ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2023 17:00
* ΘΑ επιχειρήσει μάλλον να βρεθεί κι εκείνη στη Βουλή, η Ζωή Ακριβούλη, όσο ο Πέτρος Κόκκαλης είναι στην Ευρωβουλή. Κι ο γραμματέας Βασ. Ζωγράφος δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση. Ζ. * ΘΑ επιχειρήσει μάλλον να βρεθεί κι εκείνη στη Βουλή, η Ζωή Ακριβούλη, όσο ο Πέτρος Κόκκαλης είναι στην Ευρωβουλή. Κι ο γραμματέας Βασ. Ζωγράφος δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση. Ζ.

Φιλικός
* ΝΑΙ βέβαια... Ο Κουτσοφλέβαρος είναι ο πιο φιλικός μήνας

για όσους εξαρτώνται από τον μισθό τους, ναι υπάρχουν κι αυτοί. Σ’ αυτόν, λοιπόν, περισσεύουν λιγότερες μέρες μέχρι να τελειώσει απ’ όταν τα λεφτά θα έχουν εξαντληθεί. Και συνάμα είναι κι ερωτιάρης και μασκαράς, από γιορτή σε γλέντι, την Τρίτη Βαλεντίνος κι αμέσως καπάκι την Πέμπτη Τσικνοπέμπτη.
***
* ΚΙ η ευαίσθητη Λαρισαία Β.Μ. θύμισε από μακριά τον ποιητή: «Κι οι μέρες που σου λείπουν, ω Φεβρουάριε, ίσως μας αποδοθούν στον παράδεισο». (Ο Τάσος Λειβαδίτης...).
Ζ.

Απλό, όμως...
* Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε άλλη μια αύξηση στα επιτόκια του ευρώ κι ο οικονομικός αναλυτής της «Efsyn» σχολιάζει ανήσυχος κι αυτός: Έκανε το μόνο που ξέρει να κάνει από τότε που ιδρύθηκε η ΕΚΤ, χωρίς να αναρωτηθεί έστω και για μια στιγμή αν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ήδη πληττόμενα από τις ανατιμήσεις, αντέχουν και ένα υψηλότερο κόστος δανεισμού: Για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, λένε, πρέπει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους από την κατανάλωση που συντηρεί ψηλά τις τιμές, άρα να αυξήσουμε το κόστος του χρήματος. Η ηγεσία της ΕΚΤ, όπως και όλων των Κεντρικών Τραπεζών, δεν αναρωτήθηκε ποιος πληρώνει το «μάρμαρο» της αντιπληθωριστικής συνταγής της, της μοναδικής που γνωρίζει άλλωστε. (Απλό, με συνέπειες όμως).
***
* ΤΟ έχει ήδη νιώσει ο κόσμος, έρχονται και χειρότερα: Κάθε νοικοκυριό, που είναι δεσμευμένο με ένα στεγαστικό δάνειο, μέσα σε επτά μήνες έχει δει τις μηνιαίες δόσεις να αυξάνονται μέχρι και 30%. Είναι φυσιολογικό, αναμενόμενο και αναπόφευκτο αυτό; Μα πώς είναι δυνατόν ο πληθωρισμός να τρέχει με 7,2%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ, για τα οποία κορδώνεται η Κυβέρνηση, αλλά οι δόσεις των δανείων να αυξάνονται με τριπλάσιο και τετραπλάσιο ρυθμό;
Με άνεση οι τράπεζες, γενναιόδωρα ευεργετημένες με χρήματα του ελληνικού λαού, μεταφράζουν το μήνυμα της Φρανκφούρτης σε εφαρμοσμένη πολιτική: Στο 0% τα επιτόκια αποταμίευσης, στο 5% και βάλε τα επιτόκια δανεισμού.
Πώς μπορεί να αποκαλέσει, άραγε, κανείς αυτό το χάσμα, αν όχι καραμπινάτη ληστεία; (Ε και; Ο καθένας στη δουλειά του κι οι τράπεζες στη δικιά τους).
Ζ.

Πράσινη πίτα
* ΚΙ έγινε τελικά «ΠΡ.ΑΞΙ.» η «Ορμή Ανανέωσης» κι είναι και χρονιά δημοτικών εκλογών. Είναι και που επιστρέφουν όλοι τους στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ορισμένοι είχαν απομακρυνθεί λιγάκι.
Λοιπόν, έκοψε την πίτα της η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αξιών», το χαϊδευτικό της «ΠΡ.ΑΞΙ.», του Παν. Γούλα. Παρόντες, φυσικά, ο έτερος δημοτικός σύμβουλος Άκης Νασιώκας, που είναι τώρα υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι του συνδυασμού στις εκλογές του ‘19 Βαγγ. Μάτος, Κ. Σάββας, Βαγγ. Γιαννούλας κ.ά. Και αιφνιδίως παρών στην εκδήλωση και ο Θ. Παπαλιάγκας, επίσης υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Και καπάκι εμφανίζεται και ο Ν. Γαμβρούλας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ορμή Ανανέωσης», κατ’ αντιστοιχία θα μπορούσε να τη λένε «ΟΡΜ.Α».
 (Όλοι μαζί κι όλα καλά. Λαχανόπιτα έπρεπε να κόψουν, πράσινη πίτα.)
***
* ΕΧΕΙ και συνέχεια, όμως, καθότι το «παρών» έδωσαν και από τη δημοτική παράταξη Καλογιάννη ο σύντροφος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Τάχος κι ο αντιδήμαρχος Δημ. Δεληγιάννης.
Εκεί και ο επίσης σύντροφος πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γ. Χατζής, αλλά και ο πρώην σύντροφος αντιπεριφερειάρχης Απ. Κομνός.
(Πασοκική υπόθεση, προάγγελος συμπράξεων άραγε; Ως έναν βαθμό, πολύ πιθανόν...).
Ζ.

Παντόφλα
* ΠΕΡΙ γάμου η συζήτηση στην παρέα των νεαρών Λαρισαίων.
- Την παντρεύτηκα επειδή νόμιζα ότι θα μαγειρεύει σαν τη μάνα μου. Τελικά πίνει σαν τον πατέρα μου.
***
* - Ο ορισμός του γάμου: Αντί να έχω σημάδια στην πλάτη μου από τα νύχια της, έχω από τις παντόφλες της.
***
* - ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑΝ οι γονείς μου από έρωτα κι όχι για τα λεφτά. Αποτέλεσμα; Πρέπει εγώ τώρα να πηγαίνω για δουλειά.
Ζ.
Κατόπιν ενεργειών
* «ΠΗΓΑΜΕ και είδαμε τον τάδε υπουργό προσωπικά, με τη διαμεσολάβηση του συντοπίτη βουλευτή», σ’ όλη την Ελλάδα συμβαίνουν αυτά, καθ’ άπασαν την επικράτεια παρόμοιες εικόνες μονίμως. Συνάντηση και με άλλον υπουργό μετά, και με υφυπουργό, να δώσουν λύσεις, στα αυτονόητα συνήθως. Μα δεν λειτουργεί το σύστημα; Αν η υπηρεσία φρενάρει, για κάποιον λόγο μπλοκάρει, στο ελληνικό σύστημα, έναν γενικό διευθυντή ας έβρισκαν βρε παιδιά...
***
* ΚΑΙ τι θα απογίνει, όμως, μετά το «κατόπιν ενεργειών μου»; Κι έτσι αναπαράγεται «το ελληνικό». Άλλωστε οι υπουργοί δεν προλαβαίνουν να βγαίνουν στα κανάλια τοπικά και κεντρικά ολημερίς να φωτογραφίζονται απλώς με αντιπροσωπείες και παράγοντες, πότε να κυβερνήσουν. Μετά τις συναντήσεις έτσι κι αλλιώς αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες, που θα έπρεπε εξαρχής δηλαδή. (Ακούστηκε ότι κάποιες φορές μέχρι και που μπορεί να δημιουργούν οι ίδιοι ορισμένα προβλήματα για να τα λύνουν κατόπιν).
Ζ.

Θα γέρνει;
* ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ, λοιπόν, η συνεργασία της ΝΔ με τον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο, απολύτως φιλικός με την Κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη ιδιαιτέρως. Στόχος τού εγχειρήματος να περιοριστούν οι επιπλέον διαρροές προς τα δεξιά κι αν είναι δυνατόν να «κουρευτεί» κάπως και ο Κυρ. Βελόπουλος, ένα από τα πολιτικά παιδιά του. Και αυτό το αντίβαρο προς ακροδεξιά, το χέρι-χέρι, δεν θα προκαλέσει δυσαρέσκεια, ανισορροπία και απώλειες απ’ το κέντρο; Στη ΝΔ θεωρούν πως όχι. Άλλωστε στην Κυβέρνηση μετέχουν εξαρχής, ως βασικοί, τρία από τα πιο γνωστά παιδιά Καρατζαφέρη, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Θάνος Πλεύρης, απολύτως ενσωματωμένοι και αποδεκτοί.
Ζ.

Συνύπαρξη
* ΤΗΝ Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στη Λάρισα, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άκης Νασιώκας διοργανώνει πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον ίδιο και τον πρώην υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο. Πολλοί θυμήθηκαν πως ο Έκτορας Νασιώκας συνυπήρξε στη Βουλή για πολλά χρόνια με τον Λεωνίδα Γρηγοράκο. Σημειωτέον ότι στη Λακωνία θα είναι υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ και η κόρη του Λεωνίδα Γρηγοράκου Νάγια. Λέτε μετά τους γονείς να συνυπάρξουν στη Βουλή και τα παιδιά;Στα 12 χλμ.
* ΤΟ φιλοσοφούσαν ελαφρώς χθες οι Λαρισαίες στον καφέ.
- Πάντως για γενιά που μεγάλωσε με σαμπουάν «Όχι πια δάκρυα», πολύ κλάμα ρίχνουμε.
***
* - ΜΙΑ πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ο μέσος Έλληνας περπατάει 1.200 χιλιόμετρα τον χρόνο. Επίσης, ο μέσος Έλληνας καταναλώνει περίπου 100 λίτρα αλκοόλ ετησίως. Άρα, καίει το 1 λίτρο στα 12 χιλιόμετρα.
***
* - ΝΑ κοιτάς πάντα τον ήλιο. Έτσι, οι σκιές μένουν πάντα πίσω σου.
Ζ.
Και τότε παλιά
* ΕΡΓΑ, πάντοτε έργα στη Λάρισα. Και τότε, εκατό-διακόσια χρόνια πριν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που ανασύρει ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ. από την Εφημερίδα «Μικρά», 2 Σεπτεμβρίου 1907: Από της παρελθούσης Δευτέρας ήρξαντο αι προς διάνοιξιν της κεντρικής οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου εργασίαι υπό του Δήμου, δι’ ων η πλατεία των Δικαστηρίων περιορίζεται κατά εν και ήμισυ μέτρον κατά την ανατολικήν αυτής πλευράν. Μετά τας εργασίας ταύτας ο Δήμος, ως πληροφορούμεθα, θα προβή εις την πλακόστρωσιν των πεζοδρομίων της ανωτέρω πλατείας, ως και εις την ίδρυσιν τεσσάρων μικρών και κομψών πάρκων εις τας τέσσαρας αυτής γωνίας.
***
* ΕΠΙΣΗΣ εφημερίδα «Μικρά», 8 Ιανουαρίου 1909: Την μεταπροσεχή Κυριακήν, 18ην τρέχοντος, εκτίθεται εις μειοδοτικήν δημοπρασίαν η κατασκευή νέας Εθνικής Οδού από Οδόν Λαμίας-Φαρσάλων-Συνόρων μέχρι του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δεμερλή. Η δημοπρασία θέλει ενεργηθή δι’ ενσφραγίστων προσφορών ενώπιον της αρμοδίας Επιτροπής, το δε έργον προϋπολογίσθη εις 75,000 δραχμ.
***
* ΚΑΙ εφημερίδα «Σάλπιγξ», 20 Μαρτίου 1890: Την προσεχή Κυριακήν εκτίθενται εις μειοδοτικήν δημοπρασίαν τα εξής έργα του Δήμου Λαρίσσης.
- Η κατασκευή της από της πλατείας του Δικαστηρίου αρχομένης οδού και αποληγούσης μέχρι της πλατείας του Ναού του Αγίου Νικολάου.
- Η κατασκευή της οδού της από της πλατείας του Ναού του Αγίου Νικολάου αρχομένης μέχρι της Πύλης Τρικάλων.
- Επίσης, η κατασκευή της από του Τουρκικού Προξενείου αρχομένης οδού και διερχομένης διά της πλατείας Διοικητηρίου μέχρι της συνοικίας Αρναούτ, και
- Η κατασκευή και επισκευή διαφόρων οδών εντός της πόλεως Λαρίσσης. (Να ήταν άραγε και τότε προεκλογική περίοδος;).
Ζ.

Το εμβληματικό
* ΦΥΣΙΚΑ και χρειάζεται οπωσδήποτε χώρους στάθμευσης η Λάρισα. Διαθέτει, όμως, και αρκετά πάρκινγκ στο κέντρο της. Με εμβληματικότερο όλων την αριστερή πλευρά της οδού Παπαναστασίου, όπου εξυπηρετούνται τις ώρες αιχμής καμιά ογδονταριά οχήματα, αν στριμωχτούν ίσως και περισσότερα. Από την Εθνική Τράπεζα ως κάτω στη Μανδηλαρά και τη Νομαρχία. Παρανόμως μεν, μονίμως δε και «για λίγο, μια δουλίτσα έχω, δυο λεπτά». Με ένα μόνο ρεύμα η Παπαναστασίου αγκομαχά να εξυπηρετήσει τους διερχόμενους. Τροχαία ή Δημοτική Αστυνομία εμφανίζονται μόνο σε εορταστικές περιόδους, μάλλον συμβολικά, όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη του άτυπου πάρκινγκ. Συν το ότι ομορφαίνει και η πόλη με τα αλάρμ να αναβοσβήνουν από πάνω ως κάτω.
Ζ.

Άμα θέλει...
* ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ στο κτήμα του έξω απ’ τα Φάρσαλα, ο αγρότης σταματάει ν’ αγοράσει 5 κιλά μπογιά, έναν άδειο κουβά, 2 κότες και μία χήνα. Και μετά προβληματιζόταν πώς θα τα κουβαλήσει όλα αυτά. Την ίδια στιγμή βλέπει μια μεσήλικη γυναίκα, που όπως φαινόταν είχε χαθεί.
- Νεαρέ, μήπως μπορείς να μου πεις πώς θα πάω στο τάδε μέρος;
- Ναι βέβαια, θεια... Επειδή το κτήμα μου είναι εκεί κοντά, έλα μαζί μου. Το πρόβλημά μου, όμως, είναι πώς θα κουβαλήσω όλα αυτά εδώ, δεν έπρεπε να τ’ αγοράσω...
- Και γι’ αυτό σκας; Βάλε τη σακούλα με την μπογιά στον κουβά που θα τον κουβαλάς με το ένα χέρι. Να βάλεις από μία κότα κάτω από κάθε μασχάλη και τη χήνα την κρατάς στο άλλο χέρι.
***
* ΑΦΟΥ την ευχαρίστησε για την ιδέα, συνέχισαν μαζί. Σε κάποια στιγμή, ο νεαρός πρότεινε να κόψουν δρόμο. Εκείνη, όμως, είχε αντίρρηση.
- Και ποιος μου λέει ότι εκεί ανάμερα δεν θα με στριμώξεις σε κάποια γωνιά να κάνεις τα δικά σου...
- Θεέ και Κύριε... Τι λες βρε θεια... Κι ύστερα, κουβαλάω τον κουβά με 5 κιλά μπογιά, 2 κότες, μία χήνα, πώς θα μπορούσα να σου κάνω κάτι...
- Σοβαρά; Ακουμπάς κάτω τη χήνα, την καλύπτεις με τον άδειο κουβά, βάζεις από πάνω τη σακούλα με την μπογιά να μην μπορεί να τον σηκώσει και φύγει. Κι εγώ θα σου κρατήσω τις κότες...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass