ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2023 18:00
*ΜΠΟΡΕΙ να περίσσευε η ικανοποίηση στη συνάντηση του Χρήστου Κέλλα με τους μηλοπαραγωγούς στην Αγιά, για το de minimis στα μήλα, φαίνεται, όμως, ότι ισχύει το ρητό «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη». Έτσι, ο γιατρός θα συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα της συνεργασίας και του διαλόγου με τους τοπικούς φορείς να ανοίγει πόρτες στο ΥΠΑΑΤ για την οικονομική στήριξη παραγωγών κι άλλων προϊόντων, που το εισόδημά τους έχει πληγεί το 2022. Σειρά έχουν τα αχλάδια, τα κάστανα, τα ροδάκινα και τα σταφύλια; *ΜΠΟΡΕΙ να περίσσευε η ικανοποίηση στη συνάντηση του Χρήστου Κέλλα με τους μηλοπαραγωγούς στην Αγιά, για το de minimis στα μήλα, φαίνεται, όμως, ότι ισχύει το ρητό «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη». Έτσι, ο γιατρός θα συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα της συνεργασίας και του διαλόγου με τους τοπικούς φορείς να ανοίγει πόρτες στο ΥΠΑΑΤ για την οικονομική στήριξη παραγωγών κι άλλων προϊόντων, που το εισόδημά τους έχει πληγεί το 2022. Σειρά έχουν τα αχλάδια, τα κάστανα, τα ροδάκινα και τα σταφύλια;

Βρείτε λύση...
* MΟΝΟ εορταστικό κλίμα δεν επικρατεί στις τάξεις των οδηγών που χρειάζονται να μετακινηθούν στο κέντρο της πόλης, καθώς το μποτιλιάρισμα, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο. Το ΣΒΑΚ έχει καταστήσει τη ζωή των οδηγών... μαρτύριο, όχι μόνο στο κέντρο, αλλά πλέον και στις περιφερειακές οδούς. Και δεν είναι μόνο το μποτιλιάρισμα. Θέση στάθμευσης βρίσκει κανείς με το σταγονόμετρο. Την ίδια στιγμή, τα ιδιωτικά πάρκινγκ αύξησαν, εκμεταλλευόμενα την κατάσταση, μέσα στις γιορτές, τις τιμές. Έλεγχος για παράνομη στάθμευση... μηδενικός. Έτσι, πολύ συχνά οι κεντρικοί οδοί Παπαναστασίου και Μανωλάκη, από δύο ρεύματα κυκλοφορίας που διαθέτουν, λόγω των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων, καταλήγουν να διαθέτουν ένα. Από την άλλη, οι οδηγοί δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν 2,5 ευρώ την ώρα σε κάποιο ιδιωτικό πάρκινγκ για να διεκπεραιώσουν μια δουλειά λίγων λεπτών στο κέντρο.
Όσον αφορά την κατάσταση των δρόμων, οι περισσότεροι είναι «στα μαύρα τους τα χάλια». Λογικά οι λακκούβες θα «μπαλωθούν» φέτος, λόγω εκλογών.
Φαίνεται ότι στον Δήμο Λαρισαίων περίμεναν τον Άι Βασίλη να φέρει κάποιο μαγικό δώρο για να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα, αλλά φευ. Ελπίζουμε η σημερινή γιορτή των Θεοφανείων να τους φωτίσει και να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα, ώστε μαζί με τους καλικάντζαρους να φύγει και το κυκλοφοριακό πρόβλημα από την πόλη...

 

Χρηματοδότηση
* Η εύκολη λύση για την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας είναι ο ασφαλισμένος να επιβαρυνθεί περισσότερα από την τσέπη του για να βρει την υγεία του. Όσοι έχουν χρήματα, καταφεύγουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, χωρίς να ταλανίζονται από τις παθογένειες του ΕΣΥ, ενώ όσιοι δεν έχουν πρόσβαση και χρήματα, ακόμη και για τη γρίπη πάνε στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων.
Κυνικοί φιλελεύθεροι οι κυβερνώντες της ΝΔ καταργούν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και λειτουργώντας με τους κανόνες της αγοράς αντιπροτείνουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στην ενέργεια και αφού περισσεύουν χρήματα των εργαζομένων μετά από τόσα χρόνια στα μνημόνια, αυξήσεις τώρα και στα φάρμακα.
Αντί να χρηματοδοτήσουν επιπλέον τη δημόσια υγεία, με έλεγχο στη φαρμακευτική δαπάνη προς όφελος των ασφαλισμένων, δρομολογούν αυξήσεις. «Λαϊκή» δεξιά...
Β.Κ.

Με το δίκιο τους
* ΜΕ το δίκιο τους αγανακτούν οι σκληρά εργαζόμενοι «ντελιβεράδες» στον χώρο της εστίασης. Αναγκάζονται καθημερινά να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να μας παραδώσουν τα όποια αγαθά στην ώρα τους. Ο κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα στο «κόκκινο», ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες που η πυκνή ομίχλη, ειδικά τις βραδινές ώρες, εγκυμονεί πλείστους κινδύνους, για τις δίτροχες μετακινήσεις στους δρόμους.
Γ.Π.

Μολοήματα
* ΓΕΓΟΝΟΤΑ εποχής από τα «Μολοήματα» της σαρακατσανοϊστοσελίδας του Χ.Ξ.:
Ο μπαρμπα-Σπύρος, περήφανος Σαρακατσάνος, αλλά με στενάχωρα οικονομικά, πήγε με τ’ γριά τ’ στον οδοντογιατρό που τους πονούσαν τα δόντια. Αυτός διαπίστωσε ότι 4 δόντια του ίδιου και 3 της γιαγιάς, ήταν τόσο παραμελημένα, που δεν μπορούσαν πια να γιατρευτούν και έπρεπε να προχωρήσει στην εξαγωγή τους και τον ενημέρωσε σχετικά.
- Πόσο θα κοστίσ’ αυτήν η δ’λειά, γιατρέ; Ρώτησε ο μπάρμπας.
- Πεντακόσιες δραχμές το δόντι...
- Με ανέσια ή χωρίς ανέσια; Ξαναρώτησε ο μπαρμπα-Μήτρος.
- Με ένεση φυσικά...
- Και χωρίς ανέσια, πόσο θα μ’ κοστίσ΄ει;
- Πενήντα δραχμές λιγότερο για κάθε δόντι.
- Τότε γιατρέ βγάλε τα θ’κά μ’ μ’ ανέσια κι τ’ς γριάς μι χωρίς... (Ο μπάρμπας είχε υπολογίσει το συνολικό κόστος).
Ζ.

Βαμβάκι
* ΑΠΟ το κακό στο χειρότερο, καθώς πολλοί αγρότες είναι εγκλωβισμένοι.
Τι κι αν οι εκκοκκιστές τους έδωσαν παράταση επιπλέον έναν μήνα, έως τα τέλη Γενάρη, παρατείνοντας ουσιαστικά την περίοδο που θα μπορούσαν να κλείσουν οι αγρότες τις παραγωγές τους. Η τιμή του βαμβακιού δεν βλέπει ξέφωτο και διαπραγματεύεται κοντά στα 0,67 λεπτά του ευρώ/κιλό. Τιμή χαμηλή, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα εκτοξεύτηκαν τρεις και τέσσερις φορές πάνω φέτος, ενώ πέρυσι πούλησαν 0,73 λεπτά του ευρώ/κιλό με λιγότερα έξοδα.
* * *
* ΙΔΙΑ εικόνα και στο σιτάρι που κινείται σε χαμηλές πτήσεις στα 38 λεπτά του ευρώ/κιλό. Στα αλώνια είχε 10 λεπτά πάνω, αλλά λίγοι το πίστεψαν και πούλησαν, συνήθως συνέβαινε το αντίθετο.
Γ.Γ.

Έξυπνες μηχανές
* ΝΑ απαντήσει στην κυριαρχία της Google στην αγορά διαδικτυακών αναζητήσεων επιδιώκει η Microsoft, εντάσσοντας μέσα στον Μάρτιο στη μηχανή αναζήτησης Bing το Chat GTP, το οποίο έγινε πρόσφατα διαθέσιμο και έχει εκπαιδευτεί να συνομιλεί με τους χρήστες και να απαντά στα ερωτήματά τους σε φυσική γλώσσα.
Η Microsoft έχει επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην Open AI, την καλιφορνέζικη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με συνιδρυτή τον Έλον Μασκ. Άραγε θα τα καταφέρει να επικρατήσει ή θα κρύβει κάποιο άσσο στο μανίκι της η Google;
Γ.Γ.

Κίνα
* ΚΑΚΑ μαντάτα έρχονται από την Κίνα τούτες τις ημέρες. Βάλ’ τα πάλι να τα αρμέξουμε με αυτόν τον ιό. Καλού κακού τα παίρνει τα μέτρα της η Ευρώπη. Τεστ και μάσκες πριν έρθουν οι Κινέζοι στα μέρη μας. Και πάλι είμαστε στην αρχή. Με αυτά που βλέπουμε να καίνε νεκρούς σε δρόμους και πλατείες δεν μπορείς να μείνεις και ήρεμος.
Κ.Γ.

Γεφύρι
* ΚΑΤΙ από το γεφύρι της Άρτας θυμίζει η περίπτωση του Αγίου Αχιλλίου και τα μάρμαρά του. Το πρωί τα καθαρίζει ο Δήμος Λαρισαίων, το βράδυ κάποιοι τύποι πάνε και τα γράφουν. Δεν γίνεται έτσι δουλειά. Κάπως πρέπει να αντιδράσει η Δημοτική Αρχή και μάλλον η λύση με τις κάμερες που ζητάει αρκετός κόσμος φαίνεται πως θα προχωρήσει.
Κ.Γ.

Πίτες
* ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ γύρισε και η αγαπημένη είδηση των ημερών. Μα η «κοπη τη πίτα», που τόσο μας έλειψε τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.
Πήραν μπροστά οι σύλλογοι σε όλη την πόλη. Άρχισαν οι εκδηλώσεις και να τα μαχαίρια και δώσ’ του οι χοροί και πάλι τα χαμόγελα. Ωραία πράγματα. Φυσιολογικά.
Κ.Γ.
Επίδομα...
* ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ η λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων για το επίδομα παιδιού. Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για τους δικαιούχους που ακόμη δεν έχουν υποβάλει αίτηση Α21 για το 2022 και για όσες οικογένειες ξεκίνησαν τη δημιουργία της αίτησης, αλλά δεν οριστικοποίησαν την υποβολή της, μέχρι τα μεσάνυχτα της 15ης Ιανουαρίου.
Πάντως, το ευχάριστο είναι ότι η συγκεκριμένη μηνιαία δόση, που θα καταβληθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου, θα είναι προσαυξημένη κατά μιάμιση φορές, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία για όσους είχαν υποβάλει την αίτησή τους εγκαίρως είχε καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Γ.Ν.

Κίνητρα...
* Η ΑΓΟΡΑ ακινήτων έχει πάρει τα «πάνω της»... για τα καλά! Οι αγοραπωλησίες ακινήτων, οι γονικές παροχές και δωρεές στον Ν. Λάρισας είναι αυξημένες σε σχέση με τα τελευταία χρόνια και έσοδα από τους φόρους μεταβίβασης γεμίζουν τα ταμεία του Δημοσίου.
Παρά τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση στα συμβολαιογραφικά γραφεία, τον περασμένο μήνα επικρατούσε έντονη κινητικότητα για αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις που θα παραμείνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, σε ανοδική τροχιά και το 2023.
Ενδεικτικά, σχετική μελέτη της Alpha Bank, προβλέπει πως οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν θετικές. Η παροχή επιδοτήσεων για ανακαίνιση κατοικιών, το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και ζευγάρια έως 39 ετών, το πάγωμα του ΦΠΑ στα νέα ακίνητα, είναι σημαντικά κίνητρα. Είναι, όμως, τόσο ευοίωνα τα πράγματα για την κτηματαγορά; Αναμφίβολα όχι, καθώς υπάρχουν και σημαντικές πηγές αβεβαιότητας στο τρέχον περιβάλλον. Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω της πολιτικής συγκράτησης του πληθωρισμού που ακολουθεί η ΕΚΤ, η άνοδος των τιμών των οικοδομικών υλικών είναι από τους παράγοντες που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της αγοράς και την οικοδομική δραστηριότητα. Ωστόσο, το ισοζύγιο των θετικών και αρνητικών δεδομένων είναι θετικό...
Γ.Ν.

Με συνταγή
* ΠΗΓΑΙΝΕΙ ο Λαρισαίος στον γιατρό με δυσκοιλιότητα, διηγείται η Ν.Π.
- Γιατρέ μου, θα σκάσω. Έχω δέκα μέρες να πάω στην τουαλέτα.
- Μην ανησυχείς. Πάρε αυτήν τη συνταγή, ένα υπόθετο κάθε βράδυ και έλα σε τρεις μέρες να σε δω.
Ο τύπος εμφανίζεται σε χειρότερη κατάσταση μετά από τρεις ημέρες.
- Γιατρέ μου, θα πεθάνω. Δεν έγινε τίποτε.
- Σοβαρά; Να παίρνεις τρία υπόθετα κάθε βράδυ και θα περάσει. Έλα σε τρεις μέρες να σε ξαναδώ.
Ο τύπος εμφανίζεται σε δύο ημέρες, δεν άντεχε, ήταν σε άθλια κατάσταση.
- Γιατρέ, είμαι στα τελευταία μου. Πεθαίνω. Θα βγει η ψυχή μου από το ζόρι. Δεν κάνουμε τίποτε...
- Μα τι στο καλό... Με τόσα υπόθετα; Τι τα έκανες, τα πήρες;
- Τα ήπια γιατρέ μου, τρία κάθε βράδυ, όπως μου είπες.
- Τα ήπιεεες;
- Ε, τι ήθελες γιατρέ μου; Στον πισινό μου να τα βάλω;
Ζ.

Τη βλέπεις;
* ΕΞΗΓΟΥΣΕ με τον τρόπο του ο Λαρισαίος.
- Τι έπαθες στο κεφάλι σου;
- Τη βλέπεις αυτήν την κολόνα.
- Ναι.
- Εγώ δεν την είδα.
Ζ.

Σημασία έχει...
* ΑΓΧΩΜΕΝΕΣ Λαρισαίες μετά τα Χριστούγεννα.
- Ανέβηκα στη ζυγαριά και μου έβγαλε «Μη στενοχωριέσαι, σημασία έχει ο χαρακτήρας».
***
* - ΜΑΝΑ είναι αυτή που σου λέει φάε σαλάτα όταν τρως κρέας κι άμα τρως σαλάτα σου λέει φάε και λίγο κρεατάκι.
***
* - ΑΝΕΒΗΚΑ στη ζυγαριά και μου έβγαλε «Τώρα κλαις, γιατί κλαις; Συ δεν είσαι που έτρωγες χθεεες...».
Ζ.

 

 

AGORASTOS.jpg

* ΦΥΣΙΚΑ και θα ήτανο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, αυτός που θα βράβευε στην εκδήλωσητου ΤΕΕ την αριστούχο μαθήτρια, φοιτήτρια πλέον, Μελίνα.
Κόρη του μηχανικού Στέργιου Μπαζούκη και της δημοσιογράφου Ρέας Τσιάχα.

 

OIKOYMENIKOS2.jpg

*ΜΕΣΑ στη χαρά της ανακηρύξεως του κ. Σωτήρη Μπαλατσούκα, διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και καθηγητή Αγιολογίας, σε άρχοντα πρωτονοτάριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πάντοτε και παντού εκφράζει την αγάπη του για τη Λάρισα, παρέλαβε από τα χέρια του πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιγνατίου Μουρτζανού, το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «ΨΗΦΙΔΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ». Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον π. Ιγνάτιο και ευχήθηκε να συνεχίσει το όλο έργο του, μεταξύ του οποίου και το συγγραφικό, προς βοήθεια της νεολαίας, αλλά και όσων αισθάνονται ότι η Εκκλησία έχει να πει κάτι με σύγχρονη γλώσσα.
Αυτό επισήμανε και ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος είπε ότι η Λάρισα δείχνει ένα πολύ δυναμικό πρόσωπο και στον εκκλησιαστικό χώρο, κάτι που το χαίρονται όλοι.

 

ELEFANTAS.jpg

*ΕΧΕΙ πλάκα λέει να περπατάς στην ομίχλη και να σου εμφανιστεί αυτός ο ελέφαντας στο Φρούριο...

 

PODHLATO_CIU.jpg

* ΟΤΑΝ κάποιοι παρεμποδίζουν την προσπάθεια του Δήμου, όχι στη Λάρισα, να ποδηλατοδρομήσει.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass