ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2023 17:00
* ΦΕΥΓΟΥΝ τα σύννεφα που εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας και ο Κώστας Αγοραστός έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος για τα χρήματα που επένδυσε η Περιφέρεια, ώστε να έρθει η στιγμή που θα αποδοθεί στον κόσμο το μεγάλο και το μοναδικό, μέσα στον ιστό της πόλης, θέατρο στον κόσμο. * ΦΕΥΓΟΥΝ τα σύννεφα που εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας και ο Κώστας Αγοραστός έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος για τα χρήματα που επένδυσε η Περιφέρεια, ώστε να έρθει η στιγμή που θα αποδοθεί στον κόσμο το μεγάλο και το μοναδικό, μέσα στον ιστό της πόλης, θέατρο στον κόσμο.

Υπομονή
* ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ με υπομονή έπρεπε να είναι οι οδηγοί, αλλά και οι επιβαίνοντες

σε αυτοκίνητα, που επέστρεφαν από τα παράλια της Λάρισας το βράδυ της Κυριακής. Ουρές μεγάλες από εκατοντάδες αυτοκίνητα, τόση που χρειαζόταν τουλάχιστον μιάμιση ώρα κάποιος για να φύγει από τον Αγιόκαμπο και να φτάσει στην πόλη. Ευτυχώς βέβαια τους αποζημίωσε η θάλασσα από το μεσημέρι και μετά.
Κ.Γ.

Χαμόγελα
* ΠΑΝΤΩΣ αυτό το Σαββατοκύριακο πρέπει να ήταν ίσως το καλύτερο μέχρι στιγμής στο φετινό καλοκαίρι για τους επαγγελματίες. Έβλεπες και στην πιο μικρή ή απόμακρη παραλία του νομού Λάρισας ατελείωτες ουρές από παρκαρισμένα οχήματα. Αυτό σημαίνει πως δούλεψαν καλά και τα καταστήματα. Τα μπιτς μπαρ, τα εστιατόρια, τα μίνι μάρκετ, τα καφέ. Άλλα 3-4 τέτοια να είχαν προηγηθεί τώρα θα ήταν όλα διαφορετικά, αλλά ήταν αυτός ο παλιόκαιρος.
Κ.Γ.

Πού πας...
* ΚΑΝΑ δυο μέρες διήρκησε η... πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη, να αλλάξει τη ρύθμιση για να καταργήσει για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών.
Αφού ξεπεράστηκε το... πρόβλημα ποιος ψήφισε τη διάταξη (της... ΝΔ) στον ποινικό κώδικα, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης στις προγραμματικές δηλώσεις προχθές δεσμεύτηκε ότι θα την αλλάξει.
Χθες λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Μαρινάκης, δήλωσε ότι τα περί ακαταδίωκτου αποτελούν προσωπικές απόψεις του υπουργού Δικαιοσύνης. Στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ο Υπουργός, αναγιγνώσκει... έκθεση ιδεών (του); Στα χαρτιά η δήλωση του υπουργού περί αλλαγών, σε ισχύ παραμένει το ακαταδίωκτο.
Γνωρίζουν όλοι τι περνάνε οι δανειολήπτες από τράπεζες και εισπρακτικές. Βρε τον κ. Υπουργό, ορεξάτος...
Β.Κ.

Τιμοκατάλογοι
* ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ οι καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει και τις διακοπές τους. Το διαδίκτυο, και για την ακρίβεια τα κοινωνικά δίκτυα, αποτελούν σύμμαχό τους, αφού υπάρχουν πολλές σελίδες όπου μπαίνουν οι χρήστες και αναρτούν τιμοκαταλόγους εστιατορίων, καφέ, κόστος για ξαπλώστρες με βάση τη δική τους εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσουν ή προτρέπουν άλλους ανθρώπους που θα επισκεφθούν το ίδιο μέρος. Από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς του παρελθόντος που ενημέρωναν για τα αξιοθέατα, περάσαμε στη νέα τους εκδοχή όπου η ενημέρωση αφορά κυρίως τις τιμές. Αυτό επιβάλλει η νέα πραγματικότητα.
Ν.Π.

Καρότσα (1)
* ΟΙ καρότσες των γεωργικών ελκυστήρων στα χωριά είναι γνωστό από χρόνια ότι χρησιμοποιούνται ως πολυεργαλεία, ενώ η αξία τους παραμένει διαχρονική και παρά το γεγονός ότι η μεταγενέστερη κυκλοφορία των αγροτικών αυτοκινήτων συνέβαλε καθοριστικά, αφενός στην εκμηχάνιση της γεωργίας όσο και στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των γεωργών.
Πέρα από τον βασικό σκοπό της μεταφοράς αγροτικών προϊόντων, η καρότσα (ενίοτε και πλατφόρμα) καθιέρωσε τη λεγόμενη κυκλική οικονομία. Πουρνάρια, κλαριά, ζωντανά, εργάτες γης, παγούρια, καρπούζια, όλα μαζί...
Η καρότσα χρησιμοποιήθηκε και για πολιτιστικούς σκοπούς όπως για παράδειγμα -μετά τον απαραίτητο εξωραϊσμό της με κουρελούδες κ.λπ.- η φιλοξενία της ορχήστρας στο πανηγύρι. Ή και για αθλητικούς σκοπούς, μεταφέροντας την ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού σε γειτονικά χωριά με πολλαπλά οφέλη. Πέραν της άθλησης, για παράδειγμα, ουδείς από εκείνους τους παικταράδες νόσησε από πέτρα στα νεφρά. Λίγο με το αναπνευστικό λόγω σκόνης ένεκα οι χωματόδρομοι, αλλά κρατώντας την αναπνοή τους διατηρούσαν φυσική κατάσταση...
Β.Κ.

Καρότσα (2)
* ΜΕ τον καιρό, τα αγροτικά βελτίωσαν κατά πολύ το βιοτικό επίπεδο και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητας. Οι καμπίνες είχαν κλιματιστικό κ.λπ., η βενζίνη φθηνή, πήγαινες - ερχόσουν στο διπλανό χωριό το απόγευμα για μπάλα και το βράδυ για μπίρες, ανταποδίδοντας. Φέρ πλέι ένα πράγμα. Πέραν των χωριών εννοείται όπου έπεφτε ξύλο για κάποια φάση (ή και για όλες τις φάσεις).
Αλλά ο βασικός σκοπός της μεταφοράς δεν άλλαξε. Προϊόντων και ανθρώπων. Να, για παράδειγμα αν είναι θέμα ζωής και θανάτου, δεν τον αφήνουν τον άνθρωπο στη μοίρα του, τον βάζουν στην καρότσα του αγροτικού και τον πάνε στο Κέντρο Υγείας. Ούτε τον αφήνουν να πεθάνει τον άνθρωπο αβοήθητο, ούτε περιμένουν να έρθει ασθενοφόρο. Αν ζήσει, αν πεθάνει αυτό είναι άλλο θέμα, του ΕΣΥ ενδεχομένως, των ελλείψεων. Αλλά η καρότσα μέχρι και ως φορείο ασθενοφόρου χρησιμοποιείται...
Β.Κ.

Στεγαστικά
* ΟΥΤΕ με τηλεσκόπιο δεν βρίσκουν ακίνητα για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» χιλιάδες νέοι. Αν και οι τράπεζες έχουν προεγκρίνει τις αιτήσεις στεγαστικών δανείων, οι δικαιούχοι δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να βρουν σε διάστημα 60 ημερών κατοικία που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες τους, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Στη Λάρισα το πρόβλημα είναι έντονο. Πλέον, τα διαθέσιμα πολύ λίγα σπίτια και οι ιδιοκτήτες τους δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν «ηλικιωμένα» ακίνητα, ζητάνε τιμές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένα νεόδμητο στα 70 τ.μ. στη Λάρισα να είναι στα 125.000 και ένα σπίτι των ίδιων τετραγωνικών δεκαετίας του ’80 να είναι στην ίδια τιμή. Έτσι, αποθαρρύνονται οι υποψήφιοι και στο τέλος εγκαταλείπουν την προσπάθεια.
Καλό το πρόγραμμα, αλλά ο περιορισμός στην ηλικία των ακινήτων δημιούργησε θέματα και στένεψε τα περιθώρια. Να χρεωθεί για 20-25 χρόνια ένα νέο ζευγάρι, μια οικογένεια, για να πάρει ένα σπίτι που θα χρειαστεί έξτρα σουλούπωμα και μέχρι να το αποπληρώσει θα είναι παμπάλαιο, δεν το λες και κίνητρο.
Ν.Π.

ΛΕΞ
* ΛΕΞ λοιπόν. Μια συναυλία που έγραψε ιστορία στη Λάρισα. Ο Αλέξανδρος Λαναράς, όπως ονομάζεται ο ράπερ, κατάφερε να μαζέψει μπόλικες χιλιάδες από μικρούς και μεγάλους στο AEL FC ARENA και να γίνει η νύχτα μέρα από τα εκατοντάδες καπνογόνα που άναψαν στα τραγούδια του. Δύο ώρες γεμάτες στίχους και ρίμες, πραγματικό πολυβόλο. «Όροφο προς όροφο, γραμμή προς γραμμή» για ρευματοκλοπές, υποτροπές, λογαριασμούς, ανεργία, αφραγκία, αστυνομία, Χρυσή Αυγή, για μεροκάματα του τρόμου, εξώσεις, πλειστηριασμούς και όχι μόνο.
Κ.Γ.

Σπατάλη;
* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΗ κάτοικος των Μεσαγγάλων (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της «Ε») για το γεγονός ότι ένας σωλήνας εδώ και τρεις εβδομάδες, όπως καταγγέλλει, τρέχει νερό που το ρίχνει μέσα στο ποτάμι. «Είναι σπατάλη νερού. Πού είναι οι αρμόδιοι;
Επικοινώνησα με τη Δημοτική Αρχή και, ενώ μου είπαν ότι είχε γίνει κάποια ζημιά και πλημμύρισαν καλλιέργειες που αντλούσαν το νερό, έκτοτε έχουν περάσει τόσες μέρες και συνεχίζουν να τρέχουν νερά, τα οποία όμως είναι καθαρά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εάν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει οι αρμόδιοι να σπεύσουν, όχι τίποτα άλλο, δεν είναι καιρός για σπατάλες.
Ν.Π.

Β’ κατηγορίας
* ΣΑΝ τουρίστες Β’ κατηγορίας αντιμετωπίζουν πολλοί ξενοδόχοι τους κατόχους δελτίων κοινωνικού τουρισμού. Ενώ έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα ως πάροχοι, όταν τους καλούν οι υποψήφιοι ή δεν έχουν διαθέσιμα δωμάτια ή προσπαθούν να «φάνε» από τις μέρες ή στη χειρότερη προσφέρουν ακατάλληλους χώρους. Πάντως, οι περισσότεροι απλά δηλώνουν ότι δεν έχουν διαθεσιμότητα για Ιούλιο και Αύγουστο. Διαμαρτύρεται ο κόσμος και δίκιο έχει. Πάντως για να είμαστε και δίκαιοι υπάρχουν και οι σωστοί επαγγελματίες, αλλά δυστυχώς δεν είναι η πλειοψηφία. Ίσως το κράτος θα μπορούσε να τους ασκεί έλεγχο. Στο κάτω κάτω τους πληρώνει, δεν είναι δωρεάν παροχή.
Ν.Π.

Προσομοίωση
* ΣΕ φάση προσομοίωσης του «Cleon», και μάλιστα νωρίτερα, η αγορά χθες στα Φάρσαλα. Νωρίς το μεσημέρι στην πόλη κυκλοφορούσαν λιγοστοί και μετρημένοι στα δάχτυλα. Πού να σκαρφαλώσει κιόλας ο υδράργυρος.
Γ.Γ.

Αγροτικά Τμήματα
* ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για δημιουργία και ένταξη αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας μας, είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης. Στη συνάντηση τέθηκαν οι παράμετροι, ώστε να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία πλαισίου για την ένταξη αγροτικών τμημάτων σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός στη Βουλή, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.
Το θέμα δεν έρχεται για πρώτη φορά στην επικαιρότητα. Κατά καιρούς συζητιέται, χωρίς το σχέδιο αυτό να υλοποιηθεί. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες των Επιμελητηρίων «δεν χρειάζεται να υπάρχει αγροτικό τμήμα για να χαράξει ένα επιμελητήριο μία φιλοαγροτική πολιτική». Ο αντίλογος είναι ότι «αν δημιουργηθούν αυτά τα τμήματα και οριστούν υπεύθυνοι, το παραγόμενο έργο θα είναι μεγαλύτερο από το σημερινό, ενώ υπάρχει κι ένας συμβολισμός με την κίνηση αυτή».

Ο Λουκιανός, ο Γκάτσος κι η Βαγενά
* ΣΥΝΑΥΛΙΑ αφιέρωμα σε έναν άνθρωπο που, αν και γεννήθηκε στην Κυψέλη της Αθήνας, συνδέθηκε άρρηκτα με τον πολιτισμό της Λάρισας θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ. Ο λόγος για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, που υπέγραψε το ιδρυτικό καταστατικό του Θεσσαλικού Θεάτρου, μαζί με σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης που ήταν προσωπικοί του φίλοι και συνεργάτες, όπως ο Νίκος Γκάτσος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Μάνος Χατζιδάκις και άλλους, και δημιουργός της μουσικής όλων των τραγουδιών της πρώτης περιόδου του Θεσσαλικού. Φυσικά ο Λουκιανός είχε άλλον ένα λόγο να αισθάνεται Λαρισαίος κι αυτός φυσικά δεν ήταν άλλος από την Αννα Βαγενά, τη σύντροφο της ζωής του.
* * *
* Ο μαέστρος της Μικτής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και προσωπικός φίλος του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Αννας Βαγενά, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΔΩΛ θυμήθηκε και μια ιστορία, όταν ο Λουκιανός γνώρισε την Αννα στον μεγάλο Νίκο Γκάτσο: «Θα ήθελα να σας πω και κάτι που δεν είναι γνωστό. Το τραγούδι «Το κορίτσι κυριακάτικο» που, αν και έγραψε τους στίχους ο Γκάτσος, δεν συμπεριλαμβάνεται στην «Κόκκινη κλωστή», το έγραψε ο Γκάτσος μόλις πρωτογνώρισε τη Βαγενά. Μόλις πήγε ο Λουκιανός με την Αννα στην παρέα που ήταν και ο Γκάτσος, την άλλη μέρα του πήγε ένα χαρτάκι με στίχους του τραγουδιού αυτού».
ΘΑ.

Ποτίσματα
* ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ο υδράργυρος, αυξάνονται και οι ανάγκες για πότισμα στις αγροτικές καλλιέργειες του κάμπου. Βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι χρειάζονται νερό, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο. Τα νέα από τη λίμνη Πλαστήρα είναι ικανοποιητικά, ας είναι καλά οι συνεχείς βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. Από την πλευρά τους όμως οι διοικούντες των ΤΟΕΒ υπενθυμίζουν την ανάγκη για ορθολογική διαχείριση του νερού, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι ελλειμματικό. Δυστυχώς όμως έχει αποδειχθεί ότι ο καθένας κοιτάζει μόνο το χωράφι του, αδιαφορώντας για τον διπλανό του...

Παγωμένο
* ΧΡΥΣΕΣ δουλειές θα κάνουν οι καρπουζάδες αυτήν την εβδομάδα. Ήξεραν οι παλιοί τι έκαναν και τι έτρωγαν. Ενδείκνυται για δροσιά στον καύσωνα και για γλυκό επιδόρπιο μετά το μεσημεριανό! Έστω και πεπόνι, σε μικρές ποσότητες πάντα!
Γ.Γ.

Μετάφραση τυρναβίτικη
* ΠΡΕΜΙΕΡΑ σήμερα για την καλοκαιρινή παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου «Ο Αριστοφάνης ονειρεύεται». Πρεμιέρα που θα γίνει στις 9.15 το βράδυ στο Β’ Αρχαίο Θέατρο. Ιδιαίτερο το εύρημα της σκηνοθέτιδας της παράστασης και καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεσσαλικού να βάλει τη Λυσιστράτη και την Πραξαγόρα, δύο δυναμικές γυναίκες, δύο «φεμινίστριες» πολύ πριν εφευρεθεί ο όρος αυτός, να διαδράσουν.
* * *
* ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ αρχαίας κωμωδίας, όμως, χωρίς μετάφραση δεν γίνεται. Κι αυτή την κάνει -ειδικά για το Θεσσαλικό- ο λογοτέχνης Θωμάς Ψύρρας. Ο Τύρναβος του μπουρανί, της αθυροστομίας και των φαλλικών συμβόλων συναντά τον Αριστοφάνη της βωμολοχίας, των πρόστυχων υπονοουμένων και της ελευθεριότητας. Ο Θωμάς Ψύρρας επέλεξε να μην κάνει ούτε λογοτεχνική μετάφραση ούτε φιλολογική, αλλά μια μετάφραση... τυρναβίτικη.
ΘΑ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass