ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2023 16:43

Νέα εποχή
* ΚΑΙ καλό μήνα, σήμερα και καλή άνοιξη, χειμώνας τέλος ημερολογιακά τουλάχιστον.


Και είθε τέλος για τους χειμώνες πάσης φύσεως, να περνούν και να μένουν πίσω. (Και υπενθύμιση για τον ασπροκόκκινη κλωστή του «Μάρτη». Το πρώτο και καλύτερο αντηλιακό).
Ζ.

Σαρακοστιανά
* ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ αμέσως στις νέες συνθήκες για τις νεαρές Λαρισαίες.
- Σε θέλω...
- Νηστεύω.
***
* - ΣΤΗ Σαρακοστή δεν κάνει να βρίζεις. Εκτός κι αν είναι νηστίσιμα. Για παράδειγμα, άντε βρε ταραμά ή είσαι τελείως χαλβάς αγόρι μου ή άντε από δω μωρή σουπιά…
Ζ.

Στην ντοπιολαλιά
* ΗΤΑΝ κι Απόκριες, ταίριαζε που το διηγούνταν ξανά. Είχε γράψει ιστορία στο χωριό ο μικρός, που τώρα μεγάλωσε. Τους δίδασκε ο δάσκαλος τον πληθυντικό, στο σχολείο, και τους έβαλε να γράψουν Το καλάμι, τα καλάμια.
Προσπαθούσε ο Γιωργάκης, το συλλάβιζε, δεν τα κατάφερνε και τόσο, μπερδευόταν. Το καλάμι, τα καλάμδια.
- Όχι έτσι παιδί μου, συλλάβισέ τον στο νου σου, πήγε από πάνω του ο δάσκαλος. Σαν να μιλάς, πες το από μέσα σου.
Κι ο μικρός σκέφτηκε χωριάτικα, στην ντοπιολαλιά τους. Το καλάμι, τα καλάμνια. Δεν ήταν και σίγουρος…
- Α, να το βάλω με μνι, κύριε; (Πάει ο δάσκαλος, είκοσι χρόνια μετά, ακόμη γελάει).
Ζ.

Θεσσαλονίκη
* ΓΕΜΙΣΕ Θεσσαλονικείς χθες η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας. Ο λόγος είναι πως δημοσιογράφοι βρέθηκαν στην πόλη με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου για την Agrothessaly, με κάλεσμα της ΔΕΘ. Φυσικά, όμως, δεν έμειναν μόνο σ’ αυτήν.
Ο Δήμος φρόντισε να τους κάνει μια ξενάγηση. Θαύμασαν το Διαχρονικό Μουσείο, είδαν τμήμα των πεζόδρομων, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί το τμήμα με τις αυτόματες μπάρες. Η διαφήμιση της πόλης λειτούργησε σε καλό βαθμό.
Κ.Γ.

Παράλια
* ΤΟ είχαν σημειώσει και όταν υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας Δήμος Λαρισαίων και ΔΕΘ, το είπαν και χθες. Για την έλλειψη ξενοδοχείων με αφορμή την έλευση χιλιάδων επισκεπτών και εκθετών στη Λάρισα.
Όμως, ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης έκανε και μια πρόταση, η οποία στο μέλλον μπορεί να δώσει λύσεις. «Τα παράλια. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τα παράλια;», κάνοντας λόγο για ανενεργές κλίνες μια μεγάλη χρονικά περίοδο. Έλα, όμως, που όλοι θέλουν να πάνε προς Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Το Πήλιο και η λίμνη Πλαστήρα αποτελούν μαγνήτη.
Κ.Γ.

Εκθέτες
* Η τελευταία Agrothessaly το 2019, πριν την πανδημία, κατάφερε να συγκεντρώσει, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συνολικά πάνω από 44.000 επισκέπτες και να σημειώσει μεγάλη αύξηση στην προσέλευση εμπορικών επισκεπτών. Φέτος, ο στόχος είναι να ξεπεράσει ξανά τις 40.000 και όπως όλα δείχνουν θα το καταφέρει. Ανάμεσα στους εκατοντάδες εκθέτες, οι 80 αναμένεται να είναι από τη Λάρισα και συνολικά περίπου 110 θα είναι απ’ όλη τη Θεσσαλία.
Κ.Γ.
Χανιώτες
* ΤΡΟΛΑΡΕΙ τον Παύλο Πολάκη ο εκδότης των «Παραπολιτικών» Γιάννης Κουρτάκης, ένας μόνιμος έρωτας ανάμεσα στους δυο τους. Και ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όλοι τους απ’ τα Χανιά: «Πάντα έλεγα ότι οι Χανιώτες έχουμε μια ξεχωριστή αλληλεγγύη. Η προσφορά και η στήριξη του Πολάκη στον Μητσοτάκη υπήρξε διαχρονικά ανεκτίμητη. Βοήθησε όσο κανείς άλλος στην πολιτική κυριαρχία του Χανιώτη πρωθυπουργού».
Ζ.
Σφυροκόπημα
* ΑΛΛΟ που δεν ήθελαν στην «Ελληνοφρένεια». Να επαινέσουν το επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού και ν’ αρχίσουν το λαναρείο. Διαθέτουν και στοιχειώδη μνήμη, θυμήθηκαν που είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο και πέρυσι καθ’ οδόν για τα Φάρσαλα, όποτε και βγήκε αίφνης τηλεφωνικά σε Ραδιοσταθμό της Λάρισας, εντελώς ξαφνικά, απροειδοποίητα, έτυχε, επειδή, όπως είχε πει ο ίδιος πάλι, ακούει πάντοτε τοπικούς σταθμούς και ενίοτε παρεμβαίνει. Έτσι και τώρα, στον δρόμο για τον Πλατύκαμπο, ο Κυρ. Μητσοτάκης στον αέρα σε ραδιόφωνο των Τρικάλων μίλησε με Κ. Αργυρούση και Γ. Παπαγεωργόπουλο. Εντελώς συμπτωματικά, πέφτει πάντοτε πάνω σε δημοσιογράφους θαυμαστές του.
- Έχουμε μια γραμμή στο τηλέφωνο, ναι καλημέρα;
- Καλημέρα σας.
- Γνωστή φωνή αυτή, καλημέρα. Ο Πρωθυπουργός είστε;
- Εσείς τι λέτε; Αφήστε τους ακροατές σας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
***
* ΚΑΙ μετά άρχισαν τα δύσκολα, τα πολύ δύσκολα, ανελέητες ερωτήσεις. Άγριο σφυροκόπημα, φάνηκε άλλωστε από το σκληρό μπάσιμο.
- Κύριε Πρόεδρε, εγώ είμαι φανατικός υποστηρικτής σας, πιστεύω σε εσάς προσωπικά, δεν είμαι Νέα Δημοκρατία.
- Τέτοια θέλω να ακούω.
- Λοιπόν, πιστεύω σε εσάς, στην προσωπικότητά σας, σαν πρωθυπουργό κ.λπ. Θέλω να σας κάνω μια προσωπική ερώτηση. Είστε αδύνατος από κράση ή δεν τρώτε, δεν προλαβαίνετε να φάτε;
- Προσπαθώ να διατηρούμαι, μου αρέσει πολύ το καλό φαγητό. Αλλά πρέπει να είμαι συγκρατημένος. (Κι ο Τσολιάς άρχισε πάλι τα δικά του σχολιάζοντας).
***
* - ΕΙΣΤΕ και αθλητικός τύπος, κύριε Πρόεδρε.
- Όποτε μπορώ, προσπαθώ και να αθλούμαι. Αλλά χρειάζεται, ξέρετε -και το ξέρουμε όλοι- ότι για να κρατήσει κανείς το βάρος του από μια ηλικία και πέρα χρειάζεται πειθαρχία.
- Σωστά, σωστά. Και επειδή έπεσε αθλητική ερώτηση, ας κάνουμε και μια ερώτηση επειδή είμαστε, η εκπομπή είναι λίγο ανάλαφρη κ.λπ. Αύριο πώς το βλέπετε το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός; (Ε, τέτοιο στρίμωγμα δεν θα πρέπει να έχει υποστεί ξανά ο Κυρ. Μητσοτάκης…).
Ζ.
Ίσον εφτάμισι
* - ΕΙΚΟΣΙ ευρώ τον μήνα για φαΐ, που θα υπολόγιζε κι ο Βέγγος με το «Market Pass».
Θυμήθηκε την ελληνική ταινία ο Λαρισαίος.
- Δηλαδή τον χρόνο διακόσια σαράντα και τη δεκαετία δύο τετρακόσια. Στα τριάντα χρόνια ίσον εφτάμισι χιλιάρικα. Εφτάμισι χιλιάρικα για φαΐ, ρε Βαγγέλη; Κοίτα ρε τον Βαγγέλη που τον ταΐζει ο Κυριάκος και παραπονιέται κιόλας…
Ζ.

Ήταν η λίστα
* ΣΕ μια αέναη προσπάθεια οι νεαρές Λαρισαίες, εντεινόμενη κιόλας, καθώς μπαίνει η άνοιξη.
- Με διακρίνει μια συνέπεια στις πράξεις μου. Κάθε πρωί ξεκινάω δίαιτα και κάθε βράδυ τη σταματάω.
***
* - ΕΚΑΝΑ τη δίαιτα που μου είπες, αλλά πάχυνα, καλέ...
- Πού τη βρήκες;
- Στην πόρτα του ψυγείου.
- Μα αυτή ήταν η λίστα με τα ψώνια.
***
* - ΘΕΛΩ να ξεκινήσω δίαιτα κι έτσι πρέπει να βρω έναν οικοδόμο να με βοηθήσει.
- Διαιτολόγο θες να πεις.
- Όχι, οικοδόμο να χτίσει την πόρτα της κουζίνας.
Ζ.

Δυσμενείς
* ΔΙΑΒΑΖΕ ο Λαρισαίος για αλλαγές, περίτεχνες τροποποιήσεις και βαρύγδουπες ανακοινώσεις πολυπράγμονα επιχειρηματία, με σκοπό πάντα το κοινωνικό καλό φυσικά, ένα μυστήριο πράγμα φυσικά για σκληρό καπιταλιστή. Παραξενεύτηκε λιγάκι, λίγο όμως, άλλωστε τόσα ακούγονται στην πόλη. Κουνούσε το κεφάλι, κάνοντας δυσμενείς προβλέψεις. «Όταν κάποιος κλείνει τμήματα, εμφανίζοντάς το ως ιδέα αναδιοργάνωσης, και βγάζει και ανακοινώσεις βιαστικές, που μυρίζουν κουκούλωμα, τότε μάλλον αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ. Κι άμα ξεκινήσει…».Πλήρες
* ΕΙΧΑΝ εμφανίσει τους μισούς υποψήφιους έναν-έναν, ως ομιλητές σε εκδηλώσεις του κόμματος τον τελευταίο καιρό. Και χθες από το ΚΚΕ παρουσίασαν ολόκληρη την ενδεκάδα, πλήρες το ψηφοδέλτιο της Λάρισας. Με εφτά άνδρες και τέσσερις γυναίκες, με τη στάνταρ σύνθεση και εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων και ηλικιών. Ξανά επικεφαλής ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής από το 2012 και σημειολογικά στη χθεσινή παρουσίαση βρέθηκε στο μέσον της ενδεκάδας. Ωστόσο, θα πρέπει εκτός από τις προσεχείς εκλογές να επανεκλεγεί και στις μεθεπόμενες, ώστε να φτάσει τον Αντώνη Σκυλλάκο που ήταν ο μακροβιότερος Λαρισαίος κομμουνιστής βουλευτής.
***
* ΗΤΑΝ και ξαναήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Λάρισα ο Ρίζος Μαρούδας, όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Τώρα προαγωγή για τον πρόεδρο της Αγροτικής Ομοσπονδίας, ο οποίος τοποθετείται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, όχι σε εκλόγιμη θέση φυσικά, ιδιαιτέρως τιμητική όμως.
Επικεφαλής στο Επικρατείας θα είναι ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, καθώς η Αλέκα Παπαρήγα αποφάσισε να αποσυρθεί πλέον από τη Βουλή. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο και ο Καρδιτσιώτης τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής, ο καθηγητής του Παντείου Γιώργος Ρούσσης, ο Κώστας Γιαννάκος, πρόεδρος αποστράτων Πυροσβεστικής, ο υποναύαρχος ε.α. Γιάννης Ντουνιαδάκης, ο καθηγητής Ιατρικής Αθηνών Κων. Τριανταφύλλου κ.ά. Μαζί και ο Λαρισαίος αγρότης.
Ζ.

Οι τράπεζες
* ΤΟ ζευγάρι των Λαρισαίων πετούν προς Αυστραλία για διακοπές. Το αεροπλάνο τους βρίσκεται πάνω από την απέραντη θάλασσα. Ξαφνικά, ακούγεται ο κυβερνήτης από τα μεγάφωνα: «Κυρίες και κύριοι, φοβάμαι ότι έχω κάποια πολύ άσχημα νέα... Οι μηχανές μας σταμάτησαν και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε προσγείωση έκτακτης ανάγκης. Για καλή μας τύχη βλέπω ένα αχαρτογράφητο νησί κάτω μας, με ομαλή διαμόρφωση εδάφους και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να προσγειωθούμε στην παραλία. Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι θα είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατον να μπορέσουν ποτέ να μας εντοπίσουν εκεί και θα πρέπει να ζήσουμε για πάντα στο νησί».
***
* ΧΑΡΗ στην ικανότητα του πληρώματος, το αεροπλάνο προσγειώνεται με ασφάλεια στο νησί. Μετά από καμιά ώρα κι ενώ όλοι προσπαθούν να συνέλθουν απ’ το σοκ, ο Λαρισαίος ρωτάει στη γυναίκα του.
- Δεν μου λες, ξοφλήσαμε την πιστωτική κάρτα;
- Όχι βρε συ, με τις προετοιμασίες του ταξιδιού το ξέχασα.
- Και δεν μου λες, επίσης, το δάνειο το πληρώσαμε;
- Ω, όχι... Συγγνώμη κι αυτό το ξέχασα.
Εκείνος την αρπάζει αγκαλιά και της δίνει ένα δυνατό φιλί.
- Πολύ ωραία, μπράβο σου...
- Ε;
- Σωθήκαμε. Θα μας βρούνε, σου λέω. Οπωσδήποτε, μην ανησυχείς.
Ζ.

Ταχυδρομικώς
* ΦΙΛΟΚΑΛΟΥΝΤΕΣ μετ’ ευτελείας στην τριγωνοπλατειακή παρέα.
- Υπομονή λέγεται, παιδιά, όταν έχεις επιλογές. Αλλιώς το λέμε τουμπεκί.
***
* - ΑΚΟΥΣΑ αυτό που μου είχες πει, φίλε μου. Εδώ κι έναν χρόνο της στέλνω γράμματα.
- Κι αυτή, πώς ανταποκρίθηκε;
- Ερωτεύτηκε τον ταχυδρόμο.
* **
* - ΧΤΥΠΗΣΑ το κεφάλι στο παντζούρι κι έπεσε και μια βίδα. Σκέφτομαι μήπως είναι δική μου.
Ζ.

AGORAST.jpg

*ΣΕ ρόλο φωτογράφου
πάλι ο Κ. Αγοραστός, κλασικά. Αμέσως ανταποκρίθηκε σε πρόταση δημοσιογράφων να τους φωτογραφήσει με τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Ζ.

KAPETAN.jpg

* ΣΤΗ Λαϊκή της Νεάπολης περιόδευσε ο Χρ. Καπετάνος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο των Λαϊκών Αγορών Δημ. Πούρικα και τον αντιπρόεδρο Βασ. Λιγούδη. Είναι η δεύτερη επίσκεψη, μέσα σε 10 ημέρες, του Λαρισαίου υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ και οι παραγωγοί έδειξαν να το εκτιμούν.

KOLLATOS.jpg

* ΚΑΘΑΡΑ Δευτέρα στο Συκούριο για τον πρώην δήμαρχο Τεμπών και εκ νέου υποψήφιο Κώστα Κολλάτο, παρέα με δύο δραστήρια μέλη του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Συκουρίου, τον Γιώργο Δημουλό και Γιώργο Αδαμόπουλο, όπου τα καλύτερα είχε να πει ο κ. Κολλάτος και για τους δύο.

PROEDROI_1_2_3.JPG

* Ο πρόεδρος ανάμεσα σε δύο προέδρους. Μαρινάκης και Σουφλιάς, στην ηγεσία της ΝΔ, κεντρικά και τοπικά, πλαισιώνουν τον αρχηγό της Κυβέρνησής τους.
Ζ.SYNERGATES.jpg

* ΚΙ ενώ οι υποψήφιοι βουλευτές μάχονταν για μια φωτογραφία με τον Κυρ. Μητσοτάκη, οι συνεργάτιδές τους απολάμβαναν τη λιακάδα. Ιωάννα Σουφλιά και Άντα Καζαντζή χωρίς αντιπαλότητα.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass