Απόλαυσαν τη φιλοξενία του Γυμνασίου Αγιάς

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 5 ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ «OPEN YOUR MIND TO NEW TECHNOLOGIES»

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2023 15:02

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Το Γυμνάσιο Αγιάς φιλοξένησε μαθητές και εκπαιδευτικούς ξένων χωρών

στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ «Open your mind to new technologies», από 24 έως 28 Απριλίου 2023. Μια πολυπληθής ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών προερχόμενων από Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία, καθώς κι από τη συντονίστρια χώρα, την Πολωνία, επισκέφθηκαν την περιοχή της Αγιάς προκειμένου να συμμετάσχουν στις δράσεις που οργάνωσε η παιδαγωγική ομάδα Erasmus του Γυμνασίου και οι οποίες ήταν σχεδιασμένες ώστε να εξυπηρετούν τους στόχους της θεματικής του Προγράμματος με τίτλο «Γνωρίζω τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μου με τη βοήθεια της τεχνολογίας».
Κατά την ημέρα της άφιξης των εταίρων στο σχολείο και μετά το εγκάρδιο καλωσόρισμα από τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων, υλοποιήθηκαν στον αύλειο χώρο δραστηριότητες με παιγνιώδη χαρακτήρα με στόχο την εξοικείωσή τους με το νέο περιβάλλον και την ανάπτυξη σχέσεων οικειότητας και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια, με αντικείμενο την Πληροφορική, τη Γλώσσα και τη Χημεία, που οργανώθηκαν από την παιδαγωγική ομάδα εντός του σχολικού χώρου. Στο πλαίσιο της γνωριμίας τους με την περιοχή ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου έτυχαν ένθερμης υποδοχής από τον δήμαρχο κ. Αντώνη Γκουντάρα. Για το γεύμα επιλέχθηκε ο ορεινός οικισμός της Μελιβοίας και ακολούθως οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποφορτιστούν από την ένταση της πρώτης ημέρας παίζοντας παραδοσιακά παιχνίδια, γελώντας και διασκεδάζοντας με την ψυχή τους! Το πρόγραμμα των δράσεων περιελάμβανε για τις επόμενες μέρες μία σειρά εξορμήσεων σε κοντινές περιοχές με πολιτιστικό, ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν στους ξένους οι βράχοι των Μετεώρων και οι Ιερές Μονές που επισκέφθηκαν εκεί. Αλλά και η ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών της Καλαμπάκας που ακολούθησε άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο πλαίσιο των εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων που οργανώνει το Μουσείο για την ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν στο “Κυνήγι Τρούφας”. Η δράση ολοκληρώθηκε με τους μαθητές να μαγειρεύουν στο δάσος υπό την καθοδήγηση εκλεκτών σεφ και να απολαμβάνουν μια γευστικότατη τρουφομακαρονάδα!
Η επόμενη εξόρμηση έφερε μαθητές και εκπαιδευτικούς στον Ν. Πιερίας. Αρχικά ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου και είδαν από κοντά τα ευρήματα των ανασκαφών του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου που φιλοξενούνται εκεί. Στη συνέχεια, η επίσκεψή τους στο Κέντρο Πληροφόρησης Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, που βρίσκεται στο γραφικό Λιτόχωρο, τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν το φυσικό πλούτο και την πολύπλευρη μοναδικότητα του πιο εμβληματικού βουνού της Ελλάδας, του Ολύμπου. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας που χαρακτηρίζει την περιοχή έγινε αντιληπτός με την επιλογή της παραλίας του Ν. Παντελεήμονα για μια απογευματινή βόλτα. Η γνωριμία των εταίρων με την πόλη της Λάρισας έγινε την επόμενη μέρα ξεκινώντας από την ξενάγηση στο Διαχρονικό Μουσείο της πόλης, την οποία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι από τη μαγεία της αρχαιότητας μεταφέρθηκαν στη μαγεία του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου με την επίσκεψη στο Πάρκο Καινοτομίας Joist. Εκεί, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν δημιουργικότητα, μάθηση και φαντασία σ’ ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας απίθανων δυνατοτήτων! Επίσης, περιηγήθηκαν στην έκθεση που διερευνά την έννοια της καινοτομίας από την ανακάλυψη του τροχού, μέχρι την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε διαδραστικά και δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα τρισδιάστατου σχεδιασμού και εκτύπωσης! Η μέρα έκλεισε με μια όμορφη, λιτή και ζεστή εκδήλωση στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Χρυσαλίδα», όπου η κάθε χώρα παρουσίασε βίντεο και φωτογραφίες της συμμετοχής της στο πρόγραμμα, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους. Απόλυτα εναρμονισμένη με τη θεματική του προγράμματος ήταν η τελευταία δράση που επιλέχθηκε για τη μέρα αποχώρησης των εταίρων. Αφού παρακολούθησαν παρουσιάσεις που αφορούσαν στον πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής Αγιάς, οι μαθητές, σε συνεργασία με τους μαθητές του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΠΑΛ Αγιάς, και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους – γεωπόνου κ. Δαχτάρη Ιωάννη, φύτεψαν τα δικά τους παρτέρια και στόλισαν με όμορφα φυτά την αυλή του σχολείου!
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, έχοντας αποκομίσει θετικές εμπειρίες και γνώσεις κι έχοντας δημιουργήσει ζεστές ανθρώπινες σχέσεις, οι αντιπροσωπείες των χωρών αποχώρησαν, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες καλλιεργήθηκε η προσδοκία για μια μελλοντική ευκαιρία συνάντησης και συνεργασίας!

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass