ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2023 16:57
* ΦΥΛΑΚΕΣ-άγγελοι για τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο σ’ όλες τις μετακινήσεις του στη Λάρισα οι άνδρες και οι γυναίκες της Τροχαίας, με τον διοικητή τους, Βασ. Βλαχογιάννη. * ΦΥΛΑΚΕΣ-άγγελοι για τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο σ’ όλες τις μετακινήσεις του στη Λάρισα οι άνδρες και οι γυναίκες της Τροχαίας, με τον διοικητή τους, Βασ. Βλαχογιάννη.

Του Αγίου
* ΤΟΥ Αγίου Αχιλλίου σήμερα και πραγματικά τον σκέφτομαι τον Άγιό μας φέτος.
Πώς να αντέξει τόσους πολιτευόμενους που θα σπεύσουν να εμφανιστούν; Ποιον να πρωτοευλογήσει;
Πάλι καλά που ο βουλευτής Λαρίσης Βελόπουλος, μπήκε εσχάτως υπό τη σκέπη της Παναγιάς της Γκέισας και δεν θα μας απασχολήσει ιδιαιτέρως.


Προμηνύματα
* ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ τα ψέματα και για τους Έλληνες, πάμε στις κάλπες να βγάλουμε πρωθυπουργό, να ξέρουμε ποιον θα …βρίζουμε την επόμενη τετραετία.
Στο μεταξύ σε Ιόνιο, Σίφνο, Αστυπάλαια, Καστελόριζο σημειώνονται διαδοχικοί σεισμοί.
Ο Ύψιστος μας στέλνει μηνύματα για τη …δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη κι εμείς ακόμη κάνουμε γκάλοπ ψάχνοντας ποιος θα βγει. Τον …λύκο τον βλέπουμε, τον …ντορό ψάχνουμε;.


Τι να πεις;
* «ΔΕΝ έχω και πολλά να συζητήσω με τον Ανδρουλάκη», δήλωσε χθες ο Μητσοτάκης προϊδεάζοντάς μας για το μετεκλογικό ναυάγιο της συνεργασίας τους.
Σωστά. Για έλα στη θέση του Μητσοτάκη; Τι να πεις με έναν τύπο που ο πρώτος όρος που βάζει είναι πως δεν σε θέλει για πρωθυπουργό; Κάτι τέτοιο: «Α, πάιανε ρεεε...».

«Αλλαγή»
* ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ για την «Αλλαγή» τιτλοφορεί το Πρόγραμμά του ο Τσίπρας. Ο άλλος πάλι, ο Ανδρουλάκης, ζητά «ισχυρή εντολή αλλαγής».
Καλά ρε παιδιά, και ο Αντρέας τόσα χρόνια τι έκανε; Πετάλωνε τζιτζίκια;
Πόσο κολλημένα είναι τα μυαλά στο 1981… Πόσα τραύματα σας άφησε η παλιά ΠΑΣΟΚάρα;

Συγκίνηση
* ΕΝ τω μεταξύ, πέρασα από τη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα… Είδα πολλές παλιές φάτσες με άσπρα μαλλιά πια, που τις είχα χάσει.
Είδα πράσινες σημαίες να ανεμίζουν και τα μεγάφωνα να παίζουν «τον ήλιο τον πράσινο, τον ήλιο που ανατέλλει».
Και ακόμα πως «θα τον τρελάνουμε τον ήλιο…».
Αι στο καλό… Με συγκινήσατε βρε μπαγάσηδες… Δάκρυα μου ’ρθαν στα μάτια…

Τοπικώς
* ΑΛΗΘΕΙΑ, τι εννοεί ο Τσακαλώτος και η παρέα του όταν μιλάνε για τοπικό νόμισμα; Ότι θα συναλλασσόμαστε ας πούμε με δολάρια Βερδικούσιας, δηνάρια Τσαριτσάνης και λίρες Βαμβακούς Φαρσάλων; Όλα κι όλα, να μας το διευκρινίσει για να ξέρουμε πώς θα πορευτούμε από δω και πέρα.

Ντεκόρ
* ΤΟ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας μπορεί να μην ολοκληρώθηκε, ωστόσο βρήκε …νέο ρόλο. Προσφέρει ένα πολύ ωραίο ντεκόρ και εξαιρετικά τηλεοπτικά πλάνα στους αρχηγούς των κομμάτων που βάζουν εξέδρα μπροστά για να μιλήσουν. Την αρχή έκανε ο Ανδρουλάκης και ακολούθησε ο Βαρουφάκης με απόλυτη επιτυχία.
Η γνωστή «γούβα» της πλατείας Ταχυδρομείου ήδη έπεσε σε μελαγχολία.
Φέτος δεν την προτίμησε κανείς πέρα από την εγχώρια πιτσιρικαρία που ασκείται μετά μανίας στο σκέιτμπορντ.

Βαρόμετρο
* ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ της «Καθημερινής» στη Λάρισα διαφήμιζε χθες η έγκυρη εφημερίδα και δεν είναι η πρώτη. Στην Αθήνα ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά του νομού μας, λόγω μεικτής σύνθεσης του πληθυσμού, είναι εδώ και πολλά χρόνια πάνω-κάτω τα ίδια με τα ποσοστά σε επίπεδο χώρας. Κάπως έτσι βάφτισαν τη Λάρισα …βαρόμετρο των εκλογών και …σπεύδουν!
Μάλιστα… Με τη φόρα που πήραν, μπορεί σε λίγο να ανακαλύψουν ότι ο Νομός Λάρισας έχει και θάλασσα!

Επιθυμίες
* «ΕΜΕΙΣ δεν θέλουμε να συνεργαστούμε. Εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμε» δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης και πρόεδρος της «Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος. Κοίτα, βασικά κι εμείς με την Αντζελίνα Τζολί θέλαμε να τα φτιάξουμε κάποτε…

Ανταγωνιστικό
* ΚΑΙ στη Λάρισα τι γίνεται με τις εκλογές; Βασικά κανείς δεν πολυασχολείται αν και -τι να κάνεις;- όλο και θα μπλέξεις σε κανέναν καφέ που θα σε καλέσουν γραφεία υποψήφιων βουλευτών.
Σε κάθε περίπτωση ο κακός χαμός αναμένεται να γίνει στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο που αποδεικνύεται ανταγωνιστικό λίαν και όπου πάσα παλαιά βεβαιότης έχει πια χαθεί. Περισσότερα δεν λέμε, θα τα δείτε στο γήπεδο…

Ονόματα
* ΚΑΙ ποιος πήγε ευρωβουλευτής στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη που παραιτήθηκε;
Ναι, ο Νίκος Παπανδρέου!
Γιατί άμα λέγεσαι Παπανδρέου, Μητσοτάκης ή Καραμανλής στην Ελλάδα, δεν ξεμένεις από δουλειά ποτέ. Κι έπειτα, ποιο μέλλον να έχει η ευρωπαϊκή ήπειρος χωρίς κανέναν Παπανδρέου;

Επιτυχία
* ΤΕΛΙΚΑ, μεταξύ των υποψήφιων χωρών να φιλοξενήσουν τον τελικό του Κυπέλλου ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, επιλέχτηκε η …Ελλάδα.
Αναμφίβολα, μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας!

Απορίες
* Η ΑΠΟΡΙΑ εκφράστηκε στα καφενεία του Τυρνάβου την επομένη της νίκης της Σουηδίας στην Eurovision.
- Πάλι καλά που του πήρε η κουντή η Σοηδέζα. Α ρα είναι σοβαροί; Θα βγάζαν πρώτο αυτόν τον πρασινογκούστερα τουν Φινλανδό;

Περί αισθητικής
* ΓΕΛΑΝΕ πολλοί με την αισθητική των τούρκικων εκλογών και τα …τραγούδια - ύμνους που έχουν γραφτεί για τον πατερούλη - Ερντογάν. Για όσους έχουν κοντή μνήμη θυμίζω ότι κάποτε και η Ελλάδα υποχρεώθηκε να τραγουδάει …«αριστουργήματα» σαν κι αυτό:
«Το λεν οι πετροπέρδικες, το λέει και τ’ αηδόνι. - Ορέ Γιώργο Παπαδόπουλε
Για σένα μιλάει ο ντουνιάς για σένα καμαρώνει. - Βάστα τα κλειδιά, βάσταξε γερά.
Παντού σε κάμπους και βουνά, όλοι μιλούν για σένα - Εσύ ξαναζωντάνεψες και το ‘21.
Το όνομα σου τώρα πια, αιώνια θα μείνει - Μες στις ελληνικές καρδιές γράφτηκε και δεν σβήνει. (Ωι ώι μανούλα μου, τι ζήσαμε κι εμείς…).

 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Κοιτώντας τη ζωή απ’ το παράθυρο...

Η Βάγια δεν θα ψηφίσει φέτος, ακόμη και η Βάγια βαρέθηκε. Έχει πιάσει τα …90 πια, έχει ζαρώσει σε μια γωνιά στο παράθυρο της μονοκατοικίας της και κόβει ανόρεχτα κίνηση στον δρόμο. Το βασικό είναι πως τα ’χει τετρακόσια και πως θυμάται τη ζωή σε απίστευτες λεπτομέρειες.
-Κοίτα, μου κάνει, μη μου φέρεις φέτος ψηφοδέλτιο…
Κάπως έτσι θα χάσει το ΚΚΕ μια ψήφο, διότι η Βάγια ανήκε μια ζωή σε κείνους που πίστευαν πως «ένα είναι το κόμμα» και δήλωσε «σπλήνα Κουκουέ».
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους επιλέγει κανείς κόμμα. Τουλάχιστον …υπήρχαν. Διότι σήμερα που αποτόλμησα να ρωτήσω τον γιο μου «τι σκέπτεται να ψηφίσει», έτσι από μια διάθεση προσωπικής στατιστικής, την έφαγα την κεραμίδα:
- «Άσε μας ρε πατέρα, ακόμη με τις εκλογές ασχολείσαι;».
Παλιά ψήφιζες για λόγους ας πούμε …οικογενειακής παράδοσης. «Εμείς είμαστε δεξιοί αναντάμ παπαντάμ...» έβγαζε φιρμάνι ο πάτερ φαμίλιας και η λοιπή οικογένεια έπαιρνε γραμμή. Ή πάλι ψήφιζες βουλευτή που νόμιζες ότι θα σου εξασφάλιζε ένα «κονέ», έτσι «για μια περίπτωση ανάγκης βρε αδερφέ». Παιδιά έχουμε, φαντάροι θα πάνε, μια μεταθεσούλα θα τη χρειαστούμε, μπορεί και μια δουλειά στο Δημόσιο, ξέρεις πώς γίνονται αυτά, συμβασιούχος για αρχή, και ανανέωση στην ανανέωση όλο και έρχεται η μονιμότητα, άσχημα είναι μόνιμος υπάλληλος στο 304 ΠΕΒ;
Κάποιοι πάλι ψήφιζαν ιδεολογικά. Ειδικά στις αριστερές παρυφές έβρισκες αρκετούς τέτοιους. Η Βάγια, ψήφιζε ας πούμε …ερωτικά. Βασικά …είναι σύνθετο. Βασικά, ψήφιζε …Πάνο…
Μεγάλος μάγκας ο Πάνος, σιδηροδρομικός στο επάγγελμα, βαμμένος Κουκουέ, τύπος βαρύς και χειριστικός, δεν σήκωνε πολλά - πολλά. Δεν σήκωνε να πούμε κατσάδες επειδή άργησε στα τσίπουρα με τα ρεμάλια, δεν σήκωνε φωνές επειδή λέρωσε το άσπρο τραπεζομάντηλο καθώς έτρωγε… Γιατί, κάνα δυο φορές που του την είπε η Βάγια περί τοιούτων ζητημάτων, αφού κατέβασε για πρόφταση κανά δυο «καντήλια», την έκανε απ’ το σπίτι, νοίκιασε δωμάτιο με τον μήνα σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο στην πλατεία ΟΣΕ, κι η δικιά μας είδε κι έπαθε να τον φέρει πίσω με κλάματα και παρακάλια. Για τέτοια ήμασταν; Εδώ τρομάξαμε να βάλουμε στεφάνι, άντε έτσι έχανες τότε τον άντρα;
«Πώς να σε παντρευτώ μωρή;», δικαιολογούταν για χρόνια ο Πάνος ο μαγκίτης ο Κουκουές. «Εδώ έχω αδερφή ανύπαντρη, τις θκιές μ’ τσ’ παντρειές θα κοιτάω τώρα; Θα μας γελάει ο κόσμος».
Απ’ ό,τι κατάλαβα, και απ’ όσα η Βάγια κατά καιρούς μου έχει διηγηθεί, η αδερφή ήταν πρόσχημα, μια καλή δικαιολογία, καθώς ο Πάνος -μεγάλος γάτος στα νιάτα του, κεραμιδόγατος σωστός- δεν κατέθετε εύκολα τα …όπλα, «νιαούριζε» κι αλλού και «πυροβολούσε» κάθε διαθέσιμη θηλυκή γάτα της περιοχής – το πιάνεις το υπονοούμενο. Μάλιστα, μια φορά η Βάγια -που δεν ήταν κι αυτή κανένα «αγγελούδι», αλλά τσαμπουκαλού και με λυμένο το ζωνάρι για καβγά- μου έδειξε μια περαστική στον δρόμο και σκασμένη στα γέλια μου διηγήθηκε πως «παραλίγο να της βγάλω το μαλλί». Γιατί; «Τι γιατί μωρέ; Θα μας έτρωγε αυτή τον άντρα; Δουλεύαμε τότε στα νηματουργεία του Καραμαχαίρα. Την περίμενα στην αλλαγή της βάρδιας και μπροστά σε όλες την έκανα ρεζίλι.
- Καλά, μαρή, εσύ είσαι αυτή που την …«κανονίζει» ο δικός μ’ ο Πάνος πού και πού για να περνάει την ώρα τ’;
Χαμός στην ομήγυρη των εργατριών, σκάνδαλο, μαλλί με μαλλί «κυλιόμασταν καταΐ» , αλλά τον Πάνο δεν μου τον πήρε».
Με τα πολλά τού «φόρεσε την κουλούρα» -κατά την έκφραση της εποχής- του Πάνου, ο οποίος φαίνεται ότι μετά τον γάμο άρχισε να ψιλοσοβαρεύεται και να ασχολείται με τα συνδικαλιστικά και με το ΚΚΕ. Έτσι από τότε η Βάγια έγινε …υποχρεωτικά …«κομμουνίστρια» - τι σημασία έχει αν δεν της έλεγαν ποτέ τίποτε ονόματα όπως Μαρξ και Λένιν, αρκεί που το είπε ο Πάνος «Κουκουέ Βάγια, λαϊκή εξουσία».
Ακόμη και σήμερα η Βάγια μιλάει με θαυμασμό για τη Σοβιετική Ένωση, όπου έμεινε για μια βδομάδα, όταν ο Πάνος στο μεταξύ αρρώστησε βαριά και το κόμμα μεσολάβησε να πάει στη Μόσχα για εγχείρηση. «Εκεί να δεις», έλεγε εκστασιασμένη πάντα η Βάγια… «Τι δρόμοι τεράστιοι, τι κτίρια… Κι ο κόσμος πολιτισμένος… Όλοι στην ουρά, περίμεναν ήσυχα να πάρουν τα τρόφιμά τους, όχι σαν κι εμάς εδώ που είμαστε σκέτα ζώα»…
-Αααα, ώστε περίμεναν για τρόφιμα με το δελτίο; - την πείραζα εγώ. Αλλά, εσένα δεν σε κόβω πρόθυμη να περιμένεις. Πας στον μανάβη, καλοδιαλέγεις τις ντομάτες, τις πατάτες και τα κρεμμύδια σου κι ούτε ουρές ούτε τίποτε…».
- Τι λες μωρέ; Τα νοσοκομεία που είχαν εκεί, ούτε στο όνειρό μας εμείς… (Μανούλα η Βάγια στο να πετάει την μπάλα στην εξέδρα).
Μετά τον -σχετικά πρόωρο- θάνατο του Πάνου, η Βάγια υπήρξε υποδειγματική χήρα για τρεις και πλέον δεκαετίες. Όπως έλεγε κι ένας χωρατατζής γείτονας, «τόσα τρισάγια και κόλλυβα δεν ξανάδε μακαρίτης…». Και φυσικά, στις εκλογές πάντα …ΚΚΕ. Το να ψηφίζει το Κόμμα ήταν για τη Βάγια μέρος των οφειλόμενων μεταθανάτιων τιμών στον Πάνο. Και κάθε αρχές του Μάη, την ημερομηνία θανάτου του ανδρός, μαζί με τα μνημόσυνα, όλο και έσπρωχνε κάτι ψιλοδωρεές στο κόμμα.
Η Βάγια δεν θα ψηφίσει στις φετινές εκλογές. Δεν μου ζήτησε, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια της ανημποριάς της, να της πάω ψηφοδέλτια («ξέρεις, απ’ τα δικά μ’ τα κόκκινα, όχι απ’ αυτά που ψηφίζετε σεις»). Νομίζω πως έχει χάσει γενικά το ενδιαφέρον της για τα πράγματα κι αυτό με μελαγχολεί. Κι ούτε για τον Πάνο μιλάει πια, απωθήθηκε κι αυτός στο βάθος της μνήμης, μαζί με τα τρισάγια, τα κόλλυβα και τις δωρεές.
Αδυσώπητος ο χρόνος. Περνά, φεύγει και δείχνει, σ’ όσους μπορούν ακόμη να στοχάζονται, πως όλα, μα όλα, υποσχέσεις, εξαγγελίες πολιτικών, σχέδια και οράματα, όλα σβήνουν κάποτε σαν εκείνα τα πεφταστέρια που, αφού διαγράψουν μια τροχιά, χάνονται στον αχανή καλοκαιρινό ουρανό.
Παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι τρέχουν. Γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Στα βουλευτικά γραφεία σταυρώνουν μανιωδώς ψηφοδέλτια, τηλεφωνούν στους ψηφοφόρους και ζητούν σταυρό. Γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Οι αρχηγοί τα δίνουν όλα στο ντιμπέιτ, οι υποψήφιοι πλακώνονται καθημερινά στα «παράθυρα» και ανταλλάσσουν χειραψίες στις λαϊκές. Ο κόσμος εξακολουθεί να συζητά πολιτικά στις καφετέριες, έστω και νωχελικά, και να κάνει προβλέψεις. Γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Έτσι ακριβώς. Αν από τον κόσμο λείψουν οι ψευδαισθήσεις, θα είναι σαν να σταματάει η ίδια ζωή. Οι ματαιόδοξοι κινούν τον κόσμο, αυτοί αγωνίζονται, χτυπιούνται, αυτοί κάνουν περιουσίες, ταξιδεύουν παντού, ερωτεύονται, γεννούν δράματα, αρπάζουν τις ανταγωνίστριες από το μαλλί…
Τουλάχιστον έτσι, στα χρόνια που θα πιάσεις το παράθυρο και θα κοιτάς ανόρεχτα τον δρόμο, θα ’χεις στο μυαλό αναμνήσεις να πορεύεσαι….
ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΕΣΗΣ
alexiskalessis@yahoo.gr

KARALAR_DIVANI.jpg

* ΜΙΚΡΟΙ αποδείχθηκαν οι χώροι του «Divani» για να υποδεχθούν τον κόσμο που συνέρρευσε στην κεντρική ομιλία της Ρένας Καραλαριώτου. Κυριολεκτικά αποκλείστηκε ο πεζόδρομος της Παπαναστασίου μπροστά στο ξενοδοχείο, σαφής ένδειξη της αποδοχής που τυγχάνει η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ.
Ζ.

* «ΤΟ ΠΑΣΟΚ επιστρέφει... Η ελπίδα επιστρέφει...», τόνισε ο Άκης Νασιώκας στην Αγιά, «Με το ΠΑΣΟΚ Απόφαση Αλλαγής». Μετά τον Ν. Ανδρουλάκη, στο Αρχαίο Θέατρο για την κεντρική του ομιλία και ο υποψήφιος βουλευτής Άκης Νασιώκας, την ερχόμενη Παρασκευή 19 Μαΐου με τη λήξη της προεκλογικής περιόδου.
Ζ.

PAIDHS.jpg

* «ΧΩΡΙΟ το χωριό, καφενείο το καφενείο, συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μεγάλη νίκη, #πάντα_κοντά στους πολίτες», ορμητικός ο Σάκης Παιδής. Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ εισπράττει θετικά αισθήματα απ’ τον κόσμο, το γνωστό #oloimetonsaki: «Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη και τη στήριξή σας που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Ενωμένοι προχωράμε μπροστά».

* ΜΕ τον γραμματέα του κόμματος, Παύλο Μαρινάκη, ο Λαρισαίος υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Χρ. Χατζησαλάτας, για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στον Βόλο. Πιστοί και μαχητικοί στρατιώτες της παράταξης.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass