Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2023 17:39
*ΜΙΑ εικόνα της Αγίας Παρασκευής δώρισαν γυναίκες των Βρυσιών Φαρσάλων στον Κ. Αγοραστό, με την ευκαιρία έναρξης των εργασιών αναστόμωσης των πηγών του χωριού. *ΜΙΑ εικόνα της Αγίας Παρασκευής δώρισαν γυναίκες των Βρυσιών Φαρσάλων στον Κ. Αγοραστό, με την ευκαιρία έναρξης των εργασιών αναστόμωσης των πηγών του χωριού.

Έτσι ήταν
* ΔΕΝ απέχει και πολύ, μόλις μια βδομάδα πριν, τέτοια μέρα, ήταν τραγική η κατάσταση.  
- Παρασκευούλα μπούρμπερη, Παρασκευούλα στάχτη…
***
* ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ θύμιζε η εικόνα.
- Πυρ στην Αλαμάνα και φωτιά στον Γοργοπόταμοοο… (Κι έρχονται και τα μελτέμια του Αυγούστου.)
Ζ.

Στο βράχο
* Ο μέγας Ελύτης έγραφε, πόσοι θα τον απολάμβαναν  όμως αν δεν τραγουδούσε η Ρένα Κουμιώτη, Λίνο Κόκοτο;
Ο Αύγουστος ελούζονταν
μες στην αστροφεγγιά
κι από τα γένια του έσταζαν
άστρα και γιασεμιά.Αύγουστε μήνα και Θεέ
σε σένανε ορκιζόμαστε
πάλι του χρόνου να μας βρεις
στο βράχο να φιλιόμαστε.
Ζ.

Το μεσημεράκι
* ΕΙΝΑΙ παράδοση, λέει ο Β. Κ. «την Παρασκευή μετά το σχόλασμα, να απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας τσιπουράκι για να αποφορτιστούμε από την πίεση και τις υποχρεώσεις όλης της εβδομάδας. Στο σπίτι με την οικογένειά μας, σε τσιπουράδικα, ουζερί, καφενεία και μεζεδοπωλεία, με συναδέλφους και φίλους, το τσίπουρο ανοίγει την όρεξη, φέρνει τη συζήτηση και ανεβάζει τη διάθεση στην παρέα μας. Γι’ αυτό αγαπάμε το τσίπουρο. Στην υγειά σας…» (Σάμπως την Κυριακή το μεσημέρι δεν επιβάλλεται; Τα μεσημέρια του Σαββάτου δεν ενδείκνυται; Πάντως ούτε τις άλλες μέρες απαγορεύεται.)
Ζ.

Κουβεντούλες
* ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ σε δρόμους και πεζόδρομους της Λάρισας.
- Δίπλωμα, άδεια;
- Τις 6 Αυγούστου κυρ αστυνόμε. Εσείς;
***
* ΓΝΩΣΤΟ ότι κανένας δεν ακούει κανέναν.
- Περάσατε καλά;
- Όχι.
- Αυτό έχει σημασία.
***
* ΔΥΟ πράγματα να θυμάστε στην παραλία:
1) Δεν βουτάμε ποτέ αφού έχουμε φάει.
2) Δεν κολυμπάμε ποτέ δίπλα σε άτομα που έχουν πιει 3 μπύρες και στέκονται ακίνητοι μέσα στη θάλασσα επί δύο λεπτά.
Ζ.

Στις 8…
* ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ οι εγκύκλιοι του υπουργείου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου. Το νέο, ως γνωστόν, είναι ότι με 43%+1 ψήφο εκλέγεται κάποιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης απ΄ τον πρώτο γύρο. Αλλιώς επαναληπτικές στις 15 Οκτωβρίου. Η προθεσμία δήλωσης των συνδυασμών εκπνέει την 31η Αυγούστου, οπότε τώρα όλοι τρέχουν.
Σημαντικό επίσης ότι καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε πριν οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται και τώρα στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. (Και καλές κάλπες.)
Ζ.

Σκορποχώρι
* ΠΑΛΙ εκτεθειμένη η χώρα διεθνώς. Στην υπόθεση με τη Γερμανίδα που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της Μηλίνα του Νοτίου Πηλίου έχοντας πυροβοληθεί στην καρδιά. Η επίσημη αναφορά αναφέρει ότι η σορός μεταφέρθηκε αρχικά στο Κ.Υ. Αργαλαστής όπου διαπίστωσαν τον θάνατό της, αναφέροντας ότι οφείλονταν σε αιφνίδια αίτια. Γιατρός την εξέτασε εκεί και υπέγραψε. Και φυσικά ο πυροβολισμός είναι το απολύτως αιφνίδιο αίτιο, ποιος μπορεί να προλάβει τη σφαίρα…
Σύμφωνα με τη διαδικασία, μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας όπου και τελικά στη νεκροψία-νεκροτομή, με αρκετές ημέρες καθυστέρησης λόγω φόρτου εργασίας, προέκυψε το προφανές ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία. Φόρτος εργασίας; Και για δολοφονία; (Τελικά, άμα μιλήσουν κάποιοι για τριτοκοσμική κατάσταση θα παρεξηγηθούμε;)
Ζ.

Στο δάσος
*ΟΙ συνήθεις εμπλοκές με το άλλο φύλο για τους νεαρούς Λαρισαίους.
- Καλέ κοπελιά, κάποιο πουλάκι μου είπε πως με γουστάρεις.
- Μπούφος θα ήταν.
***
* - ΚΑΠΟΙΟΣ ιερέας διέκοψε τον γάμο κι έφυγε. Μετά απ΄ αυτό ο γαμπρός πίστεψε στα θαύματα.
***
* - ΑΓΑΠΗ μου μην πάμε βαθιά στο δάσος, φοβάμαι.
- Έλα καλέ… Τι να πω κι εγώ που θα γυρίσω μόνος μου…
Ζ.

Απερισκεψία
* ΣΟΥΠΕΡ το gov.gr το δίχως άλλο πολύ εξυπηρετικό, μεγάλη πρόοδος. Κι όμως, αυτήν περίοδο οι αγρότες μα κι ένα σωρό άλλοι δικαιούχοι επιδοτήσεων, ιδιοκτήτες χωραφιών, τώρα που υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, παραχωρούν αβλεπί τους κωδικούς τους στο Taxis μαζί και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία τους σε υπαλλήλους ιδιωτικών γραφείων που αναλαμβάνουν επ’ αμοιβή τη συμπλήρωση των δηλώσεων. Ενώ θα έπρεπε πηγαίνοντας επί τόπου να συμπληρώνουν οι ίδιοι στον υπολογιστή τα προσωπικά τους στοιχεία, μυστικά, όπως το PIN στα ΑΤΜ των τραπεζών, κι από κει και ύστερα να συνεχίσουν την υπόλοιπη διαδικασία οι ειδικοί.
***
* ΧΙΛΙΑΔΕΣ επί χιλιάδων κόσμος, βάζουν τα χεράκια τους και βγάζουν τα ματάκια τους. Και μετά μπορεί να τρέχουν και να μη φτάνουν. Με τους κωδικούς, μέσω του gov.gr, μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει τα πάντα. Αν μη τι άλλο υπονομεύεται το κατά τα άλλα αξιόπιστο σύστημα. Δεν θα έπρεπε οι λογιστές να δίνουν ‘’απαγορευτικό’’ στους πελάτες τους για τέτοιες απερίσκεπτες ενέργειες; Μήπως και το Υπουργείο Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ που έχουν την αρμοδιότητα θα έπρεπε να συμβουλεύουν αναλόγως;
Ζ.

Μεταφοραί
* ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ από Λάρισα, δημοσιευθείσες στην εφημερίδα ‘’Ελλάς’’, κατά τις ημέρες του Αυγούστου του 1912, εκατόν δέκα χρόνους πριν, εντοπίζει ο Φωτοθηκάριος Αχ. Κ.
ΛΑΡΙΣΑ. — Η ζέστη καὶ ἐδῶ εἶνε ἀφόρητος. Ο ὀλίγος καὶ ἀκριβός πάγος γίνεται ανάρπαστος. Αφθονοῦν τὰ καρπούζια και πεπόνια, τὰ ὁποῖα πωλοῦνται πρὸς 4-5 λεπτά κατ’ ἐκᾶν.
— Εγκατεστάθη ἐν τῷ «Πανελληνίῳ» τοῦ κ. Δ. Μποσινιώτου ο θίασος τῆς κ. ᾿Ανθίππης Κόκκου.
— Την κοινωνίαν μας ζωηρῶς ἀπασχολεῖ τὸ ζήτημα τῆς ἐπεκτάσεως τῶν σιδηροδρόμων ἀπὸ Λαρίσης μέχρι Τυρνάβου καὶ ᾿Αγυιᾶς.
Φιλόλαος Δώρος (Καλά που δεν έφτιαξαν και σιδηροδρομικούς σταθμούς εκεί, να το περιμένουν.)
***
* ΛΑΡΙΣΑ. - Τη πρωτοβουλία τοῦ ἐμπορικοῦ συλλόγου, συντάσσεται αἴτησις, ἥτις θέλει ὑποβληθῆ ἐντὸς τῆς ἑβδομάδος διὰ τῆς Νομαρχίας εἰς τὸ Ὑπουργεῖον, διὰ τῆς ὁποίας υποβάλλεται παράκλησις διὰ τὸ ζήτημα τῆς προεκτάσεως τῆς σιδηροδρομικής γραμμῆς τῶν Θεσσαλικών σιδηροδρόμων ἐντὸς τῆς πόλεως μέχρι τῆς πλατείας τοῦ Ταχυδρομείου.
Αθαν. Θ. Δεσπόπουλος (Μάλλον κι εκείνον τον Αύγουστο ήταν παχιές οι μύγες.)
***
* ΛΑΡΙΣΑ. - Νέαν πρόοδον ἐσημείωσεν ἡ πόλις μας κατ’ αὐτάς. Ετέθησαν εἰς χρήσιν τοῦ κοινοῦ τραμ ἱπποκίνητα μὲ τιμὰς εὐθηνοτάτας.
—Τὴν προπαρελθοῦσαν Κυριακὴν δοθείσα συναυλία ὑπὲρ τῶν σεισμοπαθῶν Ἠλείων ἐπεκροτήθη ὑφ’ όλης τῆς πόλεως. Η συναυλία αὕτη τοῦ το εἶχε τὸ ἐξαιρετικόν, ὅτι μᾶς παρουσίασεν ἓν μουσικὸν τάλαντον πρώτης γραμμής, τὴν δεσποινίδα Κούλαν Γαρδίκη. Δεινή κλειδοκυμβαλίστρια, ταχεῖα εἰς τὴν ἐκτέλεσιν, ἀκριβῆς εἰς τὴν ἀπόδοσιν, ἔθελξεν, ἐμάγευσεν, ἐγοήτευσε διὰ τῆς μουσικής δεξιότητός της εἰς βαθμόν ἐμφαίνοντα ὅτι ἔχει ἀνεπτυγμένον τὸ μουσικὸν αίσθημα καὶ κέκτηται μουσικόν τάλαντον. (Και τρένα μα και τραμ. Αλλά και αλληλεγγύη.)
Ζ.

Στη δουλειά
* ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ θέματα απασχολούσαν τη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.
- Συγγνώμη, ο φύλακας είστε; Το απόγευμα εδώ στην υπηρεσία δεν δουλεύετε;
- Το απόγευμα κυρία μου δεν είναι κανείς στην υπηρεσία. Το πρωί είναι που δεν δουλεύουμε.
***
* - ΝΑ θες να κοιμηθείς και να μην μπορείς.
- Γιατί δεν μπορείς;
- Τι γιατί… Γιατί μπαίνουν συνέχεια πελάτες.
***
* - ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ;
- Μπήκε με μέσον.
- Δεν δουλεύεις;
- Τι τεμπέλης είναι αυτός…
- Πας διακοπές;
- Πού τα βρήκε;
- Δεν πας διακοπές;
- Τι τσιγκούνης είναι αυτός...
Ζ.

Κάτι αλλάζει
* ΤΟΝ γύρο του κόσμου έκαναν οι πρωτοφανείς εικόνες με τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, με την κυβέρνηση να αναζητάει ακόμη τις ευθύνες. Και το κουλούρι αποκαλύπτει: Ωστόσο, φαίνεται πως οι εικόνες αυτές έφτασαν και στη γειτονική Τουρκία, με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην κρύβει την ικανοποίησή του. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ήδη στους συνεργάτες του, ο ηγέτης της χώρας πήρε ήδη την απόφαση να μειώσει κατά 50% τις στρατιωτικές δαπάνες για τη νέα χρονιά, αφού δεν υπάρχει κάτι για να φοβάται. «Αυτοί καταστρέφονται μόνοι τους, τι τα θέλουμε τόσα πλοία και αεροπλάνα; Καλύτερα να τα ρίξω στην οικονομία μας», σχολίασε χαμογελαστός ο κ. Ερντογάν, βλέποντας για εκατοστή φορά το βίντεο με τις εκρήξεις.
***
* ΤΙΣ δικές του πληροφορίες μεταφέρει το Βατράχι: Τα μέτρα του υπουργείου του ώστε να μην αναφλέγονται οι τουρίστες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τις πυρκαγιές σε τουριστικές περιοχές της χώρας.
Σε δηλώσεις του, ο πρώην υπουργός Τουρισμού, άρα γνώστης του θέματος, ανακοίνωσε ότι από το επόμενο καλοκαίρι, κάθε τουρίστας που θα φτάνει στη χώρα μας θα λαμβάνει στο αεροδρόμιο μια δωρεάν αντιπυρική στολή που, όπως είπε, θα μπορεί να φοράει κατά τη διάρκεια των διακοπών του.«Όπως ξέρουμε, οι ξένοι τουρίστες και ειδικά αυτοί από τις βόρειες χώρες είναι ιδιαίτερα εύφλεκτοι. Βλέπουμε πώς γίνονται κάθε χρόνο από τον ήλιο στην παραλία ακόμα και χωρίς τις πυρκαγιές», είπε ο υπουργός. «Με τις στολές αυτές θα μπορούν να νιώθουν απόλυτα ασφαλείς, είτε ξεσπάσει πυρκαγιά κάπου κοντά στο ξενοδοχείο τους, ή αν θέλουν να τις φοράνε στην παραλία», πρόσθεσε.
***
* Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως το να ψεκάζονται με επιβραδυντικό αφρό κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα ώστε να μην αρπάζουν εύκολα. Τέλος, πρόσθεσε ότι για την περαιτέρω ενίσχυση του Τουρισμού εξετάζεται με το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο φόρος στην άσπρη κάλτσα με πέδιλο που ισχύει για τους τουρίστες από τη Γερμανία, καθώς και ο νόμος που απαγορεύει να μοιράζονται πάνω από πέντε Γερμανοί μια χωριάτικη.
Ζ.

Αργάαα
* «ΠΑΡΟΤΙ χαρούμενος και αισιόδοξος από τη θετική εξέλιξη, με την είδηση για το έργο του Διλόφου Φαρσάλων, δεν μπορώ και να κρύψω την «γκρίνια» μου για τις αργόσυρτες διαδικασίες και τον τρόπο σχεδιασμού – ‘’ωρίμανσης’’ -  χρηματοδότησης και υλοποίησης ακόμη και μικρών έργων στη χώρα μας». Ο εκ των Θεσσαλών Υδρονομέων Κώστας Γκούμας, εξηγείται: Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ξεκινούν οι προμελέτες αναγνώρισης κατάλληλων θέσεων για ταμιευτήρες και φράγματα και στην περιοχή Φαρσάλων, το 2009 εντάσσονται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης οι οριστικές μελέτες, το 2012  εγκρίνεται η  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το 2022 εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «Αντ. Τρίτσης» και το 2023 ξεκινάει η διαδικασία απαλλοτρίωσης της έκτασης που θα καταληφθεί από τα έργα. Ε, δεν το λες και λίγο… (Και πάλι καλά, να λέει.)
Ζ.

Ψυχοθεραπευτικό
* - ΠΑΩ για ψυχοθεραπεία, έλεγε ο Λαρισαίος στον φίλο του, που συνάντησε στον δρόμο.
- Πόσο σου παίρνει;
-Τέσσερα ευρώ με μεζέ.
Ζ.

Φάουλ ή αυτογκόλ
* ΕΞΩ φρενών με την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάνια Δόκου είναι τα στελέχη της Ανταρσύα και όχι μόνο, από την έλλειψη σεβασμού που έδειξε προς την περιφερειακή σύμβουλο της παράταξης Ασπασία Κατσιαμπούρα.
Η τελευταία, όταν ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων για τη φωτιά στη Μαγνησία, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη συνεδρίαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από την αίθουσα.
«Πείτε ότι κουραστήκατε και δεν μπορείτε να παραμείνετε άλλο στην αίθουσα και μην επικαλείστε την παρουσία των αστυνομικών» σχολίασε η Τάνια Δόκου, προκαλώντας ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τα μέλη της Ανταρσύα που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα να ξεσπούν σε έντονες διαμαρτυρίες, επικαλούμενα έλλειψη σεβασμού προς την επικεφαλής της παράταξης.
Είναι γεγονός ότι η αντίδραση της προέδρου δεν άρεσε ούτε στους συναδέλφους της, από την πλειοψηφία, καθώς όλοι συμφωνούν ότι ο πρόεδρος του Σώματος πρέπει να ηρεμεί και όχι να οξύνει τα πνεύματα…

 

KALOGIAN_KOKKAL_PINAKAS.jpg

*ΜΑΚΡΙΑ από γιατρούς και δικηγόρους, και τους οδοντιάτρους θα συμπεριλαμβάνει λογικά η λαϊκή ρήση. Οι εκλογές όμως τους φέρνουν πιο κοντά. Και μεταξύ τους.
Ζ.

 

KAFFES_RAPTOTASIOU.jpg

*ΩΣ λογιστής, ο αντιδήμαρχος Θοδ. Καφφές εξηγεί τα γηπεδικά στη συνάδελφό του νηπιαγωγό Ράνια Ραπτοτάσιου. Ζόρικες αναλύσεις…
Ζ.

 

KAREKLA.jpg

*ΚΑΡΕΚΛΑ ντιζαϊνάτη, με τον σχεδιαστή και κατασκευαστή της να καμαρώνει για το έργο του.
Ι. Μ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass