ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2023 17:01
* ΣΤΟΥΣ 44 βαθμούς Κελσίου, όλοι έχουν δίκιο! * ΣΤΟΥΣ 44 βαθμούς Κελσίου, όλοι έχουν δίκιο!

Έφιππος;


* ΕΑΝ αποτελούσε συζήτηση καφενείου, όντως θα μπορούσαμε να αστειευθούμε ακόμα περισσότερο, να γελάσουμε. Αλλά όταν πρόκειται για τις θέσεις που διατυπώνει Υπουργός, δεν είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται περί αστείου.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πρόκειται για Υπουργό που μόλις ανέλαβε καθήκοντα, δεν πρόλαβε καλά - καλά να γνωρίσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τη φυσική ηγεσία του Υπουργείου που προΐσταται.
Λέει, λοιπόν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότ. Μηταράκης ότι θα καταργήσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τον διαψεύδει ο Πρωθυπουργός. Λέει ο κ. Μηταράκης πως θα ιδρύσει Έφιππη Αστυνομία και ο Πρωθυπουργός, λόγω και του καύσωνα, αντιπροτείνει... καμήλες. Έφιππος σε κάθε περίπτωση, αλλά παραμένει υπουργός, μετά απ’ όλα αυτά τα αδειάσματα;
Β.Κ.

Σταυροδρόμι
* ΕΝΑ από τα πιο καυτά, πολιτικά καλοκαίρια αναμένεται να ζήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική συντριβή και κυρίως, από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος.
Λέγοντας κόμμα (σ.σ. ένα είναι το κόμμα), να το αποσαφηνίσουμε σε επίπεδο οργάνων, τάσεων κ.λπ., γιατί αποδείχθηκε ότι την προηγούμενη περίοδο δεν κατάφερε να αποκτήσει «φωνή» και «παρέμβαση» σε συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ.
Όταν αποσαφηνιστεί πόσοι τελικά θα διεκδικήσουν την αρχηγία, μετά και την Κ.Ε. μένει να οριστικοποιηθεί αν θα πάνε σε έκτακτο ή διαρκές Συνέδριο, πότε και πώς. Θα μπούνε, δηλαδή, σε τροχιά περιδίνησης, με την εσωστρέφεια που διακρίνει, κινήσεις και κόμματα της Αριστεράς και το ερώτημα είναι για πόσο διάστημα.
Προς το παρόν η Κυβέρνηση όσο η μείζονα αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) θα αναζητά ρόλο και ταυτότητα, θα έχει μοναδικό αντίπαλο τον εαυτό της και τις φιλελεύθερες πολιτικές της...
Β.Κ.

...και περιοδείες
* ΜΕ βάση, λοιπόν, τον κομματικό σχεδιασμό, από αύριο Δευτέρα, που λέει ο λόγος, οι υποψήφιοι αναμένεται να ξεκινήσουν την προεκλογική τους καμπάνια περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα.
Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναζητήσουν στήριξη στις κομματικές οργανώσεις (σ.σ. όπου έχουν), ενώ θα πρέπει νωρίτερα να απαντήσουν αν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν πριν ή μετά τις εκλογές των ΟΤΑ (σ.σ. όπου έχουν υποψηφίους).
Όλα δύσκολα δείχνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ...
Β.Κ.

Ντουντούκες;
* ΣΑΝ αστείο ακούγεται, αλλά όντως τα δελτία ειδήσεων δείχνουν εικόνες με ηθοποιούς του Χόλυγουντ να απεργούν. Διαμαρτυρόμενοι λέει μπροστά στα μεγάλα στούντιο μαζί με τους σεναριογράφους, σε ένα διπλό κοινωνικό κίνημα που προκαλεί τη χειρότερη παράλυση του τομέα εδώ και πάνω από 60 χρόνια.
Διαβάζουμε πως εκατοντάδες απεργοί με πανό διαδήλωσαν μπροστά από το κτίριο του Netflix στη διάσημη Σάνσετ Μπουλβάρ του Λος Άντζελες, αλλά και σε άλλα μέρη της πόλης, όπως και στη Νέα Υόρκη, μπροστά σε μεγάλα στούντιο και υπηρεσίες streaming, όπως οι HBO, Amazon ή η Paramount.
* * *
* ΜΕΝΕΙ να δούμε τη «συντρόφισσα» Σάρον Στόουν, η οποία όντως διαθέτει βασικό (πολιτικό) ένστικτο, να καλωσορίζει στη συγκέντρωση της Νέας Υόρκης τον γραμματέα του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπα, και τι άλλο...
Β.Κ.

Καθαριότητα
* ΠΟΛΙΤΗΣ, που μεταβαίνει συχνά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με το αστικό λεωφορείο της γραμμής, παρατηρεί ότι κάτω από το παγκάκι της στάσης, που βρίσκεται έξω από το Νοσοκομείο, υπάρχουν πάντα σκουπίδια και κυρίως αποτσίγαρα, ενώ ο υπόλοιπος χώρος είναι καθαρός.
Απορεί, λοιπόν: «Ο/η υπάλληλος καθαριότητας δεν τα βλέπει ή δεν μπαίνει στη διαδικασία να καθαρίσει εκείνο το σημείο;».
Επειδή η κατάσταση αυτή είναι μόνιμη, αγανάκτησε μια μέρα και τα καθάρισε ο ίδιος, ζητώντας σκούπα και φαράσι από τους υπαλλήλους ασφάλειας της εισόδου του Νοσοκομείου.
Έδωσε μεν το παράδειγμα, αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι δουλειά κάθε πολίτη που περιμένει στη στάση.
Όπως και δεν τιμά κανέναν που περιμένει στη στάση να πετά τα σκουπίδια του κάτω από το παγκάκι, όταν δίπλα υπάρχουν κάδοι.
Λ.Κ.

Νέοι
* ΓΙΑΤΙ δεν συμμετέχουν οι νέοι της Λάρισας στα κοινά; Ρωτά ο εκπαιδευτής ενηλίκων Αλέξης Κόκκος και καταθέτει την άποψη ότι δεν έχουν αποκτήσει τις κατάλληλες βάσεις στην εκπαίδευσή τους. Εξηγεί: «Όταν η αποστήθιση είναι ακόμη η κυρίαρχη μέθοδος κατάκτησης της γνώσης στο σχολείο και η κριτική σκέψη είναι πολυτέλεια, δεν βοηθάμε τα παιδιά να εξελιχθούν και ανάλογα να σκέφτονται και να αντιμετωπίζουν τη ζωή τους. Η κοινωνικότητα, η πολιτειότητα, οι συμμετοχικές διαδικασίες... είναι άγνωστες λέξεις στην εκπαίδευσή τους».
Ανεξεταστέο, λοιπόν, το σύστημα εκπαίδευσης στις τάξεις, και συγκεκριμένα στο μάθημα να διαμορφώσει ενεργούς πολίτες και να προσφέρει κίνητρα και ερεθίσματα κοινωνικής συμμετοχής.
Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις, λέει ο θυμόσοφος λαός μας.
Το μόνο εύκολο είναι να ρίχνουμε κάθε φορά την ευθύνη στη νέα γενιά, κατηγορώντας τη για αδιαφορία. Το δύσκολο είναι να κοιταχθούν στον καθρέφτη οι ενήλικες.
Λ.Κ.

Πυρκαγιές
* ΚΑΘΕ καλοκαίρι θεατές στο ίδιο έργο. Πυρκαγιές παντού. Από εμπρησμό, από αμέλεια, κάθε χρόνο το πράσινο, το οξυγόνο μας λιγοστεύει. Συνολικά 52 δασικές πυρκαγιές κατέγραψε το Πυροσβεστικό Σώμα στη διάρκεια ενός 24ωρου. Ακόμη, όμως, συζητάμε τα ίδια. Για το προσωπικό που δεν φτάνει, τον ανύπαρκτο εξοπλισμό και μέσα δασοπυρόσβεσης. Κάθε χρόνο οι πυροσβέστες είναι οι ήρωες του καλοκαιριού, τον χειμώνα τους ξεχνούν όλοι και τους θυμούνται στα δύσκολα. Όχι ότι και τον χειμώνα δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πόσο ακόμη;
Ν.Π.

Εις το όνομα του Άλκη
* ΣΤΗ μνήμη του Άλκη Καμπανού και με στόχο τη μετάδοση του φίλαθλου πνεύματος στα παιδιά ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τα μηνύματα «Όχι στη βία», «Ναι στο δικαίωμα των πολλών χρωμάτων» θα διαδοθούν σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων στη μνήμη του Άλκη Καμπανού. Η προσπάθεια μετάδοσης του φίλαθλου πνεύματος θα γίνει μέσω εκπαιδευτικής δράσης με την ονομασία «Mega Project Παιδείας» που υλοποιείται από τη Δομή «Εις το όνομα του Άλκη». Η ιδέα «γεννήθηκε», στη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του 19χρονου φοιτητή, όταν εκπαιδευτικός σε Δημοτικό Σχολείο της Τούμπας δημιούργησε ένα Power Point με πολλές εικόνες και τραγούδια που γράφτηκαν για τον αδικοχαμένο Άλκη, το οποίο παρουσίασε μέσα στις σχολικές αίθουσες. Η θερμή ανταπόκριση των περίπου 100 μαθητών του συγκεκριμένου Δημοτικού Σχολείου ενέπνευσε τους εθελοντές της δομής να το εμπλουτίσουν. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι στη διάθεση όλων των μαθητών. Ωραία πρωτοβουλία να μπει και στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»...
Ν.Π.

Τηλεδίκες
* Ο ΝΕΟΣ υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρώην δήμαρχος μιας έξυπνης πόλης, των Τρικάλων, Δ. Παπαστεργίου έδωσε το πλάνο εργασίας τους και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τις τηλεδίκες. «Από τις αρχές του 2024, πλέον πάμε σε τηλεδίκες, σε εξετάσεις μαρτύρων χωρίς να χρειάζεται κάποιος να μετακινηθεί, ακόμη και τις κλητεύσεις πάμε να τις απλοποιήσουμε μέσω των θυρίδων που έχουμε όλοι στο gov.gr» φέρεται να δήλωσε. Όλα ψηφιακά πλέον. Άλλη πραγματικότητα... Κάποτε θα λέγαμε ότι πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Ν.Π.

Νερό
* ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ να βλέπεις περπατώντας στην πόλη ότι σε πολλές εισόδους πολυκατοικιών και καταστημάτων έχουν τοποθετηθεί μπολάκια με νερό για τα αδέσποτα ζώα της πόλης. Με τέτοιες θερμοκρασίες, μια τόσο μικρή και ανέξοδη κίνηση μπορεί να είναι σωτήρια. Εύγε και πάλι εύγε!
Ν.Π.

Παράταση
* ΑΝΟΙΧΤΟ είναι το παράθυρο της παράτασης για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Παρά το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου, δεν φαίνονται να βιάζονται στο ραντεβού τους με την Εφορία. Δεκαπέντε ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, ένας στους τρεις ή 2 εκατ. φυσικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Βέβαια, ο Υπουργός προτρέπει τους πολίτες να σπεύσουν να την υποβάλουν, ώστε να πάρει σειρά και το Μarket Pass. Από αυτό που φοβάται, πάντως, κανείς δεν γλιτώνει, οπότε τι τώρα, τι αργότερα. Όποιος είναι να πληρώσει, θα πληρώσει. Λογικά αυτοί που έχουν επιστροφή φόρου την έχουν κάνει τη δήλωσή τους...
Ν.Π.

Αεράκι
* ΠΙΟ «δροσερά» και σήμερα, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 36 βαθμούς. Μικρή παραφωνία προχθές που η θερμοκρασία άγγιξε τους 43 βαθμούς Κελσίου (για την ακρίβεια 42,4 έδειξε ο μετεωρολογικός σταθμός μέσα στη Λάρισα).
Έχει πιάσει ξανά αυτές τις θερμοκρασίες και αυτήν τη φορά ο κόσμος δεν έδωσε και πολύ σημασία, δεν αγχώθηκε. Το χθεσινό πρωινό αεράκι ήταν ευχάριστη ανάπαυλα δροσιάς, εκτός από το μεσημέρι που θύμιζε ανασούλες δράκου.
Γ.Γ.

Μύθος
* ΑΠΟ νωρίς το ξημέρωμα τα τζιτζίκια είχαν πιάσει δουλειά στήνοντας κονσέρτο και δίνοντας το στίγμα τι πρόκειται να επακολουθήσει στη συνέχεια της ημέρας. Ο Μέρμηγκας από την άλλη τον κοιτούσε και δούλευε υπομονετικά, γιατί ο χειμώνας θα ερχόταν και ο μύθος θα επαληθευόταν για ακόμα μια φορά, όπως και οι εποχές που μπορεί να μπερδεύονται λίγο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο είναι εδώ για να μας θυμίσουν ότι βρισκόμαστε μεσούσης του καλοκαιριού και θα καταγράψει υψηλές θερμοκρασίες.
Γ.Γ.

Μπουγάδα
* ΩΡΑΙΕΣ ημέρες πάντως για πλυντήριο. Ιδανικός καιρός για μπουγάδα. Μέχρι να απλώσεις το τελευταίο ρούχο έχει στεγνώσει το πρώτο.
Γ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass