ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2022 18:00
* ΜΑΚΗΣ ο Αρχηγός των Αόπλων Δυνάμεων του Δήμου, κατά κόσμον Κοσμάς Γιαννακόπουλος. Ζ. * ΜΑΚΗΣ ο Αρχηγός των Αόπλων Δυνάμεων του Δήμου, κατά κόσμον Κοσμάς Γιαννακόπουλος. Ζ.

Ποια Δευτέρα...
* - Η Κυριακή τελειώνει μετά το μεσημεριανό τραπέζι. Μετά έχεις μπει σε δευτεριάτικη κατάσταση.
Δεν μπορούσαν να ευχαριστηθούν ούτε την αργία οι αγχωμένοι νεαροί Λαρισαίοι, πιεσμένοι απ’ τη δουλειά.
- Χαρούμενη Δευτέρα, λέει ο άλλος, περίπου σαν να λέμε νόστιμες μπάμιες...
Ζ.

Τα 300άρια
* «ΠΩΣ θα γίνει, πρέπει να τρέξει λιγάκι το σκυλί, να συνέλθει από την κλεισούρα...». Το ξέρουν οι Λαρισαίοι ιδιοκτήτες τετράποδων τα οποία κρατούν φυλακισμένα στα διαμερίσματα. Κι όταν τα βγάζουν βόλτα, σε πάρκα, στο ποτάμι ή αλλού και βλέπουν να μην έχει κόσμο τα αμολάνε. Τρέχουν ευτυχισμένα τα ζωντανά, κάνουν χαρές, ή περίπου, και σε τυχαίους περαστικούς. Οπότε μπορεί να προκύψει πρόβλημα. Είτε επειδή κάποιος μπορεί να ενοχληθεί ή και να φοβηθεί είτε διότι θα τύχει να περνά από κει όργανο της τάξεως ή περιπολικό ή μοτοσικλέτα της αστυνομίας. Κι έτσι τα 300άρια πέφτουν διαρκώς. Είναι αυστηρός ο νόμος, και δικαίως, άλλο που κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Σκυλί χωρίς λουρί, δίχως φίμωτρο κ.λπ., δεν επιτρέπεται, πρόστιμο βαρβάτο επί τόπου.
Ζ.

Αιφνιδιασμός;
* ΤΟ εκλογικό σενάριο του Ιανουαρίου, λανσάρει η αθηναϊκή ιστοσελίδα ‘’Power Game’’, η οποία δείχνει να διαθέτει ισχυρές διασυνδέσεις με τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Ο λόγος της επίσπευσης; Άμα οι εκλογές γίνουν μετά την 1η Μαρτίου πρέπει να αφομοιωθούν τα στοιχεία της Απογραφής 2021, με αποτέλεσμα την αλλαγή του αριθμού των βουλευτικών εδρών σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες. Κι επειδή ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί εντάσεις, «δεν είναι λίγοι εκείνοι που του εισηγούνται να αιφνιδιάσει με εκλογές μέσα στον Ιανουάριο». (Κι ο αιφνιδιασμός στα συν του σεναρίου).
* * *
* ΤΟΝ Ιανουάριο λέει, διότι «αν πάει παρακάτω, τότε ελλοχεύει ο εξής μεγάλος κίνδυνος. Να οδηγηθούμε σε κάλπες τον Φεβρουάριο με την υφιστάμενη δομή των περιφερειών και τα τέλη Μαρτίου να γίνουν οι δεύτερες εκλογές με έναν νέο χάρτη». Και κάτι επιπλέον: «Ως γνωστόν, το Πάσχα είναι κάπου στα τέλη Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαγορευτικές οι εκλογές σε μια τέτοια συγκυρία. Το δε σενάριο του Μαΐου έχει κι αυτό την προβληματικότητά του, που συνδέεται με τη διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων». (Μόνο που τον Γενάρη δεν θα έχουν πληρωθεί ακόμη οι αυξήσεις στις συντάξεις, όπου τόσα έχει επενδύσει η κυβέρνηση, ενώ οι ενεργειακές πικρίες του εκλογικού σώματος θα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους).
Ζ.


Λεξικό
* ΝΕΑ λήμματα στο Λεξικό Λαρίσης.
- Η ‘’Βραζιλία’’ είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής και στη Λάρισα ειδοποίηση για τον Ηλία για την κατάσταση του νερού.
* * *
* - ΤΟ ‘’Hush’’είναι τραγούδι των Deep Purple. Και στη Λάρισα το Εξαφανίσου.
* * *
* ΤΑ ‘’Κιτάπια’’ είναι τα βιβλία που κρατάμε σημειώσεις και στη Λάρισα η συνέχεια της πρότασης ‘’με πονάει το κεφάλι γιατί βγήκα χθες το βράδυ...’’.
Ζ.

Στον πηγαιμό
* ΟΛΟ κάπου πηγαίνουν οι Λαρισαίοι. Και ταυτόχρονα λένε.
- Πού πας;
- Δεν πάω καλά...
- Περίμενε κι εγώ προς τα κει πάω.
* * *
* ΠΑΣ Βοϊδοκοιλιά, δεν έχει βόδια.
Πας Πόρτο Κατσίκι, δεν έχει κατσίκια.
Πας Ποντικονήσι, πουθενά ποντίκια.
Πας Βοϊδομάτη, δεν θα βρεις βόδια.
Πας Πόρτο Χέλι, καθόλου χέλια.
Πας Καρπενήσι, δεν είναι νησί.
Τι να πιστέψεις τελικά...
Ζ.

Λιγοστεύουν
* ΓΝΩΣΤΗ η έλλειψη εργατικών χεριών, όχι μόνο στις αγροτικές δουλειές, αλλά και στην πόλη. Ως εκ τούτου ανεβαίνουν και τα μεροκάματα, συν την πίεση της ακρίβειας στην καθημερινότητα. Και τα μαστόρια λείπουν, εκτός απ’ τους εργάτες, καθώς οι περισσότεροι τεχνίτες προέρχονταν πλέον τα τελευταία χρόνια απ’ τους μετανάστες. Οι Αλβανοί λέει έφυγαν και συνεχίζουν να φεύγουν για τη Β. Ευρώπη, τι Γερμανίες, τι Αγγλίες, όπου τα μεροκάματα και πιο σίγουρα είναι και κυρίως πολύ μεγαλύτερα.
Μέσω της Ελλάδας η μετακίνηση είναι εύκολη. Και τι ξένος εδώ, τι ξένος αλλού. Αν και την Ελλάδα πολλοί πλέον τη θεωρούν δεύτερη πατρίδα τους, είτε επειδή σ’ εκείνη έζησαν εδώ τα πιο πολλά τους χρόνια είτε γιατί οι νεότεροι έχουν γεννηθεί σ’ αυτή, μεγάλωσαν, πήγαν σχολείο, ξέρουν τη γλώσσα. Όμως, όπου γης και πατρίς που έλεγαν παλιά κι οι Έλληνες μετανάστες.
* * *
* ΚΙ ο Λαρισαίος θυμήθηκε που πριν λίγα χρόνια είχαν εμφανιστεί στο χωριό και Πακιστανοί εργάτες την περίοδο της συγκομιδής. Για να προκληθούν έτσι τα αντανακλαστικά των Αλβανών που δούλευαν χρόνια εκεί. Και να προκύψουν ρατσιστικές συμπεριφορές από τα μέχρι τότε θύματα του ρατσισμού. «Τι θέλουν αυτοί εδώ; Έρχονται και μας παίρνουν τις δουλειές...». Αφού οι Πακιστανοί δούλευαν με μικρότερο μεροκάματο και χωρίς καμία απαίτηση.
Ζ.

Δεν, ποτέ...
* ΜΕ την ευκαιρία, και καθώς οι Έλληνες αποφεύγουν τις σκληρές εργατικές δουλειές, όχι όλοι βέβαια, αλλά αρκετοί έχουν συνηθίσει αλλιώς, ορισμένοι δε, καθόλου.
- Εγώ, να σου πω φίλε, τη δουλειά δεν τη φοβήθηκα ποτέ...
Είχε ύφος ο μεσήλικος Λαρισαίος, όμως ο γνωστός του που τον άκουγε τον ήξερε από χρόνια και τον διόρθωσε καταλλήλως.
- Ε βέβαια, λογικό... Τι να τη φοβηθείς... Σάμπως έχετε γνωριστεί;
Ζ.


Εκνευρισμένοι
* ΝΕΥΡΑΚΙΑ, πολλά νευράκια στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Σε χριστουγεννιάτικη διάθεση είμαι από το πρωί. Όλη την ώρα μου ανάβουν τα λαμπάκια.
* * *
* - ΕΧΩ νεύρα από σήμερα για αύριο.
* * *
* - ΚΑΠΟΙΟΙ τύποι είναι σαν την καφεΐνη. Κάνουν κακό στα νεύρα.
Ζ.

 

Σαν Σκόνη
* ΕΝΑ ακόμα πολιτικοκοινωνικό μυθιστόρημα από τον Λεονάρδο Παδούρα, τον Κουβανό συγγραφέα που έγινε διάσημος από τη ‘’Διαφάνεια του Χρόνου’’ και τον ‘’Άνθρωπο που Αγαπούσε τα Σκυλιά’’. Το τωρινό δείχνει αυτοβιογραφικό, με τη μελαγχολία του μεσήλικα να το συνοδεύει, παρότι το βασικό σύνθημα που διαπερνά τις σελίδες παραμένει, ‘’Hasta la Victoria siempre’’. Μέχρι την τελική νίκη, μέσα από συνεχείς ήττες εννοείται.
Μυθιστόρημα το ‘’Σαν Σκόνη στον Άνεμο’’, μέσα στην πραγματικότητα όμως. Μια ντουζίνα Κουβανών εφήβων, αγόρια και κορίτσια που μεγάλωσαν κι έγιναν σιγά-σιγά εξηντάρηδες, μια Συμμορία όπως αυτοαποκαλούνταν, η οποία άρχισε να διαλύεται μετά τα τριάντα τους, άνθρωποι που γεννήθηκαν εκεί γύρω στο 1959-60, τον Καιρό της Επανάστασης, οι οποίοι εξελίχθηκαν χάρη στις πρόνοιες του νέου καθεστώτος και οι οποίοι παρήκμασαν μαζί του, που πολλοί εξ αυτών απέδρασαν στη Δύση αφού έζησαν στη φτώχεια και τις ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα, λόγω και του σκληρού εμπάργκο των ΗΠΑ, ιδίως μετά την κατάρρευση των συμμάχων της Ανατολικής Ευρώπης, που βίωσαν τη διαφθορά και την αφόρητη καταπίεση συνάμα με την πίστη και τις προσπάθειες των Κουβανών.
* * *
* ΝΑ μια στιγμή της νεανικής παρέας: Έβλεπαν τον έξω κόσμο σαν έναν χάρτη με δύο χρώματα ανταγωνιστικά. Χώρες σοσιαλιστικές, οι καλοί και χώρες καπιταλιστικές, οι κακοί. Στις σοσιαλιστικές χώρες χτιζόταν επίπονα το τέλειο μέλλον, αν και δεν τους έβγαινε και πολύ ωραίο, το μέλλον της ισότητας και της δίκαιης δημοκρατίας, της δικτατορίας του προλεταριάτου που είχε ανατεθεί στην πολιτική Πρωτοπορία του Κόμματος. Στα παρακμάζοντα καπιταλιστικά κράτη βασίλευαν η αρπαγή και οι διακρίσεις, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η βία και ο ρατσισμός. Στην υποκριτική αστική δημοκρατία οι συνθήκες δημιουργούσαν πολέμους και κάθε τόσο προέκυπταν αιματοβαμμένες δικτατορίες όπως της Χιλής. Αν και όφειλαν να παραδεχτούν πως, από κάποια από αυτά τα μέρη ερχόταν η μουσική που τους άρεσε να ακούνε, τα ρούχα που προτιμούσαν να φοράνε, ακόμα και τα περισσότερα από εκείνα τα βιβλία που τους άρεσε τόσο πολύ να διαβάζουν.
* * *
* ΑΛΛΑ κι όταν η βασική ηρωίδα έζησε στις ΗΠΑ, περνώντας απ’ την Οκλαχόμα περιγράφει: Μέσα από τα τζάμια του εστιατορίου παρατήρησε το πανόραμα που μπορούσε να πιάσει το μάτι της από την κεντρική λεωφόρο της πόλης. Ένα Wendy’s, ένα φαρμακείο Walgreens, δύο βενζινάδικα, μία τοπική τράπεζα και μία ομοσπονδιακή ένα McDonald’s και σε κάθε γωνιά δύο επιβλητικοί ναοί που ανήκαν σε διαφορετικές προτεσταντικές εκκλησίες. Αφού νοίκιασε δωμάτιο σε κάποιο μοτέλ σε έναν κοντινό δρόμο, είχε βγει να ξεμουδιάσει να πιει ένα διπλό εσπρέσο σε κάποιο Starbucks και, σε μία διαδρομή περίπου έξι τετραγώνων, είχε μετρήσει τα πάντοτε πολύ παρόμοια κτίρια άλλων οκτώ εκκλησιών, όλων προτεσταντικών, καθώς επίσης και έξι φαρμακεία, πέντε βενζινάδικα και άλλα τόσα γραφεία τραπεζών. Η πίστη, ο πόνος, το χρήμα και τα καύσιμα έμοιαζε να είναι τα πιο ακμάζοντα στοιχεία ενός μέρους που μπορούσε να συναγωνιστεί την πιο άσχημη, μωρόπιστη και επαρχιώτικη πόλη στον κόσμο.
Ζ.

Άλλο κατάλαβε
* ΑΛΛΙΩΤΙΚΕΣ προσεγγίσεις σε νεανικά ζευγάρια Λαρισαίων.
- Μωρό μου θέλω να γεράσουμε μαζί.
- Εσύ να γεράσεις όσο θέλεις, εμένα να με αφήσεις ήσυχη.
* * *
- ΕΤΡΕΞΑ καταπάνω του μόλις ξύπνησε. ‘’Βγάλε μποξεράκι και μπλουζάκι τώρα...», του είπα. ‘’Τρέλανέ με’’, μου απάντησε βγάζοντάς τα. ‘’Βάζω πλυντήριο σκούρα’’, του εξήγησα.
* * *
* - ΚΟΠΕΛΙΑ, πώς σε λένε;
- Έχω σχέση.
- Επίθετο;
- Έχω σχέση.
- Ίδιο όνομα και επίθετο; Κύπρια;
Ζ.

Έχει διαφορά
* ΟΧΙ, που ήταν και η επέτειος του ΟΧΙ δηλαδή, δεν πρόκειται για «Πλατεία Βορείου Ηπείρου», όπως για οικονομία χώρου αναφέρθηκε στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματος στην εφημερίδα. Η πρόταση της υπερδεξιάς παράταξης του Κ. Βαϊούλη στο Δημοτικό Συμβούλιο, για μετονομασία κάποιας πλατείας της Λάρισας αναφέρει για «Πλατεία Ηρώων Βορείου Ηπείρου» μιλώντας με τη γνωστή προσέγγιση του χώρου που εκπροσωπούν για «δικαίωση των πράξεων όσων θυσιάστηκαν για την Πατρίδα, τη Σημαία και την Ελευθερία». Έχει μια κάποια διαφορά. Εν ολίγοις ζητούν «Πλατεία Κ. Κατσίφα», αλλά δεν το λένε. Να έχει κι η οργάνωση του Στ. Χάμου χώρο να τελεί το αντίστοιχο μνημόσυνο.
Ζ.

Παλιοί Καιροί
* ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ εποχής, από τον ερευνητή φωτοθηκάριο Αχ. Κ. Από τον χειμώνα του 1881, μόλις είχε γίνει ελληνική η Λάρισα, και την εφημερίδα «Ανεξαρτησία».
Ο δήμαρχος Λαρίσσης Χασάν Εφένδης παρήγγειλεν εις Βώλον είκοσι χιλιάδας οκάδες ανθράκων προς 10 λεπτά την οκάν, τα οποία θα μεταφέρει δ’ εξόδων του ενταύθα και θα τα πωλήση εις τους πτωχούς προς 10 λεπτά την οκάν, αξιέπαινος η πράξις αύτη του δημάρχου. (Μήπως ξαναχρειαστεί ανάλογη επαινετέα πράξις, στους τωρινούς καιρούς;).
***
* ΕΠΕΙΔΗ πολλοί εκ των προκρίτων Μωαμεθανών της πόλεως Λαρίσσης απήτησαν επιμόνως να εκδίδεται η εφημερίς και τουρκιστί, απεφασίσαμεν άπαξ της εβδομάδος να εκδίδωμεν παράρτημα τουρκιστί, αλλά με ελληνικούς χαρακτήρας, εις το οποίον θα καταχωρώμεν τας μάλλον ενδιαφερούσας ειδήσεις. (Τότε ξεκίνησε η παγκοσμιοποίηση;).
***
* ΠαρακαλεΙται ο κ. Δήμαρχος της πόλεως όπως λάβη την καλοσύνην και διατάξη να ανάπτωνται οι εν τοις οδοίς φανοί διά να μην προσκόπτωσιν οι άνθρωποι και παραπονούνται. (Και τότε οικονομία στον φωτισμό; Μα δεν είχαν ρεύμα...).
***
* ΚΑΙ ένα δημοσίευμα της Βολιώτικης εφημερίδας «Ρήγας», από το 1885:
Ο παρά τον Τύρναβον μέγας χείμαρρος Ξεριάς (Τιταρίσιος), ογκωθείς παρέσυρε την ωραίαν της πόλεως ταύτης γέφυραν. Η συγκοινωνία προς τη πόλιν είνε διακεκομμένη, αναγκάζονται δε να εκτελώσι την υπηρεσίαν εν τω στρατώνι και τω νοσοκομείω τοις εντεύθεν του ποταμού, ιατροί και αξιωματικοί αποστελλόμενοι εκ Λαρίσσης.
Ζ.

 

SAPKAS_KALOGIAN.jpg

*Η Λάρισα έχει καλή σχέση με τους ένστολους. Πολιτισμός κι εκεί.
Ζ.

 

PINAKAS_DOLOU_VOULGARAK.jpg

* ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-Γαλλία-Συμμαχία...
Ζ.

 

LIVADAKI.jpg

* ΣΤΗΝ οδό Πλαπούτα, στο Λιβαδάκι, πίσω από τον Υποσταθμό, το πεζοδρόμιο έχει αποδοθεί στο πράσινο σε υπερθετικό βαθμό. Δεν χρειάζεται τόσο...
Ζ.

 

TEGOS_ANAGNOST_GIANNAKOP_CIU.jpg

* Ο διευθυντής τραπέζης Αλ. Τέγος, ο πρόεδρος Ντ. Γιαννακόπουλος κι ο απλός λαός, ο νευροχειρουργός Βασ. Αναγνωστόπουλος, προβληματισμένος.
Ζ.

 

MPEOS_CIU.jpg

* ΦΙΛΟΙ μιλάμε, πολύ φίλοι με τον υπουργό, μπέικες καταστάσεις στη Λάρισα.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass