ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2022 10:49 | Τελευταία ενημέρωση: 31 Οκτ 2022 11:53
Κι άντε μετά να πουν όχι στον δήμαρχο, μετά τα καστανοσφηνο-λικεράκια της Μελίβοιας γης  Κι άντε μετά να πουν όχι στον δήμαρχο, μετά τα καστανοσφηνο-λικεράκια της Μελίβοιας γης

* ΤΙΜΗΣΕ δεόντως την τετραήμερη φέτος επέτειο του «Όχι» ο ελληνισμός. Με χαρά και ενθουσιασμό ο λαός κατέλαβε τα υψώματα της Αραχώβης και των Ζαγοροχωρίων, ενώ τα αυτοκινούμενα τμήματα προέλασαν στην Εθνική Οδό, προκαλώντας ασφυξία στον εχθρό, ήτοι τα διόδια.

Αέραααα!!!!!!!!
***
*ΝΑ φανταστείς μέχρι και το ...Μοσχοχώρι είχε ουρές χιλιομέτρων χθες το απόγευμα.
* ΚΙ αν δεν ήταν τόσο διαδεδομένη πια η προπληρωμένη κάρτα διέλευσης (e-pass), η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη. Νομίζουμε ότι η εταιρεία, που έχει εικόνα της κίνησης συνολικά, θα πρέπει τέτοιες μέρες να αυξάνει τις θυρίδες στις ώρες αιχμής.
***
* ΝΟΕΜΒΡΗΣ από αύριο... Κι αρχίζει σε καμιά εικοσαριά μέρες το Μουντιάλ... Αν μη τι άλλο ο πλανήτης θα αποκτήσει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον... Πολυπολιτισμικό φεστιβάλ ποδοσφαίρου, αντροπαρέες, καφέδες πίτσες και μπίρες στα καφέ ή στο σπίτι, χαβαλές και καζούρα. Με δυο λόγια ψυχοθεραπεία. Θα ξεχαστεί κάπως από τα προβλήματα ο κόσμος, θα ‘χει να συζητάει. Μέχρι να σώσει το Μουντιάλ, να ’σου τα Χριστούγεννα... Πού θα πάει μωρέ; Θα τον καβατζάρουμε κι αυτόν τον χειμώνα...
***
* ΠΟΛΛΑ ειπώθηκαν για τον βουλευτή Γρεβενών -και χρεοεισπράκτορα- Α. Πάτση, αλλά δεν τα ξέρουν και όλα. Οι Βλάχοι της Λάρισας π.χ., που σχετίζονται με τα βλαχοχώρια των Γρεβενών, ξέρουν πολύ καλά πως στις εκλογές του 2019, πριν εμφανιστεί ο Πάτσης, το φαβορί για το ψηφοδέλτιο ήταν ένας ιπτάμενος της Αεροπορίας που μόλις είχε αποστρατευτεί. Βλάχος στην καταγωγή, αξιόλογος, τίμιος, προσηνής και ...πολύτεκνος, πήγαινε καρφί για το χρίσμα.
Και μετά εμφανίστηκε ο ...Πάτσης, με πολύ ισχυρή στήριξη... Και ο ιπτάμενος, σταθμίζοντας τα πράγματα, ...προσγειώθηκε και δεν μπήκε καν στο ψηφοδέλτιο. Ε, τώρα τα είδαν τα χαΐρια τους.
***
* ΓΕΝΙΚΑ, μετά τον Πάτση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επικρατεί κλίμα ...«κάθαρσης». Λέγεται ότι βουλευτής που πήγε τελευταία στα ...μπουζούκια και επιδόθηκε σε ...λουλουδοπόλεμο, δέχθηκε αυστηρές συστάσεις απ’ το κόμμα («μαζέψ’ λέμεεεε...»), διότι ήταν τόσο βλαξ, ώστε να... ποστάρει κιόλας τα κατορθώματά του στο Instagram!
Έτσι όπως πάει το πράγμα, τους βλέπω όλους εκεί στη ΝΔ να ξεκινούν την Κυριακή τους με υποχρεωτικό ...εκκλησιασμό και παρακολούθηση αποκλειστικά εκδηλώσεων ...τύπου ...Λυκείου Ελληνίδων με παραδοσιακούς χορούς, κονσέρτα κλασικής μουσικής, επισκέψεις σε Μοναστήρια και Μουσεία κ.λπ., κ.λπ.
Πνεύμα και ηθική παν’ απ’ όλα!
***
* ΕΡΓΑ ανάπλασης στον Πηνειό, σε μήκος 2 χλμ., ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή. Τα έργα θα γίνουν κατά μήκος της συνοικίας Αμπελοκήπων.
Ποιος ξέρει; Μπορεί καμιά φορά ν’ ασχοληθούν και με την ίδια τη συνοικία Αμπελοκήπων, την πιο παρατημένη ίσως συνοικία αυτής της πόλης τα πολλά τελευταία χρόνια. Ή όχι;
***
* ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ αύξηση σημειώνει ήδη η τιμή των ...καναπέδων στην Ελλάδα, καθώς μετά τον αποκλεισμό και της τελευταίας ομάδας μας («Θρύλος») η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Εδώ που φτάσαμε, όμως, χίλιες φορές καναπές. Ξάπλες, ξηροκάρπια και ουίσκια, ζεστούλα και μπαλάρα από ομαδάρες. Η εναλλακτική είναι να πας χειμωνιάτικα στα ...τσιμέντα, μέσα στο κρύο για να δεις την κακοποίηση του ποδοσφαίρου! Αμ δεν σφάξανε!
***
* ΜΙΑ χαρά ο Μπέος.
Κονόμησε η ομάδα (πουλώντας 15.000 τίκετς στους τρελαμένους βάζελους), κονόμησε ο Βόλος και τα μαγαζιά, ε, κονόμησε κι ο ίδιος ...πέντε γκολ, αλλά ποιος θα τα θυμάται αυτά σε λίγες μέρες; Εξάλλου, όλα ένα δούναι και λαβείν είναι...
Πάντως ο Βόλος βούλιαξε. Ταβέρνες, ουζερί, καφετέριες ξεπούλησαν, ενώ μετά το ματς οι ενθουσιασμένοι «βάζελοι» -εκ της λοιπής Θεσσαλίας πολλοί από αυτούς- κατέκλυσαν τα μπαράκια προς πανηγυρισμό.
Κι άμα είσαι φτιαγμένος με την ομάδα, καταναλώνεις, όχι αστεία.
***
* ΤΟ πιο σημαντικό, όμως, είναι πως παρά τη συσσώρευση χιλιάδων οπαδών, δεν άνοιξε στην κυριολεξία μύτη στον Βόλο.
Απίστευτο για ελληνικά δεδομένα, βέβαια, και πρέπει να το σημειώσουμε. Μακάρι να έχει και συνέχεια και να ξαναδούμε μετακινήσεις οπαδών που θα αυξήσουν τα έσοδα των ομάδων, αλλά και τα οφέλη για τις αγορές των πόλεων. Αλλά δεν το βλέπουμε. Δυστυχώς...
***
* ΚΑΙ πώς λέγεται με μία λέξη η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Σολτς στην Ελλάδα παραμονές του «ΟΧΙ» και η συνάντησή του με τον εκ Κρήτης καταγόμενο πρωθυπουργό Μητσοτάκη;
- Σασμός!
***
* ΤΗΝ καθαρή θέση της Γερμανίας υπέρ της Ελλάδος στα ελληνοτουρκικά επιβεβαίωσε ο καγκελάριος Σολτς.
Τι ζούμε ρε φίλε! Την ιστορική δικαίωση του ...Δήμου Σταρένιου:
- Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας!
***
* ΤΟΝ μαχαίρωσαν σε καβγά για την ουρά στην καντίνα. Πρόκειται
-γράφουν όλα τα ΜΜΕ- για «γνωστό 60χρονο επιχειρηματία». Κι από τι είναι γνωστός παρακαλώ; Ως «σύντροφος της μοντέλας Τζούλια Νόβα».
Το συμπέρασμα είναι ότι αν δεν έχεις σύντροφο ...μοντέλο δεν σε ξέρει ούτε η μάνα σου... Κι ας είσαι 60χρονος, κι ας έχεις δουλέψει σκληρά μια ζωή για να τα κονομήσεις...
***
* ΩΣΤΕ και τρίτη γυναίκα βουλευτής εγκατέλειψε τον Βαρουφάκη και το κόμμα του;
Κοίτα να δεις που σε λίγο θα καθιερώσουμε και νέο όρο: «πολιτική γυναικοκτονία»!
(Για τις παραιτήσεις γυναικών πάντως πολλές αιχμές αφήνονται για τον ρόλο της Δανάης, συζύγου Γιάνη Βαρουφάκη...  Ζήλιες, πάθη, βγάλε άκρη...).
***
* ΤΟ άλλο Σάββατο οι εκπαιδευτικοί σ’ όλη η χώρα ψηφίζουν ηλεκτρονικά.
Υπογραμμίζω: Σάββατο.
Πάνε οι παλιές καλές ημέρες που για την ψηφοφορία έκλειναν για μία ημέρα τα σχολεία.
Κανάγιες! Ένα επάγγελμα της προκοπής είχε απομείνει, θα το αποδομήσετε κι αυτό.

 
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
 
Περί πάτρης και περί πάρτης...
Τελικά μείναμε σπίτι. Κάναμε όνειρα και σχέδια για το τετραήμερο, αλλά δεν μας βγήκαν. Στο μέρος όπου υπηρετώ, είχαμε την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και κάποιοι πρέπει να παίζουμε τον ρόλο του «επισήμου». Έτσι κι αλλιώς, όλα ρόλος είναι. Οι περισσότεροι από αυτούς που ανεβαίνουν στις εξέδρες, που παρακολουθούν υπομονετικά παρελάσεις και στο τέλος κάνουν δηλώσεις για το «νόημα της επετείου» και για τις «κόκκινες γραμμές» του ελληνισμού θα προτιμούσαν να είναι κάπου αλλού. Ίσως σε κάποιο ορεινό χωριό, περικυκλωμένο από δάση με χρυσοκίτρινα φύλλα, ένα χωριό γραφικό, με παλιά πετρόκτιστα σπίτια. Κι αντί για σκληρά κολάρα και γραβάτες να φορούν τζινάκι και φούτερ, στο χαλαρό, πίνοντας εσπρέσο το πρωί, τσίπουρα το μεσημέρι. Νομίζω έχει παρέλθει ο καιρός που οι πολιτικοί ζούσαν για το χειροκρότημα της εξέδρας, τις παράτες και τα ταρατατζούμ της απόδοσης τιμών. Δεν έχουν κανένα νόημα. Γινόμαστε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Κι αν δεν υπήρχε απέναντι ο σαλεμένος Ερντογάν με τα τσιράκια του να απειλούν κάθε τόσο και να προκαλούν τα πατριωτικά μας αντανακλαστικά, νομίζω θα ήμασταν κάτι σαν τους Ελβετούς. Μπορεί στο τέλος και να πεθαίναμε από ανία έχοντας βγάλει στο μεταξύ χίλια δυο ψυχολογικά.
Ότι γινόμαστε κανονική χώρα το διαπίστωνες από την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Σολτς. Ήρθε, είδε, δήλωσε, απήλθε. Κανένας δρόμος δεν έκλεισε στην Αθήνα, όπως με τη Μέρκελ στα χρόνια του Μνημονίου, καμιά ιδιαίτερη επισημότητα δεν δόθηκε και οι αθηναϊκές εφημερίδες δεν του αφιέρωσαν παρά μονάχα κάποια μονόστηλα στα πρωτοσέλιδά τους. Η δράση της αυτού μεγαλειότητας βουλευτού Ανδρέα Πάτση ήταν δημοσιογραφικώς πολύ πιο ενδιαφέρουσα ως είδηση. Και είναι αυτό λογικό, είναι πολιτικός πολιτισμός οι ηγέτες δύο χωρών να ανταλλάσσουν επισκέψεις, να βρίσκονται και να συζητούν χωρίς καμιά άλλη δραματοποίηση, χωρίς τις δηλητηριασμένες μνήμες του παρελθόντος και τις κραυγές του τύπου «αίσχος, «ιεροσυλία»... Ο νέος Φύρερ τολμά και έρχεται παραμονές επετείου του «Όχι»! Ε, και; Άσε και τ’ άλλο. Σου κάνει εσένα αυτή η φατσούλα, ο Σολτς, για …Φύρερ; Εμένα πιο πολύ για υπάλληλος του Υποθηκοφυλακείου Μονάχου μου δείχνει...
Μείναμε σπίτι... Βασικά νιώθαμε άσχημα διότι από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ μάς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όλη η Ελλάδα ...έφυγε για τετραήμερο κι εμείς ήμασταν οι μόνοι που μείναμε πίσω σκεπτόμενοι και τα έξοδα. Νιώθαμε αδειασμένοι, εγκλωβισμένοι, τα βάλαμε με τον εαυτό μας. Όλοι με την πρώτη ευκαιρία φεύγουν, εμείς αλήθεια τι κάνουμε; Ή μάλλον ...τι δεν κάνουμε σωστά; Ουρές αυτοκινήτων στα διόδια, δηλώσεις ταξιδιωτών στα λιμάνια... Βασικά εμείς πάμε Αίγινα... Κι εμείς Πόρο και Πόρτο Χέλι...
Η Ελλάδα ζει, σε κάθε μεγάλη έξοδο, μέρες μεγάλων αντιφάσεων. Πράγματι έφυγε πολύς κόσμος αυτό το τετραήμερο... Εμένα, έφυγαν οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί. Ο ένας πήγε Γιάννενα, ένας άλλος Λευκάδα και μας στέλνουν χαιρετίσματα ποστάροντας φωτογραφίες στο Facebook. «Έπαιξαν» πολύ τα χωριά του Ασπροποτάμου, ακόμη και το Πήλιο
-σταθερή αξία για Λαρισαίους-, ενώ ένας ακόμα φίλος βρήκε μια καλή εκδρομή στα Τίρανα και τους Άγιους Σαράντα. Η εικόνα μας είναι αυτή μιας κοινωνίας ευημερούσας. Τα νοικοκυριά έχουν λεφτά, ξοδεύουν, καταναλώνουν. Και την ίδια στιγμή, ανησυχία μεγάλη. Δεν βλέπεις; Μαγαζιά κλείνουν, όλοι χρωστούν, κανένας δεν πληρώνει κανονικά, ο χειμώνας βγαίνει-δεν βγαίνει... Τι ισχύει τελικά; Μα ισχύουν λίγο πολύ όλα... Όπως την έχει βολέψει ο καθένας. Η ζωή δεν είναι ίδια για όλους. Ούτε και οι ανάγκες. Όλα έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, τα «ρετιρέ» και τα «ημιυπόγεια» που λέγαμε πιο παλιά.
Μένοντας σπίτι πέφτεις στην ανάγκη της τηλεόρασης. Μου φάνηκε ότι τα τηλεοπτικά αφιερώματα στο 1940 ήταν άνευρα, θα τα έλεγες και «υπηρεσιακά». Ο χρόνος έχει λιγοστέψει τη συγκίνηση, το «Όχι» και ο Μεταξάς προβάλλουν αχνά, σαν κάτι το μακρινό. Κάποιοι που είχαν πολεμήσει στην Αλβανία μιλούσαν στις επετειακές εκπομπές από φιλμ Αρχείου. «Ας δούμε κυρίες και κύριοι τι είχαν δηλώσει στον σταθμό μας πριν λίγα χρόνια οι αγωνιστές της Αλβανίας...». Αιωνία τους η μνήμη... Ο Πρέκας και η υποχολοχαγός Νατάσα είναι πια γραφικότητες, σήμερα ο πατριωτισμός απαιτεί «Ραφάλ» και «Μάρντερ». Γυαλισμένα τα γερμανικά τεθωρακισμένα παρελαύνουν και επιδεικνύονται στο κοινό που ανησυχεί μονίμως για την πιθανότητα μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης και έχει την ανάγκη από κάθε τι που του δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας.
Τελικά δεν συμφέρει να μένεις σπίτι τα τετραήμερα... Σε πετροβολάνε με τα ίδια και τα ίδια καθημερινά αδιέξοδα. Ακρίβεια, πληθωρισμός, ελλείψεις φυσικού αερίου, ύφεση, ανεργία, Πούτιν, Ζελένσκι, πόλεμος... Τετραήμερο μπροστά στην τηλεόραση... Ο Μητσοτάκης περπατά καμαρωτός στο Καλπάκι και υπόσχεται, ο Τσίπρας ανακαλύπτει αίφνης «ακρίδες» του δημοσίου χρήματος, οι Πάτσηδες καμώνονται τους ...ανήξερους... Τι τα θες, έτσι έχει η φάση. Οι Πάτσηδες τώρα, οι Παπαδημούληδες και τόσοι άλλοι πιο πριν, είναι παντοτινοί, είναι διαχρονικοί, είναι διακομματικοί. Και οπωσδήποτε, πολύ σκληροί για να πεθάνουν. Είμαι νόμιμος, κύριε; Είσαι. Άντε γεια. Την ηθική κρατήστε την εσείς και παραμυθιαστείτε όσο θέλετε. Όταν όλα αυτά περάσουν, όταν ένας ακόμα Πάτσης ξεχαστεί, εμείς θα αναζητάμε ακόμη ηθικά πλεονεκτήματα και κείνοι, βολεμένοι, θα ετοιμάζονται για τις νέες μπίζνες. Θα κυκλοφορούν πάντα με πολυτελή αυτοκίνητα, θα αγοράζουν ομάδες και οι οπαδοί θα είναι πάντα έτοιμοι να τους χειροκροτήσουν με την πρώτη καλή μεταγραφή Αργεντίνου επιθετικού. Θα συχνάζουν πάντα σε ακριβά εστιατόρια, εκεί που συζητιούνται οι καλές «δουλειές», κι ας ανάψουμε κι ένα πούρο να το γιορτάσουμε παρέα με τη «μοντέλα» που μας συντροφεύει. Κι άσε τα γνωστά περιοδικά να αναρωτιούνται
-τάχα μου- ποια ήταν η «εκρηκτική μελαχρινή» που σε συνόδευε. Μέγκλα...
Με λες και κυνικό ε; Μην αγανακτείς αγαπημένε μου συνταξιούχε, σιμά - κοντά ο Γενάρης. Αύξηση 7% θα σου δοθεί, στα όρια που επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος, τα οικονομικά του Κράτους και ο Σταϊκούρας βεβαίως. Για όλους έχει. Για άλλους πολλά, για σένα λιγότερα, ποιος ξέρει, μπορεί στο επόμενο τετραήμερο να καταφέρεις και να πεταχτείς ως το χωριό. Να πας και στην εκκλησιά και να ακούσεις και κανένα πανηγυρικό από τον δάσκαλο για το πόσο γενναία πολέμησαν κάποτε τα ανθρωπάκια στα αλβανικά βουνά και αμύνθηκαν «περί πάτρης». Έιιιι... Περί πάτρης είπαμε, όχι περί πάρτης...
ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΕΣΗΣ
alexiskalessis@yahoo.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass