ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Απρ 2023 17:02
* ΑΝΕΚΑΘΕΝ η σχέση του Κ. Αγοραστού με τα άτομα με αναπηρία ήταν συνεχής και αποτελεσματική. Στο πλαίσιο των σχετικών τακτικών του επαφών, ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον καθηγητή και ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας Βασ. Καραμπίλια, με τον οποίο συζήτησε για δράσεις και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, ώστε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες της πόλης και να αποκτήσουν κίνητρα για να βγαίνουν περισσότερο από το σπίτι τους. Με την ευκαιρία, ο Β. Καραμπίλιας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για το διαρκές ενδιαφέρον του για ζητήματα του χώρου. * ΑΝΕΚΑΘΕΝ η σχέση του Κ. Αγοραστού με τα άτομα με αναπηρία ήταν συνεχής και αποτελεσματική. Στο πλαίσιο των σχετικών τακτικών του επαφών, ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον καθηγητή και ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας Βασ. Καραμπίλια, με τον οποίο συζήτησε για δράσεις και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, ώστε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες της πόλης και να αποκτήσουν κίνητρα για να βγαίνουν περισσότερο από το σπίτι τους. Με την ευκαιρία, ο Β. Καραμπίλιας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για το διαρκές ενδιαφέρον του για ζητήματα του χώρου.

Σαν Κυριακή


* ΑΡΓΙΑ ή απεργία, για όλους πρόκειται σίγουρα για μια Δευτέρα χωρίς δουλειά, ναι Δευτέρα, ίδια με Κυριακή, άρα μια χαρούλα από σήμερα, από χθες μάλλον, που οι Λαρισαίοι ετοιμάζονταν να υποδεχτούν τον Μάιο με βήμα ταχύ στη διαδήλωση ή στην εκδρομή. (Και συνδυασμός τους γίνεται εύκολα).
Ζ.

Τα «σεντόνια»
* ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ σεντόνια και στους υπόλοιπους Δήμους, όχι μόνο στον μεγάλο πληθυσμιακά της Λάρισας. Ανάλογη εικόνα, με υπερεκατό υποψηφίους, μπορεί και διακόσιους, και στους επαρχιακούς Δήμους, ιδίως σε όσους απλώνονται γεωγραφικά. Λιγότεροι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά πιο πολλοί οι τοπικοί, κοινοτικοί υποψήφιοι σε όλα τα χωριά. Άπειροι υποψήφιοι στα πλήρη ψηφοδέλτια, οι φιλοδοξούντες να εκλεγούν δήμαρχοι και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν θα φροντίσουν να βρεθούν οι πρόθυμοι να υπηρετήσουν το σχέδιο, σάμπως θα εκλεγούν; Η πλειοψηφία των υποψηφίων όχι απλώς θα τρέξουν λίγο ή και περισσότερο προεκλογικά. Ιδίως στους απέραντους Δήμους Ελασσόνας και Φαρσάλων, με τους 50+ οικισμούς ο καθένας, τα ψηφοδέλτια ίσως θα πρέπει να τυλίγονται σε ρολό.
Ζ.

Χωριά και πόλεις
* ΕΧΕΙ ενδιαφέρον μια έστω σύντομη επισκόπηση των πληθυσμιακών δεδομένων, τώρα που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Μετά τη Λάρισα των 148.000 πραγματικών κατοίκων, λοιπόν, ακολουθούν οι τρεις κωμοπόλεις του νομού, ο Τύρναβος με 11.000, τα Φάρσαλα με 9.000 και η Ελασσόνα με 7.500 κατοίκους περίπου. Ανάμεσά τους πλασάρεται με 8.000 η Γιάννουλη, που διαρκώς αναπτύσσεται, ενώ ακολουθεί ο Αμπελώνας με 5.500 κατοίκους.
* * *
* ΑΠΟ τα προάστια της Λάρισας, ξεχωρίζει η Φαλάνη με 4.000, που, όμως, προ δεκαπενταετίας ανταγωνίζονταν με τη Γιάννουλη, πήγαιναν φάτα-φάτα, ομηρικές ήταν οι μάχες τότε για την έδρα του Δήμου ΓιαννουλοΦαλάνης, τώρα είναι η μισή της Γιάννουλης. Ακολουθεί η Τερψιθέα με 2.000 κατοίκους, ενώ η Νίκαια με σχεδόν 3.500 ανήκει, σε άλλον Δήμο, ένα από τα παράδοξα της χωροταξίας της αυτοδιοίκησης.
* * *
* ΚΩΜΟΠΟΛΗ λογίζεται και η Αγιά με 3.000 πληθυσμό μονάχα, ενώ μάλλον στα κεφαλοχώρια κατατάσσονται το Λιβάδι με 2.000 και το Συκούριο με σχεδόν 2.000 κατοίκους.
Πάνω από χίλιους κατοίκους μετρούν 13 χωριά του Νομού Λάρισας συν το Κουτσόχερο. Ναι το Κουτσόχερο, όπου η απογραφή μέτρησε 1.260 κατοίκους, μάλιστα. Ένεκα το προσφυγικό στρατόπεδο.
Κατά τα άλλα, τέσσερα μεγάλα χωριά έχει ο Δήμος Τεμπών: Γόννοι με 1.727 κατοίκους, Μακρυχώρι με 1.663, Πυργετός με 1.373 και Αιγάνη με 1.021. Δύο χωριά ο Δήμος Κιλελέρ, καταμεσής στον κάμπο, ο Πλατύκαμπος με 1.603 και η Χάλκη με 1.554.
Χιλιαρχίες συγκροτούν πολύ άνετα και τρία χωριά της επαρχίας Ελασσόνας: Η Τσαριτσάνη με 1.519, η Βερδικούσια με 1.350 και η Κρανιά με 1.346 κατοίκους. Και άλλα τρία της περιοχής Τυρνάβου: Το Αργυροπούλι με 1.311, τα Δένδρα με 1.287 και το Δαμάσι με 1.215. Ενώ την ομάδα των 13 χωριών συμπληρώνει η Μελιβοία με 1.245 κατοίκους. (Και από κει και μετά αρχίζει η λίστα με τα αμέτρητα σχεδόν άδεια χωριά, τα περισσότερα, τα οποία κατά κανόνα μαραζώνουν).
Ζ.

Στην πίεση
* ΜΕ πυρετώδεις ρυθμούς εργάζεται στην Αθήνα ο Χρ. Παληός, ο νεαρός Λαρισαίος μηχανικός που ορίστηκε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ, σε διαρκή επαφή με τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, τα ανώτατα, καθώς όλα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα. Κι ένα παράπονο, διατυπωμένο με καμάρι, από τον πατέρα του τον παλιό μηχανικό Μιχ. Παληό: «Δεν φανταζόμουν ότι θα περνούσα από δύο γραμματείς για να δω τον γιο μου...» (Εμ, να μην πηγαίνει κι αυτός απροειδοποίητα).
Ζ.

Με τους Τζακ
* ΥΠΟ πίεση οι Λαρισαίες φοιτήτριες, στα πρόθυρα.
- Με τόσα προβλήματα που έχω, μαθηματικός έπρεπε να γίνω.
* * *
* - ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ οπωσδήποτε δύο Τζακ. Τον Τζακ Ντάνιελς και τον Τζακ Ποτ.
* * *
* - ΣΟΥ πέρασαν τα νεύρα από χθες;
- Ναι καλέ. Σήμερα έχω άλλα.
Ζ.

Βάσει σχεδίου
* ΕΠΕΜΕΝΕ ο έμπειρος πολιτικά Λαρισαίος απευθυνόμενος στους Συριζαίους της παρέας. Τους συνέστηνε να μην πολυχαίρονται, όσο κι αν διαπιστώνουν αλλαγή του κλίματος υπέρ τους τον τελευταίο καιρό, ότι δεν φτάνει να ποντάρουν μόνο στην ανατρεπτική διάθεση των νέων.
Τους επαναλάμβανε ότι το «προϊόν Μητσοτάκης» είναι άριστα σχεδιασμένο, ώστε να ικανοποιεί το 1/3 του πληθυσμού και προς αυτό λανσάρεται, επίσης με τέλειο τρόπο και με εξελιγμένες μεθόδους. Τόσο αρκεί στις εκλογές για να γίνει Κυβέρνηση, καθώς έχοντάς το η ΝΔ μετά μπορεί να περισυλλέξει τριγύρω άλλο ένα 3-4% επιπλέον και να επιτευχθεί αυτοδυναμία. Με τη βοήθεια της υπερπολύτιμης ενισχυμένης αναλογικής, χωρίς αυτή χωριό δεν γίνεται, μήτε και δεξιά κυβέρνηση. (Κι ας αντιδρούν όσο θέλουν τα υπόλοιπα 2/3 του κόσμου, πολυδιασπαμένοι πολιτικά σε πεντέξι σχήματα).
* * *
* ΚΑΙ η συζήτηση συνεχιζόταν, για τις δημοσκοπήσεις, που το επιβεβαιώνουν και ταυτόχρονα οι ίδιες το επιβάλλουν. Παίζουν ικανοποιητικά τον ρόλο τους ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Με ποσοστά γύρω στο 1/3 γίνεται η δουλειά. Κι αν δεν φτάνει στο 32% η δημοσκόπηση, έρχεται η μέθοδος της αναγωγής επί των αποτελεσμάτων της, της εκτίμησης ψήφου και φέρνει τα ζύγια στα ίσα τους.
* * *
* - ΠΟΣΟΙ νέοι άνθρωποι κάτω των 35 έχουν τηλέφωνο στο σπίτι τους;
Οι Λαρισαίοι ανέλυαν τους αναλυτές.
- Ίντερνετ όλοι και τηλεφωνική γραμμή άρα διαθέτουν απαξάπαντες. Σταθερό τηλέφωνο, συσκευή δηλαδή, ελάχιστοι, με τα κινητά λειτουργούν.
- Και τι ρόλο παίζει αυτό;
- Μα πού θα τους βρουν οι δημοσκόποι, αφού κάνουν τα γκάλοπ αποκλειστικά τηλεφωνικώς; Οι νέοι άνθρωποι περνούν κάτω από τα ραντάρ τους.
- Αυτό μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή δικαιολογία για τις θεαματικές τους αποτυχίες. Ίσως και να μην τους νοιάζει, να μην τους πολυθέλουν στο δείγμα, πάντοτε ψήφιζαν διαφορετικά οι νέοι.
- Αλλά και επηρεάζονταν και εύκολα, πάντοτε θα φάνε ευκολότερα το παραμύθι που θα πουληθεί σε κατάλληλες δόσεις.
Ζ.

Κέρδισε πάλι
* ΜΕΤΑ τον αποκλεισμό των Μπακς από τους Χιτ, ο δημοσιογράφος τον ρωτάει εάν βλέπει τον αποκλεισμό σαν αποτυχία, εκείνος θυμάται ότι ο ίδιος δημοσιογράφος τού έχει κάνει την ίδια ερώτηση περί αποτυχίας και πέρυσι, μετά τον αποκλεισμό των Μπακς από τους Σέλτικς. Εμφανώς ενοχλημένος ο Γιάννης Αντετοκούμπο, απαντάει όμορφα, όμως: «Με ρώτησες το ίδιο και πέρυσι. Παίρνεις προαγωγή κάθε χρόνο στη δουλειά σου; Όχι. Άρα κάθε χρονιά σου είναι αποτυχημένη; Κάθε χρόνο δουλεύεις προς έναν στόχο: Για να πάρεις προαγωγή, να φροντίσεις την οικογένειά σου, να φροντίσεις το σπίτι σου. Δεν είναι αποτυχία, αλλά ένα βήμα προς την επιτυχία. Δεν θέλω να το κάνω προσωπικό, μιλάω γενικά. Πάντα υπάρχουν διάφορα βήματα. Ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε 15 χρόνια και κατέκτησε 6 πρωταθλήματα. Τα άλλα 9 χρόνια τι έκανε; Απέτυχε; Αυτό μου λες; Σε ρωτάω. Γιατί με ρωτάς κάτι τέτοιο; Είναι λάθος ερώτηση. Δεν υπάρχει αποτυχία στον αθλητισμό. Υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Κάποιες φορές είσαι πετυχημένος, κάποιες όχι. Κάποιες φορές είναι η σειρά σου και κάποιες όχι. Αυτό είναι ο αθλητισμός. Δεν νικάς πάντα. Φέτος θα νικήσει κάποιος άλλος». (Γι αυτό είναι ο Γιάννης, επειδή ζωγραφίζει κι έξω απ’ το παρκέ).

Με τηλεσκόπιο
* ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι σε ερωτικά αδιέξοδα.
- Κι όμως, υπάρχει ένα είδος έρωτα που μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ο ανεκπλήρωτος.
* * *
* - ΧΘΕΣ με παρακάλεσαν πέντε γυναίκες να βγω έξω.
- Πέντε γυναίκες, εσένα; Αποκλείεται.
- Είχα μπει σε τουαλέτα γυναικών.
* * *
* - ΚΑΛΑ, έχεις και τηλεσκόπιο στο μπαλκόνι;
- Ναι, μ’ αρέσει να βλέπω τ’ αστέρια.
- Και ποιο είναι το αγαπημένο σου;
- Το ξανθό στον τρίτο απέναντι.
Ζ.

«Άστεγοι»
* «ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και δυστυχώς δεν έχουν Γραφεία να στεγαστούν», πληροφορεί ο Δημ. Παπαποστόλου για τον πρόχειρο σχεδιασμό. «Τους μοίρασαν σε σχολεία, να βρουν άδειες αίθουσες. Μιλάμε για απαξίωση του θεσμού από την ίδια την Πολιτεία», διαμαρτύρεται ο πρόεδρος «Κ. Κούμα». «Εμείς ως Κλάδος θέλουμε τους Σύμβουλους Εκπαίδευσης ως σύμβουλους, αρωγούς στο έργο μας και όχι μονάχα ως αξιολογητές». (Καλά που δεν τους έβαλαν σε κοντέινερ στα προαύλια).
Ζ.

Επιστημονικώς
* ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ της παιδικής ηλικίας Λαρισαίων, προσαρμοσμένες σε επιστημονικά δεδομένα.
- Σας έλεγε κι εσάς η μάνα σας πως όταν γυρίσετε σπίτι θα σας συγυρίσει ή μονάχα η δική μου είχε πάρει master καθαριότητας;
* * *
* - ΣΑΣ έλεγε κι εσάς η μάνα σας όταν θέλατε να πάτε κάπου «κάτσε στα αυγά σου» ή μόνο η δική μου ήταν διακεκριμένη ορνιθολόγος;
* * *
* - ΣΑΣ έλεγε κι εσάς η μάνα σας «φάε λίγη σούπα να μαλακώσει η κοιλιά σου» ή μόνο η δική μου ήταν ειδική γαστρεντερολόγος;
Ζ.

Σταχυολογήματα
* ΜΕΤΑ τα της πολιτικής προχθές, σταχυολογήματα από την παλιά Λαρισαία δασκάλα Κ.Μ. περί πολέμου, δυστυχώς πάντοτε επίκαιρο το θέμα, τα οποία ανασύρει από Εγκόλπιον Γνωμικών του 1958.
- Ο πόλεμος είναι συμπόσιον γυπών και απώλεια υπάρξεων (Βύρων).
- Ο πόλεμος είναι η επιστήμη της καταστροφής (Λούθηρος).
- Ο πόλεμος είναι ένα κακό που ατιμάζει το ανθρώπινο γένος.
* * *
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, και οι φιλοπόλεμοι.
- Ο πόλεμος είναι καλύτερος αθλίας ειρήνης.
- Ο πόλεμος είναι φοβερό πράγμα, αλλ’ όταν ο αγώνας είναι υπέρ δικαίου, η πυρίτις έχει γλυκείαν οσμήν.
* * *
* ΚΑΙ εν κατακλείδι, για να μην ξεχνιόμαστε.
- Διά γαρ την των κτημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι ημίν γίγνονται (Πλάτων).
Ζ.

Τέσσερις λέξεις
* ΩΡΑΙΑ γυναίκα η Λαρισαία, καθόταν σ’ ένα μπαρ με τις φίλες της και έπινε το ποτό της μετά από μια κουραστική μέρα δουλειάς, όταν ένας ψηλός, εξαιρετικά όμορφος και φοβερά σέξι νεαρός μπήκε στο μαγαζί. Ήταν τόσο εντυπωσιακός, που η γυναίκα δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια της από πάνω του. Ο νεαρός πρόσεξε το επίμονο βλέμμα της και πήγε σε λίγο κοντά της.
Πριν μπορέσει αυτή να πει οτιδήποτε εκείνος έσκυψε και της ψιθύρισε στο αυτί.
- Θα σου κάνω τα πάντα, απολύτως τα πάντα, οτιδήποτε θέλεις να κάνω, απολύτως τα πάντα, ασχέτως πόσο διεστραμμένο, μόνο για 10 ευρώ. Με μια προϋπόθεση...
- Και ποια είναι αυτή;
- Πρέπει να μου πεις αυτά που θέλεις να κάνω μόνο με 4 λέξεις.
Η γυναίκα σκέφτηκε για λίγο, και μετά, αργά-αργά, έβγαλε από την τσάντα της ένα δεκάευρω, το έβαλε στο χέρι του άνδρα, μαζί κι ένα μπιλιετάκι με τη διεύθυνση του σπιτιού της. Τον κοίταξε έντονα στα μάτια, και αργά, του ψιθύρισε στο αυτί.
- Καθάρισε το σπίτι μου.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass