Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2023 17:27
* ΜΕΧΡΙ και την ημέρα των εκλογών Καλογιάννης και συν αυτώ, έκαναν επιτελικά σχέδια. Ξαφνικό τους ήρθε το κακό, αναπάντεχο, χαμπάρι δεν είχαν πάρει. Ζ. * ΜΕΧΡΙ και την ημέρα των εκλογών Καλογιάννης και συν αυτώ, έκαναν επιτελικά σχέδια. Ξαφνικό τους ήρθε το κακό, αναπάντεχο, χαμπάρι δεν είχαν πάρει. Ζ.

Πού πάμε...
* ΕΤΡΙΒΕ τα μάτια του ο Λαρισαίος στο σουπερμάρκετ. Όπου μπροστά στα προβεβλημένα προϊόντα είχαν λάδι γνωστής φίρμας σε προσφορά. Τι είδε πλησιάζοντας;
- Προσφορά 11,5 ευρώ το λίτρο.
***
* ΚΑΙ θυμήθηκε το σαρκαστικό σχολιάκι φίλου του.
- Μα, τόσα λεφτά το ξεμάτιασμα;
- Είδες πόσο έχει πάει το λάδι;
Ζ.

Περιπετειώδες
* ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕ την πρόταση του φίλου του ο νεαρός Λαρισαίος.
- Στην Ελλάδα ο εθνικός μας ύμνος έπρεπε να είναι το «Κι Είμαστε Ακόμα Ζωντανοί»...
- Ναι, αλλά να ακούγεται ως «Κοιμάστε ακόμα ζωντανοί»...
Ζ.

Ελιγμοί
* Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό θα ψηφιστεί κατά συνείδηση από τους κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς. Δηλαδή δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία κι όσοι δεν συμφωνούν μπορούν να καταψηφίσουν. Αυτό θα πει δημοκρατία και ελευθερία της έκφρασης, στον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνη Γεωργιάδη τουλάχιστον.
Ασχέτως από την ουσία του ζητήματος και την αναγνώριση ή μη των δικαιωμάτων που δίνει ο γάμος στη συμβίωση δύο ανθρώπων, άσχετα πώς τοποθετείται κάποιος επ’ αυτού και παρόμοιες νομοθεσίες έχουν καθιερωθεί σε όλες τις χώρες της Δύσης, φαίνεται ότι αλλάζουν τα δεδομένα στο πολιτικό στάτους της χώρας. Διότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα ελληνικά πολιτικά χρονικά, όχι για τους βουλευτές, εκεί συχνά δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Για τους υπουργούς όμως; Οι κυβερνήσεις εισηγούνται τους νόμους ομοφώνως, συζητά πριν το υπουργικό συμβούλιο. Οι υπουργοί που διαφωνούν παραιτούνται. (Τώρα άλλα ήθη, που διευκολύνουν. Στη λογική της σχέσης του πεινασμένου σκύλου με τη φαγωμένη πίτα.)
Ζ.

Το κατέχωσαν
* ΕΝΤΑΞΕΙ η αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου, που προχωρά περνώντας τις τελευταίες δεκαετίες από σαράντα κύματα, χθες στην εφημερίδα, στο τακτικό του πόνημα, ο γιατρός Νίκος Παπαθεοδώρου θυμίζει πώς καταχώθηκε το σπουδαίο ιστορικό μνημείο. Ανασύροντας δημοσίευμα του γνωστού χαρτογράφου Μιχαήλ Χρυσοχόου στη «Μικρά» το 1907:«…βανδαλική πράξις αυτής ήτον η μέχρι της επιφανείας της Ακροπόλεως ανάβασις της οδού, δια της οποίας και χάριν αυτής ανέσκαψαν, διχοτομήσαντες εις δύο το μόνον σωζόμενον αρχαίον μνημείον, το θέατρον των Αλευαδών. ((Μια διόρθωση από τον γιατρό για το Αρχαίο Θέατρο: οικοδομήθηκε το α’ μισό του 3ου αι. π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά. Ο οίκος των Αλευάδων ήταν κατά 2-3 αιώνες αρχαιότερος.)
***
* ΤΟ θέατρον τούτο επί πεντακόσια έτη εσεβάσθησαν οι κατακτηταί και αυστηρώς απηγόρευον την μεταφοράν εκείθεν λίθων. Εντός δε 25ετούς ελευθέρου βίου, οι ελεύθεροι βάνδαλοι επροξένησαν τας μεγαλυτέρας και περισσοτέρας καταστροφάς. Ευρέθη δε και υπουργός επισκεφθείς την Λάρισσαν, να δώση την άδειαν εις ψηφοφόρους Βολιώτας, αληθείς εβραίους κερδοσκόπους, να κτίσουν επί του θεάτρου, οίτινες δια νυκτός ανέσκαψαν αυτό και μετέβαλον αυτό εις σωρούς λόφων αχρήστων, τα εδώλια του θεάτρου.» (Και μια διευκρίνιση: Στο ανηφορικό τμήμα της οδού Ακροπόλεως (Παπαναστασίου), πάνω στο Αρχαίο Θέατρο, υπήρχαν στα τέλη του 19ου αι. καταστήματα ελαιοπαραγωγών κατοίκων του Πηλίου.)
Ζ.

Μόνο εκεί
* ΔΕΝ ήταν η πλημμύρα που έφταιξε, ο Καλογιάννης έχασε σε όλα τα εκλογικά τμήματα, μα σε όλα, σε πόλη και χωριά, σε πλημμυρισθέντες και μη. Σε όλα, εκτός από το Κουτσόχερο. Το οποίο είχε πλημμυρίσει κιόλας.
***
* ΣΤΟ Κουτσόχερο βέβαια ήταν ο πρόεδρος, ο Βάιος Φονιάς, ο οποίος επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία. Υποψήφιος με τη «Συμπαράταξη» και με κόουτς τον παλιό σιδερά από ατσάλι, τον Αχιλλέα Σπανό, κέρδισε με 110 ψήφους έναντι 101 των αντιπάλων, σε ένα χωριό όπου κυριαρχεί η ΝΔ. Και, στα 110 ψηφοδέλτια, ο Β. Φονιάς μέτρησε 109 σταυρούς δίπλα από το όνομά του, ο φονέας της μονοκρατορίας Μαμάκου.
Ζ.

Από φόβο...
* ΖΕΥΓΑΡΙ Λαρισαίων ανανέωνε την οικοσκευή τους μετά που καθάρισαν το πλημμυρισμένο σπίτι τους στον Άγιο Θωμά. Και το συζητούσαν με φίλους τους. Έλεγαν και για το καινούργιο στρώμα που θα πάρουν. Κι ο άλλος, ο προχώ, τους πρότεινε να πάρουν στρώμα νερού.
- Νερού; Όχι νερό, άμα σπάσει, θα πλημμυρίσουμε πάλι;
- Ε, τότε πάρτε ένα φουσκωτό, για σιγουριά. Μην χρειαστεί να κολυμπήσετε…
Ζ.

Παλιός ως νέος
* ΝΕΟΣ δήμαρχος στη Λάρισα, παλιός όμως στα αυτοδιοικητικά ο Θαν. Μαμάκος. Από 27 χρονών εκλέγεται, μια εικοσαετία γεμάτη στο παιχνίδι. Ως νέος είν’ ωραίος, αλλά και αλλιώς σαν παλιός.
Δημοτικός σύμβουλος την περίοδο 2003-2010 στον καποδιστριακό Δήμο ΓιαννουλοΦαλάνης, όπου θήτευσε και ως δήμαρχος το 2007, οπότε είχαν εμπλακεί τα εκλογοδικεία μετά από εκλογές θρίλερ και τριπλή σχεδόν ισοψηφία. Όταν συνενώθηκαν με τον «Καλλικράτη» στον Δήμο Λαρισαίων εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος από το 2010 ανελλιπώς.
***
* ΑΝΕΛΑΒΕ αντιδήμαρχος και αναπληρωτής του δημάρχου επί Τζανακούλη, ο οποίος του είχε δώσει το δακτυλίδι της διαδοχής. Ωστόσο τότε ο Θαν. Μαμάκος έκανε υπομονή για την ενότητα της παράταξης και τώρα ανταμείφθηκε. Παρότι ένα τέταρτο του αιώνα νεότερος από τον Απ. Καλογιάννη και μια δεκαετία από τον Αντ. Γκουντάρα, εντούτοις τους ακολουθεί κατά πόδας σε θητείες στην αυτοδιοίκηση.
Ζ.

Γαλάζια
* ΤΗΝ αμέριστη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και τη στήριξή της για την επανεκλογή του ώστε η Θεσσαλία να επουλώσει τις πληγές της και να συνεχίσει να κινείται σε τροχιά ανάπτυξης εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΝΔ Λάρισας, η οποία συνεδρίασε στα γραφεία της. Στη συνεδρίαση έγινε και αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και επισημάνθηκε πως για ακόμη μια φορά, οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στις επιλογές που έκανε στα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το λούζεσαι
* ΕΠΑΙΖΑΝ με τις λέξεις οι Λαρισαίοι φοιτητές.
-Γιαγιά, πέρασα ΚΤΕΟ.
-Είδες άμα διαβάζεις...
***
* - ΠΑΩ σουπερμάρκετ και κοροϊδεύω τα σαμπουάν.
-Γιατί;
- Μα δεν το ξέρεις πως ό, τι κοροϊδεύεις το λούζεσαι.
***
* - ΠΩΣ τη λένε την κοπέλα που σερβίρει;
-Ζωή, γιατί;
- Μου έχει φέρει τρεις φορές λάθος ποτό.
-Εεε, έτσι τα φέρνει η Ζωή.
Ζ.

Χάσμα
* ΕΠΑΙΞΕ λένε ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα της δημαρχίας. Τα είκοσι πέντε χρόνια διαφορά ηλικίας που χωρίζουν Καλογιάννη-Μαμάκο. Ιδίως σε ψηφοφόρους που ηλικιακά θα είχαν τον Μαμάκο πατέρα και τον Καλογιάννη παππού. Το χάσμα γενεών και μόνο ήταν αρκετό στο να επιλέξουν. (Λογικό να μην το καταλαβαίνουν οι μεγαλύτεροι, όμως...)
Z.

Ταινία
* ΓΙΑ τον νέο δήμαρχο Θαν. Μαμάκο μιλούσε ο Λαρισαίος στην παρέα κι έσκυψε να διαβάσει από το κινητό του: «Έτοιμος να φύγει από το Ακαπούλκο, ο Γκουν αιφνιδιάζει έναν εισβολέα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και παρά το γεγονός ότι ο άνδρας δραπετεύει τον πυροβολεί. Η τοπική αστυνομία διαπιστώνει ότι ο άνδρας είναι κλπ κλπ...». Διάβαζε για την ταινία δράσης και μυστηρίου του Χόλυγουντ «Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος», που έπαιξε στα 1961.
- Και τι σχέση έχει;
- Να, μεταξύ των πρωταγωνιστών της ήταν ο Πήτερ Μαμάκος. Ναι, ελληνοαμερικανός ηθοποιός και σεναριογράφος.
- Να ήταν κάνας παππούς του δημάρχου; Το επώνυμο δεν είναι και τόσο σύνηθες…
Ζ.

Όπως στο πρώτο
* ΕΙΧΑΝ τις απόψεις τους στην παρέα των νεαρών Λαρισαίων.
- Πρέπει να φέρεσαι στη γυναίκα σου όπως στο πρώτο ραντεβού σας…
- Ωραία, τότε να τη γυρίσω στο πατρικό της.
***
* - ΠΑΜΕ για κάναν καφέ;
- Θα σε πάρω τηλέφωνο μετά τη δουλειά.
- Δηλαδή, πότε περίπου;
- Κάτσε να βρω δουλειά πρώτα.
***
* - ΠΙΣΩ από κάθε πετυχημένο άντρα, βρίσκεται η μάνα του που τον ξεματιάζει.
Ζ.

Με δικούς τους
* Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ έκανε γνωστό πως ενέκρινε την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου ώστε να ξεκινήσει συζητήσεις με τον Πίτερ Φρόιντφελντ για τη θέση του προέδρου της ΚΕΔ και σημείωσε πως οι συζητήσεις μαζί του θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ώρες, θυμίζει το Βατράχι. Η απόφαση, έφερε ως γνωστόν τις έντονες αντιδράσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και την αποχώρησή τους από τη διαδικασία, με τον πρόεδρο της Super League να βάλλει κατά της ΕΠΟ και της ΚΕΔ και τις κόντρες ανάμεσα στις ομάδες να είναι για ακόμη μια φορά οξύτατες.
Έτσι, προέκυψε η σολομώντειος λύση: στα επόμενα ντέρμπι της σεζόν, η κάθε ομάδα να φέρνει τον δικό της ξένο διαιτητή, ο οποίος και θα σφυρίζει από ένα ημίχρονο, μία πρόταση που έγινε δεκτή από όλους και θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από το ντέρμπι αιωνίων στις 22 Οκτωβρίου στο «Καραϊσκάκης».
Ζ.

Αλληλεγγύη
* Ο Λαρισαίος γυρίζει στο σπίτι το πρωί της επόμενης μέρας. Η γυναίκα του τον ρωτάει πού κοιμήθηκε το βράδυ. Σε έναν φίλο μου, απαντάει αυτός. Και φεύγει κατευθείαν για τη δουλειά. Ενοχλημένη εκείνη ξεκινάει να τηλεφωνεί στους φίλους του άντρα της. Ε, στους 6 «κοιμήθηκε εκεί» και στους άλλους 4 «ακόμα κοιμάται».
Ζ.

Debate
* ΜΕ ενδιαφέρον αναμένεται η διεξαγωγή της τηλεοπτικής αναμέτρησης (debate) μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του υποψηφίου για την Περιφέρεια Δημήτρη Κουρέτα, εάν τελικά αυτή πραγματοποιηθεί. Ο πρώτος, όπως είναι γνωστό έχει ζητήσει η συζήτηση αυτή να γίνει στα τοπικά κανάλια (σε διακαναλική σύνδεση), ο δεύτερος προτιμά τη δημόσια τηλεόραση.
Η στάση του αυτή προκάλεσε εσωτερικές έριδες, μιας και η πρώτη σε ψήφους σύμβουλος Μαρία Γαλλιού δήλωσε την προτίμησή της στα τοπικά ΜΜΕ, διαφοροποιούμενη από τον επικεφαλής της. Εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί το debate, σίγουρα τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα θα μονοπωλήσουν τη συζήτηση.
* * *
* ΚΑΙ πλημμυρικά χωρίς Αχελώο δεν γίνεται, έπεσε η πρόταση και για υποβολή σχετικής ερώτησης στους δύο μονομάχους. Με την απάντηση του Δ. Κουρέτα να αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς παλιότερα είχε χαρακτηρίσει το έργο «χαμένο», προτάσσοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας μικρών λιμνοδεξαμενών αντί αυτού.Κουρασμένη
* ΕΙΧΑΝ φτάσει στο μη περαιτέρω, η Λαρισαία ήταν αποφασισμένη.
- Θέλω να χωρίσουμε...
- Γιατί;
- Έχω κουραστεί.
- Γιατί δεν ξαπλώνεις λιγάκι...
Ζ

Θέρμανσης
* ΞΕΚΙΝΑ αύριο Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τις πρώτες παραγγελίες. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα ξεκινήσει με τιμή 1,40 ευρώ το λίτρο, στη χειρότερη περίπτωση 1,45 ευρώ.
Αλλά ποιος γνωρίζει… Αύριο δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει με όσα συμβαίνουν ευρύτερα γύρω μας τις τελευταίες μέρες. Εξάλλου στον χώρο των πετρελαιοειδών επικρατεί πάντα μια ανασφάλεια.
Γ.Π.

Με διπλάσιο ποσό
* ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ νέα για Θεσσαλούς αφού όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα συνεχιστεί η καταβολή του Μarket Pass μέχρι το τέλος του έτους και μάλιστα το ποσό θα είναι διπλάσιο. Επιλέξιμα είναι τα νοικοκυριά που το λαμβάνουν και σήμερα με βάση τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια σε ολόκληρη την Περιφέρεια.
Σημειώνεται πως το Market Pass για τους μήνες Αύγουστο - Οκτώβριο έχει πληρωθεί σε εκατομμύρια δικαιούχους και τώρα τα βλέμματα είναι στην επόμενη πληρωμή η οποία θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου.
Γ.Π.

Ανασφάλιστα
* «ΠΛΗΓΗ» τόσο για την οικονομία όσο και για την ασφαλιστική αγορά αποτελούν τα ανασφάλιστα οχήματα στην πατρίδα μας. Κυρίως όμως για το κοινωνικό σύνολο, καθώς οι συνέπειες κάποιου που θα εμπλακεί σε ατύχημα ή δυστύχημα, είναι οδυνηρές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ασφαλιστών, αυτή τη στιγμή κινούνται στους δρόμους της χώρας περίπου 500.000 οχήματα που είναι ακάλυπτα από ασφάλιση.
Γ.Π.

MAMAK_KARALAR_KELLAS.jpg

* ΩΣ βασικό πλεονέκτημα του Θαν. Μαμάκου αναδείχθηκε το ότι κατάφερε να μαζέψει τους πάντες μέσα στη ΝΔ, αλλά και τη δεξιά πολυκατοικία γενικότερα. Και την προκάτοχό του και τους βουλευτές και τους πολιτευόμενους όλους, στο πλευρό του.
Ζ.

 

 

LADI.jpg

* ΠΟΙΑ 10-12 ευρώ το λίτρο... Το λάδι έχει φτάσει και στα 22 ευρώ, σε μίνι συσκευασίες όμως. Οπότε καταλαβαίνει κάποιος πόσο θα κάνει προσφερόμενο σε σταγόνες, για ξεμάτιασμα κλπ.
Ζ.

 

SKITSO_ZARZONHS.jpg

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass