ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2023 8:15
* ΛΙΓΟ πριν αναχωρήσει χθες από τη Λάρισα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε χθες το πρωί να χαιρετήσει τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, τους οποίους και ευχαρίστησε. Δικαιολογημένα, μαζί του… έτρεχαν προχθές ολημερίς (και «ολονυχτίς») για να βγει ένα ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα επαφών… * ΛΙΓΟ πριν αναχωρήσει χθες από τη Λάρισα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε χθες το πρωί να χαιρετήσει τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, τους οποίους και ευχαρίστησε. Δικαιολογημένα, μαζί του… έτρεχαν προχθές ολημερίς (και «ολονυχτίς») για να βγει ένα ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα επαφών…

Φασαρία


* -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Κυριακούλα, θα κοιμηθώ σήμερα όσο θέλω...
Με ευχάριστη προσδοκία το ξεκίνησε ο νεαρός Λαρισαίος για να οικτίρει ακολούθως την τύχη του.
- Ως τις 7.30 δηλαδή, που αρχίζουν να χτυπούν οι καμπάνες της εκκλησίας. Στις 8.15 περνάει ο παλιατζής με το μεγάφωνο στο ντάτσουν και στις 9 ξεκινάει ο γείτονας να τρυπάει με το μπλακεντέκερ.
Ζ.

Αντιστοίχως
* - ΟΣΟ οι παππούδες μαθαίνουν ίντερνετ, άλλο τόσο και τα νέα παιδιά από πολιτική, γνωμάτευσε ο μεσήλικος Λαρισαίος.
- Όλο και κάποιοι λίγοι αποτελούν βέβαια την εξαίρεση, συμπλήρωσε.
Ζ.

Με τη μία
* ΔΗΜΑΡΧΟ από την πρώτη Κυριακή θα έχει η Λάρισα στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου. Με το νέο εκλογικό σύστημα που έχει ψηφίσει η ΝΔ και με τον δήμαρχο να εκλέγεται με τη μία, εφόσον κάποιος συνδυασμός ξεπεράσει το 43%, έτσι λοιπόν θα είναι πολύ απίθανο να χρειαστεί β’ γύρος. Εδώ στις εκλογές του ‘19, με ισχύουσα την απλή αναλογική που ευνοεί την πολυδιάσπαση και τη δημοκρατική έκφραση κάθε μικρής ομάδας και τότε το 43% φάνηκε εύκολο.
***
* ΜΕ απλή αναλογική, λοιπόν, και με έξι συνδυασμούς στην αφετηρία, ο Απ. Καλογιάννης είχε ξεπεράσει το 42,5% στην κάλπη της πρώτης Κυριακής, καμιά τριακοσαριά ψήφους λιγότερες από το 43%, το οποίο τότε δεν ήταν βέβαια όριο, δεν σήμαινε κάτι. Αλλά και η Ρ. Καραλαριώτου είχε κοντέψει το 40%, παρά κάτι έφτασε, είχε πλησιάσει κι δεξιός συνδυασμός το τωρινό όριο. Επομένως, αυτήν τη φορά είναι πιθανό να περάσουν πάνω από τον πήχη και οι δύο, Καλογιάννης-Μαμάκος. Κι όποιος πρωτεύσει ακόμη και για μία ψήφο...
* **
* ΓΙΑ την ιστορία, στις εν λόγω δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019, οι μικρότεροι συνδυασμοί πήραν: Π. Κρίκης στο 6%, Π. Γούλας 4,5%, Ν. Γαμβρούλας 4% και Κ. Βαϊούλης 2,8%. Στις επόμενες, εξ αυτών, μόνο το ΚΚΕ θα μπορέσει να κατεβάσει συνδυασμό. Οποιαδήποτε άλλη φιλοδοξία θα συντριβεί στις συμπληγάδες του εκλογικού νόμου, καθώς στη γωνία θα περιμένουν οι δύο μεγάλοι και όπως προαναφέρθηκε «όποιος πρωτεύσει ακόμη και για μία ψήφο...».
Ζ.

Παντρεμένοι
* ΜΙΚΡΕΣ ιστορίες παντρεμένων ζευγαριών στη Λάρισα.
- Χθες το βράδυ πήγε κάποιος να με ληστέψει. Τα λεφτά σου ή τη ζωή σου μου είπε και μου κόλλησε ένα μαχαίρι στα πλευρά.
- Και τι έγινε;
- Φίλε, είμαι παντρεμένος, του είπα. Ποια ζωή και ποια λεφτά...
* **
* - ΕΙΜΑΣΤΕ με τη γυναίκα μου αραχτοί στο σαλόνι. Κάποια στιγμή της ζήτησα να πάει να μου φέρει ακόμα μία μπίρα. Αρνήθηκε. Σε λίγο χτύπησε το κινητό της, μήνυμα. Πήγε να δει, που το είχε αφημένο στην κουζίνα. Το μήνυμά μου έγραφε «Τώρα που είσαι στην κουζίνα δεν μου φέρνεις εκείνη τη μπίρα;». Παραλίγο θα μου την έσπαγε στο κεφάλι.
* **
* - ΚΑΛΕ, πώς τα πάτε με τον φίλο σου;
- Αχ, δεν σου είπα; Δεν είναι πλέον φίλος μου...
- Ουφ, ανακουφίστηκα. Διότι χθες κοιμήθηκα μαζί του.
- ...είναι πλέον άντρας μου.
Ζ.

Σε θέσεις 4 και 3
* ΒΙΟΙ παράλληλοι για δύο πολιτικούς εξ Ελασσόνος. Τη δικηγόρο Στέλλα Μπίζιου της ΝΔ και τον γιατρό Γιάννη Καριπίδη του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρθενική εμφάνισή τους στα ψηφοδέλτια τον Ιανουάριο του 2015. Οπότε κατέλαβαν αμφότεροι την 4η θέση. Τότε στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν προηγηθεί Άννα Βαγενά, Ηρώ Διώτη και Δημ. Γελαλής, τέταρτος και σιμά τους ο Γιάνν. Καριπίδης, ο οποίος είχε πάρει τους περισσότερους σταυρούς μεταξύ των υποψηφίων όλων των κομμάτων στην επαρχία Ελασσόνας. Οι εκλογές καπάκι, τον Σεπτέμβριο του ‘15, είχαν γίνει με λίστα, εν τω μεταξύ η Η. Διώτη είχε παραιτηθεί, ο Δ. Γελαλής είχε καταλάβει αξίωμα σε Υπουργείο, επομένως δεύτερος πίσω από την Ά. Βαγενά θα έπρεπε να τοποθετηθεί ο Γ. Καριπίδης και να γίνει βουλευτής κατά την τετραετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο πήρε και εκλέχθηκε ο Νίκος Παπαδόπουλος, ως εκλεκτός του προέδρου, με την αιτιολογία να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιον αγρότη στη Βουλή.
* **
* ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, η Στέλλα Μπίζιου εξελίχθηκε. Τον Ιανουάριο του 2015, τέταρτη κι αυτή όπως προαναφέρθηκε, βουλευτές είχαν εκλεγεί τότε Μ. Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας, ενώ τρίτος ήταν ο Κ. Τζανακούλης. Η ίδια σειρά, όπως ήταν λογικό, και στη λίστα της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ‘15. Το 2019, όμως, η νεαρή δικηγόρος προσπέρασε τον πρώην Δήμαρχο και ως τρίτη εκλέχθηκε βουλευτής με τη ΝΔ. (Τρίτος σε σταυρούς στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις εκλογές του ‘19 και ο Γ. Καριπίδης, το κόμμα, όμως, είχε βγάλει μόνο δύο βουλευτές).
Ζ.

Με 121
* ΤΟ ὑδρο χλώριο και ο χρυσός, μια ιστοριούλα του Χρ. Π. πάντα με 121 λέξεις, αυστηρά τόσες:
Εἶναι γνωστὸ ὅτι ὁ χρυσὸς δὲν προσβάλλεται ἀπὸ ὀξέα. Μόνο μεῖγμα ὑδροχλωρικοῦ καὶ νιτρικοῦ ὀξέος, σὲ ἀναλογία τρία πρὸς ἕνα, μπορεῖ νὰ τὸν διαλύσει.
Ἤξερα μία γυναίκα ξινή. Περιέργως μοῦ θύμιζε ὑδροχλωρικὸ ὀξύ. Παντρεμένη μὲ ἕναν ἄντρα χρυσό. Στὴν ἀρχὴ φαινόταν ὅλα καλά. Μὲ τὰ χρόνια ἄρχισε τὴν ἐπίθεση. Ὅπως τὸ ὑδροχλώριο ἐπιτίθεται στὸν χρυσό... Τὸν μείωνε, τὸν περιόριζε, τὸν κακομεταχειριζόταν. Ὅμως, αὐτὸς ἀπρόσβλητος...
Στὸν χαμό του, ἔκανε δηλώσεις: «Τὸν περιποιούμουν, τὸν ἀγαποῦσα πολύ...». Ἀλλὰ ποιὸν νὰ πείσει; Πῶς νὰ ἀγαπήσει τὸ ὑδροχλώριο τὸν χρυσό, ὅταν θέλει νὰ τὸν διαλύσει; Ἂνἤξερε λίγη Χημεία, θὰ ἤξερε ὅτι μόνη της δὲν μποροῦσε. Χρειαζόταν συνέργειες....
Αὐτὴ συνεχίζει τὴν ὄξινη πορεία της... Αὐτός, καὶ μετὰ τὴν ἀναχώρηση, εἶναι λαμπερὸς καὶ ἄφθορος, ὅπως ὁ χρυσός...
Ζ.

Εύσημα
* ΤΟΝ απόλυτο συντονισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τα κομματικά από τον Πλατύκαμπο έως και το δείπνο, είχε ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Λάρισας Ηλίας Σουφλιάς. Άσχετα αν δεν φρόντισε να βρίσκεται στα φωτογραφικά πλάνα. Αυτή είναι άλλωστε μια αντίληψη που προσπαθεί να περάσει προς όλα τα μέλη του κόμματος «πάμε ομαδικά, όλοι μαζί».
Γι’ αυτό και τα εύσημα που εισέπραξε όταν ευχαρίστησε από βήματος, μετά την ομιλία πρωθυπουργού, τους άδολους εθελοντές» που βοήθησαν σε όλη τη διοργάνωση.

Εκστρατεία
* ΠΑΛΙΟ το πρόβλημα, πολύ παλιό και σοβαρότερο μάλλον τότε. Η κοινωνία προσπαθούσε, καθώς φαίνεται και από το δημοσίευμα της εφημερίδας που φέρνει ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. από το 1956: Αμοιβαί διά την εξόντωσιν της κάργιας. Το Υπουργείον Γεωργίας γνωρίζει προς το Δασαρχείον Λαρίσης ότι ενεκρίθη όπως ληφθούν μέτρα διά την εξόντωσιν των επιβλαβών θηραμάτων λύκου, αλώπεκος και τσακαλιού. Κατόπιν τούτου επιτρέπεται το κυνήγι των ανωτέρω μέχρις 20ής Αυγούστου επί καταβολή ωρισμένης αμοιβής. Επίσης, ενεκρίθη η επί αμοιβή συλλογή των ωών της κάργιας μέχρι 20ής Ιουνίου.
* **
* ΔΙ’ ΕΤΕΡΑΣ διαταγής του υπουργείου εντέλλονται αι δασικαί υπηρεσίαι όπως εν συνεργασία μετά των Κυνηγετικών Συλόγων και των Σωμάτων Ασφαλείας μεριμνήσουν διά την εξόντωσιν της κάργιας. Διά την αποτελεσματικήν εξόντωσιν του πτηνού αυτού γίνεται σύστασις όπως κατά τας Κυριακάς από 22αν Απριλίου ως και 13ην Μαΐου λάβουν χώραν εξορμήσεις των κυνηγών. Η πίστωσις διά την καταβολήν της αμοιβής έχει ήδη εξασφαλισθεί αι δε αμοιβαία θα καταβάλλονται το ταχύτερον. (Τώρα η Λάρισα επιχειρεί να πολεμήσει τις καλιακούδες τζάμπα).
Ζ.

Έλεγε...
* ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ από τα παιδικάτα τους, για τους όχι και τόσο νέους πια Λαρισαίους.
- Σας έλεγε κι εσάς η μάνα σας, τα μυαλά σου και μια λίρα
ή μόνο η δική μου ήταν ειδική επί του υπολογισμού μετατροπής συναλλαγματικής ισοτιμίας νομισμάτων;
* **
* - ΣΑΣ έλεγε κι εσάς η μάνα σας, όταν ήθελε να αποφύγει, ότι θα πάει στο Ταμ Τουμ ή μόνο η δική μου ήταν υπέρ των ανύπαρκτων εξωτικών προορισμών;
* **
* ΜΑ και μια αναφορά στα τωρινά.
- Η πεθερά του Γιώργου πρέπει να είναι μετεωρολόγος.
- Γιατί;
- Γιατί του λέει συνέχεια «Τον κακό σου τον καιρό».
Ζ.

Δωρεά στη ΛΑΦΛ
* «ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι από εδώ και πέρα κομμένες όλες οι άλλες μπίρες εκτός από τη «Βεργίνα» στη Στρατιωτική Λέσχη της Λάρισας. Και κρίμα που δεν είμαι έφεδρος να το διαπιστώσω». Πόθεν συνήγαγε ο K.Μ. το συμπέρασμα τούτο; Πάλι την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σκάλιζε και είδε δημοσιευμένη απόφαση αποδοχής δωρεάς της εταιρείας «Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης Α. Ε.» προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για «δωρεά διαφόρων οικοδομοτεχνικών υλικών και εξοπλισμού, συνολικής αξίας 75.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για την ανακαίνιση της Αίθουσας Δεξιώσεων της Λέσχης Φρουράς Λαρίσης». (Η εν λόγω δωρήτρια εταιρεία έχει, ως γνωστόν, έδρα την Κομοτηνή και κύριο προϊόν την μπίρα «Βεργίνα»).
Ζ.

Ούτε γι αστείο
* Η νεαρή απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου πάει σε συνέντευξη για δουλειά σε χρηματιστηριακή εταιρεία. Η συνέντευξη πάει καλά και φτάνουν προς το τέλος.
- Και για να σας προλάβουμε, ποιος είναι ο μισθός που ζητάτε, ρωτάει ο διευθυντής.
- Κοιτάξτε, με τις σπουδές που έχω, με την εξωτερική μου εμφάνιση, με τους followers στο instagtram και την υπεραξία που θα δώσω στην εταιρεία σας, ένας μισθός γύρω στα έξι χιλιάρικα καθαρά τον μήνα είναι καλά για αρχή...
- Μάλιστα, λέει εκείνος. Τι θα λέγατε για 10 χιλιάρικα τον μήνα, τέσσερις ημέρες εργασία την εβδομάδα, 7 ώρες εργασία με διάλειμμα μία ώρα για να απαντάτε στο instagram και τα social media, τρεις μήνες άδεια, 16 μισθούς τον χρόνο, συν μπόνους ταξίδια, ασφαλιστική κάλυψη και κάμπριο αυτοκίνητο;
Τον κοιτάει η κοπέλα, χαμογελαστή.
- Ουάου, θα αστειεύεστε...
- Ναι, αλλά εσύ άρχισες πρώτη.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass