ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2023 17:00
* ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ χθες, Καθαρά Δευτέρα, τα παράλια της Λάρισας. Επισκέπτες κατέκλυσαν τις ακτές των γειτονικών μας δήμων και απόλαυσαν μια υπέροχη ηλιόλουστη μέρα κοντά στη θάλασσα, με ομπρέλες και καρεκλάκια στην άμμο. Την τιμητική τους είχαν οι χαρταετοί, που «χόρευαν» σε όλο το μήκος της ακτογραμμής. Η κίνηση ήταν τόσο μεγάλη που θύμισε εικόνες καλοκαιριού. Λ.Κ. * ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ χθες, Καθαρά Δευτέρα, τα παράλια της Λάρισας. Επισκέπτες κατέκλυσαν τις ακτές των γειτονικών μας δήμων και απόλαυσαν μια υπέροχη ηλιόλουστη μέρα κοντά στη θάλασσα, με ομπρέλες και καρεκλάκια στην άμμο. Την τιμητική τους είχαν οι χαρταετοί, που «χόρευαν» σε όλο το μήκος της ακτογραμμής. Η κίνηση ήταν τόσο μεγάλη που θύμισε εικόνες καλοκαιριού. Λ.Κ.

Μακάρι
* ΜΕ καιρό φουλ ανοιξιάτικο αποχαιρετά ο Φλεβάρης. Μπορεί να περιμένει

στην είσοδο ο Μάρτιος, όμως οι θερμοκρασίες είναι Απριλίου. Και μακάρι να ρίξει και καμιά βροχούλα μεσοβδόμαδα, είναι κι αγρότες που ρίχνουν λιπάσματα στα χωράφια και τη χρειάζονται ανυπερθέτως. Για το στάρι, για το ψωμί...
Ζ.

Αρμαθιά κολιέ
* ΙΔΕΑ από Λαρισαίο μετά και την επίσκεψη Μητσοτάκη στον συνεταιρισμό Πλατυκάμπου όπου του πρόσφεραν δείγμα του προϊόντος τους, το οποίο προσπαθούν να προωθήσουν διεθνώς, συσκευασία με σκόρδα.
- Όπως στη Χονολουλού, προσφέρουν στους επισκέπτες το γνωστό κολιέ με τα χαβανέζικα λουλούδια, στον κάμπο θα μπορούσαν να προσφέρουν μια αρμαθιά σκόρδα. (Επιπλέον, τι μάτι να σε πιάσει άμα την κρεμάσεις στον λαιμό...).
Ζ.

Με στάχια
* ΟΥΤΩΣ ή άλλως είχε αγροτικό άρωμα η πρωθυπουργική επίσκεψη στη Λάρισα, ο οποίος -πλην του Πλατυκάμπου- συνάντησε και τους μπλοκατζήδες. Κι επιπλέον η γαλάζια Νομαρχιακή τού πρόσφερε τον «Θεσσαλικό Θέρο». Ως δώρο υποδοχής στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος Ηλ. Σουφλιάς του ενεχείρισε μια ιδιαίτερη σύνθεση με στάχια, έργο που φιλοτέχνησε η Λαρισαία δημιουργός Νατάσα Κουτσαμπέλα, το χρυσάφι του σταριού, σε επιχρυσωμένο ασήμι μέσα σε διάφανο πλεξιγκλάς, ώριμα στάχια που φαίνονται να κινούνται από το αεράκι του κάμπου, μια σύλληψη που έχει ταξιδέψει σε πολλές μητροπόλεις της Υφηλίου.
Ζ.

Στην καλύβα
* ΕΠΙΠΛΕΟΝ φουρνιά με «Μολοήματα» από τον Σπ. Μπ.: Παλαιότερα, όταν πάντρευαν οι Σαρακατσιάνοι το παιδί τους, έφτιαχναν μια καλύβα δίπλα στις άλλες, για να κοιμηθούν τα νιόπαντρα. Σε κάποιο γάμο, αφού κάναν την καλύβα για τα νιόπαντρα, έπιασαν τα προυζύμια, έφκιασαν το φλάμπουρο και κίντσε η χαρά, πήραν τ’ νύφ’, πήγαν στα στεφανώματα και αρχήν’σι του γλέντ’ι. Πέρασε η ώρα και το γλέντι συνεχίζονταν. Οι γυναίκες σιγά-σιγά αραίωσαν και πήγαν να πλαϊάσουν, έβαλαν και τ’ νύφ’ στου καλυβάκ’ιτ’ς, αλλά οι άντρες συνέχισαν να γλεντάνε. Κάποια στιγμή τελείωσε το γλέντι και πήγαν και οι άντρες να κοιμηθούν. «Α’ μάνα», λέει ου γαμπρός, «σιαπού θα πλαϊάσου ιγώ;» «Στου καλυβάκ’ι σ’, πιδί μ’», τ’ λέει η μάνα τ’. Πήγε ο γαμπρός στο καλυβάκ’ι κι βλέπ’ μέσα, ήταν η νύφ’ η. Γυρνάει πίσω στο κονάκ’ιτ’ς μάνα τ’ κι τ’ς λέει: «Τι καλυβάκ’ι μ’ λες ωρέ μάνα ισύ; Ικιότουν τόπου τουν έχ’ει πιασμένου η άλλ’η...».
Ζ.

Η αίθουσα
* ΕΙΔΕ στην εφημερίδα το σχόλιο με τη «Βεργίνα», η οποία λογικά θα έχει την τιμητική της στη ΛΑΦΛ μετά τη δωρεά 75.000 ευρώ της εταιερίας «Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης Α.Ε.», η οποία παράγει τη συγκεκριμένη μπύρα, δωρεά για την ανακαίνιση της Λέσχης Αξιωματικών στη Λάρισα. Κι έτσι το συνδύασε ο Λαρισαίος και έλυσε και την απορία του.
Είχε βρεθεί προ ημερών σε εκδήλωση στη Λέσχη, στην εντελώς νέα ανακαινισμένη αίθουσα του ισογείου, που του άρεσε πολύ, είδε να διαθέτει και εξοπλισμό για συνέδρια, βιβλιοθήκη στο μπαλκόνι τριγύρω, υπολογιστές κ.λπ. Και είδε και την επιγραφή με την οποία η αίθουσα ονομάζεται «Βεργίνα». Του έκανε λέει εντύπωση, ίσως επειδή η ονομασία δεν παραπέμπει σε κάτι Θεσσαλικό. Τώρα κατάλαβε.
Ζ.

Μπερδεμένες
* ΤΑ είχαν μπερδέψει οι Λαρισαίες.
- Μου έστειλε η γυναίκα μου φωτογραφία που φορούσε μόνο εσώρουχα. Ποιος ξέρει σε ποιόν έστειλε αυτή με τη λίστα για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.
***
* - ΜΑ να με πει φαντασιόπληκτη;
- Ποιος καλέ;
- Ο δικός μου.
- Κι εσύ τι του είπες;
- Αυτουνού βρε, του δικού σου....
- Μα, έχω εγώ άντρα;
***
* - ΤΙ δουλειά κάνεις;
- Είμαι πολιτικός μηχανικός.
- Ωωω... Και πώς προλαβαίνεις και τη Βουλή και το συνεργείο;
Ζ.

Όχι τώρα
* ΤΟ πάλεψαν οι τοπικοί παράγοντες και από Λάρισα, ιδίως οι κυβερνητικοί και εν τέλει τα κατάφεραν. Δεν κλείνει το υποκατάστημα της Πειραιώς στην Αγιά. Επιτέλους και μια επιτυχία. Μα ήταν δυνατόν να συμβεί αυτό σε προεκλογική περίοδο; Μετά τις κάλπες, θα δείξει...
Ζ.

Το ανακοίνωσε
* «Η σημερινή μεγαλειώδης παρουσία σας στέλνει ένα μήνυμα ενότητας, συσπείρωσης και ενδυνάμωσης των σχέσεών μας», τόνισε ο Κώστας Κολλάτος στον σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση κοπής της πίτας της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης, που έγινε στους Γόννους. «Συνεχίζουμε με πίστη και με όραμα για τον τόπο μας», πρόσθεσε ο πρώην δήμαρχος Τεμπών «και δημιουργούμε έναν αξιόλογο συνδυασμό, με εκπροσώπηση όλων των φορέων, πολυσυλλεκτικού, κοινωνικά δίκαιου με ευαισθησία στα ζητήματα της καθημερινότητας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τη χαμένη τετραετία της νυν Δημοτικής Αρχής». Μ’ αυτά τα λίγα λόγια δρομολόγησε και επισήμως την εκ νέου υποψηφιότητά του. Επιδιώκοντας την επάνοδό του στο τιμόνι του Δήμου.
Ζ.

Πιο πολύ κιμά
* ΜΕ όρεξη οι νεαρές Λαρισαίες, αλλά και με προβλήματα εξαιτίας της.
- Οι άντρες κρύβουν το προγούλι κάτω από τα γένια. Μήπως πρέπει ν’ αφήσω μούσι;
***
* -ΠΟΥ πήγε το γαλακτομπούρεκο που ήταν στο ψυγείο;
-Στον καναπέ...
-Μα στον καναπέ βλέπω μόνο εσένα.
-Αυτό σου λέω κι εγώ.
***
* - ΑΝ φαίνονται τα μακαρόνια κάτω από τον κιμά, ε δεν έχεις βάλει αρκετό.
Ζ.

Είναι ιερό
* - ΟΠΟΙΟΣ δεν έχει λεφτά, δεν κόβει το πουρμπουάρ, κόβει το ντελίβερι... Είπε και ελάλησε ο Λαρισαίος ντελιβεράς, παίρνοντας μια ανάσα. (Ντελίβερι pass πώς και δεν έχει;).
Ζ.

Και τότε
* ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ βία; Τότε να δεις... Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας που ανασύρει ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. από το 1956: Χθες εις το προαύλιον του παρά τον Κολωνόν γυμνασίου όπου ετελούντο γυμναστικαί επιδείξεις, ήλθον εις χείρας δύο νεαροί μαθηταί υπέρ των οποίων ετάχθησαν εκατέρωθεν και οι γονείς των συμπλακέντων. Κατά την διάρκειαν της συμπλοκής ο Β. Δ. Βιτογιάννης, ετών 16, μαθητής, εξήγαγεν εκ των θυλακίων του μαχαιρίδιον και δι αυτού, ύπερθεν των ώμων της μητρός του, η οποία κατ’ εκείνην την στιγμήν εγρονθοκοπείτο με άλλην γυναίκα, ετραυμάτισε τον οικονομικόν έφορον Αρισ. Φωτ. Φασιλάκην, ετών 44. Ο γυμνασιάρχης έπσευσε να ειδοποιήσει τηλεφωνικώς το ΙΕ’ αστυνομικόν τμήμα, όργανα του οποίου σπεύσαντα επί τόπου διεχώρισαν τους συμπλακέντας, απεκατέστησαν την τάξιν και συνέλαβον τον νεαρόν δράστην όστις και αποστέλλεται εις τον εισαγγελέα. Ο τραυματισθείς έφορος μετεφέρθη εις τον Σταθμόν Α’ Βοηθειών και εκείθεν μετά την επίδεσιν του τραύματός τους εις την οικίαν του. Εζήτησε δε την ποινικήν δίωξιν του μαθητού.
***
* ΕΠΙΣΗΣ από την ίδια χρονική περίοδο: ΡΟΔΟΣ, 16- Ο νομάρχης απέρριψε την αστυνομικήν διάταξιν του διοικητού Χωροφυλακής Κω, δια της οποίας απηγορεύετο η κυκλοφορία με σορτς των παραθεριστριών εις διάφορα σημεία της νήσου. (Πάντοτε πάνω απ’ όλα ο Τουρισμός και τότε. Ακούς εκεί ο χωροφύλαξ... Να θέλει να διώξει τις τουρίστριες...).
Ζ.

Αναγκαιότητα;
* «Η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, είναι εθνική αναγκαιότητα», είπε μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη Λάρισα.
Αντέδρασαν οι «απλοαναλογικάριοι» συζητώντας στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Αναγκαιότητα η ανεξέλεγκτη, η ενός ανδρός αρχή; Και μάλιστα μειοψηφούσα πρόταση στην κοινωνία;
-Πολύ μειοψηφούσα, αφού εκβιάζεται να προκύψει αυτοδυναμία ακόμη και με 37%, που απαιτείται με το νέο εκλογικό σύστημα.
-Όσων ψηφίζουν, μην ξεχνάς κι όσους δεν πάνε...
Ζ.

Συντροφικότητα
* ΑΣ μην θεωρηθεί μικροαστικό, φάνηκε βαθιά ανθρώπινο. Ο Θαν. Κοκκινόπουλος έγραψε για τον Σέργιο Μαρούδα, ανακοίνωση για τον αδόκητο χαμό του από το ΚΚΕ (μ-λ) της Λάρισας, με αυτά που έπρεπε για τον σύντροφο, είπαν. «Σας ευχαριστούμε πολύ, μας βοηθάτε και μας δίνετε κουράγιο σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες», απάντησε ο Νίκος Ταλαχούπης από το ΝΑΡ. Συντροφικότητα και δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο οργανώσεων.
Ζ.

Όχι και μηχανάκια
* ΚΑΛΑ με τα ποδήλατα, εντάξει και με τα πατίνια, βρίσκουν τρόπο συνύπαρξης οι πεζοί που χρησιμοποιούν την Υπόγεια της Φαρσάλων. Όχι όμως και μηχανάκια... Αυτό είναι επικίνδυνο. Και φυσικά απαγορεύεται. Και μηχανάκια όχι με πιτσιρικάδες, αλλά με επαγγελματίες αναβάτες, βιαστικούς ντελιβεράδες. Έναν-δυο αν τιμωρήσει προς παραδειγματισμό η Τροχαία, θα μαθευτεί και θα σταματήσουν να διευκολύνονται οι ίδιοι τρομοκρατώντας τους άλλους.
***
* ΥΠΑΡΧΕΙ βέβαια κι ένα ζήτημα με ορισμένους ποδηλάτες, οι οποίοι κάνοντας οικονομία δυνάμεων κατεβαίνουν την κατηφόρα με όλη τους τη φόρα ως τον πυθμένα της Υπόγειας ώστε να καταφέρουν μετά να βγάλουν πιο άνετα την ανηφοριά. Κι αυτή η φόρα, φόρα, κατηφόρα μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο αν τον πετύχει κι είναι και ηλικιωμένος. Μερικές φορές οι διαβάτες νιώθουν ότι παίρνουν ρίσκο διερχόμενοι. Ραντάρ δεν μπορεί να βάλει η Τροχαία για να καταγράψει υπέρβαση ταχύτητας των ποδηλάτων, είναι θέμα συνείδησης του καθενός.
Ζ.

Ελέφαντας
* ΩΣ «ελέφαντα στο δωμάτιο» χαρακτήρισε το θέμα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030 στο Διαχρονικό την Παρασκευή. Και θυμήθηκε μια επίσκεψή του το 2005 στο Κιλελέρ, όταν και είχε μιλήσει για τη συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Είχε πει τότε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τον Αχελώο ως μια λύση μαγική, αλλά πρέπει να φροντίσουμε συνολικά για τη διαχείριση των υδάτων. Και χαριτολογώντας απευθύνθηκε στον Μάξιμο Χαρακόπουλο, που η είσοδός τους στη Βουλή έγινε στις ίδιες εκλογές, λέγοντάς του ότι «Μάξιμε, εμείς μιλούσαμε για τη συνολική διαχείριση των υδάτων από τότε που τα μαλλιά μας ήταν ακόμη μαύρα».
***
* Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο φράγμα της Μεσοχώρας που όπως είπε «επιτέλους προχωράει μετά από τόσα χρόνια». Φράγμα που ως υδροηλεκτρικό που θα είναι αντί «να ξοδεύουμε ένα ”σκασμό” λεφτά» -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- θα εξασφαλίζουμε 150 εκατομμύρια τον χρόνο από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
ΘΑ.

Τυφώνας
* «ΜΠΡΟΣΤΑ στην ορμητικότητα του Κώστα Αγοραστού, ο «Ιανός» μοιάζει με φθινοπωρινή μπόρα», τάδε έφη ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την εναρκτήρια ομιλία του περιφερειάρχη. Ένας καταιγιστικός Αγοραστός που αναφέρθηκε σε όλα όσα έχει κάνει η Περιφέρεια, σε όσα έχει δρομολογήσει αλλά και σε όσα σχεδιάζει. Μάλιστα ονοματίζοντας και δείχνοντας τον καθέναν υπουργό ανέφερε τα έργα που έχουν γίνει σε συνεργασία με τα υπουργεία τους! Ε, και όταν ανέβαιναν οι υπουργοί στο πόντιουμ όλοι τον μνημόνευαν: «Όπως είπε και ο περιφερειάρχης» η μόνιμη ατάκα...
ΘΑ.

Διαδρομές
* ΑΡΧΑΙΟ Θέατρο και Μπεζεστένι επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στην πόλη. Άλλωστε η ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού αποτελεί βασικό στόχο της Κυβέρνησης και συνακόλουθα του Υπουργείου Πολιτισμού για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η περιοχή αποτελεί αναδυόμενο τουριστικό προορισμό. «Δημιουργούμε πολιτιστικές διαδρομές που μπορούν να υποστηρίξουν νέα τουριστικά προϊόντα και οι οποίες οδηγούν σε ένα νέο είδος πολιτιστικής επιχειρηματικότητας στενά συνδεδεμένης με τον πολιτισμικό πλούτο της περιοχής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» σχολίαζε η υπουργός Λίνα Μενδώνη στην «Ε» στο περιθώριο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Αρχαίο Θέατρο.
ΘΑ.

Παιδότοπος
* «Ο ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ είναι χώρος παιχνιδιού δεν είναι; Τι τη θέλουν την μεγάλη τηλεόραση, όπου προβάλλουν συνεχώς παιδικές ταινίες; Δεν καθόμουν και στο σπίτι μου, αν ήθελα το εγγόνι μου να «κολλήσει» και πάλι στην τηλεόραση;» ρωτά μια γιαγιά που πήγε το εγγόνι της σε παιδότοπο στη Λάρισα και διαπίστωσε ότι πολλά παιδιά, αντί να παίζουν, έβλεπαν τηλεόραση.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass