ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2022 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Οκτ 2022 17:57
* ΑΝΟΙΞΕ η καρδούλα του στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας του Χρ. Καπετάνου, στα σαρακατσάνικα κονάκια που έχει φτιάξει εκεί ο Γιώργος Ντέρκος. Αξίζει η επισήμανση: Μετά από χρόνια, η ΝΔ θα έχει ξανά στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας και υποψήφιο βουλευτή Σαρακατσάνο. Ζ. * ΑΝΟΙΞΕ η καρδούλα του στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας του Χρ. Καπετάνου, στα σαρακατσάνικα κονάκια που έχει φτιάξει εκεί ο Γιώργος Ντέρκος. Αξίζει η επισήμανση: Μετά από χρόνια, η ΝΔ θα έχει ξανά στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας και υποψήφιο βουλευτή Σαρακατσάνο. Ζ.

Πιο ζεστά
* ΜΕ τέτοιες θερμοκρασίες, οι χαρούμενοι Λαρισαίοι αναρωτιούνται αν πρόκειται για

την 25η Οκτωβρίου ή την 145η Ιουνίου. Πιο ζεστά είναι τώρα τα μεσημέρια από εκείνα στις αρχές του καλοκαιριού.
***
* ΔΕΝ είναι πάντως οι ζέστες, η άγνοια είναι που μπερδεύει κάποιους. Όχι παιδιά, δεν τρώμε μπακαλιάρο στις 28 Οκτωβρίου, στην άλλη επέτειο, της 25ης Μαρτίου, του Ευαγγελισμού. Διότι τότε είναι και Σαρακοστή, γι’ αυτό.
Ζ.

Προς 28η
* ΣΕ ζητήματα επικαιρότητας είχαν επικεντρωθεί χθες οι Λαρισαίοι απολαμβάνοντας τη λιακάδα.
- Αυτές που περνάνε από τον δρόμο και τις αποκαλούν «τσολιά μου» να ετοιμάζονται για παρέλαση. Οι υπόλοιπες να αγοράσουν σημαιάκια.
***
* - ΔΕΝ πάει άλλο, πρέπει να βρω μια δουλειά...
- Είσαι καλός εσύ, θα βρεις...
- Δεν τελείωσα... Μια δουλειά για να τρώω, να βρω μια δεύτερη για να ζεσταίνομαι, μια τρίτη δουλειά για να μετακινούμαι...
***
* - ΠΟΙΟ είναι το αγαπημένο σου άρωμα;
- Το πετρέλαιο.
Ζ.

Στο S/M
* ΤΑ ζόρια τους δεν τα ξεχνούσαν πάντως στην τριγωνοπλατειακή παρέα.
- Μπήκα σε σούπερ μάρκετ, βρε σεις, και μπερδεύτηκα, νόμισα ότι βρισκόμουν σε εκκλησία. Πολύς κόσμος έκανε τον σταυρό του. Είναι που κοίταζαν τις τιμές...
***
* -ΠΑΝΤΩΣ πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα σούπερ μάρκετ που σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς κράτησαν σταθερές τις τιμές από τα κέρματα στα καροτσάκια τους.
Ζ.

Να το ξεκολλήσουν
* ΚΙ ενώ όλες οι συστάσεις των υπευθύνων είναι να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα, γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας, κι ενώ οι πολίτες ούτε λάμπα νυχτός δεν αφήνουν πια αναμμένη, στη Δήμητρα Αγιάς ο δημόσιος φωτισμός ήταν για 50 ώρες συνεχόμενα αναμμένος. Αυτό έλεγε στο τηλέφωνο κάτοικος της Δήμητρας και επειδή το συμβάν έγινε το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ενώ ρωτούσε χαρακτηριστικά «τι κάνουν εκεί στον ΔΕΔΔΗΕ, το κλείνουν το μαγαζί τα Σαββατοκύριακα;». Ενώ συνέχιζε, λέγοντας ότι: «Μας είπαν ότι κόλλησε το σύστημα, γι’ αυτό και δεν έσβηναν τα φώτα, και γιατί δεν ήρθαν να το ξεκολλήσουν», έλεγε αγανακτισμένος.
ΘΑ.

Επιμένουν
* ΕΒΛΕΠΕ τηλεόραση αποβραδίς ο Λαρισαίος και το πρωί χθες είχε απορίες.
- Άμα η Κυβέρνηση τους φορολογεί τόσο άγρια όσο λέει, τα υπερκέρδη τους δηλαδή, άμα η Κυβέρνηση τους κατάργησε τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, τότε γιατί οι εταιρείες ενέργειας συνεχίζουν να τα δίνουν όλα στις πανάκριβες τηλεοπτικές διαφημίσεις για να προσελκύσουν πελάτες; Πώς, πόθεν τόσο χρήμα;
Ζ.

Πολλά ξύλα
* ΚΑΙ μιας και ο λόγος περί ενέργειας, χαμός ως γνωστόν φέτος με τα ξύλα, πολύ περισσότερος κόσμος αγόρασε και αγοράζει για τον χειμώνα. Κάποιοι τα θέλουν και ως εφεδρεία, που έχουν τρομάξει με όσα ακούνε για ελλείψεις και διακοπές στην ενέργεια.
Στη Λάρισα, πάντως, τα ξύλα κοστίζουν 90 και 100 ευρώ το κυβικό, από 70 και 80 αντιστοίχως που είχαν πέρυσι, περίπου 25% αύξηση. Όχι και κάτι εξωφρενικό, συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα και με τόσο αυξημένη ζήτηση κιόλας. Δεν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής αυτοί, μικρομεσαίοι έμποροι ξυλείας είναι.
Ζ.

Ανταμώθκαν
* - Τι γνωρίζετε για τη μάχη των Θερμοπυλών;
Ο Λαρισαίος Χρ. Γκ. στην απάντηση.
- Οι Έλληνες πάαιναν σια παν’ οι Πέρσες κατέβιναν σια κάτ’ κι ανταμώθκαν στσι Θερμουπύλις. Οι Έλληνες νταϊακώθκαν κι τς είπαν «Άμα κουτάτι ιλάτε». Κι οι Πέρσες λύσσιαξαν. Οι θκοι μας ήταν γιρά παλικάρια κι τς λιάντσιαν. Μα, να, ιένας κιερατάς που τς ντόπχ’οι τς είπι μια πατέκα κρυφιά και τς πρόδωκι, τς θκοι μας.
Ζ.

Ο υπουργός τους
* ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ως γνωστόν με τους συναδέλφους τους συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι συριζαίοι της Εκπαίδευσης στη Λάρισα, οι οποίοι τάσσονται αναφανδόν κατά της συμμετοχής στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που θα γίνουν σ’ ένα δεκαήμερο. Αποχή και πάλι αποχή.
Διαφωνούν, όμως, και με τον εαυτό τους, καθώς κεντρικά η παράταξή τους συμμετέχει, έχει και ψηφοδέλτιο πανελλαδικά. Στο οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι μετέχει ως εκπαιδευτικός και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπαξεβανάκης, υποψήφιος για αιρετός στο ΚΥΣΔΕ. Συμβιβασμένος κι αυτός μάλλον.
Ζ.

Του γάμου...
* ΕΙΧΕ φτάσει σε σοβαρό κεφάλαιο η συζήτηση των νεαρών Λαρισαίων.
- Είμαι υπέρ του γάμου, αλλά δεν παντρεύομαι, γιατί είμαι κατά του διαζυγίου.
***
* - ΥΠΑΡΧΟΥΝ εκείνοι που δεν ξέρουν γιατί παντρεύονται, αλλά κι αυτοί που γνωρίζουν γιατί δεν παντρεύονται.
***
* - Αν θέλετε κάποιον μόνο και μόνο να σας γεμίζει το κενό, πάρτε αφρό πολυουρεθάνης.
Ζ.

Προληπτικός
* ΚΑΙ προέβλεψε λέει μετά βεβαιότητος, ο Κυρ. Μητσοτάκης εκεί πάνω στ’ Άγραφα, ότι ο Κ. Αγοραστός θα είναι ξανά περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Άριστα, εξαιρετικό για τον Λαρισαίο, ο Πρωθυπουργός το είπε, λήγει πολύ νωρίς και το θέμα της υποστήριξης από τη ΝΔ. Μια επιφύλαξη διατύπωσε, όμως, ο προληπτικός. «Μμμ... Ο Μητσοτάκης το είπε, ο οποίος...».
Ζ.

Πολύ λιγότερες
* ΠΟΙΕΣ εκλογικές περιφέρειες κερδίζουν και ποιες χάνουν έδρες, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού 2021; Το Προεδρικό Διάταγμα για τον νέο αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του 2023 και μέχρι τον Μάρτιο του 2023, όπου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τελευταία ημέρα απογραφής, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αν τώρα οι εθνικές εκλογές του 2023 προκηρυχθούν πριν την έκδοση του Π.Δ., θα ισχύει το καθεστώς των προηγούμενων εδρών, ενώ αν οι εθνικές εκλογές του 2023 προκηρυχθούν μετά την έκδοση του Π.Δ. θα ισχύει το καθεστώς των νέων εδρών.  Σ’ αυτά τα διαρρεόμενα προς τα αθηναϊκά ΜΜΕ, από το Μαξίμου μάλλον, στηρίχτηκε και ο Νίκος Καρδούλας. Ο οποίος συνεχίζοντας την ανάλυσή του παρέθεσε και τις εκλογικές περιφέρειες που κερδίζουν ή χάνουν έδρες, σύμφωνα με τη νέα απογραφή, καμιά εικοσιπενταριά εν συνόλω. Ανάμεσά τους η Λάρισα, η Μαγνησία και τα Τρίκαλα χάνουν υποτίθεται από έναν βουλευτή. Εξέλιξη που μόνο καλή δεν είναι, από πολλές απόψεις. (Ανακατεύει και την τράπουλα, κάνει και τους νυν κοινοβουλευτικούς να τρέχουν περισσότερο).
***
* ΩΣΤΟΣΟ, ο Λαρισαίος απόστρατος, στατιστικολόγος και εκλογολόγος, έκατσε μετά και σκέφτηκε, το έψαξε, έκανε τους υπολογισμούς του. Και ανακοινώνει: Το Προεδρικό Διάταγμα για τον νέο αριθμό των βουλευτικών εδρών πρέπει να δημοσιευτεί μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου του 2023, όποτε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τελευταία ημέρα απογραφής, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Επομένως οι εθνικές εκλογές του 2023 αναμένεται να διεξαχθούν με το καθεστώς των νέων βουλευτικών εδρών. (Πάει αυτή η εκκρεμότητα, απλό).
***
* ΜΕ τα υπολογιστικά τώρα. Ο Ν. Καρδούλας τα μέτρησε και διαβεβαιώνει ότι παραμένουν 8 οι βουλευτικές έδρες στη Λάρισα και με την απογραφή του 2021. Εκτιμά ότι οι αλλαγές θα είναι πολύ λιγότερες πανελληνίως και πως μόνο οι εκλογικές περιφέρειες Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας και Φθιώτιδας θα χάσουν τελικά μία βουλευτική έδρα, τις οποίες θα κερδίσουν εκλογικές περιφέρειες Αθήνας και Θεσσαλονίκης. (Πριν τα Χριστούγεννα θα φανεί).
Ζ.

Με τη σειρά
* ΕΙΧΑΝ βάλει τα πράγματα σε μια σειρά τα κορίτσια της Λάρισας.
- Βρήκα κάτι ωραίες ασκήσεις κοιλιακών, τώρα πρέπει να βρω και ποιος θα τις κάνει.
***
* - ΚΑΛΕ σεις, περιμένω κάτι λεφτά από χθες...
- Τι έγινε χθες;
- Μου χύθηκε ο καφές.
***
* - ΠΡΩΤΑ μαγειρεύω και μετά ονομάζουμε το φαΐ. Ανάλογα...
Ζ.

Άλλης εποχής
* ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ εικόνες από το παρελθόν της Λάρισας εισφέρει ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ. με δημοσιεύματα του 1937, κοντεύει αιώνας, από την εφημερίδα «Κήρυξ»: Από μίαν επίσκεψιν την οποίαν εκάμαμεν εις το ριζικώς ανακαινισθέν Νοσοκομείον μας απεκομίσαμεν την εντύπωσιν ότι η Λάρισα επετέλεσε ένα τεράστιον άλμα εις τον τομέα της κοινωνικής προνοίας με την δωρεάν του συμπολίτου κ. Ηλία Τριανταφύλλου. Εκεί όπου άλλοτε υπήρχεν ένα απλούν κτίριον με δύο θαλάμους υψούται τώρα ένα αρχιτεκτονικόν κομψοτέχνημα με όλας τας ανέσεις που επιβάλλουν οι κανόνες της υγιεινής. Οι φιλοτίμως εργασθέντες προς τούτο αρχιτέκτων κ. Ελευθ. Κολονέλος και ο δομομηχανικός κ. Δημ. Καραναστάσης αξίζει να τύχουν του δημοσίου επαίνου. Ούτω, με τους δύο ορόφους το «Τριανταφύλλειον» και «Κουτλιμπάνειον» το δημοτικόν τούτο υγειονομικόν ίδρυμα τιθέμενον μετ’ ολίγον εν λειτουργία θα πληρώση την μεγαλυτέραν ανάγκην της πόλεως. Εκατοντάδες ατυχών υπάρξεων θα εύρουν εκεί περίθαλψιν και θα προασπίσουν την υγείαν των. (Σημειωτέον ότι ο αρχιτέκτων Κολονέλος άφησε το στίγμα του στη Λάρισα, επί παραδείγματι και με τον κινηματογράφο «ΠΑΛΛΑΣ», όπου υπάρχει μέχρι σήμερα μαρμάρινη πινακίδα από την πλευρά της οδού Κούμα).
***
* ΕΤΕΡΟ δημοσίευμα, από τότε κι αυτό, όπου αναδεικνύεται μια άλλη έννοια, εντελώς διαφορετική, για το Δημοτικό Ραδιόφωνο:
Ο Δήμος Τρικκάλων, αλλά και πολλοί άλλοι Δήμοι προέβησαν εις αγοράς ραδιοφώνων, τα οποία εγκατέστησαν εις τας πλατείας προς ψυχαγώγησιν των δημοτών των. Θα ηθέλαμεν την πράξιν ταύτην να εμιμείτο και η ιδική μας Δημοτική Αρχή. Διότι εις την Πλατείαν κατά τας απογευματινάς ώρας εκτός από το «σουλάτσο» καμμίαν άλλην διασκέδασιν δεν ευρίσκει ο κόσμος. Αλλ’ εκτός τούτου λίαν συντόμως θ’ αρχίση να λειτουργή και ο Ελληνικός Ραδιοφωνικός Σταθμός, προχθές εθεμελιώθη το κτίριον, και ούτω θα ειμπορή ο κόσμος να παρακολουθή τας εκπομπάς του. Θα ήτο μάλιστα ευχής έργον αν και όλαι αι Κοινότητες επρομηθεύοντο ραδιόφωνα διά να επικοινωνή η ύπαιθρος με την πρωτεύουσαν και να παρακολουθή την κίνησιν και την ζωήν όλου του κόσμου.
Ζ.

Στα Λαρσινά
* ΩΣ μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίασή της μίλησε και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Λάρισας. Ο Βασ. Ζωγράφος ήταν ενωτικός ή ακριβέστερα αντιδιασπαστικός, ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τον πόνο του και προκάλεσε το ενδιαφέρον των συντρόφων του. Αναρωτώμενος «πώς θα γίνει αυτό που θέλουμε όλοι;». Να πετύχει, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ τον στόχο ανατροπής. «Με κλίκες, με φράξιες, με ομάδες, να βάζουμε τρικλοποδιές στη Νομαρχιακή; Χόρτασα στη Λάρισα... Βαρέθκι η ψυχή μ’... Μη γελάτε, έτσ’ είναι. Θέλουμε ενότητα...». Πάλι καλά, δηλαδή, που δεν τους είπε και κανένα «μπιζέρσα, βρε παιδιά», να τον κοιτάν με το στόμα ανοιχτό, που δεν παραπονέθηκε «βερβέριξα, βρε σεις», να ζητούν μετά διερμηνέα οι Αθηναίοι.
Ζ.

Κικιρίκουουου
* ΔΕΝ το είπε ακριβώς για ανέκδοτο, ο Λαρισαίος στην παρέα χθες.
- Ρώτησα τον γείτονα γιατί δεν ακούω πια τον κόκορά του να λαλάει το πρωί και μου είπε ότι τον έσφαξε επειδή διαμαρτυρήθηκαν οι γείτονες. Τότε συνειδητοποίησα πως όποιος φωνάζει να ξυπνήσει τον κόσμο, μπορεί και να την πληρώσει ακριβά.
- Α... Γι’ αυτό ίσως πολλοί κάνουν τις κότες;
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass