μην πάρουν φόρα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ξέρουν αυτοί. Η όμορφη φρουρός λοιπόν του Ερντογάν υπηρετεί στη φύλαξη επισήμων της ΕΛ.ΑΣ. Για να προσδιορισθείτε γεωγραφικά, κινούμενοι προς Αθήνα μέσω Φαρσάλων, μόλις περάσετε τον Δομοκό, την Νταουκλή και το Νιζηρό, θα ανεβείτε ίσια στο Κούρνοβο, ύψωμα από το οποίο φαίνεται το χωριό της αστυνομικού. Κανά δυο χωριά μετά την Παλιοβράχα, σα δω όχι σα κει, κατά την Κουτσούφλιανη. Παρά τον ατυχή πόλεμο, για Τουρκία δεν το λες…

 Β.Κ.

 

 

ANACE KAI TO KALORIFER

*ΑΝΑΨΕ και το καλοριφέρ στο αυτοκίνητο ο Τ. Ζ. πανέτοιμος…

Ζ.

 

 

MPHKE KIOLAS STHN PINAKIDA

*ΜΠΗΚΕ κιόλας στην πινακίδα ο δήμαρχος. Άθελά του βέβαια…

Ζ.

 

 

GEMISE LARISA TO STAYROLEJO

*ΓΕΜΙΣΕ Λάρισα το σταυρόλεξο στο ‘’Πρώτο Θέμα’’. Και Μ. Χαρακόπουλος από ΝΔ και Α. Βαγενά του ΣΥΡΙΖΑ, ισορροπημένη πολιτικά παρουσίαση, στα ‘’Οριζοντίως’’ αμφότεροι, με τις φωτογραφίες τους. Αν μη τι άλλο ένδειξη αναγνωρισιμότητας για τους πολιτικούς από τη Λάρισα, δεν ήταν δα σταυρόλεξο ‘’για δυνατούς λύτες’’.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass