ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2023 17:00
* OTAN λέει ότι τρέχει για τις εκλογές, ο Χρ. Καπετάνος το εννοεί. Παρών και στον Κραυξίδειο Δρόμο, στον Κραννώνα. Όπου συνεχάρη τον Γιάννη Γκισάκη, ως τον γηραιότερο συμμετέχοντα στον αγώνα, ο οποίος και τερμάτισε. * OTAN λέει ότι τρέχει για τις εκλογές, ο Χρ. Καπετάνος το εννοεί. Παρών και στον Κραυξίδειο Δρόμο, στον Κραννώνα. Όπου συνεχάρη τον Γιάννη Γκισάκη, ως τον γηραιότερο συμμετέχοντα στον αγώνα, ο οποίος και τερμάτισε.

Βροχούλες
* ΜΕ βροχή ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα και όπως προβλέπουν οι ειδικοί ο συννεφιασμένος

και άστατος καιρός θα συνεχιστεί μέχρι και την Ανάσταση. Για την Κυριακή, αν και νωρίς ακόμη, προβλέπεται ότι ο καιρός θα βελτιωθεί και το πατροπαράδοτο σούβλισμα του οβελία θα γίνει χωρίς βροχή τουλάχιστον. Επειδή, όμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο και ο Απρίλης αποδείχτηκε χειρότερος από τον Μάρτη, καλού κακού ας προετοιμαστούν όσοι θα ψήσουν υπαιθρίως να υπάρχει κάποιο σημείο στεγασμένο...
Ν.Π.

Κλίμα
* ΠΟΙΟ κλίμα κατάνυξης; Οι εκλογές είναι μπροστά και οι υποψήφιοι τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Με το ένα χέρι θα σπάζουν αυγά και με το άλλο θα δίνουν χειραψία. Με το ένα θα γυρίζουν το αρνί και το άλλο θα κάνουν λάικ στο Facebook. Έτσι, όμως, είναι ο αγώνας. Δεν ξέρει Πάσχα τι θα πει...
Κ.Γ.

Αρνί
* ΤΑ 13 ευρώ είναι μια λογική τιμή για το φετινό αρνί. Το είπε και ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Λάρισας Βαγγέλης Ρίζος. Άρα, για ένα δεκάκιλο θα χρειαστούμε περίπου 130 ευρώ. Βάλε κάρβουνα, βάλε συκωταριές για κοκορέτσι, βάλε κάνα μηχανάκι που θέλει άλλαγμα, βάλε σύρματα, κάνα δεμάτι με κλιματαριές, φόρτωσε μπίρες και κρασιά που θα έρθει κάνας φίλος.
Ε, γλυκά δεν θα φτιάξουμε; Πάρε και σόδες. Πάει το 300άρι έτσι για πλάκα.
* * *
* ΣΤΑ σοβαρά, όμως, οι περισσότερες οικογένειες υπολογίζουν μέχρι και το παραμικρό ευρώ και δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν Πάσχα όπως παλιά. Παραδοσιακά και με σπατάλες. Τα λεφτά, πλέον, δεν περισσεύουν σε κανέναν εργαζόμενο.
Κάθε μήνα τελειώνουν τα χρήματα πριν ο μήνας φτάσει στο τελευταίο δεκαήμερο. Και με τέτοια ψυχολογία δικαίως αρκετοί νιώθουν πως πάνε στις κάλπες σαν άλλα... πρόβατα για σφαγή. Απελπισία και οργή είναι εκρηκτικό μείγμα.
Χρειάζεται σοβαρή προσέγγιση και καθαρή σκέψη για τη σωστή επιλογή.
Κ.Γ.

Τσουρέκια
* ΓΕΜΙΣΕ το Facebook τσουρέκια. Δεκάδες οι αναρτήσεις, κάτι σαν καλλιστεία για τα καλύτερα τσουρέκια μοιάζει.
Οι συνήθειες της πανδημίας φαίνεται ότι παρέμειναν, παρά το γεγονός ότι η αγορά τα προσφέρει σε αφθονία, αν και σε πολλές περιπτώσεις η τιμή τους ξεφεύγει. Βέβαια, όσες επιλέγουν να τα φτιάξουν με τα χεράκια τους δεν το κάνουν για λόγους οικονομίας, μιας και είναι γνωστό ότι και πολλά και ακριβά είναι τα υλικά τους. Είναι η αίσθηση του χειροποίητου, πόσο μάλλον αν τα πετύχουν... Εκεί οι φωτογραφίες δίνουν και παίρνουν από κάθε οπτική γωνία.
Ν.Π.


Βίλες
* ΠΑΛΙ με θέματα... ουσίας οδεύουμε προς τις εκλογές, θέματα που ταλανίζουν τον πολίτη. Ας πούμε, αν το σπίτι στην Τήνο είναι γραμμένο στη σύζυγο του Πρωθυπουργού ή αν στο σπίτι στην Πάρο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε και δεν πληρώθηκε η καθαρίστρια.
Σκανδαλολογούν σκοπίμως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μη συζητήσουμε θέματα που βασανίζουν τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Όπως για παράδειγμα η ακρίβεια, η οποία καθιστά... «απαγορευτική» την είσοδο στα μάρκετ.
Για τα προγράμματα των δύο κομμάτων του σύγχρονου δικομματισμού αμφιβάλλουμε αν θα μάθουμε κάτι. Αλλά γεωγραφία θα μάθουμε σίγουρα, ξεκινώντας από τις Κυκλάδες...
Β.Κ.

Τα κατάφερε
* «ΕΚΕΙ που ο αγώνας συναντάει την αγάπη», όπως είπε η ιδρύτρια και ψυχή του Δικτύου «Κανείς Μόνος», τα κατάφερε πάλι η Λίτσα Λιακούλη. Να ενώσει όλη την πόλη στην προσπάθεια για τη δημιουργία Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας Καρκινοπαθών. Παρόντες στη μεγάλη εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών και ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος και ο Μητροπολίτης και ο Στρατηγός και βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές και άλλων κομμάτων και οι πρόεδροι των βασικών φορέων της πόλης. Δεν συμβαίνει συχνά. Το πνεύμα του Πάσχα επικράτησε της προεκλογικής περιόδου.
Ζ.

Κακοτυχία;
* ΚΙ έτσι, πλάκα-πλάκα, ο καθένας βρίσκει και συνδυάζει διάφορα με την υποτιθέμενη γκαντεμιά του Πρωθυπουργού. Κάργα δεξιός ο Λαρισαίος, υπεράνω πάσης υποψίας, διηγιόταν το συμβάν.
- Πήγαμε στο Διαχρονικό για τον Μητσοτάκη, κάποια στιγμή τον πλησίασα, του ζήτησα και βγάλαμε μια σέλφι. Ε, πάει το κινητό μου, κάηκε...
- Έλα μωρέ, υπερβολές, ήταν η ώρα του να χαλάσει.
- Δεν ξέρω, πάντως μετά τη φωτογραφία τα τίναξε τα πέταλα.
Ζ.

Εκλογές-τρένο
* ΚΑΙ τρένα και εκλογές και δημοσκοπήσεις, όλα ταιριάζουν, κατ’ αναλογίαν βέβαια. Κι ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. καταφθάνει με δημοσίευμα της εφημερίδας από τον Απρίλιο του 1958: Εκλογαί μεταξύ επιβατών αμαξοστοιχίας. Και ολίγον αμερικανισμός... Μια ιδέα που υιοθετείται από τους επιβάτας της Ταχείας προς σφυγμομέτρησιν της κοινής γνώμης διά τας προσεχείς εκλογάς.
* * *
* ΠΑΜΕ, λοιπόν: Μεταξύ των επιβατών της ταχείας αμαξοστοιχίας Θεσσαλονίκης-Πειραιώς, η οποία διήλθεν εκ του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λαρίσης περί την 12ην νυκτερινήν, διενεργήθησαν μεταξύ σοβαρού και αστείου εκλογαί διά να καταστή δυνατή η σφυγμομέτρησις και η εξαγωγή ενός θετικού συμπεράσματος περί του αποτελέσματος των εκλογών της 11ης Μαΐου. Την ιδέαν της ψηφοφορίας έρριψεν μια συντροφιά Αθηναίων κατόπιν συζητήσεως, κατά την οποίαν διεπιστώθη διάστασις γνωμών ως προς το αποτέλεσμα των επικειμένων βουλευτικών εκλογών. Να κάνουμε ψηφοφορία συνέστησε ένα μέλος της παρέας και η ιδέα έγινε δεκτή μετ’ ενθουσιασμού.
* * *
* ΑΜΕΣΩΣ κατηρτίσθη πολυμελής Εφορευτική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε τη διενέργεια της ψηφοφορίας μεταξύ των ενήλικων επιβατών της αμαξοστοιχίας και προς τον σκοπόν αυτόν διένειμε μικρά λευκά χαρτάκια, τα οποία εχρησιμοποιήθησαν ως ψηφοδέλτια. Επ’ αυτών ώφειλε ο κάθε επιβάτης ψηφοφόρος να αναγράψη το κόμμα της προτιμήσεώς του.
Μετά τον διακανονισμόν των λεπτομερειών η Εφορευτική Επιτροπή περιέφερεν εις τα οχήματα της αμαξοστοιχίας μεγάλην βαλίτσα επιβάτου, η οποία εχρησιμοποιήθη ως ψηφοδόχος. Αφού συνεκεντρώθησαν όλα τα ψηφοδέλτια ήρχισε κατόπιν η διαλογή των. Εν τω μεταξύ, η αμαξοστοιχία επλησίαζεν εις τον Σταθμόν Λαρίσης. Δυστυχώς κατά την διάρκειαν της σταθμεύσεως του τραίνου δεν είχε περατωθή η διαδικασία και ούτω δεν κατέστη δυνατόν να γνωσθή το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διότι η διαλογή των ψήφων εσυνεχίσθη και κατά την αναχώρησιν της ταχείας.
Επί του ψηφοδελτίου ως εγνώσθη ανεγράφετο και ο τόπος διαμονής του ψηφοφόρου προκειμένου να επιτευχθή και η κατά διαμερίσματα σφυγμομέτρησις των εκλογών. (Τις εκλογές του ‘58 κέρδισε η ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή με ποσοστό 41%, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Τη μεγάλη, όμως, έκπληξη έκανε η ΕΔΑ, που με 25% αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση).
Ζ.

Τραύμα
* ΕΙΝΑΙ τόσο βαθύ το τραύμα που δημιουργήθηκε στα Τέμπη από το δυστύχημα, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή θα πονάει όλη τη χώρα. Τώρα ίσως είναι ακόμη «ζεστό», μα σαν αλλάζει ο καιρός θα πονάνε εκατοντάδες οικογένειες που έζησαν άμεσα και έμμεσα αυτήν την κατάσταση.
Όσοι βρέθηκαν στο μνημόσυνο για τις 40 ημέρες ακόμη έχουν σφηνωμένες τις φωνές των συγγενών και φίλων. Φωνές που δεν χάνονται. Αιτήματα που δεν σβήνουν. Δίψα για δικαίωση, καθώς έτσι θα μείνουν «αθάνατοι» και οι άνθρωποι που έφυγαν τόσο άδικα και πρόωρα.
Κ.Γ.

Παρ’ Αρείω
* ΔΕΝ είμαστε βέβαιοι, αλλά αυτό με τον παραιτηθέντα, πλέον, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου δεν έχει προηγούμενο στον δημόσιο βίο της χώρας.
Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του εκλογικού τμήματος (Α1) του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρήστος Τζανερίκος, παραιτήθηκε από το Σώμα (σ.σ. θα έφευγε σε μερικούς μήνες), εκφράζοντας δημόσια την αντίθεσή του με την προωθούμενη, από την Κυβέρνηση, ρύθμιση για το «κόμμα Κασιδιάρη».
Στο οποίο θα ηγηθεί ένας άλλος πρώην ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός. Από την άλλη, η σπουδή της Κυβέρνησης στην εκπνοή της θητείας να περάσει (νέα) ρύθμιση, σημαίνει πως ανησυχεί για τις διαρροές στα... δεξιά της. Είτε προς τους πρώην Χρυσαυγίτες – είτε προς αυτούς που διέθεταν επιστολές του... Ιησού (σ.σ. βοήθειά μας).
Όταν πρόσφατα η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ είχαν υπερψηφίσει την πρώτη ρύθμιση, για τον Κασιδιάρη, δημιουργώντας, μάλιστα, την ψευδαίσθηση ότι έκλεισε η πόρτα συμμετοχής του στις εκλογές. Αλλά τους εκάστοτε Κασιδιάρηδες, στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., τους αναδεικνύουν οι αντιλαϊκές πολιτικές. Σε αυτές πρέπει να κλείσουν την πόρτα...
Β.Κ.

Φέιγ βολάν
* ΜΕ φέιγ βολάν, σε κεντρικά σημεία της Λάρισας, μέλη του Εθνικού Κόμματος Έλληνες του φυλακισμένου Ηλ. Καδιδιάρη σημειώνουν πως το Εθνικό Κόμμα «ξεπερνάει ήδη το 7% και ακυρώνει τα όνειρα Μητσοτάκη για αυτοδυναμία».
Προσθέτοντας ότι «τρέμουν τον Ηλ. Κασιδιάρη, τρέμουν τη λαϊκή βούληση, τρέμουν την ψήφο μας Έλληνες. Γι’ αυτό προσπαθούν να καταλύσουν το Σύνταγμα. Θα τους συντρίψουμε στις εκλογές» καταλήγει το μήνυμα.
Έμελε να το δούμε και αυτό. Πρώην ηγετικά στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που δολοφόνησαν τον Π. Φύσσα, που έδειραν κόσμο και κοσμάκη, να ανησυχούν για κατάλυση του Συντάγματος. Κι αυτός ο πρώην Αεροπαγίτης, όντως θα τους εκπροσωπήσει; Το να ηγείσαι κόμματος με σύνθημα η χώρα χρειάζεται έναν εισαγγελέα, μάλλον είναι επικίνδυνο για το πολίτευμα, αλλά να ηγηθεί κιόλας των Χρυσαυγιτών...
Β.Κ.

Με φόρα
* ΤΩΡΑ που οι δανειολήπτες θα... κερδίζουν έναν σκασμό χρήματα από το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, επιβάλλεται να αναπροσαρμόσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
Η ακρίβεια θα θυμόσαστε εκδηλώθηκε στο τέλος του 2021, τότε που η σημερινή Κυβέρνηση αρχικά μας διαβεβαίωνε ότι θα ήταν κάτι... παροδικό και στη συνέχεια τα φόρτωσαν στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Μη σας ανησυχεί πλέον η συσσωρευμένη ακρίβεια και δείτε, χωρίς εγκράτεια πλέον, πώς θα αξιοποιήσετε τα κέρδη από τα επιτόκια που θα «παγώσουν». Μπείτε στο μάρκετ, χωρίς φόβο και με πάθος.
Φέτα Porsche έχετε;
Β.Κ.

Ζυμώσεις
* Η αλήθεια είναι πως η παράταση στη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών μετέβαλλε τον σχεδιασμό των επιτελείων που εργάζονται ήδη για τις δημοτικές εκλογές.
Ήταν εξαρχής αποσαφηνισμένο πως η ΝΔ, για παράδειγμα, στόχευε στις εθνικές εκλογές και κάθε άλλο παρά «έβλεπε» την ανάγκη να αποσαφηνίσει θέματα, όπως τα χρίσματα ας πούμε. Μετά την τραγωδία των Τεμπών, ο σχηματισμός της Κυβέρνησης αποτελεί πλέον μείζονος σημασίας στόχο για τη ΝΔ.
Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις διεργασίες και τις ζυμώσεις. Πολλώ δε μάλλον τις φιλοδοξίες, οι οποίες είναι και θεμιτές...
Β.Κ.Οι εξετάσεις
* ΕΙΧΕ τον τρόπο του ο Λαρισαίος γιατρός.
- Πώς ήταν οι εξετάσεις μου γιατρέ;
- Είναι σαφές ότι θα κάνεις Ανάσταση με τη γυναίκα σου.
- Δυστυχώς η γυναίκα μου έχει πεθάνει.
- Το ξέρω.
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass