ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2023 17:00
* ΑΠΟ τους πρώτους δημάρχους ήταν ο Θανάσης Νασιακόπουλος, που έδωσε δια ζώσης τα συχαρίκια, στους νέους υπουργούς, τον Θεσσαλό και φίλο του, πρώην δήμαρχο Τρικκαίων, υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Θεόδωρο Λιβάνιο υπουργό Εσωτερικών. Και οι δυο τους, κατέχουν τις θέσεις «κλειδιά», για τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Λ.Κ. * ΑΠΟ τους πρώτους δημάρχους ήταν ο Θανάσης Νασιακόπουλος, που έδωσε δια ζώσης τα συχαρίκια, στους νέους υπουργούς, τον Θεσσαλό και φίλο του, πρώην δήμαρχο Τρικκαίων, υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Θεόδωρο Λιβάνιο υπουργό Εσωτερικών. Και οι δυο τους, κατέχουν τις θέσεις «κλειδιά», για τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Λ.Κ.

Καύσωνας
* Η πιο επικίνδυνη μέρα του συνεχόμενου χρονικού διαστήματος υψηλών θερμοκρασιών

είναι η σημερινή, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Τόση έκταση που πήρε το θέμα του ερχομού της σημερινής πιο ζεστής ημέρας του καύσωνα, έχουν τρομοκρατηθεί όλοι, λες και οι Λαρισαίοι δεν έχουν ξαναζήσει θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.
Λίγη προσοχή λοιπόν, και οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όχι περιττές εξόδους.
Λ.Κ.

Ζέστη
* Η ζέστη ή ζέστα, στην τοπική διάλεκτο, έχει «χτυπήσει» κόκκινο και δημιουργεί μεγάλη δυσφορία στον ανθρώπινο οργανισμό και θερμική καταπόνηση.
Οι παλιοί το μετέφραζαν με μία λέξη: Λιβακωθήκαμε!
Λ.Κ.

Ντελίβερι
* ΔΕΝ έχει ντελίβερι σήμερα. Ας σεβαστούμε τους ανθρώπους που εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες στον δρόμο.
Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ντελίβερι εντάσσονται στην υπουργική απόφαση που απαγορεύει τις εξωτερικές εργασίες 12:00-17:00 λόγω του καύσωνα.
Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργική Απόφαση που αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα προβλέπει επίσης: παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία.
Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.
Λ.Κ.

Πονοκέφαλος
* ΟΛΑ δείχνουν ότι... ψήνεται παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2023 αφού έως σήμερα 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν τις έχουν υποβάλει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι προχθές είχαν υποβληθεί 3.844.976 φορολογικές δηλώσεις, ενώ για φέτος αναμένεται να συμπληρωθούν συνολικά περίπου 6,5 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια δηλαδή, ποσοστό 40% των υπόχρεων δεν έχει υποβάλει ακόμη τη φοροδήλωσή του. Αυτό, αν μη τι άλλο, προκαλεί «πονοκέφαλο» στο Οικονομικό Επιτελείο.
Γ.Π.

Εισόδημα
* ΜΟΛΙΣ 4 στους 10 φορολογούμενους δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ, ενώ εισοδήματα έως 5.000 ευρώ έχει το 37% των φυσικών προσώπων.
Άλλοι 659.258 φορολογούμενοι δηλώνουν ότι ζουν χωρίς να έχουν εισόδημα.
Αντίθετα, μόλις 1 εκατ. φορολογούμενοι έχουν δηλωθέν εισόδημα που κυμαίνεται από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, ενώ στην αποκαλούμενη ελίτ των φορολογούμενων βρίσκονται 1.004 φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ.
Γ.Π.

Εξετάσεις
* ΑΝΕΒΑΛΑΝ οι Αθηναίοι τις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, λόγω του «Κλέωνα».
Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής, η αναβολή των δοκιμασιών «προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων» οδηγών ισχύει για όλες τις κατηγορίες και αναβάλλεται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Αττικής.
Μάλλον δεν έχουν κλιματισμό τα αυτοκίνητα!
Λ.Κ.

Στην παρανομία...
* ΜΕ το ζόρι παράνομοι έχουν γίνει εκεί στην οδό Ξανθίππης.
Όπως έλεγε ένας κάτοικος της οδού που βρέθηκε στα γραφεία της «Ε»: «Από τότε που μονοδρόμησαν την οδό με κατεύθυνση προς την οδό Παλαιολόγου πρέπει να πάμε ανάποδα για να βγούμε στην Ηρώων Πολυτεχνείου» και, διαβάζοντας τη δυσπιστία στο πρόσωπο του δημοσιογράφου, θα πει:
«Κι όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Κάθε Τρίτη έχει λαϊκή στην Παλαιολόγου και η κίνηση από την οδό αυτή είναι αδύνατη, η έτερη λύση είναι να στρίψουμε από την οδό Θερμοπυλών και να συνεχίσουμε την κίνησή μας προς την Πολυτεχνείου» για να τον διακόψουμε με την εύλογη ερώτηση, ε πού είναι το πρόβλημα τότε; «Έλα που όμως» θα τονίσει -περιμένοντας τη συγκεκριμένη ερώτηση- «στη συμβολή της οδού Ξανθίππης με την οδό Θερμοπυλών είναι μόνιμα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και δεν μας παίρνει να στρίψουμε;
Καλά δε, αν είναι να περάσει κανένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο δεν χωράει με τίποτα» θα σημειώσει ο Α.Σ. «Το πρόβλημά μας το ξέρουν κι από τον Δήμο» θα πει συνεχίζοντας, «αλλά δεν κάνουν και τίποτα. Ακόμη περιμένουμε...».
(Ε να λυθεί το θέμα, πριν αρχίσει να μοιράζει πρόστιμα η Τροχαία για... αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο!).
ΘΑ.


Ακρόπολη
* ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ κάποιοι για τις ουρές που σχηματίζονται από τουρίστες στην Ακρόπολη και κατήγγειλαν καθυστερήσεις στην έκδοση εισιτηρίων.
Έτσι, ανέλαβε να σώσει την κατάσταση ο Ερυθρός Σταυρός!
Εθελοντές του πήγαν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και πρόσφεραν σε όσους βρισκόταν στην ουρά, και όχι μόνο, χιλιάδες εμφιαλωμένα νερά, ενημερωτικά φυλλάδια για τον καύσωνα, καθώς και πρώτες βοήθειες.
Συγκεκριμένα, εθελοντές από όλα τα σώματα του Ε.Ε.Σ. (Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρειτών-Διασωστών και Νεότητας), ανταποκρίθηκαν άμεσα στην έκκληση της υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη, για παροχή βοήθειας στους χιλιάδες επισκέπτες της Ακρόπολης, διανέμοντας περισσότερα από 20.000 μπουκάλια νερό.
Λ.Κ.

Εγκαίνια ή έναρξη
* ΤΟΥ Αγ. Παϊσίου προχθές και στο Αχίλλειο της Λάρισας πραγματοποιήθηκε λαμπρή παράκληση στο αφιερωμένο στη μνήμη του νέο «προσκυνητάρι» που διαμορφώθηκε στο δωματιάκι του καμπαναριού. Οι άνθρωποι της ενορίας, από τον ιερέα, το χωριό, και ιδιαιτέρως τους επιτρόπους, βοήθησαν ο καθείς με τον τρόπο του να «μεταλλαχθεί» ο χώρος και από αποθήκη άχρηστων αντικειμένων να γίνει ένα πανέμορφο προσκυνητάρι.
Από τη χαρά τους οι επίτροποι δίνοντας την είδηση της «έναρξης» του προσκυνηταριού στην «Ε» ανέφεραν τη λέξη «εγκαίνια», όπως αποτυπώθηκε και στην εφημερίδα. Φαίνεται ότι για το εκκλησιαστικό τυπικό η λέξη «εγκαίνια» ήταν λάθος. Πού να το ξέρουν οι επίτροποι όμως που έδωσαν την είδηση; Χαρούμενοι πρέπει να είναι απαξάπαντες που δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος προσευχής, κι όχι να (εμ)μένουν στο τυπικό. Για τους ανθρώπους του χωριού «έναρξη» ή «εγκαίνια» δεν έχει σημασία. Σημασία γι’ αυτούς έχει που μπαίνοντας στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Αχιλλίου μπορούν να ανάψουν και ένα κεράκι στον Αγιο Παΐσιο.
ΘΑ.

Εκπλήξεις
* ΤΗΝ ευκαιρία να εξασφαλίσουν «εκπτωτικά κουπόνια» για φθηνότερες διακοπές, θα έχουν όσοι δεν κληρώθηκαν στον Κοινωνικό Τουρισμό. Μεταξύ αυτών βεβαίως και συνταξιούχοι που δεν είχαν το δικαίωμα να ενταχθούν σε προγράμματα δωρεάν διακοπών και έμειναν εκτός των συγκεκριμένων παροχών. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και όπως όλα δείχνουν την επόμενη εβδομάδα θα «ανοίξει» η πλατφόρμα του Προγράμματος tourism4all το οποίο μπορεί να κρύβει και... εκπλήξεις!
Γ.Π.

Λίρες
* ΣΤΑ γκισέ της Τράπεζας της Ελλάδος οδηγούνται οι Έλληνες, προκειμένου είτε να πουλήσουν είτε να αγοράσουν χρυσές λίρες. Ο λόγος απόλυτα κατανοητός, αφού ο χρυσός παραμένει πόλος έλξης για αρκετούς ιδιώτες και θεωρείται ασφαλέστερη λύση για τις οικονομίες τους. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΤΤΕ, οι Έλληνες αγόρασαν το α’ εξάμηνο περίπου 7.000 χρυσές λίρες. Όσον αφορά τις πωλήσεις, αυτές διαμορφώθηκαν σε 9.558 το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2023
Γ.Π.

Προσμένουν
* «ΑΝΟΙΞΑΜΕ και σας περιμένουμε». Με αυτό το μότο οι έμποροι προσμένουν καλύτερες ημέρες από τις θερινές εκπτώσεις. Η περίοδος των εκπτώσεων θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου, ενώ την Κυριακή, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Οι επιχειρήσεις ελπίζουν σε καλούς τζίρους ώστε να ανακτηθούν οι χαμένες πωλήσεις λόγω των εκλογών.
Γ.Π.

Ανάσα
* ΜΙΚΡΗ ανάσα αναμένεται να δώσει σε εκατομμύρια το νέο market pass. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις, δημιουργούν νέες απώλειες στα εισοδήματα συμπολιτών μας, οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με το «τέρας» της ακρίβειας τόσο στα ράφια σούπερ μάρκετ όσο και στους πάγκους των λαϊκών αγορών.
Γ.Π.

Μέχρι τις 12
* ΜΕΧΡΙ τις 12 το μεσημέρι θα λειτουργούν σήμερα τα Δικαστήρια της Λάρισας. Για την ακρίβεια, σύμφωνα και με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών λόγω καύσωνα, οι υπάλληλοι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, όπως ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας θα εργαστούν μέχρι το μεσημέρι. Για υποθέσεις εννοείται που προγραμματίζονται. Έχουμε ημέρες για... Αυτόφωρα.
Β.Κ.

Ανασφάλιστα
* ΤΗΝ επιβολή τσουχτερών προστίμων για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα (επαν)εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο. Χρόνια τώρα προσπαθούν οι κυβερνήσεις να το λύσουν, αλλά το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα μεγάλο.
Όπερ σημαίνει ότι δύο τινά συμβαίνουν: ή οι κυβερνήσεις δεν μπορούν ή δεν έχουν τη βούληση και περιορίζονται σε δηλώσεις προθέσεων.
Και επειδή στην εποχή της τεχνολογίας δεν δικαιολογείται το δεν μπορώ, είναι πιο πιθανό να μην υπάρχει η βούληση. Γιατί αν υπήρχε η βούληση κάθε ανασφάλιστο αυτοκίνητο μπορούσε να ακινητοποιηθεί από συνεργεία της Αστυνομίας με το ειδικό μηχάνημα ελέγχου της ταυτότητας των αυτοκινήτων. Τόσο απλά...
Δ.Κ.

ΠΡ.ΑΞΙ.
* ΣΤΗ δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αξιών» (ΠΡ.ΑΞΙ.) είναι δημοτικός σύμβουλος ο Ακης Νασιώκας, που εκ παραδρομής αναφέρθηκε χθες ως δημοτικός σύμβουλος στην παράταξη «Λάρισα Μπροστά».
Ο δαίμων του τυπογραφείου, ξαναχτύπησε!Θέλει προσοχή
* ΜΕ αφορμή τον καύσωνα η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θέτει σήμερα τη Λάρισα στις περιοχές με επίπεδο επικινδυνότητας 3 με ακραίες θερμοκρασίες.
Τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν περαιτέρω επιδείνωση από σήμερα των πυρομετεωρολογικών συνθηκών. Λένε δηλαδή οι ειδικοί ότι εξαιτίας της σταδιακής επικράτησης πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών αναμένεται σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων.
Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμός και ξηρός καιρός), τα νεκρά δασικά καύσιμα αποβάλλουν υγρασία, ξεραίνονται και τελικά διευκολύνουν την έναρξη και την εξάπλωση της φωτιάς. Το παν αυτές τις ημέρες είναι να μην εκδηλωθούν φωτιές...
Β.Κ.

Απειλή
* ΠΕΡΑΝ όμως των συστάσεων περί προσοχής, θα πρέπει κάποια στιγμή να ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος όσο είναι (είναι;) ακόμη αναστρέψιμη η κατάσταση.
Αναζητήστε την είδηση σύμφωνα με την οποία ο δορυφόρος ανίχνευσης θερμότητας Copernicus της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας εντόπισε ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της Γης έχουν ήδη ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου, δίνοντας το παράδειγμα της Ιταλίας.
Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το έδαφος είναι ακόμα πιο ζεστό. Άλλωστε ο καύσωνας που πλήττει αυτές τις ημέρες τη νότια Ευρώπη, λένε οι ειδικοί πως «κτίζεται» εδώ και μήνες. Και πρόκειται να γίνει πολύ χειρότερος. Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. κωλυσιεργεί και όλο μεταθέτει για το μέλλον τη συζήτηση για τα μέτρα ώστε να προληφθούν οι επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας.
Όταν έρθει (σ.σ. με το καλό) η ώρα να αποφασίσει τα μέτρα για τη μείωση μισού βαθμού Κελσίου... γη και άνθρωποι θα έχουμε ψηθεί.
Β.Κ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass