ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2023 17:00
* ΣΥΝΙΣΤΑ μέγιστη διάκριση για τον καθηγητή Σωτήριο Μπαλατσούκα η χειροθεσία του σε Άρχοντα Πρωτονοτάριο. Η ένταξη του Τρικαλινού ακαδημαϊκού που υπήρξε επί δεκαετία Διευθυντής Επικοινωνίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και σήμερα προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του ως Διευθυντής του ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, στους οφικιάλιους του Οικουμενικού Θρόνου είναι ένα αριστείο, μια επιβράβευση, ένας τίτλος που τον τιμά και που ο ίδιος αναμφίβολα θα τον τιμήσει... Γ.Ν. * ΣΥΝΙΣΤΑ μέγιστη διάκριση για τον καθηγητή Σωτήριο Μπαλατσούκα η χειροθεσία του σε Άρχοντα Πρωτονοτάριο. Η ένταξη του Τρικαλινού ακαδημαϊκού που υπήρξε επί δεκαετία Διευθυντής Επικοινωνίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και σήμερα προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του ως Διευθυντής του ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, στους οφικιάλιους του Οικουμενικού Θρόνου είναι ένα αριστείο, μια επιβράβευση, ένας τίτλος που τον τιμά και που ο ίδιος αναμφίβολα θα τον τιμήσει... Γ.Ν.

Λονδίνο
* ΛΟΝΔΙΝΟ γίναμε τις τελευταίες ημέρες. Ομίχλη το πρωί, ομίχλη και το βράδυ.

Σε λίγο έτσι όπως πάμε θα ξεχάσουμε και τον καφέ στη Λάρισα.
Τσάι θα ζητάμε και μάλιστα στις 6 το απόγευμα ακριβώς. Α, και το γάλα πρώτα, για να μη σπάσει η κούπα, σύμφωνα με την παράδοση.
Κ.Γ.

Ομίχλη
* ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ φαινόμενο είναι η ομίχλη στην επαρχιακή οδό Λάρισας - Αγιάς, και απαιτεί την προσοχή των οδηγών.
Παράλληλα, συχνό εμφανίζεται και το φαινόμενο της κακής οδηγικής συμπεριφοράς σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες, όταν κάποιοι οδηγοί δεν κάνουν τον κόπο να ανάψουν τα φώτα ομίχλης, με αποτέλεσμα το όχημά τους να γίνεται αντιληπτό τελευταία στιγμή!
Τα φώτα ομίχλης (εξού και η ονομασία) για κάποιον λόγο βρίσκονται στα οχήματα, δεν νομίζετε;
Λ.Κ.

Προεκπτώσεις
* ΑΡΧΙΣΕ τις εκπτώσεις πριν τις ...εκπτώσεις το λιανεμπόριο. Μία εβδομάδα νωρίτερα οι προσφορές στα εμπορικά καταστήματα της Λάρισας. Αν και η εκπτωτική περίοδος ξεκινά επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα, οι εμπορικές επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενες το περιθώριο που δίνει ο νόμος συνδέουν το «κενό» διάστημα με τη διενέργεια προσφορών.
Η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί μια παγιωμένη πλέον στάση του ελληνικού εμπορίου, το οποίο αναζητά την αναζωπύρωση της ζήτησης αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.
Ήδη στα τηλέφωνα των «ψαγμένων» καταναλωτριών ελήφθησαν τα πρώτα sms και emails με τις προσφορές. Η αγοραστική κίνηση την πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές είναι πάντα μειωμένη λόγω της προσμονής των εκπτώσεων, αλλά οι επιχειρήσεις για να ισοσκελίσουν τις απώλειες και να κρατήσουν ζεστό το ενδιαφέρον των καταναλωτών κλιμακώνουν τις εμπορικές πολιτικές τους με το γνωστό «κόλπο».
Οπότε όποια προλάβει...
Γ.Ν.

Για το εξιτήριο
* ΓΙΑ το ασυναγώνιστο χιούμορ μερικών ασθενών μιλάει, μαζί με τις ευχές του για τη νέα χρονιά, ο γνωστός γιατρός Δ.Μπ.
- Γιατρέ μου η καλύτερη ταμπέλα που έχετε στο Πανεπιστημιακό ξέρεις ποια είναι;
- Για πες;
- Αυτή που γράφει ‘’Έξοδος’’.
Ζ.

Αποκατάσταση
* ΚΙ άλλα 24,8 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τη Θεσσαλία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την αποκατάσταση βλαβών, οι οποίες προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.
Η Περιφέρεια θα διανείμει ανάλογα τις χρηματοδοτήσεις στους Δήμους στους οποίους σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές.
Στην Π.Ε. Λάρισας τα Φάρσαλα έχουν τη μερίδα του λέοντος, ενώ και ο Δήμος Αγιάς δεν αδικήθηκε..., καθώς θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 1.350.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του επαρχιακού δρόμου Αγιοκάμπου-Σκλήθρου.
Λ.Κ.

ΑΕΛ...
* ΗΤΑΝ που ήταν ομιχλώδες το τοπίο στη Λάρισα, για την ΑΕΛ έγινε ακόμα πιο θολό. Στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης με τη δεύτερη ομάδα του Παναθηναϊκού ισοφαρίστηκε και έχασε κι άλλο έδαφος στη μάχη της ανόδου. Έδαφος και μάλιστα πολύτιμο. Να, και προπονητή άλλαξε, αλλά δεν ήρθε η νίκη.
Κ.Γ.

Αγιά
*ΔΥΝΑΜΙΚΗ ήταν η κινητοποίηση που έγινε προχθες στην Αγιά από τους μηλοπαραγωγούς. Όμως ακόμα πιο δυναμική ήταν η παρουσία βουλευτών Λάρισας.
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά πέντε συνολικά βρέθηκαν στην περιοχή. Χρήστος Κέλλας από ΝΔ, Βασίλης Κόκκαλης και Άννα Βαγενά από ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Λιακούλη από ΠΑΣΟΚ και φυσικά Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ. Το λες και έντονο το προεκλογικό κλίμα.
Κ.Γ.

Νούμερα
*ΒΓΗΚΑΝ και τα νούμερα από το Υπουργείο Εσωτερικών για όλα όσα έγιναν την περασμένη χρονιά σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στον νομό Λάρισας. Γεννήσεις, θάνατοι, γάμοι, διαζύγια και σύμφωνα συμβίωσης. Μια ανεβαίνουν, μια πέφτουν. Πότε η οικονομική κρίση, πότε τα μνημόνια, πότε η πανδημία και τώρα να και η άλλη η κρίση η ενεργειακή. Δώστου αναλύσεις και εξηγήσεις από τους ειδικούς και μη.
Πάντως ο Δήμος Λαρισαίων είναι γεγονός πως σταθερά ανεβαίνει πληθυσμιακά χρόνο με τον χρόνο, δεκαετία με τη δεκαετία.
 Άλλωστε με την τελευταία απογραφή βγήκε και 5ος σε όλη την Ελλάδα.
Κ.Γ.

Στοιχήματα
* ΚΑΙ κει που κάποιοι έπαιζαν στοιχήματα για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών τον Απρίλιο, χθες έχασαν όλοι!
Μετά την ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν πως μετά τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές του 2023.
Στοιχήματα για Μάιο τώρα...
Λ.Κ.

Παράταση
* ΠΑΡΑΤΑΣΗ μέχρι και την Κυριακή πήρε η λειτουργία του Πάρκου των Ευχών στη Λάρισα. Εντάξει, τα Τρίκαλα έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή παράδοση πλέον με τον Μύλο των Ξωτικών, όμως τελικά και η Λάρισα ευνοήθηκε από την ανάγκη των Ελλήνων εκδρομέων να ταξιδέψουν.
Κ.Γ.

Κίνα
* ΤΟ νέο ξέσπασμα του κορονοϊού στην Κίνα δημιούργησε πανικό στην Ευρώπη. Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, δεν περίμεναν ούτε συστάσεις ούτε και τις αποφάσεις κανενός θεσμικού οργάνου να τους πει τι θα κάνουν και πήραν πρωτοβουλίες να λάβουν μέτρα για τους Κινέζους ταξιδιώτες στις χώρες τους.
Η Ελλάδα, αν και έχει υποστεί σημαντικές συνέπειες από την πανδημία, παρόλα αυτά περιμένει το «πράσινο φως» του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR).
Ούτε μια πρωτοβουλία, χωρίς την έγκριση της Ευρώπης!
Λ.Κ.

Με νόημα
* ΤΡΟΦΙΜΑ και είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν στα γραφεία τους μετά από σχετικές καμπάνιες, πρόσφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ της Λάρισας. Σχετικά δημοσιεύματα με τις παραδόσεις των ειδών στην εφημερίδα. Ποια η διαφορά; Από τον ΣΥΡΙΖΑ τα παρέδωσαν μέλη της Νεολαίας του κόμματος, στους υπάλληλους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Ενώ από το ΠΑΣΟΚ έσπευσαν ο γραμματέας της Νομαρχιακής Γιάννης Μαλάκος, επικεφαλής της γνωστής τριπλέτας που συμπληρώνουν ο Κυρ. Κουρούτσαλης κι ο Γρ. Γκουντόπουλος. Τους οποίους υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωτήρης Βούλγαρης, καλός τους φίλος και σύντροφος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. (Κι όλοι το έπιασαν το υπονοούμενο).
Ζ.

Συντάξεις...
* ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥΣ υπολογισμούς με πολύπλοκους μαθηματικούς τύπους θα πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι προκειμένου να πληροφορηθούν αν και πόση αύξηση θα λάβουν. Η διαδικασία, όπως περιγράφεται σε πολυσέλιδη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και προμηνύονται γκρίνιες όταν στο τέλος του μήνα πιστωθούν οι νέες συντάξιμες αποδοχές. Θετικές και αρνητικές προσωπικές διαφορές, ημερομηνίες υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, συντελεστές αύξησης, γίνονται ένας «αχταρμάς» με αποτέλεσμα κανείς συνταξιούχος να μην γνωρίζει αν θα πάει αύξηση και πόση θα είναι αυτή και γιατί δεν θα πάρει. Όλα θα φανούν στα ΑΤΜ και εκεί θα λάμψει... η αλήθεια.
Γ.Ν.

Οι Ναρκισσιστικοί
* ΔΙΑΚΟΠΕΣ είναι, ας γίνει και καμιά επανάληψη, από τους μεγαλύτερους που το συστήνουν στα παιδιά, όχι από τους μαθητές.
Οι Ναρκισσιστικοί Αριθμοί λοιπόν από την ιστοσελίδα ‘’Λαϊκά Μαθηματικά’’: Ένας ν-ψήφιος θετικός ακέραιος αριθμός, λέγεται Ναρκισσιστικός όταν ισούται με το άθροισμα των ν-οστών δυνάμεων των ψηφίων του. Που αντανακλά δηλαδή τον εαυτό του, αυτοθαυμαζόμενος κατά κάποιον τρόπο.
Παραδειγματάκια: Ας πάρουμε πρώτα έναν που δεν είναι: π.χ. τον 935
Αποτελείται από τρία ψηφία, άρα ν=3, και 93 + 33 + 53 = 729 + 27 + 125 = 881, άρα δεν είναι Ναρκισσιστικός αφού δεν βρήκαμε 935.
* * *
* ΑΣ πάρουμε τώρα τον 153, πάλι ν=3 και 13 + 53 + 33 = 1 + 125 + 27 = 153, άρα αυτός είναι Ναρκισσιστικός. Και μάλιστα ο μικρότερος μη-μονοψήφιος.
Προφανώς, όλοι οι μονοψήφιοι αριθμοί είναι Ναρκισσιστικοί, αφού έχουν ένα ψηφίο και αυτό άμα το υψώσουμε στην πρώτη ισούται με τον εαυτό τους.
Πάμε και μια δοκιμή για τον 1.634, με ν=4 αυτός, και 14 + 64 + 34 + 44 = 1 + 1.296 + 81 + 256 = 1.634, άρα Ναρκισσιστικός. Έχει αποδειχθεί πως συνολικά υπάρχουν 88 ναρκισσιστικοί αριθμοί. Ο μεγαλύτερος έχει 39 ψηφία.
* * *
* ΟΣΟ για τον μύθο, αναφέρει πως ο πανέμορφος νέος Νάρκισσος, είδε κάποια στιγμή το είδωλό του στα νερά μιας λίμνης και το ερωτεύτηκε τόσο που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο. Καθηλωμένος λοιπόν κάποια στιγμή πέθανε εκεί και φύτρωσε ένα πολύ όμορφο λουλούδι, ο νάρκισσος.
Ο μύθος διδάσκει πως αν περάσουμε πολύ χρόνο θαυμάζοντας τον εαυτό μας, στο τέλος θα χάσουμε τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης και θα φτάσουμε να παγιδευτούμε, χάνοντας τη ζωή που περνάει από μπροστά μας.
* * *
* ΣΤΑ Μαθηματικά, οι Ναρκισσιστικοί δεν έχουν καμιά σπουδαία εφαρμογή ή σημασία, αλλά όπως και να ‘χει είναι ωραίοι και μόνο μ’ αυτήν τους την ιδιότητα. Στην Ψυχολογία από την άλλη, υπάρχει ο Ναρκισσισμός, ως διαταραχή, όρος που χρησιμοποιείται για τους υπερβολικά εγωιστές / εγωπαθείς / εγωκεντρικούς και γενικά για τους πολύ «εγώ» τύπους, με τους οποίους δεν χρειάζεται να έχει κάποιος πολλές παρτίδες.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass