ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2023 17:00
* ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Τρικάλων με τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρίνα Κοντοτόλη, που έβαλε πρώτη φορά υποψηφιότητα. Εκτός Βουλής έμεινε ο σύντροφός της πρώην υπουργός Γιάν. Ραγκούσης, υποψήφιος στη Β’ Πειραιά. Όχι ότι θα αναλάβει τώρα αυτός τα κομμωτήρια της Τρικαλινής, αλλά όσο να ‘ναι, εκείνη θα είναι τώρα πια η πολιτικός στο σπίτι. Ζ. * ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Τρικάλων με τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρίνα Κοντοτόλη, που έβαλε πρώτη φορά υποψηφιότητα. Εκτός Βουλής έμεινε ο σύντροφός της πρώην υπουργός Γιάν. Ραγκούσης, υποψήφιος στη Β’ Πειραιά. Όχι ότι θα αναλάβει τώρα αυτός τα κομμωτήρια της Τρικαλινής, αλλά όσο να ‘ναι, εκείνη θα είναι τώρα πια η πολιτικός στο σπίτι. Ζ.

Αδιαφορία
* ΣΤΙΣ περίεργες, έως αδιάφορες εκλογές, η συμμετοχή μόλις στο 53%.

Σ’ ένα χρόνο στις ευρωεκλογές πόσο θα φτάσει η αποχή; Και ως γνωστόν, ο άγνωστος Χ ισούται με τον υπεράνω αυτού αριθμό επί το απέναντι κλάσμα αντεστραμμένο. Μα εντελώς αντεστραμμένο όσον αφορά το ενδιαφέρον που θα παρουσιάζει, ως συνήθως, εκείνη η αναμέτρηση. (Και τι τους νοιάζει; Κάνε το μπανάκι σου εσύ, ψηφίζουν άλλοι για σένα).
Ζ.

Κόμμα ξαπλώστρας
* ΜΕ την αποχή κιόλας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πανελλαδικά 250 χιλιάδες ψήφους και συγκέντρωσε τελικά αρκετά κάτω από 1 εκατομμύριο. Την ώρα που η ΝΔ ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια ψηφοφόρων και παρά την απώλεια 300 χιλιάδων, ξεπερνά τον αντίπαλο κατά 1.200.000. Τεράστια η απόσταση. Πιο συντριπτική νίκη μπορούσε;
***
* Η συμμετοχή τελικά σε χαμηλό ύψος ρεκόρ, δεν έφτασε το 53% . Όσο κι αν είναι επιβαρυμένοι οι εκλογικοί κατάλογοι από μη ψηφοφόρους εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι να αποφασίσει να δράσει το ψηφιακό κράτος, τώρα πια δεν πρέπει να είναι και πολύ δύσκολη η εκκαθάριση, εν τέλει μεγάλη νίκη κατήγαγε σ’ αυτές τις εκλογές το κόμμα της ξαπλώστρας.
***
* ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ψήφους αριθμητικά εμφάνισε ακόμη και το ΚΚΕ κι εκεί διαρροές προς αποχή, πάνω από 25.000 κόσμος. Πάνω από 60.000 οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ, από καμιά τριανταριά χιλιάδες λιγότερες ψήφους ο Βελόπουλος, αλλά κι ο Βαρουφάκης, που ήταν αρκετές να τον θέσουν εκτός μάχης. Μόλις 5.000 λιγότερες η Ζ. Κωνσταντοπούλου, ενώ η Νίκη ανέβηκε κιόλας 20.000 και τα κατάφερε. (Κι όλοι ψάχνουν να βρουν από πού ξεφύτρωσαν ξαφνικά 240 χιλιάδες Σπαρτιάτες, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι).
Ζ.

Όριο τα Τέμπη
* ΜΕΧΡΙ Λάρισα, ως τα Τέμπη οι Σπαρτιάτες, από κει και κάτω μεγαλούργησε ο Λεωνίδας σ’ αυτές τις εκλογές. Παραπάνω ανέλαβαν δράση ο Μεγαλέξαντρος μετά του Αγίου Παϊσίου, γενικώς οι Μακεδόνες, με τη Νίκη να κοντεύει διψήφιο ποσοστό στην Πιερία και τον Βελόπουλο να θριαμβεύει εις τας Σέρρας και αλλαχού.
Ζ.

Ο Θεσπιεύς
* Ο 32χρονος Κων. Φλώρος αίφνης βουλευτής Λάρισας. Από την Αγ. Βαρβάρα της Αθήνας, τον έβαλαν στον κάμπο υποψήφιο οι «Σπαρτιάτες», τους έκατσε η έδρα και βγήκε. Ένας, μόνος του υποψήφιος στον συνδυασμό, όπως το ίδιο έκανε το εν λόγω κόμμα και σε όλες τις άλλες περιφέρειες. Και μόνο μην πάθει τίποτε ή παραιτηθεί κάποιος από τους 12 εκλεγέντες, δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί, δεν έχει επιλαχόντες, θα πρέπει να γίνουν εκ νέου εκλογές στον συγκεκριμένο νομό μετά. (Με όλους τους άλλους απέναντι τότε πλην Λακεδαιμονίων. Οι οποίοι Σπαρτιάτες δεν είχαν καν ψηφοδέλτιο Επικρατείας και δεν εξέλεξαν κανέναν μέσω αυτού).
***
* Ο νεαρός που πάει Βουλή, παντελώς άγνωστος ως τώρα στην περιοχή, με ειδικότητα Πληροφορικής από Επαγγελματικό Λύκειο, λέει, εργάζεται σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Προεκλογικά, εμφανίστηκε δυο-τρεις φορές στη Λάρισα, με κομματικά κλιμάκια, για διακριτικές συναντήσεις σε καφετέριες με ντόπιους υποστηρικτές. Ο εξηντάχρονος πατέρας του Ευστάθιος Φλώρος, της Σιβιτανιδείου και κατόπιν του Πολεμικού Ναυτικού, απόστρατος πια, με τον Βελόπουλο κάποτε, ανειρήνευτος εχθρός του ύστερα, αρχηγός πατριωτικού κόμματος με έδρα τη Λιβαδειά που είναι και η πατρίδα του, υποστήριξε με θέρμη το πλασάρισμα και κατόπιν την εκλογή του γιου του. Στη λογική ότι οι Θεσπιείς ήταν πάντα στο πλευρό των Σπαρτιατών. (Οι Θεσπιές άλλωστε είναι χωριό της Βοιωτίας και σήμερα, το Ρημόκαστρο που κατοικείται από Αρβανίτες).
Ζ.

Κυβέρνηση
* 63 ονόματα ανακοινώθηκαν χθες και αποτελούν τη νέα κυβέρνηση. Απ’ όλους αυτούς κανείς Λαρισαίος. Ούτε έστω ένας υφυπουργός. Φυσικά και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κριτική στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη από την τοπική ΝΔ, μετά από τέτοιες νίκες, μα ένα ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί. Δεν χωρούσε ούτε ένας εκεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Τι στο καλό κάμπος είμαστε; Τόση αγροτική και κτηνοτροφική δύναμη και δεν θα υπάρχει ένας άνθρωπος της περιοχής να μιλάει στη γλώσσα των κατοίκων;
Κ.Γ.

Λαρισαίοι
* ΜΑ θα πείτε έτσι όπως πάει το πράμα σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε καν Λαρισαίους βουλευτές. Για υφυπουργούς θα μιλάμε;
Ο ένας από τη Λιβαδειά και ο άλλος από την Αθήνα. «Μεταγραφές» βουλευτών από Σπαρτιάτες και Νίκη αντίστοιχα λες και είμαστε ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία. Άλλο πάλι και τούτο. Δηλαδή θα έρθουν να μείνουν μόνιμα στη Λάρισα; Ή θα μπαίνουν στο διαδίκτυο για να μαθαίνουν τα νέα της Λάρισας και μετά να κάνουν ερώτηση; Ίδωμεν...
Κ.Γ.

Ούτε ο, μήτε η...
* ΕΧΑΣΕ τη δεύτερη έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ, έμεινε βουλευτής της μιας ημέρας ο άτυχος Γιαν. Καριπίδης. Και κάποιοι θυμήθηκαν και την αδικία που είχε υποστεί το 2015, ο οφθαλμίατρος από την Ελασσόνα, όταν στις δεύτερες εκλογές ο Τσίπρας άλλαξε τη σειρά στη λίστα κι έβαλε στη θέση του τον Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος εξελέγη τότε χωρίς σταυρό.
***
* ΔΕΝ κέρδισε την τέταρτη έδρα τελικά η ΝΔ, έπρεπε να τσιμπήσει κι όχι να υποχωρήσει σε ποσοστό στη Λάρισα κι έτσι ατύχησε η Ρ. Καραλαριώτου, η οποία χτύπησε την πόρτα της Βουλής, δεν της άνοιξαν όμως. Λογικά, τώρα ως α’ επιλαχούσα θα αξιοποιηθεί σε κάποιο πόστο της διοίκησης.
Ζ.

8-2+2
* ΔΕΝ εκλέχθηκαν Λαρισαίοι και εμφανίστηκαν οι πολιτικοί αλεξιπτωτιστές. Αυτή τη φορά ο νομός στέλνει στη Βουλή μόνο 6 Λαρισαίους. Και μαζί τους ένας Κορίνθιος κι ένας Θεσπιεύς.
Ισοφαρίζει βέβαια κάπως καθώς με την Πλεύση καταπλέει στο Κοινοβούλιο ο Διαμαντής Καραναστάσης, ο ηθοποιός εκ Γόννων. Όλες τις έδρες τις κέρδισε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Στην πρωτεύουσα είχε τοποθετήσει, σε εκλόγιμη θέση της λίστας, τον σύντροφό της. Ενώ Λαρισαίος, από την Ερέτρεια Φαρσάλων, είναι και ο βουλευτής Γ. Αποστολάκης, συνταξιούχος δικαστικός, που εκλέχθηκε με το Επικρατείας της «Νίκης».
***
* Ο εκλογικός νόμος στέρησε τη χαρά από τη Χριστίνα Κοντογιάννη. Η έδρα του κόμματος Βελόπουλου χάθηκε στη δεύτερη κάλπη κι όχι από αρχηγό, που ήταν τιμή της να της την πάρει, όπως είχε πει. Κι ήταν κι ένας ακόμη που δυστύχησε περισσότερο, ο Λαρισαίος υποψήφιος που ο αρχηγός του είχε υποσχεθεί, αλλά τώρα δεν μπορεί να του δώσει. (Κύριος οίδε με τι αεροπλανικό κόλπο θα τον έχριζε βουλευτή. Μπορεί να του το είχε αποκαλύψει σε κάποια από τις χειρόγραφες επιστολές).
Ζ.
Αναλγησία
* ΕΠΙΜΕΝΕΙ ο γονέας παιδιού με αυτισμό, ο οποίος κατήγγειλε τον Δήμο Λαρισαίων για αναλγησία, με αφορμή το ξήλωμα παιδικής χαράς, μη πιστοποιημένης, στην περιοχή της Ανθούπολης. Όπως υποστηρίζει στη στήλη «ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θάνος Αδαμόπουλος προέταξε τους τύπους και όχι την ουσία, μη επιδεικνύοντας οποιαδήποτε διάθεση για διάλογο και εξέταση κάθε πιθανής λύσης του προβλήματος. Απεναντίας διαπίστωσα μία ρεβανσιστική αντίληψη εκ μέρους του, σκορπώντας απογοήτευση στην οικογένειά μου, αλλά και σε όσους χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη παιδική χαρά, στην οδό Ερμουπόλεως. Κρίμα...».

Βουλευτής
* ΠΑΝΤΩΣ και παλιότερα υπήρξε περίπτωση να γνωρίσει η πόλη μέσα σε μια νύχτα βουλευτή της περιοχής. Είχε γίνει με τον Γιώργο Κατσιαντώνη, της Ένωσης Κεντρώων, που μετέπειτα προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία αλλά υπήρχαν πολλές διαφορές. Εντάξει δεν τον ήξερε η Λάρισα, αλλά ο άνθρωπος ήταν από την Ελασσόνα. Δεν ήταν από την Αγία Βαρβάρα. Έμεινε εδώ και μέσα σε λίγο διάστημα όλοι τον συναντούσαν εύκολα.
Επίσης ήταν και η περίπτωση του Βελόπουλου, αλλά κι αυτός πήρε την έδρα ως αρχηγός κόμματος, πράγμα που πάει κι έρχεται.
Τον βουλευτή οι Λαρισαίοι τον ψηφίζουν για να τον βλέπουν. Να τον συναντούν και του λένε τα παράπονά τους. Να του εκφράζουν τις ανησυχίες τους και να ζητούν να τις μεταφέρει και να τις πει στη Βουλή. Γι’ αυτό ψηφίζουν. Για έναν εκπρόσωπο και όχι έναν άγνωστο «Χ».
Κ.Γ.

Ανέκδοτο
* ΤΟ λες και ανέκδοτο πάντως: Ένας Λαρισαίος ψηφίζει Σπαρτιάτες και βγαίνει ένας Αθηναίος που κατάγεται από τη Λιβαδειά...
Καλό έ;
Κ.Γ.

Χωρίς Λαρισαίο
* ΔΥΟ υπουργούς τα Τρίκαλα εκτός από τον Κ. Σκρέκα τώρα και ο Δ. Παπαστεργίου, δύο ο Βόλος με Χρ. Τριαντόπουλο και Ζέττα Μακρή, πού να χωρέσει και Λαρισαίος στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο...Σου λέει, πόσους Θεσσαλούς να βάλει, θα συγκρούονται οι μερσεντές όταν κυκλοφορούν στον κάμπο.
***
* ΔΥΟ οι Τρικαλινοί, δύο οι Βολιώτες, πάει αιφνιδίως κι ο Καρδιτσιώτης Κ. Τσιάρας.
- ΚΑΛΑ, δεν χωρούσε ένας Λαρισαίος σε υπουργικό των 63 ατόμων; Διώροφο λεωφορείο του ΚΤΕΛ χρειάζονται για να μετακινηθούν όλοι μαζί... (Μόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης, από τους ως τώρα πρωθυπουργούς μακράς πνοής, δεν έχει συμπεριλάβει Λαρισαίο στα σχήματά του. Τι να σημαίνει άραγε αυτό;)
***
* ΚΑΙ εντάξει, ο Μ. Χαρακόπουλος είναι καραμανλικός. Αλλά να μην κάνει υφυπουργό ούτε τον Χρ. Κέλλα, που επιτέλους εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς; Για το Γεωργίας προτιμήθηκε ως υφυπουργός ο καθαρόαιμος σαμαρικός Διονύσης Σταμενίτης. Κάποια στιγμή, όταν κυκλοφόρησε ότι στο Υπουργείο Γεωργίας πάει ο Λευτ. Αυγενάκης, ακούστηκε ότι λογικά θα συμπαρασύρει μαζί του και τον φίλο του Χρ. Καπετάνο, αφού όλοι βάζουν πάντα έναν απ’ τον κάμπο εκεί. (Ακούστηκε επίσης και το περίφημο «σαν να είναι ο Φαρσαλινός, ακόμη κι αν δεν γίνει βοηθός του υπουργού»).
Ζ.

Αργότερα;
* ΜΕΤΑΞΥ άλλων ηχηρών απουσιών από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο και εκείνη του Κ. Καραμανλή.
- Γιατί απ’ έξω. Αφού βγήκε πρώτος στις Σέρρες. Γιατί;
- Ε, έχουμε και ανασχηματισμό αργότερα, λιγάκι υπομονή...
***
* ΩΣ κολυμβήθρα του Σιλωάμ, η κάλπη αποκάθαρε παθήσεις και αμαρτίες. Και για τα Τέμπη αθώοι και για τις υποκλοπές επίσης και σε όλα αθώοι. (Λογικά θα πρέπει να επιστρέψουν κι άλλοι στα κυβερνητικά τους πόστα).
Ζ.

Στα κόκκινα
* ΕΝΤΑΞΕΙ η Ικαρία το κόκκινο νησί, με 36% ΚΚΕ, ξανακοκκίνισε κι η Λέσβος, ο Μανταμάδος κι η Αγιάσος δηλαδή με τριαντάρια ποσοστά, όμως κομμουνιστικό προπύργιο αναδεικνύεται το Αρδάνι Τρικάλων, όπου το ΚΚΕ αύξησε το ποσοστό του αλλά και τον αριθμό των ψήφων, με 146 ψηφοδέλτια έφτασε το 41,7%, πρώτο κόμμα φυσικά. Κανονική Μικρή Μόσχα, άλλο που δεν υπάρχει αντίστοιχη Μεγάλη πια.
***
* ΣΤΗ Λάρισα, «κόκκινα χωριά», με υψηλά ποσοστά αλλά με το ΚΚΕ πίσω από τη ΝΔ στη β’ θέση, τα γνωστά. Τα Γεράνεια με 33% και 63 ψηφοδέλτια η Σκήτη με 27,5% στα 100 ακριβώς ψηφοδέλτια και η Τσαριτσάνη, με 340 ψήφους και 27%.
Ζ.

Διάδοχος;
* ΚΙ εφόσον έγινε ο Δημ. Παπαστεργίου υπουργός, τώρα ποιος θα πάει για δήμαρχος Τρικάλων; Ποιος θα διεκδικήσει το αξίωμα με τη ΝΔ; Αβλεπί ο επιτυχημένος αντιπεριφερειάρχης Χρ. Μιχαλάκης, υπάρχει άλλωστε και το πείραμα με τον Β. Τσιάκο στην Καρδίτσα που απέδωσε την περασμένη τετραετία. Εφόσον όμως δεχτεί ο Κ. Αγοραστός να αποχωριστεί τον στενό του συνεργάτη.
Και βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα να οριστεί υποψήφιος ο Μικέλης Χατζηγάκης, που δεν τα κατάφερε ως υποψήφιος βουλευτής, ο γιος του παλιού υπουργού Σωτ. Χατζηγάκη. Άλλωστε κι ο Δημ. Παπαστεργίου, γιος του παλιού δημάρχου Κ. Παπαστεργίου είναι.
Ζ.

Ενόψει δημοτικών
* ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ και συγκριτικά αποτελέσματα βουλευτικών, του 2019 και του 2023, ενόψει δημοτικών εκλογών στον Δήμο Λαρισαίων. Η ΝΔ είχε 37,1 και τώρα 37,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από 33,9 γλίστρησε στο 18,9%. Το ΠΑΣΟΚ από 7,3 σκαρφάλωσε στο 10,3%. Και το ΚΚΕ το ίδιο, από 5,8 στο 8,9%. Οι μικροί στ’ αριστερά και τότε και τώρα με 5% συνολικά, Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκης και αντιστροφή των μεταξύ τους ποσοστών. (Οι γαλάζιοι ξεκινούν τώρα από πιο ευνοϊκή θέση).
***
* ΣΤΑ πιο δεξιά όμως, προς ούλτρα δεξιά, Βελόπουλοι και χρυσαυγίτες, όσο και εφόσον μπορούν να προστεθούν, έφταναν λίγο πάνω από το 7%, τώρα όμως Σπαρτιάτες, Βελόπουλος και Νίκη όλοι μαζί φτάνουν το 14% ακριβώς, με 10.000 ψηφοφόρους, τρίτη δύναμη στον Δήμο Λαρισαίων. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για Κ. Βαϊούλη και τους συν αυτώ πούρους εθνικιστές. Αν οργανωθούν καλά και εφόσον γίνει κατορθωτό να ομονοήσουν, μπορούν να οδηγήσουν τις εκλογές σε β’ γύρο, που δεν ήταν και το πιθανότερο ως τώρα και να έχουν τη νεοδημοκρατική παράταξη να τους παρακαλάει γονυπετής μετά.
Ζ.

Σα να το ήξερε
* ΜΕΣΑ στην επικαιρότητα η Λαρισαία.
- Ο παππούς μου έλεγε από την αρχή ότι ο Τιτανικός θα βυθιστεί, αλλά κανείς δεν του έδινε σημασία. Εκείνος όμως δεν το έβαλε κάτω, επέμενε και συνέχισε να προειδοποιεί. Ώσπου στο τέλος τον πέταξαν έξω από το σινεμά.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass