ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2023 17:19
* ΞΕΧΕΙΛΙΣΑΝ οι κάλπες από νεοδημοκρατικά ψηφοδέλτια κι είπαν να γεμίσουν και κάδους; Μπα… Ανακύκλωση των παλιών έκαναν οι Λαρισαίοι παράγοντες του κόμματος, από οικολογική ευαισθησία. Έτσι κι αλλιώς τα ψηφοδέλτια των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν πλέον άκυρα, έπρεπε και να αποσυρθούν από παντού για αποφυγή λαθών. Ζ. * ΞΕΧΕΙΛΙΣΑΝ οι κάλπες από νεοδημοκρατικά ψηφοδέλτια κι είπαν να γεμίσουν και κάδους; Μπα… Ανακύκλωση των παλιών έκαναν οι Λαρισαίοι παράγοντες του κόμματος, από οικολογική ευαισθησία. Έτσι κι αλλιώς τα ψηφοδέλτια των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν πλέον άκυρα, έπρεπε και να αποσυρθούν από παντού για αποφυγή λαθών. Ζ.

Είπαν μεν…
* ΑΠΟ μέρες έλεγαν βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο των εκλογών, μέχρι και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προέβλεπαν. Ύστερα το περιόρισαν ουσιαστικά μόνο για την Κυριακή.


- Ε δεν μας το έλεγαν εγκαίρως, δυσφόρησε ο νεαρός Λαρισαίος. Άμα ήταν να βρέξει κυριακάτικα μεν, το απόγευμα δε…
Διότι οι κάλπες ανοιχτές θα ήταν και τότε, προλάβαιναν άνετα οι σκασμένοι Λαρισαίοι για μπανάκι να αντιδράσουν στα τριανταπεντάρια. Κι αν έβρεχε δηλαδή τελικά, που το Σάββατο οι ίδιες πάλι προβλέψεις, δεν είχαν επιβεβαιωθεί…
Ζ.
Ομαλότης
* ΟΛΑ ξεκίνησαν και συνέχισαν να κυλούν πολύ ήρεμα χθες, απολύτως ομαλά. Εντελώς δημοκρατικά και ευρωπαϊκά. Κάποιοι βέβαια μίλησαν για τις πιο βαρετές, τις πιο άνοστες εκλογές.
Το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο, ο νικητής δεδομένος, όσο ενδιαφέρον και να είναι δεν θεωρείται και τόσο κρίσιμο δα για το ποιος και πόσο αντιπολίτευση θα είναι. Μια όποια αγωνία μπορεί να την ένιωθε ένα 10-15% των ψηφοφόρων για το αν το μικρό κόμμα που είχε επιλέξει, από τα πεντέξι που μάχονταν στο νήμα του 3%, αν το δικό τους θα έμπαινε τελικά ή όχι στη Βουλή.
Ζ.
Οι πιτσιρικάδες
* ΨΗΦΙΣΑΝ πλέον και αυτή τη φορά και οι 17άρηδες, όσοι κλείνουν το 17ο έτος εντός του 2023 άρα και ένα σωρό δεκαεξαμισάρηδες. Κι είναι και παλιοί πια, δεν ήταν η πρώτη τους φορά. Εδώ ψηφίζουν οι 80 και 90 ετών, για το μέλλον της πατρίδας και την ανάπτυξη που θα έρθει στη χώρα, και ορθώς δηλαδή και αυτοί, η Δημοκρατία μιλάει πολλές γλώσσες, γιατί όχι τα νέα παιδιά, δεν είναι μήπως ώριμα; Η όποια αγουράδα της νιότης, ακόμη κι η αποκοτιά, είναι που φέρνει πάντοτε την πρόοδο.
Ζ.
Απουσίες
* ΤΟ γνωστό πρόβλημα με τις απουσίες όσων κλήθηκαν στην Εφορευτική Επιτροπή παρατηρήθηκε και στις χθεσινές εκλογές. Σε πάρα πολλά τμήματα-αν όχι σε όλα- ζήτημα να υπήρχε από ένα άτομο στην Εφορευτική Επιτροπή για να βοηθά στην ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Σε τμήμα στη Χαραυγή διαμαρτυρήθηκε και ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ο νεαρός που ήταν στην Εφορευτική. «Είμαι μόνος μου, δεν παρουσιάστηκε κανείς άλλος. Τουαλέτα να θελήσω δεν υπάρχει άτομο να δώσει τα ψηφοδέλτια είπε. Ο κόσμος διαμαρτύρεται ότι καθυστερεί» σχολίασε. Άδικο δεν έχει, αλλά συνέβαινε πάντα …επειδή πρόκειται για αμισθί υπηρεσία κανείς δεν θέλει να πάει. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να το λύσουν.
Ν.Π.
Πιο ενδιαφέρον
* ΤΙΣ τελευταίες ημέρες περισσότερο με τα τεκταινόμενα ή και τα μη γενόμενα ίσως στη Ρωσία, με κείνα ασχολούνταν ο κόσμος και στη Λάρισα, γι’ αυτά συζητούσε λεπτομερώς, παρά για τις εκλογές.
Ζ.
Η αποχή
* ΗΤΑΝ και μια καλοκαιρινή Κυριακή, με ζέστη έντονη, με τη θάλασσα κοντά, οι θερινές άδειες να έχουν ξεκινήσει, ευνοϊκές όλες οι συνθήκες για την αποχή. Αφού δεν θα άλλαζε και τίποτε, κανείς δεν ήλπιζε πραγματικά σ’ αυτό, παρά τα λεγόμενα των πολιτικών, ούτε και κανείς ανησυχούσε στα σοβαρά δηλαδή, ανάλογα την πλευρά που βρισκόταν. Ν’ αλλάξει κάτι ουσιωδώς σε σχέση με τον Μάιο, εννοείται…
***
* Η αποχή έδειχνε ότι θα αυξανόταν κι όλοι το θεωρούσαν αναμενόμενο. Κι ο Γιάννης φοβόταν το θεριό, το οποίο επίσης τον είχε ένα τρόμο τον Γιάννη. Το μεγάλο κόμμα επωφελείται από την αποχή, έλεγαν οι μεν, οι αριστεροί είναι πιο συνειδητοί ψηφοφόροι δεν θα λείψουν, οι δε. Η ΝΔ έχει πολύ καλύτερο μηχανισμό για να κινητοποιήσει τον κόσμο της, αναμφιβόλως, το ΠΑΣΟΚ επίσης με ισχυρό κόμμα, για το ΚΚΕ δεν τίθεται ζήτημα φυσικά, το σκορποχώρι του ΣΥΡΙΖΑ με τα χαλαρά ‘’εντάξει μωρέ…’’ και το ‘’άσε τον καθένα να κάνει ό, τι θέλει ο ίδιος’’, κινδύνευε περισσότερο.
***
* ΜΕΧΡΙ κι αυτό, που ακούστηκε ως αστείο, θα μπορούσε να συμβεί χθες: ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το 112 θα στέλνει SMS σε όσους δεν έχουν ακόμη ψηφίσει, υπενθυμίζοντάς τους για το δημοκρατικό τους καθήκον.
Ζ.
Απουσία και τιμωρία
* ΔΥΣΤΥΧΩΣ, μόνο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς, πήγαν στα εκλογικά τμήματα. Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, κατά κανόνα, έλειπαν πάλι. Εδώ απουσίαζαν σε άλλες κι άλλες εκλογές, σ’ αυτές θα πήγαιναν; Ούτε εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων, καλά-καλά, δεν πήγαν χθες στα εκλογικά τμήματα… (Ευτυχώς, χωρίς σταυρό αυτή τη φορά, ήταν πολύ ευκολότερη η διαδικασία της καταμέτρησης).
***
* ΤΟ δημοκρατικό καθήκον ναι, αλλά αφού το βλέπουν ότι δεν γίνεται, γιατί δεν ορίζουν μια κάποια αμοιβή για τις Εφορευτικές; Όλοι οι υπόλοιποι που εμπλέκονται γιατί πληρώνονται; Πληρώνονται ακόμη και αρκετοί που τύποις εμπλέκονται, στην πράξη καθόλου, τίποτε δεν κάνουν. (Το λένε και το ξαναλένε όλοι μετά από κάθε εκλογή, όμως τίποτε δεν γίνεται).
***
* ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ κι ένα ζήτημα με όσους τυχερούς κληρώνονται για τις Εφορευτικές. Ενώ ποτέ κανείς δεν τους κυνηγά, που δήθεν μπορεί να τους ψάξουν και στο σπίτι τους για να τους φέρουν. Ισχύει και για όσους κληρώνονται αναπληρωματικοί. Άμα δεν πάνε, που δεν πάνε δηλαδή, δεν ψηφίζουν κιόλας, αυτή είναι η τιμωρία τους. Αν εμφανιστούν να ψηφίσουν, ο δικαστικός θα τους κρατήσει, ακόμη και με το ζόρι. (Πόσο σωστό είναι αυτό όμως…).
Ζ.
Πριν από τα πριν
* ΑΠΟ τις διαρροές εξ Αθηνών, με τα exit polls για τους ψηφίσαντες μέχρι τις 14:00, τα exit polls πριν κι απ’ τα exit polls:
NΔ 42,5-43%
ΣYPIZA 18-18,5%
ΠAΣOK 11-11,5%
KKE 7,5- 8%
EΛΛ. ΛYΣH 2,7- 3,2%
NIKH 3,0- 3,5%
ΣΠAPTIATEΣ 4,0- 4,5%
ΠΛEYΣH 2,8- 3,3%
MεPA25 2,0- 2,5%
***
* ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ οι διαρροές με τα exit polls στις 3 το απογευματάκι:
NΔ πάνω από 42.5% και σίγουρα ισχυρή αυτοδυναμία με πάνω από 160 έδρες ανεξαρτήτως αριθμού κομμάτων εντός Βουλής.
ΣYPIZA 18% με καθοδική τάση.
ΠAΣOK σταθερά στο 11.5% ελαφρώς ανοδικά.
KKE 8%
ΣΠAPTIATEΣ: πλησιάζουν το 5%, ανεβαίνουν πάνω απ’ τον Ισθμό, αναστατώνοντας τους Αθηναίους. Ξεκίνησε ο Β’ Π. Π. ; Πελοποννησιακός Πόλεμος.
EΛΛ. ΛYΣH κοντά στο 3.5%.
NIKH κοντά στο 3.3%, μάλλον εισέρχεται στη Βουλή.
ΠΛEYΣH στο 2.9%, στο παίζω δεν παίζω για την είσοδο.
MέPA 25 κάτω από 2.5%, σίγουρα εκτός. (στις 7 μ.μ. θα ανακοινώνονταν τα πλήρη).
Ζ.
Χαλαρά
* ΣΑΝ να μην τις καταλάβαμε αυτές τις εκλογές. Λίγο έλειψε να το ξεχάσουμε. Έτσι είναι η θερινή ραστώνη όμως. Ευτυχώς έγιναν πριν μπούμε στον Ιούλιο που συνήθως ο κόσμος ξεκινά τις διακοπές. Εκεί θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση. Και χθες όμως χαλαρά ήταν. Πιο πολύ μια στάση πριν τον καφέ ή την εκδρομή. Αναμενόμενο όμως μετά τα αποτελέσματα του Μαΐου.
Ν.Π.
Επαναλαμβάνεται;
* -ΧΑΡΑ στο κουράγιο τους…
Ο άλλος συμπαραστεκόταν χθες το μεσημεράκι στους πολύ παλιούς Λαρισαίους πασοκτζήδες.
- Πριν σαράντα τόσα χρόνια ήταν τριαντάρηδες κι έτρεχαν να σηκώσουν τον πράσινο ήλιο πάνω απ’ την Ελλάδα, με τον Αντρέα πήγαν σκαλί-σκαλί απ’ το 12 στο 48%. Αυτό σκέφτονται και τώρα ότι θα γίνει, με τον Ανδρουλάκη ωστόσο. Θα προλάβουν όμως; Καθότι τώρα εβδομηνταπεντάρισαν. Εκτός που η ιστορία είναι γνωστό το πως επαναλαμβάνεται. Ή… ή… (Και τους περιέπαιζε επιπλέον για το αν ανησυχούν για το πώς μπορεί να πανηγύριζε πάλι το βράδυ ο Ανδρουλάκης τον πιθανό θρίαμβο Μητσοτάκη. Εφόσον ό ίδιος έπαιρνε πάνω από 11,5%).
Ζ.
Έξαλλη
* ΗΜΕΡΑ εκλογών χθες αλλά η Τάνια Τσανακλίδου δεν δίστασε, πολύ σκληρή στις δηλώσεις της η τραγουδίστρια. «Με διέλυσε συναισθηματικά ότι το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική, τορπιλίστηκε από κόμματα του αριστερού χώρου. Και δεν μπορώ να συγχωρήσω στον Δημήτρη Κουτσούμπα ότι μετά από τέτοια τετραετία της Δεξιάς, είπε ότι η χειρότερη κυβέρνηση ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ντροπιαστικό». Για να προσθέσει: «Τιμώρησαν τον Αλέξη Τσίπρα, τον μόνο πρωθυπουργό και τη μόνη κυβέρνηση που δεν έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι… Όπως υπέροχα το διατύπωσε ο Βαμβακάρης: Βάζω μπρος τα δυο μου χέρια και σηκώνομαι».
Ζ.
Με κρεμμύδι
* ΤΟ είχε πει απ’ το Σάββατο ο Φαρσαλινός Σπ. Κ.
- Μετά από ώριμη σκέψη και διαισθανόμενος την κρισιμότητα της ψήφου σ’ αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας, το αποφάσισα. Αύριο στον δεύτερο γύρο θα βάλω και κρεμμύδι.
***
* ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ υπήρχε μια χιουμοριστική διάθεση και στη Λάρισα.
- Σήμερα δεν βάζουμε σταυρό, τον κάνουμε.
***
* - ΕΙΜΑΣΤΕ στο εκλογικό τμήμα, με ονόματα από Κετ ως Μωρ, όπως γράφει απ’ έξω. Και ρωτάει ο άλλος «Και το Λ εδώ είναι, έτσι;» . Ε, αυτός τώρα θα ψηφίσει…
Ζ.
Οι «μικροί»
* ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ το διακύβευμα των χθεσινών εκλογών για το κάθε κόμμα. Άλλοι πάλευαν για την αυτοδυναμία, άλλοι για να συγκρατήσουν τα ποσοστά τους και άλλοι για να τα αυξήσουν. Το βλέμμα όλων ήταν όμως στραμμένο στα «μικρά» κόμματα και στο πόσα θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Ναι μεν το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής δίνει μπόνους στο πρώτο κόμμα, ωστόσο, όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή, τόσο μικρότερα είναι τα ποσοστά για τα μεγαλύτερα και τόσο λιγότερο άνετη η αυτοδυναμία του νικητή των εκλογών. Είχαν και οι μεγάλοι τις αγωνίες τους…
Ν.Π.
Ενδιαμέσως
* ΜΕΤΑ και τις ανακοινώσεις των exit polls στις 7 το απόγευμα και πριν τις επίσημες εκτιμήσεις επί των αποτελεσμάτων, διαπιστώθηκε ότι η ΝΔ συνεχίζει να ανεβαίνει και ταυτόχρονα και τα κόμματα δεξιά της. Πολύ πάνω από 50, στο 55% συνολικά ο δεξιός χώρος, μια νέα εικόνα της κοινωνίας, ποτέ δεν υπήρχε ξανά παρόμοια όλες αυτές τις δεκαετίες.
***
* ΚΑΙ αμέσως λανσαρίστηκε ως κυρίαρχος ο όρος η Νέα Νέα Δημοκρατία, διπλή Νέα, το κόμμα πλέον του Κυρ. Μητσοτάκη, ολοδικό του, χωρίς καμία αμφισβήτηση.
Με ξεκάθαρη αυτοδυναμία η ΝΔ και οι εκπρόσωποί της εξαρχής δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν αποφασιστικά δρομολογώντας μεγάλες μεταρρυθμίσεις. (Ωχ…)
***
* ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ πάλι αυτοσυστήνουν ψυχραιμία, έλεγαν για συζήτηση και αποφάσεις στα όργανα του κόμματος, για αυτοκριτική και απόδοση ευθυνών. Στον Αλ. Τσίπρα; Προφανώς. Εφόσον είχε τη βασική ευθύνη για την άνοδο θα έχει ανάλογη και για την κάθοδο του κόμματος. Και τα όργανα; Όλοι αυτοί άραγε, τι ευθύνη θα επιμερίσουν στον εαυτό τους; Οι της κεντρικής επιτροπής, οι τομεάρχες και άλλοι υπεύθυνοι, θα συνεχίσουν αμέριμνοι να χρεώνουν ευθύνες σε κάποιους άλλους;
***
* ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ με αισιοδοξία και μεγάλο αέρα στις 7 μ.μ., όλοι από το ΠΑΣΟΚ, με τις τοποθετήσεις τους στα κανάλια. Ν’ ανέβει κι άλλο το κόμμα μετά τη μεγάλη επιτυχία τους όπως τη θεώρησαν του Μαΐου, το ισχυρό διψήφιο όπως χαρακτήρισαν το 11,5 % , άγνωστο πώς θα ονομάτιζαν ένα 16-17% . Δεν κράτησαν ούτε επιφυλάξεις για το ποια θα ήταν η τελική επίδοσή τους, αφού αρχικά τους έδιναν μεταξύ 10 και 13%, τίποτε δεν ήταν σίγουρο.
***
* ΚΑΙ μια αυτονόητη επισήμανση από κάποιον στοιχειωδώς παρατηρητικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό λιγότερο απ’ όσο ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του το 2019. Άρα ποιος μπορεί να πανηγυρίζει;
Ζ.
Καλά (δεν) πήγε
* ΟΙ κασιδιάρηδες πέτυχαν θεαματική τρίπλα, παρόλα όσα μεθόδευσε η προηγούμενη κυβέρνηση εναντίον τους. Με ρυθμίσεις, τροπολογίες και δικαστικές παρεμβάσεις και εν τέλει καλά πήγε κι αυτή η προσπάθεια. Όλα τα συστήματα απέτυχαν. Τι θα πουν τώρα άραγε; Ποιος θα φορέσει την περικεφαλαία με την προσωπίδα;
Ζ.
Προς τα δεξιά
* ΤΕΛΙΚΑ ΝΔ και τα δύο κόμματα δεξιά της κι από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και τα δύο μικρά κόμματα αριστερά τους, εξαιρούνται οι Σπαρτιάτες εκτός συναγωνισμού αυτοί, δημιουργούν ένα σκηνικό σαφώς υπέρ της δεξιάς παράταξης. Σε αριθμό ψήφων και ποσοστά, πόσο μάλλον σε αριθμό βουλευτών. Που οι μικροί αριστερά δεν έμπαιναν και στη Βουλή. (Άρα το πολύφερνο κέντρο; Κάργα ΝΔ).
***
* ΑΛΛΑ και το ποσοστό της ΝΔ μόνης της, έδειχνε να υπερτερεί από το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. (Αν και η ηγεσία του τελευταίου δεν δέχεται, επ’ ουδενί, τέτοια άθροιση, ούτε γι αστείο).
Ζ.
Παιζόταν
* ΚΑΤΙ ήξεραν μήπως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Προϊούσης της ώρας και αυξανομένης της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, οι πράσινοι ανέβαιναν, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να συρρικνώνεται κι έτσι η διαφορά τους κατέβηκε κάποια στιγμή ακόμη και κάτω από 5%. Αυτό κι αν ήταν πανηγύρι για τους πασοκτζήδες… (Άλλο που σε περιφέρειες της Αθήνας, τρίτο κόμμα ήταν το ΚΚΕ, το οποίο ξεπερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι να το αγνοεί κάποιος αυτό).
***
* ΑΛΛΑ και η ΝΔ συμμαζευόταν σε μικρότερα ποσοστά στα πραγματικά αποτελέσματα, πήγαινε να πέσει και κάτω από το ψυχολογικό όριο του 40%. Επί της ουσίας βέβαια δεν άλλαζε τίποτε. Και στα χαμηλά, στα μικρότερα κόμματα, όλα παίζονταν.
Ζ.
Η μπίλια
* ΣΤΗ Λάρισα ξεκίνησε από νωρίς το ροντέο με τις βουλευτικές έδρες. Και η μπίλια θα συνέχιζε να γυρίζει ως αργά. Οι καραμπόλες ανά την επικράτεια έδιναν και έπαιρναν. Τα μικρότερα κόμματα ως συνήθως παίρνουν έδρα στον νομό Λάρισας, ακόμη και εις βάρος άλλων που τους ξεπέρασαν σε ψήφους. Η ΝΔ το πάλευε για την τέταρτη έδρα, χάρη στο μπόνους του εκλογικού νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απίθανο να κρατήσει τη δεύτερη έδρα με τέτοια ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ όσο εμφανιζόταν στον νομό πάνω από το όριο 12,5% είχε το κεφάλι του ήσυχο. Με όλους τους υπόλοιπους κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Η αγωνία κορυφωνόταν.
Ζ.
«Άγνωστος»;
* Η είσοδος των «Σπαρτιατών» στη Βουλή εκθέτει τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τη ρύθμιση για να μείνει εκτός Βουλής ο καταδικασθείς για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.
Πώς, λοιπόν, οι πολίτες έστειλαν στη Βουλή ένα άγνωστο κόμμα; Ή έστω ένα κόμμα για το οποίο ουδέποτε, κατά την προεκλογική περίοδο τουλάχιστον, δεν πληροφορηθήκαμε όχι τις θέσεις του, αλλά ούτε καν την ύπαρξή του.
Με εξαίρεση τα φέιγ βολάν που επί μέρες συναντούσαμε στους δρόμους της Λάρισας, όπου αναφερόταν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης στηρίζει τους «Σπαρτιάτες».
Β.Κ.
Πολιτικές
* Η ανοδική πορεία των «Σπαρτιατών» καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, φαινόταν δηλαδή η ανοδική πορεία.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει, μάλιστα, πως υπήρξε πειθαρχημένη και «αθόρυβη συστράτευση». Ο δε αρχηγός του κόμματος θήτευσε σε όλα τα κόμματα της δεξιάς και σήμερα τυγχάνει της στήριξης της άλλοτε Χ.Α., κάτι που σημαίνει πως για κάποιον λόγο οι πολίτες τους ξαναψήφισαν.
Και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τις αντιλαϊκές πολιτικές. Παντού στην Ευρώπη οι ακροδεξιοί κερδίζουν έδαφος και αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε «κατόρθωμα» μόνο των Ελλήνων ψηφοφόρων;
Β.Κ.
Αποχή
* ΣΕ πανελλαδικό επίπεδο, ένας στους δύο δεν προσήλθαν στην κάλπη. Δηλαδή αυτά τα ποσοστά που έλαβαν χθες τα κόμματα πρέπει να λογιστούν επί του 50% του συνόλου των ψηφισάντων και αυτό αποτελεί ήττα για τις δημοκρατικές διαδικασίες, μητέρα των οποίων είναι οι εκλογές για την ανάδειξη αυτού (σ.σ. όποιος κι αν είναι) που θα κυβερνήσει τη χώρα.
Θα λάβει, δηλαδή, αποφάσεις που θα αφορούν όλους μας, όπως και το μέλλον μας. Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές αρχίζει να προσεγγίζει ποσοστά… φοιτητικών εκλογών. Και απωθεί τους πολίτες, όχι μόνο από τη συμμετοχή τους στα κοινά, αλλά και από τις εκλογές.
Αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία…
Β.Κ.
Σπαρτιάτες
* ΚΑΙ ενώ ήταν σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία χθες, οι «Σπαρτιάτες» διαπίστωσαν σε ορισμένα εκλογικά τμήματα ότι δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια του κόμματός τους.
Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίστηκε σε εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών (όχι της Λάρισας) και ενήργησαν άμεσα ενημερώνοντας τους πολίτες μέσω κοινωνικών δικτύων ότι μπορούν να κάνουν τα εξής: «Γράφετε τη λέξη «Σπαρτιάτες» σε λευκό χαρτί και ζητάτε να σας το σφραγίσει ο δικαστικός επιμελητής. Έτσι, θα θεωρηθεί κανονικά έγκυρο.
Η πληροφορία προέρχεται από τους δικηγόρους του κόμματος και ισχύει βάσει της υπ’ αρ. 47837/31.05.2023 (Β’ 3616) απόφασης του υπουργού Εσωτερικών.
Επίσης, αν παρατηρήσετε ότι λείπει το ψηφοδέλτιό μας από οποιοδήποτε άλλο εκλογικό τμήμα, έχετε δικαίωμα από τον νόμο να σταματήσετε επί τόπου την εκλογική διαδικασία μέχρι να φέρουν ψηφοδέλτια».
Λ.Κ.
Ησυχία
* ΠΙΟ «ήσυχες» αυτές οι εκλογές. Δεν είχε ούτε την ίδια κίνηση στα εκλογικά τμήματα, ούτε ο κόσμος είχε ιδιαίτερη όρεξη για πηγαδάκια στις σχολικές αυλές. Οι εκλογείς ψήφιζαν, έφευγαν…
Ούτε καν κοντοστέκονταν οι περισσότεροι, μήπως δουν κάποιον γνωστό, να ανταλλάξουν μια κουβέντα.
Να ήταν ο καλός καιρός που τους οδηγούσε στα παράλια ή το ότι είχε καθοριστεί το αποτέλεσμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου;
Λ.Κ.
Μάτια
* Ο «Πατριωτικός Συνασπισμός» είχε μάτια παντού, χθες στα εκλογικά τμήματα της Λάρισας.
Επιτελείο του πραγματοποίησε περιοδεία σε εκλογικά τμήματα για να διαπιστώσει αν υπήρχαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος στα θρανία.
Λ.Κ.
Πολλώ κάρρονες;
* Ο Ευστάθιος Κ. Φλώρος, πρόεδρος κόμματος της Ελληνικής Πατριωτικής Λύσης, απόστρατος, με έδρα τη Λειβαδιά. Προέτρεπε αυτήν την περίοδο να ψηφιστούν εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, το έλεγε με τρόπο «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», «οι 700 Θεσπιείς» και άλλα τέτοια. Δίπλα στους Σπαρτιάτες, δηλαδή. Στη Λάρισα ο υποψήφιος των «Σπαρτιατών», ένας και μοναδικός, ο Κων. Φλώρος του Ευσταθίου. Άμμες δε γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες;
Με έναν μόνο υποψήφιο πάντως κάποιο ψηφοδέλτιο, όταν τον εκλέγει, υπάρχει πάντοτε ένα πρόβλημα. Τι θα γίνει αν, για όποιον λόγο…
Ζ.
Τι πέτυχαν;
* ΤΑ γκάλοπ, τι έκαναν, λοιπόν, αυτήν τη φορά τα γκάλοπ; Με δεδομένα τα αποτελέσματα των εκλογών πριν λίγες εβδομάδες. Παραφούσκωσαν τα πανιά της ΝΔ και μάλλον της έκαναν και λίγο κακό, εκτός από το δεδομένο καλό. Σε όλες τις υπόλοιπες προβλέψεις, μ’ αυτό το εύρος για κάθε κόμμα, λογικά θα έπεφταν μέσα. Και έχασαν εντελώς το σπαρτιατικό άρμα, τους ξέφυγε από κάτω, φοβερά τα ραντάρ των δημοσκόπων.
Ζ.

DIKOPOYLOS.jpg

* «ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ» ο Λαρισαίος Βασίλης Δικόπουλος, ο οποίος διαμένει πλέον μόνιμα στη Γερμανία, αλλά επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για να ψηφίσει, τόσο τον Μάιο όσο και χθες. Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Λαρισαίων, γνωστός για τα ΠΑΣΟΚικά του αισθήματα, δεν χάλασε το χατίρι των δημοσιογράφων και με το χιούμορ που διαθέτει σχολίασε ξανά (το είχε κάνει και στις 21 Μαΐου) το προεκλογικό κλίμα, αλλά αποκάλυψε και τις προτιμήσεις του: Τον Μάιο ψήφισα Λιακούλη, σήμερα Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Οκτώβριο θα ξαναέρθω να ψηφίσω Κώστα Αγοραστό.

GEROGIOKAS_ZOGRAF.jpg

* ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ πράγματα, Ευρώπη κι ακόμα παραπάνω. Ούτε ο Ηρακλ. Γερογιώκας αναρχοκομμουνιστοφέρνει, ούτε ο Βασ. Ζωγράφος δεξιοφασίζει. Οι Λαρισαίοι κεντροεπίτροποι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε χαλαρή φιλική ατμόσφαιρα χθες έξω από τις κάλπες, όλα ήταν πολύ ήρεμα.
Ζ.

SKAVOUN.jpg

* ΤΟ παλιό ανέκδοτο με τον έναν να δουλεύει μέσα στη γούρνα κι άλλους εφτά να επιβλέπουν γύρω του θυμόντουσαν διερχόμενοι Λαρισαίοι, περνώντας από κεντρικό πεζόδρομο, όπου δημοτικό συνεργείο αποκαθιστούσε βλάβη. Βέβαια, τώρα πια δεν ήταν ούτε καν ο ένας να σκάβει, τη δουλειά την έκανε ο εκσκαφέας. Συν οι παρόδιοι καταστηματάρχες και άλλοι που μαζεύονται κάθε φορά πάνω απ’ το κεφάλι του μάστορα, πλήθος τριγύρω. (Έτσι είναι όμως τα οργανωμένα συνεργεία, ο καθένας τη δουλειά του. Κι η δουλειά έγινε και σύντομα).
Ζ.

STAYROS.JPG

* ΜΗΝ με κοιτάτε, σταυρό δεν …έβαλα!

TZIP.jpg

* ΕΝΑ αδέσποτο τζιπ έχει εντοπίσει η Ε.Π. Το οποίο έχει σηκώσει το πόδι του, να ξαλαφρώσει εκεί στη γωνία.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass