ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Απρ 2023 17:02
* - ΜΕ τα επίγεια, ναι Σεβασμιότατε, το παλεύουμε, για τα υπόλοιπα, όπως γνωρίζετε, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Ζ. * - ΜΕ τα επίγεια, ναι Σεβασμιότατε, το παλεύουμε, για τα υπόλοιπα, όπως γνωρίζετε, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Ζ.

Μάλλον χωρίς


* ΜΕ ήλιο και με συννεφιά οδεύουν οι Λαρισαίοι προς την Πρωτομαγιά, μάλλον χωρίς βροχές. Κεφάτος, όμως, λένε ότι θα μπει ο Μάης, με καιρό άστατο την πρώτη του ημέρα, θα είναι και έτσι, θα είναι κι αλλιώς, ανοιξιάτικος δηλαδή. Χωρίς βροχούλες, όμως, πρασινίζει η φύση;
***
* - ΕΙΜΑΙ ήδη έτοιμος για την Πρωτομαγιά, δήλωνε από χθες ο νεαρός Λαρισαίος.
- Θα πάτε εξοχή, να φτιάξεις στεφάνι;
- Ναι, από λουκάνικα.
Ζ.

Λάρισα-Βόλος
* «ΓΙΑ τον λόγο αυτόν ζητούμε από την ΕΠΟ και όλους τους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν σοβαρά τη στάση και τις αποφάσεις τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε περίπτωση που αποφασίσουν τη διεξαγωγή του τελικού στην πόλη μας και να διασφαλίσουν την ηρεμία και την τάξη μας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα». Είναι η ανακοίνωση της Λάρισας, του Απ. Καλογιάννη, για την προοπτική διεξαγωγής του τελικού ποδοσφαίρου στην πόλη.
***
* ΚΑΙ τώρα η αντίστοιχη ανακοίνωση από τον Βόλο, των εντεταλμένων του Μπέου. Αχ, Αχ, Αχ: «Πληροφορηθήκαμε ότι μια επιτροπή της ΕΠΟ, εκτελεστική της πλάκας, που μας έχει συνηθίσει να συνεδριάζει και να παίρνει, κατά το δοκούν, απίθανες αποφάσεις για το ποια ομάδα θα ανέβει ή θα πέσει από τις κατηγορίες που ελέγχει, θεώρησε ότι έχει την εξουσία να επιβάλλει την επιθυμία της και σε μας, συγχέοντας προφανώς τον δήμαρχο Βόλου με τον Λευτέρη Αυγενάκη, που τους δέχεται σαν συνομιλητές. Ξεκαθαρίζουμε ότι η επιτροπή αυτή, με τα μέλη υπαλλήλους – πιστούς υπηρέτες γνωστών συμφερόντων, μπορεί να σκέφτεται και να συσκέπτεται με όποιους εκείνη θεωρεί σαν αρμόδιους, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει...». (Υπάρχει μια μικρή διαφορά, ανεπαίσθητη. Το πώς το ανέχονται οι Βολιώτες νεοδημοκράτες είναι ένα ζήτημα).
Ζ.

Πού πας...
* ΕΝΤΑΞΕΙ, όλο και μικραίνουν τα χωριά, όσο πάει και ερημώνουν, αλλά αυτό το οποίο συναντούν οι υποψήφιοι βουλευτές που περιοδεύουν ανά τις επαρχίες του νομού, είναι απογοητευτικό. Άλλο που οι ίδιοι δεν ταράζονται ιδιαιτέρως, οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν υποστεί χειρότερες περιφρονητικές στάσεις στην πορεία του πολιτικού τους βίου. Στα καφενεία, λοιπόν, συναντούν κατά κανόνα πέντε, το πολύ δέκα ανθρώπους να τους περιμένουν, συγκέντρωση είκοσι ατόμων θεωρείται θρίαμβος. Σε προγραμματισμένες, μάλιστα, επισκέψεις, προετοιμασμένες από το γραφείο τους κι από φίλους τους συναντήσεις, ακόμη και στα κάπως μεγαλύτερα, στα ενεργά χωριά.
***
* ΑΨΕΥΔΗΣ μάρτυρας οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται ή αναρτώνται από τους ίδιους, από όποια καλή γωνία κι αν τραβηχτούν. Ή εκείνες που δεν δημοσιεύονται, για ευνόητους λόγους. Όχι παντού και με όλους, αλλά συνήθως η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική για την πολιτική. Αν και εδώ και κάμποσα χρόνια η εικόνα δεν είναι πιο ενθαρρυντική, πολλοί συστήνουν στους υποψήφιους βουλευτές να μην αφοσιώνονται σε περιοδείες στα χωριά, το θεωρούν σπατάλη χρόνου και δυνάμεων. Και ορισμένοι έχουν υποβιβάσει αυτήν τη μέθοδο στη λίστα προεκλογικών δραστηριοτήτων. Άλλωστε, αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι σε μια μεγάλη πολυκατοικία της Λάρισας μένει περισσότερος κόσμος απ’ ό,τι σ’ ένα μικρό χωριό.
Ζ.

Συνεχίζουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί
* ΟΙ πρόσφατες δυναμικές κινητοποιήσεις των αμυγδαλοπαραγωγών του νομού, με αφορμή τον αποκλεισμό τους από το κρατικό πρόγραμμα στήριξης του εισοδήματός τους, δεν αποτελούν το κύκνειο άσμα του αγώνα τους. Απεναντίας, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πίεση μέχρι και την ημέρα των εκλογών. Άλλωστε, η μαζική συμμετοχή των παραγωγών, ιδιαίτερα αυτών στην Όσσα, αυτό έδειξε. Με την ευκαιρία, στελέχη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας από την περιοχή ευχαριστούν όλους τους φορείς που παρέστησαν στο δυναμικό συλλαλητήριο, ενώ τονίζουν με νόημα ότι «μπορεί κάποιοι φορείς, όπως ο Δήμος Τεμπών να απουσίαζε από τις συνεχείς συσκέψεις της Ομοσπονδίας που έγιναν στην Αγιά, ωστόσο έχει όλο τον χρόνο στη συνέχεια να αποδείξει ότι το ενδιαφέρον του την περασμένη Τετάρτη στη συγκέντρωση του χωριού δεν είναι όψιμο».

Βρε καλώς τους
* Η «Εθνική Δημιουργία» των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη προσέφυγαν λέει στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής του ΚΚΕ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Καθότι, όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο Θάνος Τζήμερος στο Twitter, «η οργάνωση και η δράση του δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Κάτι είχαμε καταλάβει είναι αλήθεια. Δε λέτε ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος και μας θυμίζουν πώς εννοούν την ελευθερία και το... δημοκρατικό πολίτευμα. Κρίμα μόνο που χάλασε το προξενιό τους με τον Μπογδάνο, θα γιγάντωνε η δημοκρατία τους. Τα καλύτερα χάνουμε...
Β.Κ.

Τρέχουν όλοι
* ΝΥΝ υπέρ πάντων ο αγών ή έχουν στριμώξει πολύ τα πράγματα. Επίσκεψη του υπουργού Γ. Γεραπετρίτη στη Λάρισα να δει την εξέλιξη του έργου αποκατάστασης της Τηλεδιοίκησης στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, για την οποία η Κυβέρνηση επιμένει ακόμη ότι λειτουργούσε εκείνο το φρικτό βράδυ, άλλο που θα παραδοθεί τον Ιούνιο, όπως επίσης καμαρώνει η ίδια, σε μία κορύφωση της έννοιας της αντίφασης: Λειτουργούσε τον Φεβρουάριο, αλλά θα παραδοθεί και θα λειτουργεί νωρίτερα του αναμενομένου τον προσεχή Ιούνιο. (Επίσης, ό,τι δεν έγινε κατορθωτό σε τέσσερα χρόνια, από τη φωτιά του 2019, θα επιτευχθεί εντός τετραμήνου).
***
* ΣΤΗ Λάρισα, λοιπόν, ο πρώτος τη τάξει, στην πράξη, υπουργός, προεκλογική περίοδος και άρα απολύτως λογικό να βρει χρόνο και για μια συνάντηση εργασίας με στελέχη του κόμματος για να συντονίσει, όπως ειπώθηκε, τον προεκλογικό αγώνα. Δεν ήταν, όμως, τα στελέχη της γαλάζιας Νομαρχιακής και της ΟΝΝΕΔ μονάχα, παρόντες πρόεδροι, μα και υπηρεσιακοί παράγοντες φορέων, οργανισμών, ακόμη και επιχειρήσεων, ξεκάθαρα νεοδημοκράτες όλοι τους, κατά κανόνα τους έχει βοηθήσει το κόμμα να καταλάβουν τις θέσεις τους και τώρα το ανταποδίδουν; Δεν είναι βέβαιη η επικράτηση στις εκλογές και επιστρατεύονται οι πάντες;
Ζ.

Είχε καθίσει
* ΣΤΟΥΣ ρυθμούς τους και στον κόσμο τους οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Τα ανοιξιάτικα παντελόνια που θα τα φοράς συνέχεια, λέει η διαφήμιση. Όσα με χωράνε συμπληρώνω εγώ.
***
* - ΚΑΙ δε μου λες; Είσαι καλός στο κρεβάτι;
- Κοίτα, στην αρχή ζορίζομαι λίγο, αλλά μόλις αποκοιμηθώ δεν με ξυπνάει ούτε τρένο.
***
* - ΣΟΥ έχω άσχημα νέα.
- Ευτυχώς που κάθισα δηλαδή. Σ’ ακούω.
- Μόλις έβαψα την καρέκλα.
Ζ.

Τους κυνηγά
* ΚΙ ενώ ασκήθηκε ποινική δίωξη και κατά του διοικητή του ΟΣΕ και της επιτροπής που εισηγήθηκε τη μετάταξη 59χρονου στη θέση του σταθμάρχη, ο Βασ. Κόκκαλης έσπευσε χθες στο γραφείο του ειδικού εφέτη ανακριτή που διερευνά την υπόθεση. Προσκομίζοντας την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών στην ερώτηση που είχε υποβάλει ο Λαρισαίος ηγούμενος ομάδας 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποδεχόταν το ρουσφέτι στη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη. «Ο Βορίδης αδειάζει στον Καραμανλή» ήταν ο τίτλος εκείνη την ημέρα, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών τα έριξε στο Υπουργείο Μεταφορών. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαψε να κυνηγά την υπόθεση και εκφράζοντας τώρα άποψη ως δικηγόρος, εκτιμά ότι κατόπιν αυτού «σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και ποινικές διώξεις και για άλλα αδικήματα και για άλλα πρόσωπα». (Τα πράγματα σκληραίνουν για τους ανευθυνοϋπεύθυνους).
Ζ.

Ανάβει φλας
* «ΓΙΑ μια νέα αποτελεσματική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση» είναι το σύνθημα της υποψηφιότητας του Θωμά Παπαλιάγκα. Συνοδευόμενο από την προτροπή, και προς τον εαυτό του και προς τους φίλους του, «Προσπερνάμε!», εννοώντας μάλλον και ως ΠΑΣΟΚ τις δυσκολίες και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και εσωκομματικά ο ίδιος τους ανθυποψηφίους στον συνδυασμό.
Ζ.

Μετά την εξέγερση
* ΕΙΚΟΣΙ χρόνια φιλόλογος, ο Νίκος Ντόλας, εκτός από διδάσκων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάζεται αυτά τα χρόνια στο Λύκειο της Ράπτου, στο σχολείο που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα αυτήν την περίοδο, που δέχτηκε σφοδρή επίθεση, αλλά αμύνθηκε με επιτυχία όταν ξεσηκώθηκαν κι οι γονείς μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και συνολικά η τοπική κοινωνία. Πολλοί έλεγαν από πέρυσι ότι αυτή η υπόθεση της εξέγερσης θα εκφραστεί και στις εκλογές, ότι κάποιοι θα την πληρώσουν για τη στάση που είχαν κρατήσει. Τώρα ένας εκπαιδευτικός του σχολείου, ο προαναφερθείς φιλόλογος, είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ. Αλλά και ο διευθυντής του, ο Νίκος Ράπτης, ως πρόεδρος στο «Κόμμα για τα ζώα» είναι υποψήφιος βουλευτής με τη συμμαχία «Πράσινο & Μωβ».
Ζ.

Ανοικοδόμηση
* ΣΤΟ ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Λάρισα, στους 9 υποψηφίους οι 4 είναι μηχανικοί, εκ των οποίων οι τρεις αρχιτεκτόνισσες, συν ένας οικοδόμος, ο Νίκος Ταλαχούπης βέβαια, συγκροτούν πεντάδα πλειοψηφίας στον συνδυασμό, για τον σχεδιασμό και την ανοικοδόμηση της προγραμματικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης ίσως. Κάποιοι εκ των υποψηφίων άγνωστοι στη Λάρισα, πιθανόν «δανεικοί» εξ Αθηνών, ίσως για να καλυφθεί η αναλογία συμμετοχής ανάμεσα στις συνιστώσες, δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλο κόμμα για να έχεις παραφυάδες.
Ζ.

Για την απόσπαση
* ΟΙ μισοί απ’ τους 60 υποψήφιους διαμερισματικούς συμβούλους που ανακοίνωσε ο Απ. Καλογιάννης είναι εκπαιδευτικοί, διαπίστωσε ο παρατηρητικός Λαρισαίος. Εντάξει, όχι το 50%, αλλά το 1/3 σίγουρα. Είναι πάρα πολλοί, πώς άραγε να εξηγείται;
- Μα αν εκλεγούν εξασφαλίζουν την απόσπαση στην πόλη τους. (Σπεύδουν να πολιτευτούν, λοιπόν, όσοι υπηρετούν σε τόπους μακρινούς).
***
* ΛΟΓΙΚΑ, η παράταξη του Θαν. Μαμάκου θα ξεχειλίσει, κατ’ αναλογία, από αστυνομικούς που θα φιλοδοξούν να εκλεγούν για τον ίδιο λόγο. Μια διμοιρία θα βρεθεί στο ψηφοδέλτιο; «Ψηφίστε το παιδί να έρθει κοντά μας», θα τρέχουν για σταυρό και άρα και ψήφο στον συνδυασμό κι οι γονείς και των μεν και των προαναφερθέντων δε.
***
* ΓΙΑ να μην αδικούνται, μερικοί από τους ανακοινωθέντες εκπαιδευτικούς υποψήφιους διαμερισματικούς Καλογιάννη έχουν οργανική θέση στη Λάρισα, δεν εμπεριέχεται και ιδιοτελής σκοπός στην υποψηφιότητά τους.
Επιπλέον, οι ειδικοί του χώρου αναφέρουν ότι με τον νέο νόμο, δυνατότητα απόσπασης έχουν μόνο όσοι αναδειχθούν πρόεδροι και όχι και τα μέλη των διαμερισματικών. Εκτιμούν, όμως, ότι μέχρι τις εκλογές να γίνουν οι συνήθεις διορθωτικές κινήσεις. Ώστε να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι στη στελέχωση των ψηφοδελτίων του, αλλιώς πού να βρουν τόσους...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass