ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2023 17:01
* «ΠΡΩΤΗ μέρα κατασκήνωση στην πόλη και έχουμε κατασκηνώσει στο πεζοδρόμιο και στο προαύλιο. Τι δεν πήγε πάλι καλά» αναρωτιέται Λαρισαίος γονιός, ελπίζοντας ότι σήμερα η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί. Κάθε αρχή και δύσκολη… * «ΠΡΩΤΗ μέρα κατασκήνωση στην πόλη και έχουμε κατασκηνώσει στο πεζοδρόμιο και στο προαύλιο. Τι δεν πήγε πάλι καλά» αναρωτιέται Λαρισαίος γονιός, ελπίζοντας ότι σήμερα η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί. Κάθε αρχή και δύσκολη…

Και βουρκωμένος


* ΜΠΑΙΝΕΙ ο Ιούλιος κι ο καιρός δεν λέει να το πάρει απόφαση και να καλοκαιριάσει. Ναι μεν ζέστες και μεγάλες μάλιστα, αλλά και βουρκωμένος ταυτόχρονα, ανά πάσα στιγμή να τα κάνει μούσκεμα. Τουλάχιστον δείχνει να σέβεται πια τα Σαββατοκύριακα, των αστών και των καταστηματαρχών της τουριστικής ζώνης. Προτιμά να βρέχει πλέον Πέμπτες και Δευτέρες.
Ζ.

Αλα εφορευτική
* ΤΟ πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στα νησιά, όπως σκέφτεται ο Λαρισαίος ντελιβεράς Γιάννης Ζ., μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα νόμο αλα «εφορευτικής επιτροπής». Οι πρώτοι πελάτες δηλαδή που θα μπαίνουν στο μαγαζί να τσιμπιούνται και για εργασία. Έτσι και οι «επαγγελματίες» , Θε μου σχώρα με, θα βρουν προσωπικό και μεις την ησυχία μας από δαύτους, αφού δε θα διατρέχουμε κίνδυνο να κρατήσουν εμάς. (Που βέβαια εμείς ούτε λεφτά για διακοπές έχουμε, πόσο μάλλον να κάτσουμε και σε ταβέρνα).
Ζ.

Διθύραμβοι
* ΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ με την παραίτηση Τσίπρα. Και στη Λάρισα είχαν να πουν τα καλύτερα για τον αρχηγό τους, περίσσεψαν τα κοσμητικά επίθετα και οι θετικοί χαρακτηρισμοί, διθύραμβοι για τον παραιτηθέντα. Οι συριζαίοι βέβαια και κάποιοι λίγοι εκτός, διότι οι δεξιοί κι οι άλλοι ακολούθησαν κατά κανόνα την απαξιωτική γραμμή Μητσοτάκη καθότι και δεν χωνεύεται αυτό που πέτυχε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και την απομάκρυνσή του γύρευαν για να αυξηθούν οι πιθανότητες μη επιστροφής του κόμματος στα πράγματα. Στην Αριστερά μπορεί να απαρνούνται την προσωπολατρία, ωστόσο αρκετές φορές την εφάρμοσαν. Και στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ακούστηκε συχνά στον συριζαϊκό χώρο το «χωρίς τον Τσίπρα δεν μένω», ενώ είναι και πολλοί που δεν το ξεστόμισαν αλλά το ένιωθαν. Μπορεί βέβαια να πρόκειται για απόρροια του πολιτικού σοκ. (Πάντως και ο τρόπος που παραμέρισε, ανέβασε κι άλλο τις μετοχές του στους υποστηρικτές του).
Ζ.

Το σκεφτόταν
* Ε ναι, ο Αλ. Τσίπρας δεν ήταν τρεις μέρες, όπως ειπώθηκε, που το σκεφτόταν. Το τριήμερο βέβαια εμπεριέχει έναν συμβολισμό, όμως από την Κυριακή ως την Πέμπτη είναι απόσταση τεσσάρων ημερών, τέσσερα βράδια το σκεφτόταν με το μαξιλάρι του, όπως είπε ο ίδιος. Και μάλλον το ήξερε από την περασμένη Πέμπτη, το έβλεπε ως προδιαγεγραμμένο, όταν και είχε αφήσει δακρυσμένος το βήμα στην τελευταία του προεκλογική ομιλία στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα.
Ζ.

Βίοι παράλληλοι
* ΜΟΛΙΣ στα 49 του, ο Αλ. Τσίπρας παραμερίζει από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να διευκολύνει στον επιδιωκόμενο μετασχηματισμό του. Ήταν επίσης νέος, 53 χρονών ο Κ. Καραμανλής όταν είχε παραιτηθεί από πρόεδρος της ΝΔ, πώς περνούν τα χρόνια ήδη είναι 67χρονος ο πρώην επί πενταετία πρωθυπουργός. Ο οποίος είχε αναλάβει πρόεδρος της ΝΔ 42 ετών και εκλέχθηκε πρωθυπουργός στα 48 του. Κατά μια περίπου δεκαετία νεότερος έπραξε τα ίδια ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός, αξίωμα στο οποίο εκλέχθηκε στα 41 του, ενώ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει μόλις 34 ετών.
Ζ.

Κομνός
* ΕΙΠΑΝ, είπαν, είπαν οι επίσημοι χθες στην εκδήλωση για τα 26 χρόνια της ΜΕΘ του ΓΝΛ. Τα καλύτερα φυσικά για την προσφορά του διευθυντή, Κομνού. Μα ξέρετε; Το θέμα είναι πως αυτά που λένε οι ανεπίσημοι είναι ακόμα περισσότερα. Χιλιάδες απλοί πολίτες έχουν να θυμηθούν και μια καλή ιστορία για τον Απόστολο Κομνό. Όχι μόνο ως γιατρό καθηγητή, αλλά και ως άνθρωπο. Ήταν εκεί για να στηρίξει τους ασθενείς και να πιστέψει στον θρίαμβο της επιστήμης, μα και για να δώσει ένα χτύπημα στην πλάτη, δύο ζεστά λόγια ανθρωπιάς στους συγγενείς που καρτερούσαν μερόνυχτα απ’ έξω.
***
* ΕΙΝΑΙ η τελευταία του ημέρα σήμερα, αλλά σχεδόν όλοι γνωρίζουν πως πάντα θα στέκεται δίπλα στη ΜΕΘ του ΓΝΛ. Άνθρωπος της προσφοράς άλλωστε, δεν θα μπορούσε να απομακρυνθεί εντελώς από το επίτευγμά του.
Κ.Γ.

Μαστρο... Κώστας
* ΤΑ χαλάει ο Δήμαρχος, τα φτιάχνει ο Περιφερειάρχης. Εκεί στην εκδήλωση του ΓΝΛ για τη ΜΕΘ μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Καλογιάννης πέφτει το μικρόφωνο και χαλάει. Εντάξει λένε όλοι ας συνεχίσουμε έτσι «α καπέλα». Μα ο Αγοραστός αρνήθηκε, «φέρτο εδώ» είπε και τσούκου, τσούκου το έφτιαξε σε λίγα λεπτά. Μάστορας...
Κ.Γ.

Ανικανότητα
* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ καταστάσεις αντιμετώπιζαν οι νεαρές Λαρισαίες.
- Είμαστε ανίκανοι να λύσουμε το πρόβλημα με τους ανίκανους.
***
* - ΤΙ ποικιλία είναι ο σκύλος σας; με ρώτησε η άλλη στο πάρκο. Και δεν είναι που της είπα Καμπερνέ Σοβινιόν, είναι που μου απάντησε α ωραία, το χάιδεψε κι έφυγε.
***
* - ΕΓΩ, ευτυχώς, μόνο τρία πράγματα ξεχνάω: αριθμούς, ονόματα και κάτι άλλο που δεν θυμάμαι...
Ζ.

Με το καλημέρα
* ΑΥΞΗΣΕΙΣ μισθών, μείωση φορολογίας, φιλολαϊκά τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αν μη τι άλλο και υψηλός συμβολισμός, πέραν της ουσίας, διότι οι εκλογές έχουν περάσει, δεν είναι υποσχέσεις. Και δυσκολίες για την αντιπολίτευση κάθε απόχρωσης, που πρέπει να τα ψηφίσει καταπίνοντας και τη γλώσσα της για όσα προεκλογικά κατήγγελλε. Μέτρα με προσεκτικές κινήσεις μάλιστα, για να μην δοθεί «με το καλημέρα» μήνυμα χαλάρωσης στις Βρυξέλλες.
***
* ΕΚΤΟΣ λοιπόν από το σχέδιο επέκτασης του «market pass», στην Ισπανία που είχαν επιλέξει τον μηδενισμό του ΦΠΑ στα βασικά είδη, το παρατείνουν κι εκεί όμως αυτοί έχουν τις εκλογές μπροστά τους, στην Αθήνα η κυβέρνηση θα εντάξει λέει στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσει, αυξήσεις σε ειδικές θέσεις και χαμηλόμισθους του Δημοσίου, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, καθώς και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μα και του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Επίσης το «youth pass» για τους νέους που ενηλικιώνονται, τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται και βέβαια τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις για το 2024. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθεί και η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. (Ποιος θα πει όχι;)
Ζ.

Όλοι τους παιδιά του
* ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ο χέρι – χέρι, ο λόγος για τον Γ. Καρατζαφέρη, που καμαρώνει για τα δύο του πολιτικά «παιδιά», Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη που ανέλαβαν κρίσιμα πόστα και στη νέα κυβέρνηση, ενώ διεκδικεί και την πατρότητα των αρχηγών της «Ελλ. Λύσης» και των «Σπαρτιατών».«Δόξα το Θεό πάμε καλά. Γεννάει ακόμα. Αν και το κλείσαμε το κοτέτσι, γεννάει ακόμα» σχολίαζε ο πρώην πρόεδρός του για το ΛΑΟΣ. «Έχουμε δύο υπουργούς και δύο αρχηγούς, τον Βελόπουλο και τον άλλον, τον Στίγκα» ανέφερε. προσθέτοντας ακόμα πως «απ’ ότι μου λένε και ο Νατσιός πέρασε ένα διάστημα από τη Θεσσαλονίκη». (Αντιγραφέας του Άρθουρ Μίλερ με το θεατρικό «Ήταν όλοι τους παιδιά μου»).
Ζ.

Ο πρόσκοπος
* ΑΝΕΚΥΠΤΑΝ ζητηματάκια στα ζευγάρια Λαρισαίων.
-Τον χώρισα. Όπου πηγαίναμε έστηνε σκηνή.
-Ήταν πολύ ζηλιάρης, ε;
-Όχι, πρόσκοπος.
***
* - ΟΤΑΝ πεθάνω θέλω να με κάψεις.
-Α, πρέπει να πεθάνεις πρώτα...
***
* - ΠΑΙΔΑΚΙ μου θα φας τις χυλόπιτες;
-Όχι γιαγιά, δεν μ’ αρέσουν.
-Απ’ το Μαράκι όμως δίπλα τις τρως αδιαμαρτύρητα.
Ζ.

Με «Κρυπτεία»;
* ΠΟΙΟΣ πολιτικός αρχηγός μπορεί να διαθέτει τέτοια ισχύ, όση εκείνος που δεν είναι καν αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος ενώ βρίσκεται και μέσα, πίσω από τα κάγκελα. Μα με ένα νεύμα του, «τοις κείνου ρήμασι πειθόμενοι», κινήθηκαν προς τις κάλπες οι μόρες των σύγχρονων «Σπαρτιατών», καλυπτόμενοι από σύστημα «Κρυπτεία» σαν των αρχαίων Λακεδαιμονίων. Με πιστούς συμπαραστάτες τους Θεσπιείς πάλι, τέτοιας καταγωγής και ο πρόεδρος Β. Στίγκας και ο βουλευτής που εξέλεξαν στη Λάρισα, ο Κ. Φλώρος.
***
* ΕΝΑ παράξενο πράγμα στη Λάρισα. Όπου ήταν υποψήφια βουλευτής η Μαρία Μπίλλη -Τσιτσέ, η κατεξοχήν «κασιδιάρα», ποτέ δεν το έκρυψε ίσα-ίσα, υποψήφια όμως με το «Εθνικό Μέτωπο», που μπορεί να πέρασε από το κόσκινο του Αρείου Πάγου δεν έλαβε όμως το χρίσμα από τον έγκλειστο χρυσαυγίτη. Κι έτσι μέτρησε μόλις 126 ψηφοδέλτια στον νομό με ποσοστό 0,09%, μόλις 73 ψηφαλάκια στην πόλη της Λάρισας. Ούτε οι ίδιοι δεν ψήφισαν; Επρόκειτο μήπως για κόμμα αντιπερισπασμό; Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί; Ίσως κι αυτοί οι ελάχιστοι που το ψήφισαν να ήταν κάποιοι που μπερδεύτηκαν ή που δεν είχαν ειδοποιηθεί, γι’ αυτό δεν πήγε στο 0,00%. (Οι «Σπαρτιάτες» έλαβαν στη Λάρισα 7.330 ψήφους με ποσοστό 5,10%).
Ζ.

Με κηδειόχαρτα
* ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα είναι και επίσημα σε λίγες ημέρες ο Σπύρος Μπιμπίλας, με το μέλος της Πλεύσης Ελευθερίας να αναλαμβάνει άμεσα και τα νέα του καθήκοντα. Τη νέα διάσταση εντόπισε το Κουλούρι: Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ, αναμένεται να επιφορτιστεί και με το καθήκον της αναγγελίας του θανάτου των πολιτικών προσώπων, μέσω της ιστοσελίδας του στο Facebook. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης επιλέχθηκε για τον ρόλο αυτό λόγω της πολυετούς του εμπειρίας στην ανακοίνωση θανάτων ηθοποιών και φυσικά αποδέχθηκε με χαρά. «Νιώθω βαθιά τιμή και μεγάλο χρέος. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιμπίλας, για να προσθέσει «ο εκλιπών ήταν αγαπημένος φίλος και θα λείψει πολύ. Συλλυπητήρια στους οικείους του». (Κάνοντας μια πρώτη πρόβα).
***
* ΑΠΟ την ίδια πηγή μία ακόμη είδηση: τα 300 μέλη του νέου Κοινοβουλίου αναμένεται να ορκιστούν με μία σημαντική έκπληξη στη διαδικασία. Συγκεκριμένα, όσοι βουλευτές επιλέξουν να δώσουν θρησκευτικό όρκο, αναμένεται να το πράξουν στα μέλη του κόμματος της «Νίκης», τα οποία θα αναλάβουν τη σχετική τελετή. Ταυτόχρονα, οι βουλευτές του κόμματος σκοπεύουν να τελέσουν και αγιασμό, ενώ ενημέρωσαν πως ο καθένας εξ αυτών θα διαθέτει το δικό του προσωπικό Ευαγγέλιο, στο οποίο θα μπορεί να ορκίζεται ανά πάσα στιγμή όποιος βουλευτής επιθυμεί.
Ζ.

Ο γρύλος
* ΣΕ ερημικό μέρος, αργά τη νύχτα, ο οδηγός διαπίστωσε ότι το αυτοκίνητό του «έπαθε λάστιχο». Κοίταξε αλλά δεν είχε μαζί του γρύλο. Το παλιό γνωστό αλλά καλό ανεκδοτάκι επαναφέρει ο Β. Κ.
Μέσα στη μαύρη απελπισία του, και στο μαύρο σκοτάδι λοιπόν, βλέπει ένα φως.
- Θα χτυπήσω, σκέφτηκε, μήπως έχουν αυτοί.
Και ξεκινάει να πάει στο σπίτι, συζητώντας το με τον εαυτό του, ήταν και λιγάκι δειλός, μάλλον ιδιαιτέρως ανασφαλής τύπος.
- Και αν δεν έχει;
- Και τι έγινε, εγώ θα ρωτήσω...
- Κι αν με βρίσει που είναι αργά;
- Ναι, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή;
***
* ΚΑΙ συνεχίζοντας να προχωρά προς το φως κάνει χίλιες δυο υποθέσεις.
- Κι αν δεν έχει καν αυτοκίνητο;
- Κι αν είναι κανένας αγριάνθρωπος;
- Κι αν δεν είναι καν σπίτι;
- Κι αν δεν μου τον δώσει;
- Κι αν κοιμάται βαριά, και δεν με ακούσει;
- Κι αν, κι αν...
Κάποια στιγμή φθάνει, παίρνει βαθιά ανάσα, χτυπάει με αποφασιστικότητα, η πόρτα ανοίγει, βγαίνει ένας νεαρός ευγενικός άνδρας.
- Παρακαλώ;
- Ρε άει σιχτίρ και εσύ και ο γρύλος σου...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass