Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 13 Απρ 2023 18:00
* Η καλή ημέρα αρχίζει με Αγοραστό και Σερέτη... Χρήματα και υγεία αν έχεις, τι άλλο να ζητήσεις... * Η καλή ημέρα αρχίζει με Αγοραστό και Σερέτη... Χρήματα και υγεία αν έχεις, τι άλλο να ζητήσεις...

Αξιολόγηση
* ΜΠΟΡΕΙ τα σχολεία να έκλεισαν, μπορεί να έρχεται Πάσχα, μπορεί να κοντοζυγώνουν εκλογές, αλλά το θέμα της ατομικής αξιολόγησης δεν λέει να κοπάσει. Στα «κάγκελα» ο Σύλλογος Δασκάλων, αφού έστειλε μέχρι και εξώδικο στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας για τη μη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων που έκλεισαν διετία, ενώ καλούν και τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην απεργία-αποχή, παρά το γεγονός ότι η διεύθυνση έχει ορίσει ήδη τα ζευγάρια αξιολογητών και αξιολογούμενων. Πάντως, κάποιοι έχουν να το λένε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας της Λάρισας ακολουθεί τις οδηγίες Κεραμέως μέχρι κεραίας…
Ν.Π.

Οβελίας
* ΤΟ πού και πώς θα ψήσουν είναι το θέμα που κυριαρχεί στις κουβέντες των Λαρισαίων. Ο άστατος καιρός έχει προβληματίσει πολύ κόσμο και όσοι δεν διαθέτουν στεγασμένους χώρους ήδη έχουν κάνει τις κινήσεις τους για να το δώσουν για σούβλισμα σε καταστήματα της πόλης, που κάθε χρόνο το αναλαμβάνουν, ενώ επίσης κάποιοι θα το δώσουν και σε φούρνο. Το θέμα είναι ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχές σχεδόν σε όλη τη χώρα, απλά κάποιοι θα προλάβουν να ψήσουν και κάποιοι όχι. Στη Θεσσαλία, πάντως, τα φαινόμενα φαίνεται να έρχονται από το απόγευμα και μετά.
Ν.Π.

Όλα εξηγούνται
* Ο πρώην πρόεδρος του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου Χρ. Τζανερίκος με τη νέα του δήλωση (στην ιστοσελίδα iEidiseis) προσδίδει νέα διάσταση στην κυβερνητική πρωτοβουλία να στηθεί «μπλόκο» στην εκλογική κάθοδο του κόμματος του φυλακισμένου Κασιδιάρη.
Με την υπόθεση να αποκτά νέα τροπή, αφού ο παραιτηθείς Αρεοπαγίτης τονίζει πως «μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές».
Συναλλαγή καταγγέλλει ευθέως ο πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός. Ας μας πει κιόλας από ποιον «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα» δέχθηκε πρόταση…
Β.Κ.

Κατάντημα
* ΤΟ ελληνικό ποδόσφαιρο δεν φημίζεται για την ποιότητά του, δεν βλέπετε. Δεν είναι μόνο κακό το θέαμα που προσφέρει, είναι που δεκαετίες τώρα δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά τις εκδηλώσεις βίας, μέσα και έξω από τα γήπεδα. Σε κάθε πρωτάθλημα έχουμε έναν νεκρό από την οπαδική βία.
Προχθές είχαμε επεισόδια στα Γιάννενα, πέρυσι τον Άλκη, οπότε κροκοκοδείλια είναι τα δάκρυα των (εκάστοτε) κυβερνώντων. Από τον Μπλιώνα, τη θύρα 7, κάθε χρόνο, μια ζωή.
Γινόμαστε, λοιπόν, ρεζίλι διεθνώς. Χθες η Κυπριακή Αστυνομία απάντησε αρνητικά στο αίτημα της ΕΠΟ να διεξαχθεί στη Λευκωσία ο τελικός του Κυπέλλου. Πού στον κόσμο, η Πολιτεία κάνει… εξαγωγή τελικού, γιατί δεν μπορεί να διοργανώσει έναν τελικό ποδοσφαίρου, φοβούμενη τα επεισόδια. Για κλάματα είναι…
Β.Κ.

Νικηταρά
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ τα έργα στην οδό Νικηταρά, η οποία παραμένει ανοιχτή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες. Η Δημοτική Αρχή συνέστησε στους πεζούς να κυκλοφορούν με προσοχή, αφού τα έργα είναι σε εξέλιξη και να περπατούν στις περιφραγμένες ζώνες, καθώς κυκλοφορούν ταυτόχρονα και αυτοκίνητα, το οδόστρωμα έχει στενέψει αρκετά και χωρίς πεζοδρόμια είναι επικίνδυνα. Ε και τι; Σαν να μην το βλέπει κανείς. Η πλειοψηφία των πεζών κυκλοφορεί μες τη μέση του δρόμου και χθες το μεσημέρι από τύχη γλίτωσε μια κυρία, αφού ένα αυτοκίνητο πέρασε ξυστά δίπλα της, εκείνη τρόμαξε και λίγο έλειψε να πέσει. Λίγο προσοχή από όλους χρειάζεται μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα.
Ν.Π.

Ηλεκτροσόκ
* ΔΕΚΑΔΕΣ είναι οι καταγγελίες για φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, καθυστερήσεις στις συνδέσεις, αλλά και στην επισκευή μετρητών, καθώς και στην καταμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με το κείμενο του Συνηγόρου του Καταναλωτή που μεταβιβάστηκε στη Βουλή, η Αρχή έχει εκδώσει πληθώρα συστάσεων προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ έχει γίνει δέκτης εκατοντάδων αναφορών τα τελευταία χρόνια για τις παραπάνω περιπτώσεις.
Γ.Π.

Απουσίες
* ΜΕΤΑ την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία στα σχολεία ήρθε και η διευκρίνιση με σχετική απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή για τις απουσίες των μαθητών λόγω κορονοϊού. Όπως προβλέπει η απόφαση, οι απουσίες θα καταχωρίζονται, αλλά δεν θα προσμετρώνται μέχρι και 5 εργάσιμες μέρες. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών ή των ίδιων, αν είναι ενήλικοι, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4, του άρθρου 8, του Ν. 1599/1986, όπου θα επιδεικνύεται, ταυτόχρονα, στον διευθυντή του σχολείου η αντίστοιχη βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR). Στην περίπτωση δε που ο μαθητής νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορονοϊό οι απουσίες του καταχωρίζονται, αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το διάστημα νοσηλείας του. Έπρεπε, γιατί τα μέτρα μπορεί να έφυγαν, αλλά ο κορονοϊός όχι… Τον ξεχάσαμε, αλλά δεν μας ξέχασε.
Ν.Π.

Χειρουργοί
* ΟΙ ΣΥΝΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ και το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών καταγγέλλουν ότι οι επιλογές διευθυντών και διευθυντριών γίνονται με αδιαφανή κριτήρια και πως τα 20άρια στις συνεντεύξεις συγκεκριμένων υποψηφίων «πέφτουν» λέει βροχή. Σιγά την είδηση.
Ο χυδαίος κομματισμός και στην εκπαίδευση είναι από δεκαετίες γνωστός. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αιρετοί (κυρίως της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ) στα Υπηρεσιακά Συμβούλια αποτέλεσαν επί δεκαετίες τους καλύτερους… χειρουργούς του κόσμου.
Αφού με απίστευτη ακρίβεια βαθμολογούσαν ημετέρους, σε συμφωνία κιόλας μεταξύ των παρατάξεων. Για «ξεκάρφωμα», ωστόσο, και σε «αδιάφορα» σχολεία που δεν τα κυνηγούσαν οι ημέτεροι δηλαδή, έβαζαν καλούς βαθμούς και σε άλλους.
Ποια δημοκρατία και ποια αξιοκρατία στην Ελλάδα. Κομματισμός παντού…
Β.Κ.

Έτσι έπρεπε
* ΕΝΑ φορτηγό με οδηγό και συνοδηγό, με βαρύ φορτίο, περνώντας κάτω από μια χαμηλή γέφυρα βρήκε πάνω οροφή. Τι να κάνει και ο οδηγός πήρε ένα κοπίδι κι ένα σφυρί και έσπαγαν μαζί με τον συνοδηγό λίγο-λίγο το τσιμέντο μήπως και περάσει από κάτω το φορτηγό. Περνάει ένας με Ι.Χ.
- Γιατί βρε παιδιά δεν ξεφουσκώνετε λίγο τα λάστιχα για να κατέβει το φορτηγό λιγάκι και να περάσει;
- Α καλά, όχι λένε μ’ ένα στόμα οι άλλοι. Μα από πάνω φράκαρε, όχι από κάτω.
- Συγγνώμη, δεν ήξερα ότι είστε Πόντιοι.
Ζ.

«Θα χάσει και το νερό του»
* «ΕΥΤΥΧΩΣ», σημειώνει ο Στ. Ροντούλης, «οι μάσκες στον Τύρναβο έπεσαν προεκλογικά και όχι μετεκλογικά. Οι Τυρναβίτες τώρα ξέρουν ότι ο Δήμαρχός τους είναι υπέρμαχος του Νόμου που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες ιδιωτικοποίησης του νερού».
Για να προσθέσει πως «το ομολόγησε ο ίδιος ενώπιον όλων κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας ξεκάθαρα ότι υποστηρίζει την κυβερνητική πολιτική σύστασης της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, Ενέργειας και Αποβλήτων».
«Σε τελική ανάλυση, αυτό που θέλει ο κ. Κόκουρας είναι να ανταλλάξει το νερό του τόπου μας με την εκλογική υποστήριξη της ΝΔ κατά την επερχόμενη αυτοδιοικητική εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου. Δεν τον ενδιαφέρουν οι αρνητικές επιπτώσεις των επιλογών του. Είναι έτοιμος να ξεπουλήσει ακόμη και το νερό του κοσμάκη για μια χούφτα ψήφων...» καταλήγει ο κ. Ροντούλης.Τρέχουν
* ΤΡΕΧΟΥΝ οι νονοί και οι νονές με τα βαφτιστήρια. Τρέχουν και ως γονείς για τα παιδιά τους. Τρέχουν να καλύψουν και τα ωράρια στη δουλειά τους. Τρέχουν για να κάνουν και τα ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι. Τρέχουν για προλάβουν και καλές τιμές στο αρνί. Τρέχουν και για να ετοιμάσουν τα πάντα στο σπίτι. Μια διαφορετική «σταύρωση» όλη την εβδομάδα. Κι οι εργαζόμενοι της σύγχρονης εποχής ίσως να μη δουν καμία ανάσταση…
Κ.Γ.

Ζαχαροπλαστεία
* ΧΑΜΟΣ στα ζαχαροπλαστεία τούτες τις ημέρες. Κόσμος και κοσμάκης μπαινοβγαίνει για να ψωνίσει γλυκά. Μικρή η αύξηση, λένε οι επαγγελματίες σε σχέση με την περσινή χρονιά, παρά τις αυξήσεις που πήραν τα βούτυρα, τα αλεύρια και τελευταία η σοκολάτα. Προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις τιμές και το έκαναν σε μεγάλο βαθμό. Σύμμαχός τους και ο καιρός, καθώς όπως λένε οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν τις αγορές. Δεν είναι τυχαίο πως τα παγωτά ξεπουλάνε.
Κ.Γ.

Εκδρομές
* ΑΡΧΙΣΑΝ και οι λίγοι εκδρομείς να φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός Ελλάδας. Φαινόταν το πράμα και από τις διαφημίσεις που δημοσιευόταν και στην «Ε». Κέρκυρα, Πελοπόννησος, αλλά και γειτονικές χώρες, ακόμη και Βενετία. Ωραίες οι πασχαλινές οι αποδράσεις. Έχουν λείψει στον κόσμο οι εκδρομές. Μια η οικονομική κρίση, μια η υγειονομική, μια η ενεργειακή. Χρειάζεται και μια απόδραση, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Καλά κάνουν όσοι μπορούν…
Κ.Γ.

Αγορές
* ΤΙΣ τελευταίες τους αγορές θα κάνουν μέσα στο επόμενο διήμερο οι περισσότεροι που θέλουν να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα στο ψήσιμο, αγοράζοντας ό,τι τους λείπει. Αν πάλι κάποιος δεν έχει τίποτα, θα χρειαστεί γερό μπάτζετ για να τα καταφέρει. Έχουμε και λέμε. Μια ψησταριά θέλει 100 ευρώ. Άλλα 30 ευρώ για μια σούβλα και ένα πενηντάρικο το μοτέρ. Θέλει και καμιά 25αριά ευρώ για κάρβουνα και μερικά ψιλά για σύρμα, σχοινιά, δίχαλα. Ξεπερνάμε τα 200 και άλλα 140 για ένα αρνί έντεκα κιλών. Αν πάλι θέλει να φτιάξει και κοκορέτσι θα κοντέψει τα 400. Δεν τα λες και λίγα.
Κ.Γ.

Κουμπαρούλια
*ΤΟ «καλάθι του νονού» δεν έχει μέσα βιβλία. Λαμπάδες, παπούτσια, ρουχάκια, άντε και κανένα παιχνίδι είναι αυτά που δίνουν στα βαφτιστήρια τους οι νονοί, που εν αντιθέσει με τα Χριστούγεννα δεν επιλέγουν βιβλία.
***
*Η «Ε» πάντως μίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Λάρισας «Φίλων ο Λαρισαίων» Πέλο Τσιάρα και ιδού μερικές προτάσεις με βιβλία με θέμα ή έμπνευση από το Πάσχα για όσους νονούς έχουν στο μυαλό τους να κάνουν «κουμπαρούλια» τα βαφτιστήρια τους:
-«Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο» Στέφανος Δάνδολος (Εκδόσεις «Ψυχογιός»).
-«Διαλειμματική νηστεία και αποφυγή νόσων» Κουτζουρέλας, Κουρέτας, Τέκος (Εκδόσεις «Αρμός»).
-«Πάσχα στο χωριό» Αντώνης Σουρούνης (Εκδόσεις «Καστανιώτη»).
-«Πασχαλινά διηγήματα» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (Εκδόσεις «Εστία»).
-«Η Μεγάλη Παρασκευή» Στρατής Πασχάλης («Κάπα Εκδοτική»).
ΘΑ.

Αγριόσκυλο
* ΠΑΡΑΞΕΝΕΜΕΝΟΣ ο Λαρισαίος κοιτούσε μια ασυνήθιστη πομπή. Κηδεία ήταν, μπροστά πήγαινε ένα φέρετρο, ένα ακόμα φέρετρο όμως ακολουθούσε και παραπίσω καμιά τριανταριά άνθρωποι σε κάποια απόσταση όμως κι όπως παρατήρησε όλοι τους άντρες. Από ένα σπίτι έβγαινε κάποιος μαυροφορεμένος, που έδειχνε λυπημένος.
Τον σταμάτησε ευγενικά και τον ρώτησε τι ήταν όλο αυτό.
- Να, έχω ένα μεγαλόσωμο σκυλί που αποδείχθηκε πολύ άγριο. Χθες όρμησε και σκότωσε τη γυναίκα μου.
- Ω, κρίμα, πολύ κρίμα. Και το δεύτερο φέρετρο;
- Πήγε να μπει στη μέση η πεθερά μου και τη σκότωσε κι αυτή ο σκύλος.
- Τι λε βρε αδερφέ... Πολύ κρίμα. Και δεν μου λες; Το πουλάς το σκυλί;
-Τους βλέπεις εκείνους εκεί που ακολουθούν; Ε, πήγαινε και πάρε θέση στην ουρά κι εσύ...
Ζ.

LIAKOYLH.jpg

* ΗΤΑΝ όλες εκεί..., όπως πάντα χρόνια τώρα. Η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Χρύσα Βουλγαράκη και η διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Αλίνα Μωυσή, στο πλευρό της ιδρύτριας του δικτύου «Κανείς Μόνος» και βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λίτσας Λιακούλη, στο Παζάρι Αγάπης που πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΦΛ για τη δημιουργία Ξενώνα Καρκινοπαθών. Μοιράζονται το ίδιο όραμα, αλλά και φιλία ετών...

 

GIANNAKOPOYLOS.jpg

* Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος, πλαισιωμένος από τον συνταξιοδοτηθέντα πλέον καθηγητή Θωρακοχειρουργικής και περιφερειακό σύμβουλο, Νίκ. Τσιλιμίγκα, και από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Τρύφ. Τσάτσαρο. Οι τρεις κύριοι φωτογραφήθηκαν στη ΛΑΦ…, αγνοώντας πως βρίσκονται υπό το άγρυπνο βλέμμα του προέδρου της Ομοσπονδίας των καταδρομέων, Δημ. Γεωργάκη.

 

TRISDIASTATOS.jpg

* ΦΩΤΑ, κάμερες, μικρόφωνα πάμε... Ο Απ. Καλογιάννης εν δράσει. Τρισδιάστατος ο δήμαρχος Λαρισαίων.
Γ.Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass