ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2023 17:01
* ΚΑΙ από σήμερα όπου φύγει φύγει.. * ΚΑΙ από σήμερα όπου φύγει φύγει..

Ατρόμητοι


* ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ μωρέ οι Λαρισαίοι με τον καύσωνα; Όχι βέβαια. Συνηθισμένοι είναι. Τα 40άρια είναι παιχνιδάκι, άντε τώρα θα σκαρφαλώσει και πιο ψηλά, αλλά οι Λαρισαίοι δεν πρόκειται να λαχταρήσουν. Θα λάβουν τα μέτρα τους και θα το αντιμετωπίσουν. Καύσωνας είναι και θα περάσει...
Ν.Π.

Ας μάθουμε
* Η κυκλοφοριακή αγωγή δεν επιβάλλεται, πρέπει να διδαχθεί. Μπορεί να θεωρείται απαραίτητη η παρέμβαση του Τμήματος Τροχαίας, είτε για προληπτικούς είτε για τη βεβαίωση παραβάσεων, αλλά δεν γίνεται να έχουμε και έναν τροχονόμο για κάθε... οδηγό.
Δηλαδή πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για παράδειγμα, η Εκπαίδευση κ.λπ. να μάθουν στους πολίτες ότι, μεταξύ άλλων, παραχωρούμε προτεραιότητα στον πεζό. Σταματάμε το αυτοκίνητο και δίνουμε προτεραιότητα στον πεζό. Γίνεται παντού, δεν θα πρωτοτυπήσουμε. Πρέπει οι οδηγοί να το καταλάβουμε. Δεν μπορεί να σημειώνεται τροχαίο δυστύχημα, αυτοκίνητο να παρασέρνει πεζό σε διάβαση πεζών, δεν γίνεται. Μετά να απαιτηθεί να επέμβει η Τροχαία στους οδηγούς που μέρα - μεσημέρι να οδηγούν υπό την επήρεια. Σημειωτέον υπήρξε Λαρισαίος οδηγός που διαμαρτυρήθηκε στην Τροχαία, γιατί μεσημέρι του έκαναν αλκοτέστ σε κεντρική οδό. Αλλά αυτό αφορά στην πρόληψη...
Β.Κ.

Μηχανορραφίες
* SOS εκπέμπουν οι φίλοι του Πύργου Χαροκόπου στη Γιάννουλη, για την τύχη του ιστορικού αυτού κτιρίου, αφού, όπως φαίνεται, οι προσπάθειές τους να κινητοποιηθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Λαρισαίων δεν έχουν φέρει αποτελέσματα. Σε ανακοίνωσή τους, μάλιστα, αφήνουν αιχμές κατά της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας ότι «η ιστορία της Λάρισας δεν είναι μόνο το Αρχαίο Θέατρο ή το Διαχρονικό Μουσείο». Και φυσικά απαίτηση όλων είναι η όποια λύση δοθεί, να είναι μέσω οργανωμένου φορέα και όχι με την εμπλοκή ιδιωτών. Διότι πληθαίνουν τα σενάρια που εμφανίζουν τους έχοντες δημόσια αξιώματα να λειτουργούν για λογαριασμό ιδιωτών για την αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων. Αυτήν τη φορά η πόλη δεν θα το επιτρέψει...

Νωρίς
* ΕΦΘΑΣΕ μέσα Ιουλίου για να γίνει συζήτηση με τους ακτοοπλόους για τα ακριβά, πανάκριβα δηλαδή ναύλα. Μέχρι να γίνει συζήτηση, μέχρι να υπάρξει συμφωνία κ.λπ. πάει το φετινό καλοκαιράκι, αν και προλαβαίνουν καλύτερες τιμές οι αδειούχοι του Αυγούστου.
Ενώ, λοιπόν, έπεσε, μειώθηκε αισθητά η τιμή του πετρελαίου, τα εισιτήρια παραμένουν ακριβά. Το ίδιο ισχύει και για τα τρόφιμα, όπου για να μπορεί κάποιος στο σούπερ μάρκετ, πρέπει να έχει ξάδελφο εμίρη. Η αισχροκέρδεια ζει και βασιλεύει, αλλά ουδείς συγκινείται. Πλην των καταναλωτών που βγαίνουν κλαμένοι έχοντας περάσει την ταμειακή...
Β.Κ.

Δίλημμα
* ΝΑ κλείσουν τα παράθυρα και να ανοίξουν τα κλιματιστικά ή να έχουν ανοιχτά τα παράθυρα για να δροσιστούν και να πάρουν υπνωτικά χάπια για να αντέξουν την ηχορύπανση, που προκαλούν τις βραδινές ώρες αυτοκίνητα και μηχανές χωρίς εξατμίσεις στον περιφερειακό δρόμο της οδού Σανδράκη; Σε αυτό το δίλημμα βρίσκονται αντιμέτωποι κάτοικοι της συνοικίας Ιπποκράτη, οι οποίοι προσφάτως έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα πρόβλημα. Ένας εκκωφαντικός θόρυβος ακούγεται σχεδόν ανά λεπτό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μάλλον προέρχεται ένα «κανονάκι κρότου» που έχει τοποθετήσει κάποιος ιδιοκτήτης καλλιέργειας στην περιοχή, για να προστατέψει τα προϊόντα του. Πρόβλημα που αντιμετώπισαν και πέρυσι, χωρίς φυσικά να δοθεί λύση από κάποια αρμόδια υπηρεσία.

Υπέρβαση
* ΔΕΝ είναι η πρώτη, ούτε φυσικά θα είναι η τελευταία φορά που η στήλη υπενθυμίζει το πρόβλημα. Γιατί η μόνιμη κατάληψη ενός ρεύματος κυκλοφορίας στην οδό Παναγούλη από την πλατεία Ταχυδρομείου μέχρι το ύψος της Κύπρου συνιστά πρόβλημα και μάλιστα χωρίς λύση.
Αυτοκίνητα, με ή χωρίς αλάρμ, σταθμευμένα για λίγο, όπως ίσως μπορεί να εξηγήσει ο οδηγός μέσα σε αυτά, ή ακόμη και για πολύ -ποιος ξέρει πόσο;- αν δεν υπάρχει οδηγός, καταλαμβάνουν το ένα ρεύμα σε έναν δρόμο που δεν επιτρέπεται καμία στάση - πολύ δε περισσότερο στάθμευση.
Ούτε ακόμη και η Τροχαία -όταν αποφασίσει να τηρήσει τον νόμο- πτοεί τους παραβάτες, που βρίσκονται εκεί, στην Παναγούλη, για να θυμίζουν στους υπόλοιπους ότι με λίγο θράσος υπάρχει και η υπέρβαση του νόμου χωρίς συνέπειες...

Πανεπιστήμια
* ΓΙΑ τα οκτώ Ελληνικά Πανεπιστήμια, που συμπεριλήφθηκαν στη συνολική παγκόσμια κατάταξη της Quacquarelli Symonds (για το 2023-2024) και απέσπασαν υψηλές διακρίσεις θα διαβάσατε την είδηση.
Το πρώτο, στην κατάταξη, Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (347η θέση) και ακολουθούν το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (444η θέση), το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (530ή θέση), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (534η θέση), το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέσεις 791-800), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (θέσεις 901-950), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (θέσεις 1.001-1.200) και το Πολυτεχνείο Κρήτης (θέσεις 1.400+).
Ποιο λείπει; Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δεν γνωρίζουμε γιατί...
Β.Κ.

Παραιτήθηκε
* ΤΗΝ παραίτησή του υπέβαλε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης, τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Αναμενόμενο, μα πάνω απ’ όλα λογικό. Πόσα καρπούζια να χωρέσει σε μια μασχάλη. Ο άνθρωπος είναι καλλιτέχνης που δεν πήρε ποτέ απόφαση να διακόψει την καριέρα του. Η πολιτική πάλι είναι κάτι άλλο. Δεν αρκεί μόνο να θέλει κάποιος να ασχοληθεί, πρέπει και να μπορεί. Έκαστος στο είδος του.
Ν.Π.

Τα σκυλιά του Πλαταμώνα
* ΜΕ τον πιο άσχημο τρόπο ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι για τον Πλαταμώνα Πιερίας και συγκεκριμένα στην περιοχή πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης. Όπως καταγγέλλει ο εκπαιδευτικός Γ.Κ., «υπάρχουν στην περιοχή κάποια δεσποζόμενα σκυλιά, αλλά και κάποια αδέσποτα, που φροντίζουν οι δήθεν «φιλόζωοι». Μέχρι στιγμής ο συμπολίτης έχει μετρήσει περίπου 8 σκυλιά, τα οποία γαυγίζουν όλο το βράδυ, ενώ σταδιακά η επιθετικότητά τους κλιμακώνεται, καταγγέλλοντας για αδιαφορία τη Δημοτική Αρχή.

Λάστιχα
* Η κακή ή έστω η μη τακτική συντήρηση των αυτοκινήτων, λόγω ενδεχομένως και του κόστους, έχει ως αποτέλεσμα να «αρπάζουν» φωτιά καθ’ οδόν. Έτσι και με τα παλαιωμένα ή αναγομωμένα ελαστικά.
Προχθές, θα είδατε το βίντεο, συρόμενο τροχόσπιτο κινούνταν στην Εθνική Οδό στο ύψος των Τεμπών και άρπαξε φωτιά ο τροχός. Μόνο που ο οδηγός δεν το αντιλήφθηκε έγκαιρα, με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά και η γύρω δασική έκταση και στα Τέμπη δεν είναι για αστεία.
Χθες άρπαξε φωτιά ελαστικό Βούλγαρου νταλικιέρη, με τη φωτιά να επεκτείνεται σε ξερόχορτα κοντά στον Ευαγγελισμό. Όσοι είχαν την ατυχία να ταξιδεύουν εκείνη την ώρα για Θεσσαλονίκη, εγκλωβίστηκαν ντάλα μεσημέρι στην ΠΑΘΕ. Αφού, λόγω των καπνών, προληπτικά έκλεισε το ένα ρεύμα της Εθνικής.
Β.Κ.

Ακτοπλοϊκά
* ΟΙ τιμές των καυσίμων μπορεί να μειώθηκαν κατά 45%, παρόλα αυτά οι τιμές των ακτοπλοϊκών έχουν πάρει «φωτιά». Απλησίαστα τα νησιά με τιμές που φτάνουν ακόμη και σχεδόν έναν μισθό για μια τετραμελή οικογένεια που θέλει να ταξιδέψει με αυτοκίνητο. Αποτέλεσμα οι περισσότεροι φέτος να αναζητούν οδικούς προορισμούς ή νησιά που φτάνονται με φεριμπότ, προκειμένου να γλιτώσουν ό,τι μπορούν. Η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να λάβει μέτρα γι’ αυτό το θέμα που πέφτει στο τραπέζι και οι παρεμβάσεις θα είναι άμεσες.
Τώρα τι προλαβαίνει εν μέσω τουριστικής περιόδου να γίνει, αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όσοι έχουν προγραμματίσει διακοπές ήδη έχουν προπληρώσει τα εισιτήριά τους. Μόνο μην ακούσουμε για καμία επιδότηση των ακτοπλοϊκών εταιρειών και πέσουμε από τα σύννεφα. Πάντως, γενικότερα, οι κυβερνητικοί διαμηνύουν ότι όπου εντοπίζεται αδικαιολόγητη αύξηση τιμών, θα υπάρξουν και συνέπειες...
Ε και; Λύση δεν είναι το πρόστιμο. Λύση είναι να υποχρεωθούν να φέρουν τις τιμές εκεί που πρέπει. Και αυτό αφορά όχι μονάχα τα εισιτήρια, αλλά τα πάντα.
Ν.Π.

Αυγερινός
* ΑΠΟΤΕΛΕΙ ίσως το πιο τρανό παράδειγμα του να κάνεις επιτυχία με μόλις ένα τραγούδι. Στο youtube έχει πάνω από 7 εκατομμύρια θεάσεις, αν και γράφτηκε και συνδέθηκε με μια άλλη εποχή, πολύ μακρινή από τη σημερινή, αν και πέρασαν μόλις 30 χρόνια. Ο Χρήστος Αυγερινός πέθανε σε ηλικία 70 ετών από κορονοϊό, έλεγε η είδηση. Κι όμως, ο Χρήστος Αυγερινός ήταν από τη Λάρισα και συγκεκριμένα από το Λιβάδι Ελασσόνας, ενώ το αληθινό του όνομα ήταν Χρήστος Ντάμπος. Ήρθε στη Λάρισα, κι εδώ τον ανακάλυψε ο Γιάννης Τσανακάς. Με μεγάλη αγάπη για τη μουσική, άρχισε να μαθαίνει σαξόφωνο και να τραγουδά. Επειδή η φωνή του έμοιαζε με του Τόλη Βοσκόπουλου, του αποδόθηκε το προσωνύμιο «νέος Βοσκόπουλος».
***
* ΝΟΝΟΣ του καλλιτεχνικού του ονόματος «Αυγερινός» ήταν άλλη μια μεγάλη προσωπικότητα της Λάρισας, ο Μπαρμπής ο Βοζαλής. Κάθονταν όλοι μαζί σε μια παρέα και του είπε με το γνωστό του ύφος ο Μπαρμπής: Μα τι όνομα είναι αυτό το Νταμπός, πώς θα κάνεις επιτυχία μ’ αυτό το όνομα. Είσαι από τη Λάρισα, στη Λάρισα βγαίνει ο Αυγερινός, θα σε βαφτίσουμε Χρήστο Αυγερινό. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
***
* «ΜΑ όταν πονέσεις και κλάψεις μια μέρα, που δεν θα το ήθελα ποτέ αυτό, στα χέρια του κόσμου να βάλεις τη βέρα να μοιραστείτε τον καημό...». Με το τραγούδι αυτό έκανε τεράστια επιτυχία και έγινε γνωστός στο πανελλήνιο. Έφτασε να είναι πρώτο όνομα στις μεγαλύτερες πίστες της Αθήνας. Τότε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Τότε με τα μπουζούκια τα αληθινά, τα αγνά, τότε που άκουγες τον αγαπημένο σου τραγουδιστή και παράλληλα έτρωγες και την μπριζόλα σου. Τζόνι κόκκινο (ούτε μαλτ ούτε πολλαπλής απόσταξης), μάλμπορο σκληρό (ούτε ατμός ούτε καπνός με άρωμα βυσσινόκηπο), γυναίκες με περμανάντ, σακάκι με βάτα και άνδρες με το βλέμμα ψηλά κι όχι στο κινητό.
ΘΑ.

Ζημιές
* ΔΥΣΚΟΛΗ διαφαίνεται η χρονιά για τους ντομοματοπαραγωγούς των Φαρσάλων και όχι μόνο. Οι περισσότεροι έχουν μεγάλες ζημιές από τον περονόσπορο. Ομάδα Αντιμετώπισης Αγροτικών Κρίσεων, που έχει συστήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνεχίζει την καταγραφή των προβλημάτων που προκαλεί στην αγροτική παραγωγή η κλιματική κρίση. Φέτος, θα είναι πολλές οι πληγές που θα αφήσει στον πρωτογενή τομέα και στις τσέπες των αγροτών.
Γ.Γ.

«Φωνές»
* «ΦΩΝΑΖΟΥΝ» δεκάδες αγρότες, καλλιεργητές από την Άζωρο (Βουβάλα) Ελασσόνας. Κάνουν λόγο για χαλασμένη «πομόνα», που καθυστερεί η επιδιόρθωσή της, με αποτέλεσμα φέτος να μείνουν απότιστα πολλά στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες και όχι μόνο. Αναζητείται άμεση λύση από τους αρμόδιους...

Το... λάδωμα!
* ΣΥΖΗΤΟΥΝ δύο φίλοι:
- Άστα, έχω μεγάλο πρόβλημα με την Εφορία!
- Έλα μωρέ, σιγά το σπουδαίο. Θα λαδώσεις και θα γίνει η δουλειά σου.
- Ναι, αλλά πώς; Φοβάμαι. Δεν το ‘χω ξανακάνει.
- Είναι απλό, θα βάλεις τα χρήματα σε έναν φάκελο και θα τα δώσεις στον υπάλληλο, λέγοντάς του «πάρτε αυτά για να πιείτε μια μπίρα στην υγειά μου».
- Ναι, αλλά αν είναι τίμιος και δεν τα πάρει;
- Τότε την πάτησες! Θα πρέπει να του δώσεις τα διπλά για να μη σε καταγγείλει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass