ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Απρ 2023 17:00
* ΜΕΓΑΛΕΙΟ το Αστικό της Λάρισας... Εκτός από τη φωτεινή πινακίδα πάνω, αν σκανάρεις, επίσης, το barcode της στάσης, σου λέει σε πόση ώρα θα έρθει το λεωφορείο, δείχνει μάλιστα τα τρία επόμενα λεωφορεία που θα περάσουν απ’ αυτήν. Μπορείς να έχεις φωτογραφίσει το barcode της στάσης στο κινητό σου και να παρακολουθείς απ’ το σπίτι σου πότε θα περάσει το Αστικό, ώστε να κατέβεις να το πάρεις. Επίσης, έχει πάνω και κουμπί για χάρτη, στον οποίο βλέπεις online πού βρίσκεται. Τηλεδιοίκηση στο ΚΤΕΛ; (Και χωρίς σταθμάρχη, μόνο τεχνολογία). Ζ. * ΜΕΓΑΛΕΙΟ το Αστικό της Λάρισας... Εκτός από τη φωτεινή πινακίδα πάνω, αν σκανάρεις, επίσης, το barcode της στάσης, σου λέει σε πόση ώρα θα έρθει το λεωφορείο, δείχνει μάλιστα τα τρία επόμενα λεωφορεία που θα περάσουν απ’ αυτήν. Μπορείς να έχεις φωτογραφίσει το barcode της στάσης στο κινητό σου και να παρακολουθείς απ’ το σπίτι σου πότε θα περάσει το Αστικό, ώστε να κατέβεις να το πάρεις. Επίσης, έχει πάνω και κουμπί για χάρτη, στον οποίο βλέπεις online πού βρίσκεται. Τηλεδιοίκηση στο ΚΤΕΛ; (Και χωρίς σταθμάρχη, μόνο τεχνολογία). Ζ.

Είναι μακριά
* ΩΣ τη Μεγάλη Τετάρτη θα έχουμε λένε άστατο καιρό, με βροχές και μπόρες,

ωστόσο, από τη Μεγάλη Παρασκευή και ως το Πάσχα ο καιρός δείχνει να βελτιώνεται. Ε ναι, όποιος συζητάει για καιρό τώρα, ο πασχαλινός είναι που τον ενδιαφέρει. Γι’ αυτό και ρισκάρουν οι μετεωρολόγοι με μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Κι όποιος θέλει πιστεύει ό,τι θέλει. Άλλωστε, άνοιξη είναι, ανατροπές θα έχει, αλλά και μέσα Απριλίου χιονιά δεν θα κάνει.
Ζ.

Δεν αποκλείεται
* ΚΙ ενώ το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Λάρισα κλείνει και ξανακλείνει, είναι ήδη διπλάσιοι όσοι ακούγονται ως σίγουροι για τις δύο κενές θέσεις, μπορεί να υπάρξει και θεματική ανατροπή. Με ένα μεγάλο, βαρύ όνομα, που αν τελικά είναι στο ψηφοδέλτιο, σίγουρα θα εκλεγεί και μάλιστα πρώτος.
* **
* ΤΗΝ ερχόμενη εβδομάδα, λέει, θα έχει ξεκαθαρίσει το πού θα είναι τελικά υποψήφιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Εντάξει στην Αθήνα και στην Κρήτη, να ισοφαρίσει και τον Ν. Ανδρουλάκη εκεί, ποια θα είναι, όμως, η τρίτη εκλογική περιφέρεια στην οποία δικαιούται να βάλει, επίσης, υποψηφιότητα; Ακούγεται ότι συζητείται αν θα επιλέξει την Α’ Θεσσαλονίκης ως αντίβαρο στην απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ή τη Λάρισα, όπως του πρότειναν συνεργάτες του μετά τα Τέμπη. (Κι επειδή κι ο Αλ. Τσίπρας το έχει ξανακάνει με τη Λάρισα κι ο Ν. Ανδρουλάκης το σκέφτεται, ενώ ο Κυρ. Βελόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης, δεν αποκλείεται να βρεθούν κι οι τέσσερίς τους αντίπαλοι στον κάμπο).
Ζ.

Αναποτελεσματικό
* ΑΝΤΕΞΕ ένα μισάωρο ο Λαρισαίος Α.Κ. να ανταλλάσσει μηνύματα με την Τροχαία, προσπαθώντας να επικοινωνήσει για να καταγγείλει παράνομη στάθμευση, σε γωνία και ράμπα αναπήρων. Άλα τις συστήματα η Αστυνομία; Επικοινωνία με sms, παραλαβή μηνυμάτων και άμεση απάντηση. Αυτόματο, όμως, το σύστημα και χωλαίνει, μπλέκεται, μπερδεύεται, αποτέλεσμα δεν βγαίνει, τουλάχιστον δεν βγήκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, μετά από αλλεπάλληλα sms. Αναποτελεσματικό, ο παράνομος γιωταχής έμεινε εκεί για ώρες ανενόχλητος, ταλαιπωρώντας διερχόμενους πεζούς και οδηγούς.
Ζ.

Δάσκαλε που...
* «ΕΙΜΑΙ αληθινά εξοργισμένος με τον απαράδεκτο κι ασυνείδητο «δάσκαλο» σχολής οδηγών. Ο εν λόγω κύριος που ως επαγγελματική ασχολία έχει να εκπαιδεύει νέους οδηγούς...». Έξαλλος ο Δ.Π. επισυνάπτει φωτογραφία με εκπαιδευτικό αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο καινούργιο τμήμα της οδού Νικηταρά με Ογλ, πάνω στη διάβαση πεζών, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα να αποκλείσει εντελώς και τον ποδηλατόδρομο. «Μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Άμα είσαι επαγγελματίας...».
* **
* ΔΕΝ επρόκειτο λέει για απλή στάση λίγων λεπτών, αλλά για κανονική στάθμευση. «Πάρκαρε έτσι γιατί μπορεί. Γιατί έτσι γουστάρει. Γιατί οι νόμοι δεν ισχύουν. Κι επειδή ο συγκεκριμένος, ως επαγγελματίας, θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα στους υποψήφιους οδηγούς, αλλά και γενικότερα στους οδηγούς, ίσως θα έπρεπε να τιμωρηθεί με τη βαρύτερη ποινή, ακόμη και με αφαίρεση της άδειας επαγγέλματος για κάποιο διάστημα, να του επιβληθεί πειθαρχική ποινή από τον Σύλλογο των εκπαιδευτών οδηγών».
Ζ.

Θρεπτικό πρωινό
* ΤΟ πρωί στον φούρνο της Λάρισας.
- Φίλε, θέλω κάτι ελαφρύ, γευστικό, δροσιστικό και με λίγες θερμίδες...
- Κάτσε να σου κάνω αέρα με τη ζαμπονοτυρόπιτα.
* **
* ΚΑΙ η συζήτηση συνεχιζόταν αργότερα στον καφέ.
- Έφαγα για ενέργεια ένα θρεπτικό πρωινό πριν, με καλαμπόκι και φιστίκι.
- Φουντούνια έφαγες βρε;
* **
* - ΤΡΩΩ προφιτερόλ ανέμελη και μου φωνάζει η ζυγαριά ναζιάρικα: «Με τσέχασες;».
Ζ.

Χέρι αλλά...
* «ΤΟ ότι χτύπησε η μπάλα στο χέρι δεν σημαίνει ότι είναι και πέναλτι», εξήγησε ο διαιτητής Σιδερόπουλος. Κι ας ήταν μέσα στην περιοχή κι ας ήταν το χέρι απλωμένο. Το ξαναείπε να εμπεδωθεί: «Το ότι χτύπησε η μπάλα στο χέρι δεν σημαίνει ότι είναι και πέναλτι». Διότι έχει σημασία τίνος ομάδας είναι ο παίκτης. Σε ανάλογη φάση, πάλι στο τέλος του ματς, πριν τρεις μέρες είχε δοθεί πέναλτι εις βάρος του Βόλου, στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Τώρα με την ΑΕΚ, δεν θα μπορούσε να της στερηθούν οι βαθμοί της νίκης.
* **
* ΚΑΠΟΙΟΙ είχαν πει απ’ το μεσημέρι για φιλικό, μιλούσαν για στάνταρ 2. Μετά που είδαν τους δύο προέδρους, Μελισσανίδη και Μπέο, να τα πίνουν παρέα σε τσιπουράδικο στον Βόλο. Μαζί τους κι ο Κ. Αγοραστός σε ρόλο κυανόκρανου, που δεν χρειάστηκε.
Ζ.

Άντρες...
* - ΠΑΛΙΑ μου άνοιγες την πόρτα του αυτοκινήτου...
- Ήταν καινούργιο, το πρόσεχα.
Δεν βρήκε δροσιά η παραπονιάρα Λαρισαία. Η οποία έμαθε μετά ότι αυτό το είχαν διδάξει από παλιά οι Γερμανοί: «Όταν ο άντρας ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου στη γυναίκα, ή η γυναίκα ή το αυτοκίνητο είναι καινούργιο».
* **
* ΚΙ η Λαρισαία Μ.Θ. ανταπέδωσε.
- Ένας άντρας ξεχωρίζει για δύο πράγματα. Το ένα είναι η ικανότητά του να κρεμάει τις κουρτίνες...
Ζ.

Αυτοεκπληρούμενες
* «ΣΤΑΔΙΑΚΗ επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων που είχαν μετακινηθεί στους αναποφάσιστους και ανάκτηση μέρους των απωλειών που είχαν διαπιστωθεί μετά το δυστύχημα στα Τέμπη καταγράφει η ΝΔ, όπως αποτυπώνεται στο νέο κύμα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες».
Οι φιλοκυβερνητικοί αναλυτές δίνουν σκληρή μάχη για να συμβεί αυτό. Βοηθούν και οι δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε, και δημοσιεύονται, ο στόχος δεν είναι τόσο για να ενημερωθεί ο κόσμος για τις επιθυμίες του, αλλά μάλλον για να επηρεαστεί, να λειτουργήσουν ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Δεν θέλουν, όμως, και να δημιουργηθεί επανάπαυση και κλίμα χαλαρότητας: «Δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για ανάκτηση των ποσοστών που χάσαμε», επισημαίνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, τονίζει, όμως, ότι «καταγράφεται αλλαγή του κλίματος υπέρ της Κυβέρνησης». Η εκτίμηση είναι ότι αυτή η εικόνα θα βελτιωθεί περαιτέρω όσο κυλούν οι μέρες και καταλαγιάζουν η οργή και ο θυμός. «Ένα τμήμα των ψηφοφόρων θα επανακάμψει», σημειώνει η ίδια πηγή, όταν τεθούν σκληρά τα διλήμματα... (Στόχος να καταλαγιάσουν η οργή και ο θυμός, να ξεχάσει ο λαός).
Ζ.

Βρε τι γίνεται...
* ΤΟΣΑ πολύ άσχημα ακούγονται πλέον πολύ συχνά, τόσα καταγγέλλονται με τις περίεργες ορέξεις διαφόρων εγκληματιών. Υπάρχουν, όμως, και άτομα που εμπνέονται; Να, ο Λαρισαίος Αχ. Π. διηγείται το περιστατικό που του συνέβη τις προάλλες και που τον τάραξε πολύ. Να ξέρει ο κόσμος, λέει, μην και είναι σύστημα. Μιας κάποιας ηλικίας άνθρωπος, περπατούσε, όπως το συνηθίζει, στην Κοίτη του Πηνειού. Μπροστά του είδε μια νεαρή γυναίκα να έχει βγάλει βόλτα τα δύο μικρόσωμα σκυλάκια της. Το ένα εξ αυτών κοντοστάθηκε κι έκανε την ανάγκη του, εκείνη αδιαφόρησε. Ο παππούς που ακολουθούσε της φώναξε να της το επισημάνει, να καθαρίσει, ούτε που τον άκουσε, σκέφτηκε μήπως φορούσε ακουστικά, επιτάχυνε, την έφτασε και της μίλησε, κοπελιά το σκυλί το και το...
* **
* ΤΙ τό ‘θελε; Μπήγει εκείνη τις φωνές. Βοήθεια... Βοήθεια... Ανώμαλος... Βοήθεια... Ανώμαλος... Μέχρι τον Άγιο Αχίλλιο θα ακούστηκε.
Ο άλλος πάγωσε. Τόσα είχε δει στα κανάλια κι εκείνος. Ένιωσε πως έμπλεξε άσχημα, ο λόγος της απέναντι στον λόγο του κι άντε να βρει άκρη και δίκιο, αστραπιαία πέρασαν απ’ τον νου του οι σκηνές που θα ακολουθούσαν σε Αστυνομίες και εισαγγελείς, σκέφτηκε λέει την οικογένειά του, τα εγγόνια του. Κι η κοπέλα να συνεχίζει να ουρλιάζει εκεί μπροστά του, σαν να το απολάμβανε.
* **
* ΩΣ από μηχανής θεός, όμως, πλησίαζαν από πίσω του και δεν τους είχε δει, δύο γνωστοί Λαρισαίοι, συνταξιούχοι επίσης. Ε, κοπελιά τι φωνάζεις... Τι είν’ αυτά... Είδαμε τι συνέβη... Σταμάτησε εκείνη. Περίμενε... Να πάρουμε την Αστυνομία... Να έρθει να το ξεκαθαρίσουμε...
Τους κοίταξε η κοπέλα, σήκωσε και τα δύο χέρια και τους έκανε την υβριστική χειρονομία με τα μεσαία της δάχτυλα ορθωμένα. Κι έφυγε γρήγορα-γρήγορα, ποια Αστυνομία να την προλάβει. (Και το παρολίγον θύμα της, που τον είχε χρίσει θύτη, έμεινε με το σοκ).
Ζ.

Σιγά να μην...
* ΑΡΓΗΣΕ να γυρίζει σπίτι ο νεαρός Λαρισαίος κι η δικιά του τον περίμενε έτοιμη για καβγά.
- Λέγε, πού ήσουν...
- Σ’ ένα μπαράκι μ’ έναν φίλο.
- Άστα, τα ξέρω όλα.
- Σοβαρά; Για πες μου, λοιπόν, ποια είναι η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας;
Ζ.

Στην τύχη του...
* ΚΑΤΑ καιρούς ανακοινώνονται και γίνονται σημαντικές επενδύσεις στον εξοπλισμό των νοσοκομείων της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής. Ένα μόνο μένει παραπονεμένο, το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το οποίο, μάλιστα, ανήκει σε φορέα όπου εκεί κι αν γίνονται επενδύσεις σε εξοπλισμό.  Ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στη Λάρισα, που εξυπηρετεί ανάγκες των στρατευμένων, των στρατιωτικών, των αποστράτων, επίσης, και των οικογενειών τους. Μεγάλη η προσφορά του και σε καιρό ειρήνης, όπως αποδεικνύεται και από τους αριθμούς των ιατρικών πράξεων. Ένα νοσοκομείο με πάνω από 100 κλίνες στις διάφορες κλινικές του και προσωπικό πολύ, ασχέτως πώς μπορεί να μην είναι και τόσο ορθολογικά κατανεμημένο, γιατροί και νοσηλευτές ένα σωρό, μόνιμοι όχι στρατεύσιμοι που κάνουν τη θητεία τους.
* **
* ΟΙ τρανταχτές ελλείψεις είχαν φανεί προ τριετίας με τον κορονοϊό. Τότε που είχαν φρακάρει τα άλλα δύο νοσοκομεία, είχε πέσει η ιδέα να αξιοποιηθεί και το 404. Εγκαταλείφθηκε, όμως, όταν έγινε γνωστό πως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο δεν έχει εγκατάσταση οξυγόνου και πως όταν χρειάζεται καλύπτονται με τις μποτίλιες ακόμη, με την αρχαία μέθοδο. Κι επειδή οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό κυρίως οξυγόνο χρειάζονταν...
Ειπώθηκε τότε πως πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη εγκατάσταση, τα χρήματα που απαιτούνταν δεν ήταν πολλά, υπήρξε λένε και μια δωρεά της Εκκλησίας, που ως αρχή ήταν καλή, δεν έφτανε, όμως, τελικά δεν αξιοποιήθηκε. Και ουδέν έγινε. Το 404 παραμένει με τις μποτίλιες οξυγόνου. Κανένας δεν ασχολήθηκε, ούτε αυτοδιοικητικός μήτε κοινοβουλευτικός ή παράγοντας του υγειονομικού χώρου της περιοχής.
* **
* ΜΕ την ευκαιρία, στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας υπάρχει και πρόβλημα στελέχωσης με ιατρικές ειδικότητες. Καθώς, ως γνωστόν, όπου τελειώνει η λογική, αρχίζει ο στρατός. Έτσι, στο 404 έχουν πληρωθεί λεφτά και εγκαταστάθηκε Μονάδα Ύπνου για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων, δεν έχει, όμως, πνευμονολόγο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει. Πνευμονολόγος μπορεί να υπηρετεί σε μονάδα στην Καρδίτσα ή στο Στεφανοβίκειο, όχι, όμως, στο Νοσοκομείο όπου θα ήταν πολύτιμος. Επίσης, ογκολόγος, λέει, ή και αγγειοχειρουργός μπορεί να εκτελούν διοικητικά καθήκοντα σε περιφερειακές μονάδες και το Νοσοκομείο να μην έχει κανέναν. Απίστευτος ανορθολογισμός, σπατάλη δυνάμεων. Και δεν μπορεί να κάνει κάτι παρεμβαίνοντας ούτε ο στρατηγός μα ούτε και η 5ηΥΠΕ. Οι κεντρικές υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας κάνουν κουμάντο. Όπου ίσως μπορεί να παρέμβουν ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος ή οι βουλευτές, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου. Δεν χρειάζονται και πάρα πολλά.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass