ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2023 17:01
* ΕΧΟΥΝ απηυδήσει εκεί ψηλά στον Κίσσαβο, στην όμορφη Ανατολή, με την αδιαφορία, όπως λένε κάποιοι κάτοικοι, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως πάλι οι ίδιοι υποστηρίζουν, κωφεύει συστηματικά στις εκκλήσεις τους, αλλά και στις εκκλήσεις του Δήμου Αγιάς, να περιποιηθεί το οικόπεδο και παλιό του σπίτι στην πλατεία του χωριού που έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού. Τα αγριόχορτα έχουν περάσει το ανθρώπινο ύψος, δίπλα ακριβώς σε σημείο όπου παίζουν παιδιά ή κινούνται ενήλικες, ενώ και το οίκημα έχει τα χάλια του. Διάφοροι κίνδυνοι ελλοχεύουν και απαιτεί πια ο κόσμος, δεν παρακαλεί, ο εν λόγω ιδιοκτήτης να αναλάβει τις ευθύνες του. Ν.Γ. * ΕΧΟΥΝ απηυδήσει εκεί ψηλά στον Κίσσαβο, στην όμορφη Ανατολή, με την αδιαφορία, όπως λένε κάποιοι κάτοικοι, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως πάλι οι ίδιοι υποστηρίζουν, κωφεύει συστηματικά στις εκκλήσεις τους, αλλά και στις εκκλήσεις του Δήμου Αγιάς, να περιποιηθεί το οικόπεδο και παλιό του σπίτι στην πλατεία του χωριού που έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού. Τα αγριόχορτα έχουν περάσει το ανθρώπινο ύψος, δίπλα ακριβώς σε σημείο όπου παίζουν παιδιά ή κινούνται ενήλικες, ενώ και το οίκημα έχει τα χάλια του. Διάφοροι κίνδυνοι ελλοχεύουν και απαιτεί πια ο κόσμος, δεν παρακαλεί, ο εν λόγω ιδιοκτήτης να αναλάβει τις ευθύνες του. Ν.Γ.

Επιστημονικώς


* ΚΑΙ φτάσαμε στην εποχή με τα Μερομήνια, την ολοχρονίς μαντεία που εξυψώνει την επιστήμη της μετεωρολογίας. Αν και διίστανται οι απόψεις των ειδικών, άλλοι μετράνε από την 1η Αυγούστου κι άλλοι επιμένουν ότι εν προκειμένω ισχύει το Παλιό Ημερολόγιο και ξεκινούν την καταγραφή από τις 13 του μήνα.
***
* ΑΣΧΕΤΑ απ’ αυτό, από σήμερα ξεκινούν οι αμέριμνοι αδειούχοι του Καρααυγούστου. Αυτοί που σκοπεύουν να επιστρέψουν με το τέλος του καλοκαιριού.
Ζ.

Μήνας που καίει
* ΣΥΖΗΤΗΣΗ πολιτικοκοινωνικού χαρακτήρα στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Ψηφίζετε κοιτάζοντας μόνο το προσωπικό σας συμφέρον και μετά αγανακτείτε που αυτοί που βγαίνουν κοιτάζουν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον.
***
* - ΔΥΟ ευρώ η βενζίνη πάλι. Εντάξει Αύγουστος είναι, μήνας που καίει, σε εκδρομές και διακοπές με τα Ι.Χ. Λογικό. Κλέφτες να γίνουν δηλαδή; Αυτόν τον μήνα περιμένουν να βγάλουν και αυτοί κανένα φράγκο. (Η βενζίνη στην Ελλάδα κάνει όσο στο Μονακό και τη Δανία, όπου όμως οι μισθοί είναι τετραπλάσιοι).
***
* ΚΑΙ φυσικά, οδηγώντας στην Εθνική Οδό.
- Μα κάθε 15 λεπτά διόδια, τι κατάσταση είναι αυτή;
- Να πηγαίνετε πιο αργά κύριε...
Ζ.

Εθνικοαμυντικά
* ΕΜΠΝΕΟΜΕΝΟΣ από το «Κίνημα της Πετσέτας», ο Λαρισαίος σημειώνει:
- Έτσι όπως έχουν γεμίσει οι παραλίες των νησιών με ξαπλώστρες, δεν μπορούν να κάνουν απόβαση κι οι Τούρκοι, άμα θελήσουν...
Κι άρχισε να τραγουδάει αντάρτικη διασκευή.
- Τι τα θέεε-λουμε τα όπ-λα, τα κανόοο-νια, τα σπαθιάαα... Να τα κάνουμε ομπρέλες με ξαπλώστρες στη σκιά.
***
* Η απλή λογική στην επισήμανση του Γ. Ο.: Εν τω μεταξύ το μόνο που θα χρειαζόταν για τις παραλίες είναι να οριοθετούσαν οι Δήμοι απολύτως έντονα και «κατασκευαστικά» τα ελεύθερα τμήματά τους. Και με πινακίδες που να το τονίζουν. Αν αφήνεις τους ενοικιαστές να σεβαστούν ασημάδευτα σύνορα ή διαστάσεις, σώθηκες... (Όπως ακριβώς και με τα μαγαζιά στους τραπεζόδρομους της πόλης).
Ζ.

Και εις έτη πολλά
* ΣΤΟΝ υπολογιστή του μεν με μέιλ, πλην όμως ευχές στην απλή καθαρεύουσα, ασκείται εκ Πλαταμώνος ο Κ. Μ.
Φίλτατε,
Παρεπιδημών σήμερον και μόνον εν Λαρίση, όπου και μόνον διαθέτω τον κατάλληλον εξοπλισμόν δια την ηλεκτρονικήν αλληλογραφίαν, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ, προς σέ, «χρόνους πολλούς» δια την ονομαστικήν σου εορτήν, επιπλέον υγείαν και αξιόλογον ποιότητα διαβίωσης κατά τον ακολουθούντα ενιαυτόν.
Ζ.

Ε μα...
* - ΕΧΟΥΝ βάλει τόσους ανεμιστήρες στα βουνά, γιατί δεν τους ανοίγουν; Τόσα λεφτά έχουν δώσει, έχουμε σκάσει από τη ζέστη... (Και δεν ήταν και ξανθιά η νεαρή Λαρισαία).
***
* Ο άλλος πάλι μακάριζε τον εαυτό του και το εν γένει άραγμά του.
- Φαντάσου τώρα να είχα τίποτε κοιλιακούς και να έπρεπε να τρέχω μέσα στη ζέστη στις παραλίες για να τους δείξω...
Ζ.

Όλα ψέματα;
* ΕΙΧΕ επιστρέψει από τη Θεσσαλονίκη ο Λαρισαίος φοιτητής και διατύπωνε τις ενστάσεις του.
Η Καλαμαριά δεν έχει καλαμάρια.
Από το Πανόραμα δεν τα βλέπεις όλα.
Ο Λευκός Πύργος είναι γκρίζος.
Στη Θέρμη κάνει κρύο.
Η Πυλαία δεν έχει πόρτες.
Ο Φοίνικας δεν έχει φοίνικα.
Στον Εύοσμο δεν μυρίζει τίποτε.
Η Άνω Πόλη δεν είναι πόλη.
Η Νεάπολη πάλιωσε. Το Κέντρο δεν είναι στο κέντρο.
Μα όλα ψέματα στη Θεσσαλονίκη;
(Σάμπως στην Αθήνα έχει παρθένες στον Παρθενώνα;).
Ζ.

Κάντε κουμάντο
* ΕΚΤΟΣ από το ψωμί ψωμάκι, θα πούμε και το λάδι λαδάκι φέτος; αναρωτιέται βάσιμα ο Γ. Κ. επισημαίνοντας: η ξηρασία και η περιβαλλοντική διαταραχή στη νότια Ευρώπη έχουν μειώσει δραστικά την παραγωγή ελαιολάδου στις δύο μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί από 50% έως 80% εκεί, μαζί και η Ελλάδα, ενώ έχει διπλασιαστεί η ζήτηση και η τιμή του λαδιού στην Τουρκία, η οποία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές του στη χοντρική.
Ζ.

Διακοπές
* ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ Θεσσαλικά για τις διακοπές τους οι Λαρισαίοι βουλευτές. Στα παράλια του νομού μέχρι τον Πλαταμώνα βρίσκεται ο Χρήστος Κέλλας, με τον συνάδελφό του Μάξιμο Χαρακόπουλο να βρίσκεται όπως κάθε χρόνο για ολιγοήμερες διακοπές στην Αλόννησο. Μεταξύ Αγιοκάμπου και Λιτοχώρου θα μοιράσει τον χρόνο των διακοπών της η γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη, πριν κατέβει στην Αθήνα για να προετοιμάσει την ομάδα για το κοινοβουλευτικό έργο της.
Και οι τρεις φυσικά βουλευτές, όπως και άλλοι συνάδελφοί τους, δεν θα ξεχάσουν τη συνηθισμένη εξόρμησή τους στα βλαχοχώρια τον Δεκαπενταύγουστο...
* * *
* ΚΑΙ αν οι βουλευτές εμφανίζονται μάλλον άνετοι μετά τις διπλές εκλογές, οι αυτοδιοικητικοί βλέπουν με αρκετό άγχος την προοπτική των διακοπών τους. Περιοδεύοντας στη Θεσσαλία και για τις εκλογές βλέπει τις διακοπές του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, όπως λένε οι συνεργάτες του, ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης θα περιοριστεί σε ολιγοήμερες διακοπές στο εξοχικό του στη Βελίκα. Εκεί δηλαδή που χτυπά ο «παλμός» των Λαρισαίων κάθε καλοκαίρι και δρομολογούνται οι πλέον σοβαρές πολιτικές -και όχι μόνο- εξελίξεις...
Δ.Κ.

Και τα τέσσερα;
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ κι άνθρωποι που μπερδεύονται. Άλλοι πάλι, καθόλου.
- Γνωστή μου αγόρασε 4 τεστ εγκυμοσύνης και της βγήκαν και τα τέσσερα θετικά. Τώρα κλαίει πώς θα μεγαλώσει 4 παιδιά.
***
* - ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ο άλλος να πάει στο φαρμακείο του χωριού να πάρει τα Ζάναξ και πηγαίνει στη διπλανή πόλη, μη και τον δουν τα άλλα γερόντια που δεν παίρνουν τέτοια φάρμακα, που θα ‘πρεπε δηλαδή να τους τα μοιράζει σε όλους κάθε Κυριακή στην εκκλησία ο παπάς μαζί με το αντίδωρο...
***
* - ΣΤΟ γυμναστήριο ανεβαίνω στο στατικό ποδήλατο και κάθομαι. Όταν μου λένε γιατί δεν κάνεις, τους λέω ότι είμαι σε κατηφόρα τώρα.
Ζ.

Μεγάλο κοστούμι
* Η γνωστή μέθοδος: Προβάρω το μεγάλο κοστούμι, του αρχηγού, γυρεύω το χρίσμα του κόμματος κι άμα δεν μου κάτσει, που δεν θα ήταν και το πιο πιθανό να συμβεί, καθόλου δεν πειράζει, φοράω τη σπορ πολιτική μου ένδυση και κατεβαίνω υποψήφιος για σύμβουλος, όπου ξεκινώ με πλεονέκτημα εκλογής ως παρολίγον αρχηγός και με την τόση σεμνότητα και κομματική αυτοθυσία που επέδειξα. Η δοκιμασμένη μέθοδος από παλιά, που ορισμένοι έξυπνοι νομίζουν ότι οι ίδιοι τη σκέφτηκαν, εφαρμόζεται και τώρα. Να, στις περιφερειακές εκλογές. Και στη Λάρισα και στον Βόλο.
Ζ.

Ποια 74...
* ΣΤΟ επίκαιρο θεματάκι η κουβέντα στη συντροφιά των Λαρισαίων μεσηλίκων, παρά θιν’ αλός φυσικά.
- Τι ζορίζονται και μας ζαλίζουν με τη σύνταξη στα 74; Καταρχάς μέχρι να φτάσει κάποιος 74, το όριο θα έχει πάει στα 90.
***
* - ΑΚΟΥΣΑ ότι ετοιμάζουν νομοσχέδιο για να πάνε την εμμηνόπαυση στα 75.
***
* - ΚΙ αφού λένε να καταργηθεί το δίπλωμα οδήγησης στα 70, πώς θα πηγαίνουν στη δουλειά ως τα 74;
Ζ.

Για Νόμπελ...
* ΠΑΡΑΞΕΝΕΥΕΤΑΙ ο Λαρισαίος Ζ. Α.: Ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, πολύ καλός στο να επιλύει μαθηματικές εξισώσεις, από τότε που πουλούσε τα βιβλία με το κιλό, έχει την πρόκληση να επιλύσει το εξής: Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να εργάζεται 2 οχτάωρα ημερησίως και ταυτόχρονα δικαιούται ένα 11ωρο ανάπαυσης, ήτοι 2Χ8+11=27 ημερησίως.
***
* ΜΠΡΑΒΟ παιδιά, εξανίσταται ο άνθρωπος. Η κοινωνία μας, μέσω υμών, επιτελεί προόδους. Από τη δεκαετία του ‘80 που συζητούσαμε σοβαρά για εβδομάδα 37 εργάσιμων ωρών, φτάσαμε στο ερώτημα: μπορούμε να μετατρέψουμε το 27ωρο σε 24ωρο, για τις ανάγκες του νεοφιλελεύθερου οράματος, παρντόν, εφιάλτη; (Δυστυχώς δεν υπάρχει Νόμπελ μαθηματικών. Εκτός κι αν περάσει ως Νόμπελ Οικονομίας...).
Ζ.

Για τις κράμπες
* ΜΕ κεφάκια οι νεαροί Λαρισαίοι, παραθαλασσίως.
- Τον άλλο, ρε σεις, τον συνέλαβαν 102 φορές για κλοπές. Καλά, δεν καταλαβαίνει ότι δεν κάνει γι’ αυτήν τη δουλειά;
***
* -EΧΩ έναν πονοκέφαλο απ’ το πρωί...
-Ήπιες μήπως χθες το βράδυ;
-Μπα... Δέκα μπυρίτσες.
-Ε, τότε θα κοιμήθηκες στραβά.
***
* - ΝΑ τρως μπανάνες, μου λέει, βοηθάνε στις κράμπες. Στις κράμπες, του εξηγώ, βοηθάει πάρα πολύ επίσης το να μην ξαναδουλέψω.
Ζ.

Τράπεζες
* ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ θέματα στη Λάρισα προ αιώνος και βάλε. Με δημοσιεύματα που εισφέρει ο Φωτοθηκάριος Γ. Γρ.
Από την «Μικρά», το 1909: Αφιχθέντος προ ημερών και του προσωπικού του εν τη πόλει μας αρτισυστάτου υποκαταστήματος της Τραπέζης Αθηνών, άρχονται από της προσεχούς εβδομάδος τακτικώτατα και αι εργασίαι αυτού. Το οικείονΣυμβούλιον μετά επανειλημμένας συνεδριάσεις περατώνει μέχρι του Σαββάτου τον κατάλογον των διαφόρων πιστούχων.
***
* ΚΑΙ από την «Πρωία Θεσσαλίας», το 1910: Τράπεζα Αδελφών Χρ. Κατσαούνη εν Λαρίση.
Προεξοφλήσεις εμπορικών γραμματίων και συναλλαγματικών.
Δάνεια επί ενεχύρω, ομολογιών και εμπορευμάτων.
Έκδοσις επιταγών εφ’ όλων των πόλεων Θεσσαλίας και λοιπής Ελλάδος.
Cheques επί Παρισίων, Λονδίνου, Βιέννης, Βερολίνου Τουρκίας, Βουλγαρίας και Αμερικής.
Αγορά και πώλησις συναλλάγματος και διαφόρων χρυσών νομισμάτων.
***
* ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Έντοκοι καταθέσεις. Η Τράπεζα δέχεται καταθέσεις εις χρυσόν και τραπεζογραμμάτια πληρώνουσα τόκον.
- Δια καταθέσεις εις πρώτην ζήτησιν 5%.
- Δια καταθέσεις δια τρεις μήνας μέχρις ενός έτους 5 1/2%.
- Δια καταθέσεις δι’ εν έτος και πέραν 6%.
Δια τας εργατικάς τάξεις κατήρτισε Ταμιευτήριον και δέχεται καταθέσεις από πέντε δραχμάς και άνω πληρώνουσα τόκον 5% ετησίως με το δικαίωμα οι καταθέται να αποσύρωσιν εις πρώτην ζήτησιν τα κατατεθέντα.
Ζ.

Μόνο τον εξαψήφιο
* ΜΕ αφορμή το χθεσινό σχόλιο για την απερισκεψία πολλών δικαιούχων αγροτικών επιδοτήσεων που παραχωρούν τους κωδικούς τους στο Taxis σε υπαλλήλους γραφείων, για να τους υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, δημιουργώντας κίνδυνο για τους ίδιους και υπονομεύοντας το σύστημα Gov. Gr, όπου πλέον γίνονται τα πάντα με τους συγκεκριμένους κωδικούς, ο λιγάκι ψαγμένος Λαρισαίος συμβουλεύει:
- Θα μπορούσε να το κάνει απ’ το σπίτι του κάποιος, στον υπολογιστή ή στο κινητό του. Να μπει στη σχετική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ και με τους κωδικούς Taxis να λάβει τον εξαψήφιο κωδικό για τη Δήλωση των Δικαιωμάτων. Τον οποίο και να στείλει στο γραφείο των μελετητών, να συνεχίσουν αυτοί τη διαδικασία αφού ο ίδιος δεν νοιώθει σίγουρος ότι μπορεί να συμπληρώσει τη Δήλωση σωστά. (Προφυλάσσοντας έτσι τα προσωπικά του στοιχεία).
Ζ.

Ο πονοκέφαλος
* ΒΛΕΠΩ τη φίλη μου να κλαίει, έλεγε η Λαρισαία.
- Τι έπαθες;
- Ανοίξαμε τη διαθήκη.
- Και;
- Άφησε όλη την περιουσία στη γειτόνισσα, γιατί λέει δεν είχε ποτέ πονοκέφαλο.
- Και σε σένα;
- Όλα τα παυσίπονα. (Ποιος θα μιλήσει για λάθος απόφαση;).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass