Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2023 17:10
* ΣΥΣΣΩΜΟΣ ο αγροτικός κόσμος, εκπρόσωποι ΤΟΕΒ, Συνεταιρισμών, αλλά και απλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Λ. Αυγενάκη στη Λάρισα έσπευσαν να συναντηθούν με τον Κώστα Αγοραστό, στο γραφείο του, και να του εκφράσουν τη στήριξή τους στις εκλογές της Κυριακής για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. * ΣΥΣΣΩΜΟΣ ο αγροτικός κόσμος, εκπρόσωποι ΤΟΕΒ, Συνεταιρισμών, αλλά και απλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Λ. Αυγενάκη στη Λάρισα έσπευσαν να συναντηθούν με τον Κώστα Αγοραστό, στο γραφείο του, και να του εκφράσουν τη στήριξή τους στις εκλογές της Κυριακής για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Χαλαρά
* ΚΑΙΡΟΣ αίθριος όλες αυτές τις μέρες, ευάερος και ευήλιος, όμορφη ατμόσφαιρα, θερμοκρασίες σωστές. Οι κυριακάτικες εκλογές θα διεξαχθούν με άνεση και μετακινήσεις ευχάριστες. Από Δευτέρα ίσως συννεφιάσει λιγάκι, αλλά θα είναι και μέσα Οκτωβρίου πια...
Ζ.

Ετσι πρέπει
* ΚΑΙ είπε η Κυβέρνηση: Δήμαρχος βγαίνεις με το 43%, από το 33% που ψηφίζει στην Αθήνα. Για να κάνεις, όμως, μια ώρα στάση εργασίας, θες το 51% των εγγεγραμμένων στο σωματείο. (Δημοκρατικό;).
Ζ.

Εξάρηδες
* ΡΕΚΟΡΝΤΜΑΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας ο Κ. Καλαμπαλίκης. Ο στρατηγός εκλέγεται 6 φορές σερί με το νέο δημοκρατικό ψηφοδέλτιο, από το 2002 που είχε βάλει με τον συνδυασμό Τζανακούλη. Επίσης, 6 φορές έχει εκλεγεί κι ο Μιχάλης Τσακίρης, ο οποίος, όμως, είχε λοξοδρομήσει τη μια φορά μετέχοντας στο αντάρτικο Καραλαριώτου.
Και ο Δημήτρης Γεωργάκης μετράει 6 εκλογικές επιτυχίες ως δημοτικός σύμβουλος, τις 5 προηγούμενες πάντα στην αντιπολίτευση. Τις 3 εξ αυτών με τους πασοκικούς συνδυασμούς απέναντι σε Τζανακούλη, έκανε μετά μια τετραετία διάλειμμα, επέστρεψε εν συνεχεία στη ΝΔ εκλεγόμενος άλλες 2 και 1 τώρα, την πρώτη του στην πτέρυγα της Δημοτικής Αρχής. Μέχρι τώρα, έβγαινε μεν ο ίδιος και μάλιστα μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς, έχανε, όμως, ο συνδυασμός του. Κι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να σπάσει η γκίνια.
Ζ.

Οίηση
* ΔΕΥΤΕΡΗ θητεία η Δημοτική Αρχή Καλογιάννη κι έτεινε λέει προς καθεστώς. Καθώς η οίηση ορισμένων παραγόντων της, η αλαζονεία στη σύγχρονη πολιτική γλώσσα, έβγαζε μάτια σε αρκετές περιπτώσεις. Και τα ήξεραν όλα, επί παντός ειδικοί και λογάριαζαν το προσωπικό τους μέλλον, άλλο που ο ξενοδόχος τους περίμενε στη ρεσεψιόν της κάλπης. Και η λογική «οι δικοί μας» φαινόταν συχνά, όπως και «οι πιο δικοί απ’ τους δικούς μας», ενώ «οι άλλοι» ήταν «οι άλλοι». Κι αυτοί εν τέλει μαζεύτηκαν πολλοί.
***
* ΗΡΘΑΝ οι εκλογές, μαζί κι η ήττα, αναπάντεχη για πολλούς. Κι άρχισε μετά η γκρίνια μεταξύ τους, «μ’ έριξες». Ή για το πώς κινήθηκαν σταυροδοτικά οι διάφορες τάσεις. Αυτά θα τα βρει η επιστήμη, πολύ αργότερα.
Ζ.

Οι Διόσκουροι
* ΜΟΝΟ δύο του συνδυασμού Καλογιάννη κινήθηκαν πιασμένοι χέρι-χέρι, όπως δηλαδή είχαν πολιτευτεί κι όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλαμπρατσέτα. Πέμπτος σε σειρά εκλογής ο Μιχάλης Αναστασίου με 1.192 σταυρούς, έκτος ο Μάκης Γιαννακόπουλος με 1.142. Πώς τους ξέφυγαν αυτοί οι καμιά πενηνταριά ψηφοφόροι, είναι μυστήριο.
***
* ΦΙΛΙΠΠΟΣ και Ναθαναήλ στο χριστιανικό, Δάμων και Φιντίας στο αρχαιοελληνικό, Κάστωρ και Πολυδεύκης στη μυθολογία, οι ομηρικοί Αχιλλέας και Πάτροκλος, ή μάλλον όχι αυτοί, δεν είχε καλό τέλος η ιστορία τους. Κι αν αλλάξει και τ’ όνομά του σε Δαμιανός, ο Μιχάλης, τότε θα γιορτάζουν και μαζί με τον Κοσμά, ο Γιαννακόπουλος κι ο Αναστασίου, αχώριστο δίδυμο. Πάνε σαν τους Χιώτες, ο τέντζερης που έχει συναντήσει το καπάκι.
Ζ.

Με ρεπερτόριο
* ΜΕ αυτοπεποίθηση οι νεαρές Λαρισαίες, δεν έκαναν πίσω με τίποτα.
- Μα, 100 ευρώ πρόστιμο γιατί δεν φορούσα ζώνη; Πάλι καλά, κορίτσια, που δεν κατάλαβε ο τροχονόμος ότι δεν φορούσα ούτε εσώρουχο.
***
* - ΣΥΝΗΘΩΣ δεν κάνω τα ίδια λάθη. Έχω πλούσιο ρεπερτόριο.
***
* - ΕΧΩ πρόβλημα με τον ύπνο.
- Δεν μπορείς να κοιμηθείς;
- Δεν μπορώ να ξυπνήσω, καλέ...
Ζ.

Ο γιατρός
* ΕΥΓΕΝΙΚΟ σημείωμα χθες από τον Νικ. Παπαθεοδώρου, πώς αλλιώς θα μπορούσε; Είναι και θέμα ιδιοσυγκρασίας. Και συνάμα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον με μερικές καίριες επισημάνσεις:
Αγαπητέ Σωτήρη,
Με εντυπωσίασε η αναφορά σου σήμερα στο κομμάτι εκείνο του δημοσιεύματος του Χρυσοχόου για το Αρχαίο Θέατρο.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αντιλαμβάνομαι καθημερινά ότι ένα μέρος των συμπολιτών μας γοητεύεται από την ανάγνωση τεκμηριωμένων ιστορικών στοιχείων που αφορούν την παλιά Λάρισα. Στον άκρατο εγωισμό μας ως εκλεκτοί απόγονοι του αρχαίου ελληνικού πνεύματος προσπαθούμε όχι μόνο να αποσιωπήσουμε δικά μας ιστορικά λάθη, αλλά και με ευκολία να τα αποδώσουμε σε άλλους.
Ευτυχώς η δυνατότητα αναδίφησης παλαιών εφημερίδων της Λάρισας από την απελευθέρωσή της το 1881, η οποία γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια από μέλη της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας (Ρηγόπουλος Ευάγγελος, Γραβάνης Γεώργιος, Καλτσάς Αχιλλέας, Μπετχαβές Θανάσης και άλλοι) μας προσφέρουν την ιστορική αλήθεια όπως την περιέγραφε η καθημερινότητα της εποχής και όχι όπως την ωραιοποίησαν τα επόμενα χρόνια διάφοροι πολιτικοί κυρίως άνδρες.
Το Αρχαίο Θέατρο αποτελεί ένα οδυνηρό παράδειγμα. Μέχρι και την πρόσφατη περίοδο της Επταετίας ακόμα, ηχηρά πρόσωπα της πόλης προσβάλαν εν γνώσει τους το σπουδαιότερο μνημείο της αρχαίας Λάρισας.
Ευχαριστώ πολύ γιατί η μεγάλη αναγνωσιμότητα της στήλης σου, μέσα στην πολυθεματική της γραφή, δεν φείδεται και τοπικών ιστορικών υπομνήσεων. Παγκόσμια ημέρα
* ΣΕ μια διαρκή πνευματική αναζήτηση τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Ακόμη και τροφή για σκέψη να μου δώσουν, εγώ θα παχύνω.
***
* - ΟΤΑΝ θα είναι η παγκόσμια ημέρα κεμπάπ, τότε να δείτε φωτογραφίες που θα ανεβάσω… Από τη μακρόχρονη εμπειρία μου στο σπορ αυτό.
***
* - ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ πιο πολύ την καρδιά ή το μυαλό σου;
- Το στομάχι.
Ζ.

Πάει...
* Ο «Ιωνοδραγουμικός» ιδεολογικά Κ. Βαϊούλης δεν ευδοκίμησε τελικά στην Ίωνος Δραγούμη, όπου στεγάζεται το Δημαρχείο. Με το ούλτρα δεξιά «Κοινόν» του, δεν τα πήγαν και τόσο καλά με το κοινό. Ούτε τα 3% δεν πήρε πάλι, μόνο που αυτήν τη φορά ήταν υποχρεωτικό, ήταν το όριο κι έτσι δεν μπαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πάλι με χρόνια με καιρούς…
Ζ.

Βωμοί στις αποσκευές
* Ο Ελί Μπαρναβί Ισραηλινός καθηγητής Ιστορίας, ταγμένος στο φιλειρηνικό κίνημα, έγραφε πριν από είκοσι κιόλας χρόνια, στο βιβλίο του «Φονικές θρησκείες»: Ας ρίξουμε μια ματιά στον παγκόσμιο χάρτη των θρησκειών, όπως τον κατασκεύασε για μας ο 20ός αιώνας. Τι αναταραχή είναι αυτή… Θα έλεγε κανείς ότι οι λαοί έχουν τεθεί σε κίνηση, μεταφέροντας τους βωμούς τους στις αποσκευές τους.
Οι Εβραίοι μετανάστευσαν από την Ανατολική Ευρώπη στην Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και την Παλαιστίνη/Ισραήλ, κι ύστερα έφυγαν από τη Βόρεια Αφρική και τις μουσουλμανικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για να κατευθυνθούν προς το Ισραήλ, τη Γαλλία και τον Καναδά.
***
* ΤΗΝ ίδια ώρα, τα διαδοχικά κύματα (Ιρλανδοί, Ιταλοί, Πολωνοί, Λατινοαμερικανοί) αποβιβάζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, φτάνοντας να αποτελέσουν το ήμισυ του θρησκευτικού μωσαϊκού αυτής της χώρας που ήταν αρχικά προτεσταντική. Επίσης, Ινδουιστές, Βουδιστές και Ταοϊστές άφησαν τη γη τους και μετανάστευσαν μαζικά σε όλο τον κόσμο, με τα κυριότερα ρεύματα να φεύγουν από την Ινδία, την Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία και τις σημαντικότερες κοινότητες να εγκαθίστανται στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Βρετανία.
***
* ΤΕΛΟΣ, με τόσα εκατομμύρια μουσουλμάνους στην Ευρώπη, το Ισλάμ έχει πλέον ριζώσει για τα καλά και αποτελεί σε απόλυτους αριθμούς το δεύτερο θρήσκευμα.
Ναι, η θρησκεία παγκοσμιοποιήθηκε. Καθώς έχετε συνηθίσει να σκέφτεστε τον κόσμο με βάση τα δυτικά φιλοσοφικά σας κριτήρια, δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τον βαθμό στον οποίο η Δύση και τα πνευματικά της τέκνα αποτελούν μειονότητα σε αυτό τον τεράστιο κόσμο. Δεν καταλάβατε ότι η παγκοσμιοποίηση δεν αναπτύσσεται μόνο προς μία κατεύθυνση και δεν έχει αποκλειστικά οικονομική μορφή. Διότι όλα «παγκοσμιοποιήθηκαν», οι θρησκείες, όπως και κάθε άλλο σύστημα συναλλαγής.
Ζ.

Ποια εγγύηση…
* ΨΩΝΙΖΑΝ σε πολυκατάστημα κάποιες ηλεκτρικές συσκευές, φθηνές και μικρές, το ζευγάρι των πλημμυροπαθών Λαρισαίων. Και κάποια στιγμή πωλήτρια τους έλεγε για την εγγύηση που τους παρείχε η επιχείρηση.
- Ε, εγγύηση…
Σήκωσε το κεφάλι ψηλά προς τα ταβάνι εκείνη.
- Άμα δεν ξαναπλημμυρίσουμε.
Ζ.

Με αξεσουάρ
* TYXAINOYN δίπλα-δίπλα στο φανάρι μια απαστράπτουσα Φερράρι κι ένας Σκαραβαίος, ταπεινός, αλλά φτιαγμένος. Με φιμέ τζάμια, φαρδιά λάστιχα, εξατμίσεις, πειραγμένη μηχανή, με όλα τα αξεσουάρ. Ψωνάρα ο Φερράρις προκαλεί τον άλλο οδηγό, ανοίγοντας το παράθυρο.
- Είσαι για μια κόντρα;
- Άσε μας ρε φιλαράκι με το καρούλι σου…
- Τέτοιο αμάξι ρε;
- Ναι, γιατί;
- Βρε φραπεδιέρα έχεις;
- Όχι, τι φραπεδιέρα…
- Εμένα έχει. Δεν νοείται σούπερ αμάξι χωρίς…
***
* ΦΕΥΓΕΙ ο άλλος συγχυσμένος, πάει στην αντιπροσωπεία.
- Μα είναι δυνατόν να μην έχει φραπεδιέρα το αυτοκίνητο. Τόσο λεφτά σας έδωσα….
- Μα…
- Αμέσως να μου βάλετε μία.
Του την τοποθετούν, βγαίνει στην πόλη να πετύχει τον Σκαραβαίο. Τον συναντάει σ’ ένα φανάρι. Ανοίγει το παράθυρο.
- Χε, χε… Τώρα έχω κι εγώ φραπεδιέρα, πάμε μια κόντρα να σε σβήσω…
- Άσε μας ρε φιλαράκι, εγώ τρώω τώρα το τοστάκι μου, ζεστό-ζεστό, μόλις το έφτιαξα...
Τόμπολα ο άλλος, ξανά στην αντιπροσωπεία της Φερράρι.
- Βάλτε μου και μια τοστιέρα, όλο κενά είστε. Καλύτερα βάλτε μου όλες τις ηλεκτρικές συσκευές στ’ αμάξι, όλες…
- Μα θα πάρει μέρες…
- Δεν με πειράζει, όλες είπα… (Κάτι σαν τον πρόεδρο Δημήτρη DPG στη Μερσεντές…).
***
* ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ οι παρεμβάσεις, πάει παίρνει το αυτοκίνητο και καμαρωτός τριγυρίζει στην πόλη αναζητώντας τον Σκαραβαίο. Τον βλέπει κάποια στιγμή, παρκαρισμένο στην άκρη του δρόμου. Πλησιάζει, κανένα σημείο, σβηστό το αμαξάκι. Κατεβαίνει, πάει χτυπάει το τζάμι, τίποτε καμιά απάντηση, ξαναχτυπάει, φιμέ το τζάμι, δεν έβλεπε μέσα, καμία απόκριση. Χτυπάει άλλη μια φορά, σε λίγο ανοίγει ένα τι το παράθυρο.
- Ναι; Ποιος;
- Εγώ με τη Φερράρι... Έχω πια στο αμάξι όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, όλες στις καλύτερες μάρκες.
- Ε κι είναι αυτός λόγος να με βγάλεις απ’ το μπάνιο;
Ζ.

Κοκτέιλ
* ΔΕΝ μας φτάνουν όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, ο Covid μας έλειπε τώρα. Χτύπησε καμπανάκι χθες από τον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής σε συνδυασμό με την Ένωση Παιδιάτρων. Είναι υπαρκτή, λέει, η απειλή μιας «τριπλής επιδημίας», όταν δηλαδή εμφανίζονται ταυτόχρονα κρούσματα Covid-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Και να και οι κίνδυνοι από γαστρεντερίτιδες, λεπτοσπείρωση και ιό του Δυτικού Νείλου. Ωραίος χειμώνας αρχίζει...
Κ.Γ.

Κουνούπια
* ΤΙ χειμώνας δηλαδή; Έχουμε και τα κουνούπια που δεν λένε να φύγουν με τίποτα. Σαν να έχουν εκπαιδευτεί και στα αντικουνουπικά κιόλας ένα πράγμα. Δεν καταλαβαίνουν ούτε από σφαλιάρες ούτε από παντόφλες. Από τις πλημμύρες και μετά μας φαίνονται όλα διαφορετικά.
Κ.Γ.

Θεσσαλονίκη
* ΒΡΕΘΗΚΕ προχθές για δουλειές στη Θεσσαλονίκη ένας Λαρισαίος και όπως μιλούσε με τη γυναίκα του, του λέει όταν θα γυρνάς πάρε και μερικά αντικουνουπικά να έχουμε γιατί ακόμη βγάζει τα παιδιά στην πλατεία. Πήγε, λοιπόν, εκείνος στο φαρμακείο της συμπρωτεύουσας και τον κοιτούσαν περίεργα. «Αυτά τα μαζέψαμε φίλε» του λένε. «Είμαι από Λάρισα» απαντάει εκείνος και τότε κατάλαβαν…
Κ.Γ.

KELLAS_KELLAS.jpg

* ΜΕ τη νέα γενιά στις δημοτικές εκλογές ο βουλευτής Χρ. Κέλλας. Με τον γεωπόνο, Κώστα Καλόγηρο και τον γιο του, πολιτικό μηχανικό Αχιλλέα Κέλλα, εκλεγέντες στη δημοτική ομάδα Μαμάκου. (Άμμες δε γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες, του λένε οι νεότεροι).
Ζ.

 

 

MAMAKOS_LAMPROS.jpg

* ΟΛΟΙ με τον Μαμάκο; Και ο ακτιβιστής τραυματιοφορέας Λάμπρος Τσάπαλης, που είχε γίνει ευρέως γνωστός με την απεργία πείνας στο νοσοκομείο και άλλες (αντι)δράσεις του.
Ζ.

VRYSI.jpg

* ΣΤΟ πάρκο Χατζηχαλάρ… Μια βρύση που δεν λειτούργησε ποτέ.
Ζ.

 

KOSMOS_THEATRO_MAMAK.jpg

* ΠΛΗΘΟΣ Λαρισαίων περίμενε να πιάσει θέση στις κερκίδες του Θεάτρου για να παρακολουθήσει τη δημαρχιακή θητεία Μαμάκου.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass