ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2022 18:00
* ΠΑΝΩ, κάτω, δεξιά, παντού αγγούρια, ένα σωρό και μάλιστα στα μέσα Οκτωβρίου. Η χρονιά του αγγουριού φέτος, αν ήμασταν στην Κίνα. Που δεν απέχει κι από την τρέχουσα πραγματικότητα, δηλαδή. Η όψιμη παραγωγή κηπευτικών του Λαρισαίου Χρ. Τρ. από τον μπαχτσέ του στη Βελίκα, που τον βάζει αργά για να τον συνδυάζει με τα μπάνια τους. Είναι και το κλίμα της παραλιακής ζώνης που πάντα βοηθάει στα πάντα. Ζ. * ΠΑΝΩ, κάτω, δεξιά, παντού αγγούρια, ένα σωρό και μάλιστα στα μέσα Οκτωβρίου. Η χρονιά του αγγουριού φέτος, αν ήμασταν στην Κίνα. Που δεν απέχει κι από την τρέχουσα πραγματικότητα, δηλαδή. Η όψιμη παραγωγή κηπευτικών του Λαρισαίου Χρ. Τρ. από τον μπαχτσέ του στη Βελίκα, που τον βάζει αργά για να τον συνδυάζει με τα μπάνια τους. Είναι και το κλίμα της παραλιακής ζώνης που πάντα βοηθάει στα πάντα. Ζ.

Πρωτιά
* ΤΕΛΗ Οκτωβρίου και η Λάρισα να καμαρώνει όπως τον Ιούλιο,

κάνοντας πρωταθλητισμό στα σκαλοπάτια του Κέλσιου. Πρώτη, πρώτη σε όλη την Ευρώπη. Και τώρα, να τη ζηλεύουν. Κι όχι να τη λυπούνται, όπως συμβαίνει τα καλοκαίρια. Είναι υπόθεση να λες, άνοιξε όλα τα παράθυρα να ζεσταθεί το σπίτι. Ποιο αέριο και ποιο πετρέλαιο, με ήλιο λαμπερό, υγιεινό κι ανέξοδο.
Ζ.

Οι ειδικοί
* - ΣΑΝ προτροπή υπουργού μοιάζει, ε;
Ο Λαρισαίος δεν ξεχνούσε τις συμβουλές των ειδικών κυβερνητικών.
- Τώρα που η τιμή του πετρελαίου πήγε πάνω από την τιμή της βενζίνης, ήρθε η εποχή να βάλεις αέριο.
Ζ.

Τα κάρα
* - ΕΥΤΥΧΩΣ που αλλάζει η ώρα. Έξι μήνες τώρα ήθελα να την αλλάξω στο αυτοκίνητο κι όλο βαριόμουν...
Οι μετακινήσεις και τα κάρα εν γένει το θέμα που κουβέντιαζαν οι Λαρισαίοι.
- Πέρυσι με την καραντίνα ψάχναμε σκύλο. Τώρα γυρεύουμε άλογο για τη μετακίνηση.
Ζ.

Η καθ’ εαυτού
* ΣΕ κάναν μήνα η «Black Friday» και παρόλα τα οικονομικά στριμώγματα της εποχής για τους πολλούς, υπάρχει κι άλλος κόσμος.
Να, εκείνος στον οποίο απευθύνεται διαφήμιση τουριστικού γραφείου. Με προσφορές για πολυήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ, New York κ.λπ., για την καθ’ εαυτού «Black Friday», την αυθεντική, την αμερικάνικη. Να ψωνίσεις εκεί ν’ φχαριστηθείς προσφορές. Και πώς θα τα κουβαλήσεις; Μα το λέει το πρακτορείο, δικαιούσαι δύο αποσκευές στην πτήση, όχι τσιγγουνιές. Ε ναι, δεν θα πάρεις ψυγειοκαταψύκτη ούτε εβδομηντάρα τηλεόραση.
Ζ.

Τρεις φορές
* ΕΙΧΑΝ τα θέματά τους με τους άντρες οι νεαρές Λαρισαίες.
- Ένα θα σου πω. Αν θέλεις να πάρεις άντρα έξυπνο, όμορφο και πλούσιο, πρέπει να παντρευτείς τρεις φορές.
***
* - ΕΙΜΑΙ πολύ στενοχωρημένη...
- Να σου κάνω μια αγκαλιά να περάσει;
- Στενοχωρημένη είπα, όχι απελπισμένη.
***
* - ΘΕΣ να βγούμε;
- Δεν είμαι καλά, μόλις χώρισα, θέλω να μείνω λίγο καιρό μόνη μου.
- Πόσο λίγο;
- Αύριο 9 η ώρα μπορείς;
Ζ.

Στη σέντρα
* Μ’ ΑΥΤΑ και με τούτα και με τις μεγάλες μπίζνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, στη σέντρα ο Ανδρέας Πάτσης. Ο οποίος επέστρεψε στη γενέτειρα για να εκλεγεί βουλευτής Γρεβενών, με οικογενειακή καταγωγή απ’ το Δοτσικό, προ δεκαετίας, όμως, είχε εμπλακεί κανονικά με τα ποδοσφαιρικά. Είχε ακουστεί και για την ΑΕΛ, πλην, όμως, δεν ευοδώθηκε, ανέλαβε τον ΠΟΕ Ελασσόνας, ως πιο κοντά στη Δεσκάτη και την περιοχή Γρεβενών, και εν συνεχεία εμφανίστηκε μεγαλομέτοχος στην ΠΑΕ Νίκη Βόλου. Μετά έφυγε κι από τις δύο ομάδες.
Ζ.

Πατσίσανε...
* ΠΡΟΦΑΝΩΣ αυτός ο βουλευτής της ΝΔ, έστω πρώην, δεν θα είχε καμία αντίρρηση για την παράταση του Νόμου Κατσέλη. Να σωθούνε και οι δανειολήπτες και αναφερόμαστε πάντα στην αγορά της πρώτης κατοικίας.
Τελικά, ψευτοφιλελεύθεροι είναι στην πραγματικότητα, αφού από τον κρατικό κορβανά σιτίζονται και κερδοφορούν. Άλλωστε γι’ αυτό βγάζουν άχρηστο τον δημόσιο τομέα, για να κάνουν μπίζνες με τις εταιρείες τους. Βουλευτής κερδοφορεί από τα κόκκινα δάνεια; Ηθική και τέτοιοι πολιτικοί, πατσίσανε ...
Β.Κ.

Αυξανόμενη
* ΜΕ αφορμή και τη διεξαγόμενη συζήτηση για την Απογραφή, που εξαιτίας της τώρα που θα επικυρωθεί μπορεί ν’ αλλάξει η κατανομή του αριθμού των βουλευτικών εδρών, ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. συνεισφέρει με πληροφορίες για την απογραφή του 1951, την πρώτη μεταπολεμική, με δημοσιεύματα της εφημερίδας σχετικά με τον πληθυσμό που κατέγραψε η Λάρισα.
Μάιος του 1953, λοιπόν, κι η εφημερίδα σχολιάζει:
Απ’ τη στατιστική που δημοσίευσε το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά την απογραφή του 1951, προκύπτει ότι η Λάρισα κατέλαβε την θέσι της εβδόμης πόλεως στην Ελλάδα, ενώ προπολεμικά κατείχε την εννάτη. Η σειρά των πόλεων είναι τώρα Αθήναι, Θεσσαλονίκη, Πειραιεύς, Πάτραι, Ηράκλειον, Βόλος, Λάρισα, η οποία υπερέβη σε πληθυσμό την Καβάλα και την Καλαμάτα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός του ότι η απογραφή του 1951 δεν επέτυχε και ο πληθυσμός της Λαρίσης από τότε αυξήθηκε για να ξεπεράσει τις 50.000 κατοίκους και ολονέν αυξάνει με ταχύ ρυθμό. Έτσι, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα υπερβή και τον Βόλο, πλην Νέας Ιωνίας. (Από τότε στο «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε» οι Λαρισαίοι).
***
* ΕΙΧΕ μόλις προηγηθεί το δημοσίευμα, επίσης τον Μάιο του 1953, πάντα αργούσε η επεξεργασία των στοιχείων. Σύμφωνα με το δελτίο του Υπουργείου, ο πληθυσμός των πόλεων είχε ως εξής στη απογραφή του 1951: Τέως Διοίκησις πρωτευούσης 1.388.000, Αθήναι 565.000, Θεσσαλονίκη 217.000, Πειραιεύς 186.000, Πάτραι 90.000, Ηράκλειον 56.000, Βόλος 51.000, Λάρισα 44.000, Καβάλα 42.000, Καλαμάτα 38.000, Σέρραι 37.000.
Και αρκετές θέσεις πιο κάτω ακολουθούν κι έχει ενδιαφέρον η αυξομείωση πόλεων στην πορεία των χρόνων, θεσσαλικών και άλλων. Ενδεικτικά και συγκριτικά, λοιπόν, πριν 70 χρόνια είχαν καταγραφεί πληθυσμοί ως ακολούθως: Κατερίνη 32. 000, Τρίκαλα 28.000, Λαμία 25.000, Γιαννιτσά 20.000, Καρδίτσα 19.000, Κοζάνη 18.000, Κόρινθος 18.000, Αίγιον 16.000, Αμαλιάς 16.000, Άρτα 14.000, Άργος 14.000, Νέα Ιωνία Βόλου 14.000, Φλώρινα 12.000, Σπάρτη 11.000, Κιλκίς 11.000, Τύρναβος 11.000, Καστοριά 10.000, Διδυμότειχον 8.000, Σουφλί 7.000, Αλμυρός 7.000, Αιδηψός 5.000, Ηγουμενίτσα 2.500. (Το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου ήταν μιάμιση φορά η Λάρισα, η οποία τώρα έχει ξεπεράσει και τον Πειραιά και κατατάσσεται πέμπτη στη χώρα, με παραμένουσα την ανοδική τάση. Ο Τύρναβος πέμπτη πόλη στη Θεσσαλία τότε).
Ζ.

Ο πενηντάρης
* Η παρέα των μεσήλικων Λαρισαίων συζητούσε τα δικά της.
- Μετά τα 50 όταν σε ρωτούν τι κάνεις και απαντάς «Είμαι σούπερ», εννοείς ότι είσαι σούπερ μάρκετ.
***
* - Είμαι σε ηλικία που τελικά η μάνα μου είχε δίκιο. Σε όλα.
***
* - Άμα βλέπω κανέναν να κάθεται μισή ώρα στο ΑΤΜ, μού ‘ρχεται να του φωνάξω «τι λέει δικέ μου, δεν σου βγαίνει η πασιέντζα;».
***
* - ΠΑΝΤΩΣ για πενηντάρης μια χαρά κρατιέμαι. Από την κουπαστή για ν’ ανέβω τη σκάλα.
Ζ.

Για τον Καραμανλή
* ΣΥΝΑΞΗ Λαρισαίων καραμανλικών την Κυριακή, όχι ότι υπάρχουν και πολλοί νεοδημοκράτες που αντιμάχονται τον καραμανλισμό. Εκδήλωση, λοιπόν, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή», για τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2004-2009. Οι υποκλοπές, η διπλωματία των αγωγών, το Βατοπέδι. Προαναγγέλλονται από τον υπότιτλο του βιβλίου. Την εκδήλωση διοργανώνει η Λαρισαϊκή Λέσχη, με πρόεδρο τον Γρ. Πρεζεράκο, απόστρατο αντιπτέραρχο, ο οποίος ήταν ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας επί Προκόπη Παυλόπουλου, που αποτελεί σημαία των σύγχρονων καραμανλικών.
Ζ.

Περίοδος ανασκαφών
* ΛΟΓΙΚΟ κι αναμενόμενο να προβληθεί από τη Δημοτική Αρχή της Λάρισας το μεγάλο πακέτο έργων που δρομολογείται για την τελευταία χρονιά της θητείας της. Στοιχειώδες ως σχεδιασμός, έναν χρόνο πριν θα έπρεπε να λύσει την κορδέλα ο δήμαρχος. Ενόψει των δημοτικών εκλογών, η Λάρισα θα ζήσει νέα περίοδο ανασκαφών, όχι αρχαιολογικών.
***
* ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ότι τούτην τη φορά το πακέτο περιλαμβάνει και παρεμβάσεις σε δρόμους και στην άλλη πλευρά της πόλης. Μη μείνει παραπονεμένη. Έτσι, ο Απ. Καλογιάννης ανακοίνωσε χθες ανακατασκευές πεζοδρομίων σε δρόμους, όπως η Μανωλάκη ή σε τμήμα της Ταγματάρχου Βελησσαρίου, η οποία μετά την Κύπρου και μέχρι την Τσιόγκα μετατρέπεται σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.
Σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας θα μετατραπούν και τμήματα δρόμων στην ευρύτερη περιοχή που ενοποιεί το Α’ με το Β’ Αρχαίο Θέατρο, Εργατικής Πρωτομαγιάς, Παλαιστίνης, Ηφαίστου κ.λπ. Επίσης, προβλέπεται η ανακατασκευή της οδού Ανθίμου Γαζή και της οδού Ηπείρου στο υπόλοιπο τμήμα της, πέρα από την Ανθίμου Γαζή κ.ο.κ.
Ζ.
Τους γράφουν
* ΕΧΕΙ ενδιαφέρον για το πώς λειτουργούν οι νόμοι στην Ελλάδα πως οι τοπικές εξουσίες είναι πρακτικά αδύναμες μέχρις ανυπαρξίας, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της επιχειρούμενης μεγάλης επένδυσης από εταιρεία παραγωγής ενέργειας στην Αετορράχη Ελασσόνας, με τη δημιουργία γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού σε έκταση 400 στρεμμάτων. Η εικόνα που αποτυπώνεται στην ερώτηση που κατέθεσε προς του αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης είναι ιδιαιτέρως απογοητευτική για τη λειτουργία της κεντρικής εξουσίας.
***
* ΔΕΝ είναι να αντιδρούν ορισμένοι οπισθοδρομικοί χωριάτες στην προωθούμενη ανάπτυξη, επικαλούμενοι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής, πρόβλημα για το χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά, για τους κτηνοτρόφους που καταργείται το λιβάδι τους. Αυτά μπορούν να απαντηθούν, υπάρχουν πάντοτε και άλλες προσεγγίσεις. Είναι, που «σε πρώτη φάση το συγκεκριμένο έργο έχει αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, ενώ έχουν εκδοθεί αρνητικές ομόφωνες γνωμοδοτήσεις για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας. Παράλληλα, στη συγκεκριμένη φάση αναμένεται η έγκριση εκμίσθωσης της συγκεκριμένης έκτασης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης...». (Δηλαδή αρνούνται και ο Δήμος και η Περιφέρεια, με ομοφωνούσες, μάλιστα, όλες τις παρατάξεις, αλλά τα Υπουργεία τη δουλειά τους. Τους γράφουν κανονικά. Διότι αυτοί ξέρουν, εκεί στην Αθήνα).
Ζ.

Σε δύο μέρες
* ΠΑΕΙ μια γυναίκα στο φαρμακείο και ρωτάει «Μήπως έχεις κάνα φάρμακο για τον άνδρα μου, εδώ και πέντε χρόνια δεν κάνουμε σεξ», διηγείται η Μ.Π. «Ξέρεις, λέει ο φαρμακοποιός, τα Βιάγκρα και τα λοιπά είναι πλέον ξεπερασμένα, εγώ έφτιαξα ένα καινούργιο φάρμακο, αλλά δεν το έχω κάνει τεστάρει σε κανέναν ακόμη, θα στο δώσω, αλλά εσύ μην το πεις πουθενά, εντάξει;». Σε δύο μέρες έρχεται η κυρία και του δίνει συγχαρητήρια. «Μετά από τόσα χρόνια είδα άσπρη μέρα...». Χαμογελάει ο φαρμακοποιός. «Όλα καλά δηλαδή, χαίρομαι...». Το επιβεβαιώνει εκείνη, «του το έδωσα το φάρμακο το βράδυ κάναμε 4 φορές έρωτα, μέσα στη νύχτα άλλες 3 φορές, το πρωί 4 φορές, το μεσημέρι 3, το βράδυ 4 φορές και σήμερα το πρωί μία φορά πριν πεθάνει...».
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass