ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2023 17:01
* Ο Τσαριτσανιώτης Γιάννης Τόλιος, της TEDRA, στον καλοκαιρινό χορό του Οικονόμου Τσαριτσάνης, στην κατάμεστη πλατεία της ιστορικής κοινότητας, με τους επίσημους φιλοξενούμενους, τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πινακά, τον δήμαρχο Νίκο Γάτσα με συνεργάτες του αυτοδιοικητικούς του Δήμου Ελασσόνας και τον πρώην βουλευτή Γιάννη Καριπίδη. Ι. Μ. * Ο Τσαριτσανιώτης Γιάννης Τόλιος, της TEDRA, στον καλοκαιρινό χορό του Οικονόμου Τσαριτσάνης, στην κατάμεστη πλατεία της ιστορικής κοινότητας, με τους επίσημους φιλοξενούμενους, τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πινακά, τον δήμαρχο Νίκο Γάτσα με συνεργάτες του αυτοδιοικητικούς του Δήμου Ελασσόνας και τον πρώην βουλευτή Γιάννη Καριπίδη. Ι. Μ.

Επιστροφή


* ΑΥΤΟ το Σάββατο, σήμερα, είναι η ημέρα της επιστροφής για τους περισσότερους αδειούχους και τους εν γένει σκόρπιους του καλοκαιριού. Πέρασε κι ο Δεκαπενταύγουστος, επιβάλλεται πια να οργανωθούμε στις δουλειές, Σάββατο κιόλας να συμμαζευτούμε σπίτι ως τη Δευτέρα. Η επόμενη μεγάλη επιστροφή παραμονές της 11ης Σεπτεμβρίου, όχι λόγω της επετείου για το μέγα τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, αλλά εξαιτίας της κρατικής τρομοκρατίας εις βάρος παιδιών, μα και δασκάλων, ξεκινούν τα σχολεία.
Ζ.

Δεκαπεντάφραγκος
* ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΈΝΟΣ ο νεαρός Λαρισαίος, μόλις είχε περάσει ο Δεκαπεντάφραγκος.
-Πετάω για Ρώμη, ο ένας.
-Πετάω για Παρίσι, ο άλλος.
-Εγώ, πετάω τα σκουπίδια.
Ζ.

Έσπευσαν
* ΕΤΣΙ κι αλλιώς οι Λαρισαίοι πολιτικοί παράγοντες σπεύδουν κάθε χρόνο στα βλαχοχώρια των Γρεβενών, κοντά στον λαό τους. Φέτος όμως, με μπροστά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κυριολεκτικά πλήθη υποψηφίων κατέκλυσαν την περιοχή για χειραψίες. Κατά ομάδες στη βόλτα, στις εκκλησίες και στο μεσοχώρι. Κανονικό νυφοδιάλεγμα.
Ζ

Θέλει οργάνωση
* ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ αλαλούμ στην Εθνική Οδό, επιτελικό ξεεπιτελικό, το αποτέλεσμα πάλι παράλυση. Χιλιάδες ταξιδιώτες βίωσαν τεράστια ταλαιπωρία, καθώς εγκλωβίστηκαν μέχρι και εννέα ώρες στην Αθηνών - Κορίνθου, μετά από τη φωτιά σε βυτιοφόρο που μετέφερε υγραέριο. Και πάλι καλά που αποφεύχθηκε η έκρηξη.
***
* ΚΙ ύστερα άρχισε το λαναρείο.
- Μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές για τους εγκλωβισμένους της Αθηνών-Κορίνθου. Ποιος το αποκλείει να βγει και να δώσει «εθνική pass» στους εγκλωβισμένους της εθνικής οδού;
***
* MΑ, βγαίνεις Aυγουστιάτικα στην Αθηνών-Κορίνθου ή και σε οποιοδήποτε δρόμο και δεν έχεις μαζί σου ...ένα μπουκάλι νερό, ένα γλυκό, ένα αλμυρό, ένα μπιτόνι βενζίνη, ένα βραδινό ρούχο, πιτζάμες, κουβέρτα, χριστουγεννιάτικες μπάλες και κόκκινα αυγά; Τι να κάνει κι αυτό το έρμο το κράτος, έλεος...
***
* ΟΙ πυροσβέστες σβήνουν τη φωτιά.
Το ΕΚΑΒ παρέχει πρώτες βοήθειες στους εγκλωβισμένους.
Οι αστυνομικοί μοιράζουν νερά.
Η εκμεταλλεύτρια εταιρεία εισπράττει διόδια. (Όλα δουλεύουν ρολόι).
Ζ.

Ανατροπές
* ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ και ανατροπές στη συζήτηση της παρέας Λαρισαίων.
- Όταν δυο άντρες πίνουν καφέ και ξαφνικά κοιτιούνται στα μάτια, ψάξε την ωραία γυναίκα που περνάει.
***
* -ΚΟΠΕΛΙΑ, μ’ αρέσεις πολύ, θες να βγούμε το Σάββατο;
-Να σου πω... Το Σάββατο παντρεύομαι.
-Την Παρασκευή τότε;
***
* -ΓΔΥΣΟΥ τώρα, σε παρακαλώ.
-Έχει ορεξούλες το μωρό μου;
-Θα βάλω πλυντήριο.
***
* - ΓΕΙΑ σου άγγελέ μου, τι κάνεις;
-Να εδώ, ξεψειρίζω τα φτερά μου και φορτίζω το φωτοστέφανο.
Ζ.

Περί λογοκλοπής
* ΕΝΑ περιπετειώδες μυθιστόρημα-ποταμός, μια πολυφωνία όπου αναδύονται όλες οι όψεις της Βραζιλίας, σε συνδυασμό με τον φιλοσοφικό μύθο περί του αμφιλεγόμενου Αθανάσιου Κίρχερ, Ιησουίτη επιστήμονα του 17ου αιώνα. Στο «Εκεί που ζουν οι τίγρεις», ο εκπληκτικός Ζαν Μαρί Μπλας ντε Ρομπλές ξεφεύγει διαρκώς σε πολλά και διάφορα. Να και μια ανάλυση για τη λογοκλοπή:
Ο δόκτωρ Εουκλίντες ήπιε μια γουλιά κονιάκ προτού απαντήσει.
- Η λογοκλοπή είναι αξιοκαταφρόνητη, συμφωνώ. Όμως η ουσία του προβλήματος είναι η πράξη της δημιουργίας καθαυτή, το γεγονός ότι δεν μπορείς να τη σκεφτείς χωρίς να καταφύγεις στη μίμηση.
- Η μίμηση δεν είναι, δεν ήταν ποτέ, απλή αντιγραφή ενός κειμένου, ήταν...
- Άσε με να σου εξηγήσω τι θέλω να πω... Ο Βολταίρος και ο Μυσσέ στιγμάτισαν έντονα τη λογοκλοπή. Κι όμως ο πρώτος παρουσίασε για δικά του ολόκληρα ποιήματα του Μενάρ, όσο για τον Μυσέ: Το ποτήρι μου δεν είναι μεγάλο, μα πίνω απ’ το ποτήρι μου, το θυμάσαι; Είναι σκηνές από τον Καρμοντέλ που τις οικειοποιήθηκε. Αυτούσιες, δίχως ν’ αλλάξει ούτε κόμμα. Θες κι άλλα; Πάρε τον Αρετίνο: όλη η Ιστορία των Γότθων είναι μετάφραση από τον Προκόπιο, από ένα χειρόγραφο που νόμισε πως ήταν ο μόνος που το ‘χε στην κατοχή του.
***
* - ΦΑΝΤΑΣΟΥ ότι και η παραμικρή συζήτηση θα ήταν ανέφικτη αν έπρεπε να δικαιολογούμε κάθε μας λόγο. Για να επιτρέψουμε στον εαυτό μας μία και μοναδική φράση χωρίς εισαγωγικά, θα έπρεπε να θυμόμαστε όλα όσα έχουν γραφεί και ειπωθεί από τα βάθη των αιώνων. Αυτή η αναζήτηση της πατρότητας θα ήταν ατελείωτη, θα οδηγούσε απλούστατα στη σιωπή... Που σταματούν τα εισαγωγικά; Έτσι θα φτάσω να βάζω κάθε λέξη του λεξικού σε εισαγωγικά, σε καθέναν από τους πιθανούς συνδυασμούς της, εφόσον, τη στιγμή που τη δημιούργησα, δεν μπορώ να είναι σίγουρος ότι δεν περιλαμβάνονταν ήδη σ’ ένα από τα εκατομμύρια βιβλία που δεν θα διαβάσω ποτέ...
***
* - ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ, Ελεάζαρ, τι θέλω να πω: αυτό που μετράει είναι η οικουμενική φαιά ουσία, όχι τα άτομα που την ανακαλύπτουν κατά τύχη ή που γίνονται συνειδητά κάτοχοί της.
- Ωραία... Δεν μπορώ να πιστέψω ότι παίρνεις τόσο αψήφιστα το θέμα της λογοτεχνικής ή καλλιτεχνικής κυριότητας.
- Εδώ ακριβώς βρίσκεται το ευαίσθητο σημείο, αγαπητέ μου. Κάποτε, ούτε τα βιβλία ούτε, εν γένει, τα έργα του πνεύματος απέφεραν κάποιο κέρδος στους δημιουργούς τους. Οι δίκες για κλεψιτυπία εμφανίστηκαν μαζί με τον βιομηχανικό μερκαντιλισμό. Δεν το βρίσκεις παράξενο;
-Και η δόξα, γιατρέ; Η δόξα του να είσαι ο Βιργίλιος ή ο Θερβάντες, να είσαι ο Αθανάσιος Κίρχερ, «ο δάσκαλος των εκατό τεχνών», αυτή η σεβαστή σε όλους «ιδιοφυΐα»;
Ζ.

Ένα σουσαμάκι
* ΕΙΧΑΝ τα θεματάκια τους τα φαγανά αγόρια και κορίτσια της Λάρισας.
- Έχει ανάψει ψησταριά ο γείτονας και μόνο από την τσίκνα πρέπει να πήρα 3 κιλά.
***
* - ΦΟΡΕΣΑ το αθλητικό μου μπλουζάκι, το αθλητικό μου κολάν, τα αθλητικά μου παπούτσια και τώρα είμαι έτοιμη να βγω στο μπαλκόνι να πιω μπύρες.
***
* - ΕΝ τω μεταξύ κόλλησε στα δόντια μου ένα σουσαμάκι από την μπάρα δημητριακών και για να φύγει θα πρέπει να φάω ένα πεϊνιρλί με λουκάνικο.
***
* - ΚΑΝΟΝΙΚΑ η σοκολάτα, αντί για κυτταρίτιδα, θα έπρεπε να αφήνει ένα φυσικό σοκολά χρώμα στο δέρμα
Ζ.

Το εμπέδωσε
* Ο απόλυτος σαρκασμός από τη «Ryanair», την ιρλανδέζικη παγκόσμια αεροπορική εταιρεία, που σχολίασε την είδηση σχετικά με τον υπάλληλο του Βρετανικού Μουσείου που έκλεψε εκθέματά του. Τι έγραψαν οι προχωρημένοι τύποι απ’ το Δουβλίνο; «Embracing company culture», δηλαδή «Αγκαλιάζοντας την κουλτούρα της εταιρείας». Εμμέσως πλην σαφώς θύμισαν πως, όπως ακριβώς το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ως μέγας κλεπταποδόχος με τις κλεμμένες από άλλες χώρες αρχαιότητες, έτσι και ο υπάλληλός του, εμπέδωσε κουλτούρα αιώνων της εταιρείας του.
Ζ.

Για μπουρλότο
* ΤΑ αγριόχορτα έφτασαν στα 6 μέτρα... Καμπανάκι βαρούν εδώ και καιρό για τον Δήμο Αγιάς, εις ώτα μη ακουόντων όπως φαίνεται. Η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει ειδοποιηθεί επανειλημμένα για ένα ελαιοπερίβολο στη θέση Καστριά της Βελίκας. Γεμάτο αγριόχορτα, ανάμεσα σε πολλά σπίτια, δείχνει εξαιρετικά επικίνδυνο, έτοιμο για μπουρλότο. Οι περίοικοι τους έδωσαν και το όνομα του ιδιοκτήτη, όμως η υπηρεσία δεν μπορεί, λένε, να βρει τρόπο επικοινωνίας μαζί του. Η Αστυνομία πάλι δηλώνει αναρμόδια και η Πυροσβεστική από την πλευρά της εξηγεί πως μπορεί να επέμβει μόνο μετά. Μετά... (Αντιληπτό το υπονοούμενο).
Ζ.

Δύο σάκοι άμμο
* ΕΝΑ πρωί πλησιάζει στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς, τότε παλιά που είχαν πρωτοανοίξει τα σύνορα με την Αλβανία, ένας τύπος καβάλα σε ένα μηχανάκι. Στους ώμους του κρέμονται δύο σάκοι.
- Επ, πού πας εσύ, τον ρωτάει με καχυποψία ο τελωνειακός. Τι έχεις μέσα στους σάκους;
- Άμμο, απαντάει ο τύπος.
- Τι άμμο και βλακείες μου λες; Χθεσινός είμαι; Κατέβα αμέσως για έλεγχο.
Κατεβαίνει αυτός και αρχίζει να ψάχνει ο τελωνειακός μέσα στην άμμο. Μετά από δύο ώρες δεν βρίσκει τίποτα και τον αφήνει να περάσει.
***
* ΤΗΝ άλλη μέρα το πρωί η ίδια δουλειά. Πλησιάζει ο τύπος, ο οποίος είχε επιστρέψει το βράδυ χωρίς φορτίο, με το μηχανάκι πάλι, έχει τους σάκους στους ώμους του, τον σταματάει ο τελωνειακός, του παίρνει τους σάκους και μετά από τέσσερις ώρες επίμονης έρευνας τον αφήνει να περάσει.
Την τρίτη μέρα να σου τον πάλι, καβάλα στο μηχανάκι κλασικά με τους δύο σάκους να κρέμονται στου ώμους του.
- Αμάν βρε... Πάλι εσύ; Τι θα γίνει με την περίπτωσή σου; Λέγε τι κουβαλάς μέσα στους σάκους.
- Άμμο.
- Καλάααα... Κατέβα για έλεγχο.
Έξι ώρες παιδευόταν ο τελωνειακός. Εξέτασε την άμμο κόκκο προς κόκκο, αλλά τίποτα.
***
* ΕΠΙ έξι μήνες, κάθε πρωί ο τύπος ερχόταν, έπινε τον καφέ του όσο ο τελωνειακός ξεσκιζόταν να βρει κάτι μέσα στην άμμο και περνούσε απέναντι καβάλα στο μηχανάκι του με τους δυο σάκους άμμο. Μέχρι στο Χημείο του Κράτους είχε στείλει την άμμο μπας και βρουν τίποτα ύποπτο, αλλά τίποτα. Κόντευε να τρελαθεί. Ένα πρωί τον φώναξε στο γραφείο.
- Άκου να δεις φίλε, δεν αντέχω να σε ψάχνω άλλο. Άλλωστε από Δευτέρα βγαίνω στη σύνταξη, πρόωρα αφού με έχεις τρελάνει, τελευταία μέρα σήμερα. Θα σε ρωτήσω λοιπόν κάτι και θέλω να μου απαντήσεις ειλικρινά. Εγώ σου υπόσχομαι ότι ούτε θα σε συλλάβω, ούτε θα σε πειράξω, ούτε τίποτα. Σε κανέναν δεν θα το πω.
- Εντάξει.
- Κάνεις λαθρεμπόριο, έτσι;
- Κάνω. Φυσικά.
- Και τι διάολο βγάζεις λαθραία από τη χώρα τόσο καιρό με την άμμο σου;
- Μηχανάκια.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass