Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2023 17:02
* H νέα δημαρχιακή οικογένεια της Λάρισας, που βοήθησε τον Θανάση Μαμάκο και πανηγύρισε την εκλογή του. Η πρώτη κυρία της πόλης πλέον, Αγάπη, η κόρη Εβελίνα κι ο γιος του δημάρχου, Γιάννης. Ζ. * H νέα δημαρχιακή οικογένεια της Λάρισας, που βοήθησε τον Θανάση Μαμάκο και πανηγύρισε την εκλογή του. Η πρώτη κυρία της πόλης πλέον, Αγάπη, η κόρη Εβελίνα κι ο γιος του δημάρχου, Γιάννης. Ζ.

Πιο νωρίς
* - ΓΙΑ να φτιάξει λίγο τη διάθεση…
Επελήφθη ο μελαγχολικός Λαρισαίος, θυμίζοντας ότι σε λίγες μέρες αλλάζει η ώρα και θα νυχτώνει από τις έξι… (Και νωρίτερα. Όμως οι μεγάλες νύχτες είναι κι οι πιο ωραίες).
Ζ.

Διαρκείας
* ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ημέρα ψυχικής υγείας χθες κι οι Λαρισαίοι ξεσάλωσαν.
- Εγώ γιορτάζω συνέχεια.
***
* - ΑΛΛΟΙ τη γιορτάζουν με ζάναξ, άλλοι με τεκίλα. Οι πρώτοι έχουν καλό ψυχίατρο, οι δεύτεροι καλό μπάρμαν.
***
* - ΕΝΑΣ ένας παιδιά. Όλοι τρελοί είμαστε. Δεν είναι διαγωνισμός.
Ζ.

3+3
* MΕ τα έως τώρα αποτελέσματα σταυροδοσίας, στον Δήμο Λαρισαίων εκλέγονται 3 γυναίκες σε σύνολο 40φευγα, σχολίαζε ο Α. Μ.: Φαντάζομαι ότι οι άλλες είχαν αφήσει άπλυτα πιάτα λόγω προεκλογικού αγώνα και τιμωρήθηκαν να πάνε να τα πλύνουν. Αγαπητές γυναίκες, άλλη μια φορά που σας πιάσαν Κότσο.
***
* ΤΕΛΙΚΑ εκλέχθηκαν 3+3, πάλι καλά, 50% πριν την κάλπη, μόλις 13% μετά. Μοναξιά στα έδρανα. Όπου θα βρίσκονται η νοσηλεύτρια Βίκυ Γούλα, που εκλέχθηκε 15η με τον συνδυασμό Μαμάκου, η γιατρός Γαρυφαλλιά Καρυστιανού Γκολφινοπούλου, στη θέση 21 και η Ελίζα Παπαδοπούλου 1η από Δ.Ε. Κοιλάδας.
Και τρεις με τον συνδυασμό Καλογιάννη. Στην 1η επίσης θέση από Δ.Ε. Γιάννουλης, η Ρίτα Απρίλη, η Άννυ Ψάρρα στη θέση 9 και η Ιωάννα Καραβάνα στη 13η. (Η οποία όμως θα μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο εφόσον παραιτηθεί ο δήμαρχος).
Ζ.

Οι νέοι
* Ο Ηρακλής Γερογιώκας, που εκλέχθηκε με την πρώτη μεταξύ των πρώτων στον συνδυασμό Μαμάκου, εκτός από τις ευχαριστίες δήλωσε «Μια νέα ομάδα ανθρώπων αναλαμβάνει να οδηγήσει την πόλη στο μέλλον και η ευθύνη είναι μεγάλη». (Ζεύεται στο κάρο).
***
* «Η πρώτη προϋπόθεση της ευτυχίας είναι να γεννηθείς σε μια λαμπρή Πόλη, έχει πει ο Ευριπίδης. Ευτυχία να έχω γεννηθεί στη Λάρισα», λέει ο επίσης άνετα εκλεγμένος Θωμάς Ρετσιάνης, πρωτάκι κι αυτός: «Η νέα Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο Θανάση Μαμάκο θα οδηγήσει την πόλη μας στο μέλλον με σχέδιο, σοβαρότητα, αποδοτικότητα, ενσυναίσθηση και δικαιοσύνη. Θα συμβάλω με τις όλες μου τις δυνάμεις ώστε να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις της ευτυχίας για όλους του πολίτες της πόλης, να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις της ευημερίας για όλους του πολίτες. Είτε γεννήθηκαν είτε βρέθηκαν να ζούνε και να εργάζονται στην πόλη, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Για μία Λάρισα ανοιχτή, δίκαιη, όμορφη, για μια λαμπρή πόλη». (Υπάρχουν και τέτοιοι δεξιοί).
Ζ.

Στο στόχαστρο αμφότεροι
*ΑΥΤΑ που «συνδέουν» Αγοραστό και Κουρέτα παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης». «Ο Κουρέτας των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ως περιφερειακός σύμβουλος, στήριζε τους προϋπολογισμούς και τα τεχνικά προγράμματα του Αγοραστού, ψηφίζοντας είτε υπέρ είτε λευκό «για τα μάτια του κόσμου». Μαζί με τον Αγοραστό τα προηγούμενα χρόνια συνυπέγραψαν την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Περιφέρειας και των δήμων και την παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες. Μία πολιτική επιλογή που τις επιπτώσεις της βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και σε πυρκαγιές και σε πλημμύρες” αναφέρει η εφημερίδα, κινούμενη στη φιλοσοφία του ΚΚΕ για άκυρο ή λευκό στις εκλογές της Κυριακής. Πάλι πρώτος
* Ο Θάνος Αδαμόπουλος ξανά πρώτος μακράν σε σταυρούς, όπως συνηθίζει. Μόνο 38 χρονών και ήδη μετρά τόσα χρόνια αντιδήμαρχος. Το μέλλον είναι μπροστά του.
Ζ.

Μεγάλη γόμα
* ΔΥΟ οι διοικητές Τροχαίας αυτήν τη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έχει γραφεί είναι κανόνας να ευδοκιμούν οι υποψηφιότητές τους. Και μάλιστα έχοντας θητεύσει αμφότεροι σχεδόν μια δεκαετία στη θέση. Ο παλιός στον Δήμο Κώστας Καλαμπαλίκης κι ο νεοείσακτος Μάκης Καφετζής. Στη θητεία τους είχαν κι αυτοί, όπως κι όλοι οι ομόλογοί τους πολύ μεγάλη γόμα. Αφού τόσες κλήσεις έπρεπε να σβηστούν. Που τις έστελναν ο νομάρχης, ο δήμαρχος, οι βουλευτές, όμως εν τέλει απ’ το χέρι του διοικητή περνούσε. Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν τα πράγματα, κάπως, οι εντολές από το Υπουργείο έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές.
Ζ.

Την εβδόμη
* Η παράταξη Μαμάκου αιφνιδίασε και κατέλαβε εξ εφόδου τη Δημαρχία. Και μάλλον έπαιξε καίριο ρόλο το κομάντο, ο Δημήτρης Γεωργάκης, άνθρωπος της κοινωνίας, που κινείται μέσα στον κόσμο σαν το ψάρι στο νερό. Και ο οποίος εκλέγεται πάντα μεταξύ των πρώτων επί επτά αναμετρήσεις, ένα τέταρτο του αιώνα ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο, πάντα στην αντιπολίτευση όμως, ήταν άλλωστε απέναντι στην παράταξη του συμμαθητή του, Κ. Τζανακούλη, στα χρόνια που εκείνος κυριαρχούσε. Τώρα όμως έσπασε η γκίνια, ο συνταγματάρχης στη Δημοτική Αρχή πια και βέβαια σίγουρα με πόστο.
Ζ.

Κάποιο θέμα
* Ε ναι, δεν συνιστούν χρηματισμό ψηφοφόρου, τα 175 ευρώ που βρέθηκαν μαζί με ψηφοδέλτια σε φάκελο στην κάλπη στις δημοτικές της Λάρισας. Συμβάν παράδοξο που κατέγραψε χθες η εφημερίδα και αναπαρήγαγαν κλέβοντάς το κατόπιν τα sites, μη αναφέροντας φυσικά πού το βρήκαν, ως συνήθως. Κάποιο θέμα είχε ο άνθρωπος, δεν είναι ότι κάποιοι μοίραζαν 175 ευρώ απ’ έξω.
Ζ.

Σάρωσε
* ΠΡΩΤΟΣ με την παράταξη Μαμάκου από τη Δ.Ε. Γιάννουλης εκλέχθηκε ο Δημήτρης Λεωνιδάκης. Ο οποίος πήρε τόσους σταυρούς που θα εκλεγόταν μεταξύ των πρώτων και στη γενική κατάταξη των υποψηφίων στη Λάρισα. Δραστήριος αγρότης επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της οικογενειακής γεωργικής εκμετάλλευσης «Leonidakis fresh fruits», που ειδικεύεται στην παραγωγή και εμπορία φρέσκων φρούτων. Αλλά και παράγοντας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, καθώς έχει θητεύσει πρόεδρος στη «Δήμητρα», καθώς και στη διοίκηση της ΕΠΣΛ. Μα και πρόεδρος στον Γεωργικό Συνεταιρισμό της Γιάννουλης, ενώ ήταν και πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν είχε γίνει δήμαρχος ΓιαννουλοΦαλάνης ο Θαν. Μαμάκος. Πολυσχιδής…
Ζ.

Αρνητικό κλίμα
* ΦΑΝΗΚΕ ότι υπήρχε δυσαρέσκεια στην πόλη με την απερχόμενη δημοτική αρχή, κατά τη δεύτερη τετραετία, το εντοπίζουν τώρα και οι ίδιοι. Ο Απ. Καλογιάννης πήρε μικρότερο ποσοστό από την προηγούμενη φορά, χώρια που υπήρχαν και τα δύο πασοκικά ψηφοδέλτια τότε, τα οποία τώρα ενσωμάτωσε.
***
* ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ, λέει, και μέσα στη Δημαρχία. Το υπηρεσιακό δυναμικό που συνήθως συντάσσεται με τους νυν, καθώς δεν θέλει αλλαγές ο άλλος στη δουλειά του, εκπλήξεις και απρόοπτα, κι επειδή είναι πολλοί οι υπάλληλοι σε δήμο και δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, πάντοτε όλος αυτός ο κόσμος έπαιζε σημαντικό ρόλο με την εκλογική του τοποθέτηση. Τώρα φαίνεται αποφάσισαν αλλαγή κι αυτοί. Η συμπεριφορά, λέει, ορισμένων αντιδημάρχων είχε δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στις υπηρεσίες, δυσαρεστώντας πολλούς, η εν γένει στάση τους, κάποια αλαζονεία ή και προσωπικές επιδιώξεις, έβγαζαν μάτι σε αρκετές περιπτώσεις. Κι ο δήμαρχος τα ήξερε αυτά, είχε κάνει κάποιες προσπάθειες, αλλά…
Ζ.

Σταυροφόροι
* ΤΟΝ απόλυτο θρίαμβο κατέγραψε, η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Απ. Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκη και σάρωσε, ενδεχομένως και με τις περισσότερες ψήφους στη χώρα, με 25.282 σταυρούς. Σημειωτέο επί 218.000 ψήφων που έλαβε η παράταξη. Έτσι γράφουν οι Αθηναίοι. Στην τρίτη θέση ο Μπάνε Πρέλεβιτς με 12.340 ψήφους, στην πέμπτη ο Άγγελος Χαριστέας με 11.038 ψήφους και στην έβδομη εκλόγιμη η παρουσιάστρια Βίκυ Χατζηβασιλείου, με 8.222 ψήφους. (Όλοι οι αστέρες στη σειρά).
***
* ΛΗΣΜΟΝΟΥΝ ως συνήθως τους επαρχιώτες. Καθώς στα Τρίκαλα ο δημιουργικός αντιπεριφερειάρχης, των ρεκόρ στη σταυροσυλλογή, ο Χρ. Μιχαλάκης, μέτρησε 24.382 προτιμήσεις, από 40.233 όμως ψήφους που έλαβε η παράταξη Αγοραστού. Αναλογικά πολύ καλύτερη επίδοση.
Ζ.

Στους επιγόνους
* ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα παραιτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Απ. Καλογιάννης, αυτό είναι και το πρέπον. Δεν θα μείνει αρχηγός της αντιπολίτευσης την επόμενη πενταετία, δεν έχει ανασφάλειες τύπου «να προστατέψω το έργο μου», ούτε θα επιδιώξει να μεθοδεύσει τη διαδοχή του, δεν είναι του χαρακτήρα του. Λογικά θα ανησυχεί για την ενότητα της παράταξής του, αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά γι’ αυτό.
Σε τέτοιες περιπτώσεις προκύπτουν διασπάσεις, το ξέρει μάλλον αυτό, ιδίως που η «Συμπαράταξη» ήταν πάντα εύθραυστη, εκείνος ήταν ο συνδετικός κρίκος, πόσο μάλλον αν θ’ ανοίξει ο ασκός των φιλοδοξιών, που μισάνοιχτος είναι εδώ και χρόνια δηλαδή. Κάποιοι από τους επιγόνους δεν αντιλαμβάνονται κιόλας ότι δεν θα έχει και μεγάλη αξία αν κληρονομήσουν ένα διαλυμένο μαγαζί. (Θα παρέδιδε σε διάδοχο εντός της νέας θητείας, έτσι κι αλλιώς και να κέρδιζε δηλαδή, απλώς θα γινόταν μάλλον προς το μέσον της).
***
* Ο Απ. Καλογιάννης, που έχει και εγγόνια να μεγαλώσει, σπουδαίος ρόλος αυτός, ίσως γράψει και κανένα βιβλίο, πάνω από σαράντα χρόνια στον Δήμο της Λάρισας, ζωντανή ιστορία, ενδεχομένως και να αποσυρθεί στη Βελίκα, όχι για να μαθητεύσει δίπλα στον Αντ. Γκουντάρα φιλοδοξώντας να επανέλθει, απλώς εκεί είναι το εξοχικό τους. (Οι εξελίξεις εντός του 2024, στην αρχή όμως ή προς το φθινόπωρο; Για να ισορροπήσει κάπως η παράταξη;).
Ζ.

Αντιμισθίες
* ΕΠΕΙΔΗ φυσιολογικά υπάρχει περιέργεια στον κόσμο.
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου, οι δήμαρχοι δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, αμείβονται με 4.300 ευρώ μηνιαίως. Το ίδιο ακριβώς κι οι περιφερειάρχες. Οι δήμαρχοι των δήμων με πληθυσμό από 20.000-100.000 λαμβάνουν 3.400 ευρώ και των υπολοίπων, μικρότερων, 2.550 ευρώ.
***
* ΓΙΑ τους ενδιαφερόμενους τώρα, από νεοεκλεγμένους που δεν ξέρουν, οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν αντιστοίχως, ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου τους, 2.100 ευρώ ή 1.700 ή και 1.300 ευρώ. Ενώ οι αντιπεριφερειάρχες εισπράττουν το ποσό των 3.200 ευρώ.
Επίσης, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, όπως και δημοτικών επιχειρήσεων αλλά και οι συμπαραστάτες του δημότη, 900 ή 700 ή και 540 ευρώ, αναλόγως πάλι με τον πληθυσμό του δήμου. Ενώ τα έξοδα παράστασης προέδρων Ν.Π.Δ.Δ. ανάλογα με τον οικονομικό απολογισμό του οργανισμού κατά το προηγούμενο έτος, ορίζονται από 300 έως 1.200 ευρώ μηνιαίως και από 120 έως 480 ευρώ για τους αντιπροέδρους.
Ζ.

Ανέτειλε
* ΝΕΟΣ πρόεδρος στη Σελίτσιανη, ναι ο γνωστός παλιός βιβλιοπώλης Στέλιος Τσιανίκας επικράτησε στην Ανατολή Αγιάς με τον συνδυασμό Γκουντάρα και θα είναι ο κοινοτάρχης του χωριού για την επόμενη πενταετία, κυβερνώντας εκεί από τα 1.100 μέτρα υψόμετρο. Α, παράλληλα ετοιμάζει και το επόμενο βιβλίο του, «Γράφοντας ΕΛΕΥΘΕΡΑ», με κεφαλαία και ιδιαίτερη γραμματοσειρά ο τίτλος στο εξώφυλλο, υπάρχει λόγος.
Ζ.

Πάλι;
* ΣΤΟ Αρδάνι Τρικάλων, πρώτη φορά στα χρονικά, από την εποχή των περσικών πολέμων δηλαδή, το ΚΚΕ έχασε την κοινότητα, όλα τα χρόνια ο πρόεδρος στο κομμουνιστοχώρι ήταν ΚΚΕ. Τώρα κέρδισε ο συνδυασμός της ΝΔ, δύσκολα, στο νήμα, με 179 έναντι 170 ψήφων. Μόνο που η νέα πρόεδρος, Ελένη Τσιλιλή, είναι ΚΚΕ, δραστήριος άνθρωπος και αποδεκτή όπως άλλωστε φάνηκε και στην κάλπη, η οποία όμως μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν μέλος του κόμματος, όπου ανέκυψε πρόβλημα για τα κοινοτικά, τα βρόντηξε κι έφυγε. Κέρδισε δηλαδή η δεξιά αλλά έβγαλε πρόεδρο κομμουνίστρια. (Στις περιφερειακές το χωριό ψήφισε, εννοείται, «Λαϊκή Συσπείρωση» που βγήκε πρώτη με 43%).
Ζ.

Αλλη μία
* ΓΙΑ πέμπτη φορά υποψήφια η Μαρία Ίφου, σε στυλ ωραίου γρίφου που έλεγε και κάποια ψυχή. Το 2006 είχε εκλεγεί δήμαρχος Φαρσάλων από τότε συνεχίζει να βάζει, αδιαλείπτως σε κάθε εκλογή, ανεπιτυχώς όμως. Ούτε αυτήν τη φορά άλλαξε η τύχη.
Ζ.

Τέρμα
* - ΔΗΛΑΔΗ μέχρι εδώ ήταν; αναρωτιόταν ο νεαρός Λαρισαίος. Δεν θα έχουμε πια αιτήματα φιλίας στο f/b από υποψηφίους; Πάει…
Ζ.

 

LADOPOYLOS.jpg

* ΠΑΝΤΑ είχε στενή σχέση με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ο Γιώργος Λαδόπουλος. Να εδώ, ο επανεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος, με τις υποψήφιες του συνδυασμού Μαμάκου, τη Ναταλία Ζαβράκα και την Εύη Λίτσιου.
Ζ.

 

KOYRETAS.jpg

* ΔΕΝ είναι μόνο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, νυν και πρώην (προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας θα δηλώσει δικαιωμένος για την επιλογή του σε πιθανή εκλογή του Δημήτρη Κουρέτα την Κυριακή), αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Κουμουνδούρου που έχουν ριχτεί στη μάχη στήριξης της υποψηφιότητας του καθηγητή για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν πολιτικά στην εκλογή Κουρέτα, προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη σε μια δύσκολη συγκυρία για την Κουμουνδούρου και να αποκτήσουν ένα πειστικό αφήγημα στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση.

 

* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στη συλλογή ανακυκλώσιμων απορριμμάτων διαπιστώνουν κάτοικοι στην οδό Παπακυριαζή και ειδικότερα σε κάδους που βρίσκονται δίπλα σε σούπερ μάρκετ.
Καταγγέλλουν ότι μπροστά από τη στέγη του Συλλόγου Σκακιστών, όπου κάθε μέρα φιλοξενεί πολλά παιδιά, η κατάσταση που εμφανίζεται στη φωτογραφία είναι σχεδόν μόνιμη…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass