ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2023 17:00
*ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ-Δρυστέλλας-Τζατζάκης, σηκώνονται ν’ αλλάξουν πτέρυγα στην αίθουσα, στην πλειοψηφία πια, στη διοίκηση του Δήμου. Ζ. *ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ-Δρυστέλλας-Τζατζάκης, σηκώνονται ν’ αλλάξουν πτέρυγα στην αίθουσα, στην πλειοψηφία πια, στη διοίκηση του Δήμου. Ζ.

Καινούργιος
* ΠΡΩΙ Δευτέρας κι η Λάρισα ξύπνησε με καινούργιο δήμαρχο. Ολοκαίνουργιο. Νέο σε ηλικία, μα και προσγειωμένο, με σύγχρονη αντίληψη, αλλά και μεγάλη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά, ξέρει την αυτοδιοίκηση απ’ έξω κι ανακατωτά και τη Δημαρχία της Λάρισας πολύ καλά. Χαμηλών τόνων, άνθρωπος της συνεννόησης, αλλά και αποφασιστικός αν χρειαστεί να υπερασπιστεί τα πιστεύω του, μετριοπαθής ωστόσο στη συμπεριφορά. (Και σιδεροκέφαλος).
Ζ.

Ου καταλύσαι
* ΤΙΣ τελευταίες εβδομάδες, μετά την πλημμύρα που ζωήρεψε το σκηνικό, φαινόταν ότι ο Θαν. Μαμάκος είχε παρασυρθεί από το επιτελείο του σε ζόρικα μονοπάτια κι από μειλίχιος και ευγενής, κινήθηκε προεκλογικά πολύ σκληρά. Δικαιώθηκε όμως.
* * *
* ΩΣΤΟΣΟ, στην κεντρική του ομιλία ο νέος δήμαρχος είχε πει και επανέλαβε και στη νικητήρια δήλωσή του, ότι «Ερχόμαστε για να χτίσουμε και όχι για να γκρεμίσουμε». Ακριβώς τα λόγια του Χριστού δηλαδή: «...ουκ ήλθον καταλύσαι τον νόμον, αλλά πληρώσαι...», «να συμπληρώσω» δηλαδή. (Ο Ιησούς πάντως την αγάπη είπε ότι συμπληρώνει στους νόμους των Προφητών).
Ζ.

Κινητικότητα
* - ΜΑ και 51% η δεξιά μέσα στη Λάρισα; Πρώτη φορά στα χρονικά...
- Ε μη λες...
Κι ο Λαρισαίος θύμιζε ότι στις πρόσφατες βουλευτικές, ο δεξιός χώρος σε όλες του τις εκφάνσεις είχε συγκεντρώσει συνολικά 53%. Περί το 37% η ΝΔ και τα τρία σχήματα (ακρο)δεξιά της άλλο ένα 15% συνολικά. Στις δημοτικές, ο ούλτρα δεξιά Βαϊούλης περιορίστηκε στο 2,5% κι ο Μαμάκος μάζεψε όλο το υπόλοιπο 51%. Χρειαζόταν όμως ικανότητα, σωστές κινήσεις και συμπεριφορά για να το πετύχει αυτό. (Όχι 50% απλώς, πάνω από 51%. Τι ενισχυμένη αναλογική και 43%, με όποιο σύστημα ο Μαμάκος θα καθάριζε από την πρώτη Κυριακή).
* * *
* ΟΥΤΕ κι ο Καλογιάννης όμως είχε σοβαρές διαρροές προς αριστερά, ο Κρίκης έκανε πάλι σχετικά χαμηλή πτήση, λαμβάνοντας 8,9%, ακριβώς όσο και το ΚΚΕ τον περασμένο Ιούνιο στις βουλευτικές, που όμως είχε πάρει και 500 ψήφους παραπάνω. Αντιθέτως, ενισχύθηκε από τα δύο πασοκικά ψηφοδέλτια που τώρα ενσωμάτωσε κι εντούτοις είχε χαμηλότερη επίδοση. Επομένως, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοτικές υπήρξε κινητικότητα ψηφοφόρων από Καλογιάννη προς Μαμάκο. Γενικότερα στις δημοτικές παρατηρείται ώσμωση μεταξύ πολιτικών χώρων, τα κόμματα γίνονται διαπερατές μεμβράνες, αμφίδρομη εννοείται, που όμως έγειρε υπέρ Μαμάκου.
Ζ.

Ράβονται
* Η νέα δημοτική αρχή θα αναλάβει με το Νέο Έτος, ως την 1η Ιανουαρίου έχουν καιρό να ραφτούν οι νέοι αντιδήμαρχοι. Θα είναι πολλοί τώρα οι ενδιαφερόμενοι, καθότι με το εκλογικό σύστημα αυξήθηκαν θεαματικά οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όμως έχει θέσεις για όλους, είναι και το ροτέισιον που λογικά θα εφαρμοστεί και το οποίο βοηθάει.
Ζ.

Τον υποτίμησε;
* ΚΕΡΔΙΣΕ ο Μαμάκος, δεν είναι ότι έχασε ο Καλογιάννης. Λέγεται λοιπόν ότι ο Καλογιάννης έχασε από τα πλημμυρισμένα στις γειτονιές και τα χωριά της Λάρισας. Κι ο Μπέος τότε, στον μακελεμένο Βόλο;
* * *
* Ο Λαρισαίος έδειξε ότι υποτίμησε τον αντίπαλό του. Στις ιδιωτικές συζητήσεις του ακουγόταν να μην υπολογίζει και τόσο τον Θαν. Μαμάκο. Τον νέο δήμαρχο που θριάμβευσε στην κάλπη. Κι οι συνεργάτες του Καλογιάννη μάλλον αποδείχθηκαν χαλαροί, τα ψηφοθηρικά του κινήθηκαν σε ρηχά νερά, ίσως από την πολλή σιγουριά. Ενώ η νεοδημοκρατική πλευρά, ξεκινώντας από μειονεκτική θέση, πάλεψε λιονταρίσια.
Ζ.

Παλιοί και νέοι
* ΠΟΛΛΟΙ νυν αντιδήμαρχοι δεν εκλέγονται, λιγόστεψαν οι θέσεις στη ‘’Συμπαράταξη’’. Στην πρώτη δωδεκάδα Καλογιάννη βρίσκονται πάντως όλοι οι νυν, οι απερχόμενοι ακριβέστερα αντιδήμαρχοι, πρόεδροι κ.λπ., από τη θέση 13 σε σταυρούς ως την 20 βρίσκονται οι νεοεισερχόμενοι, που όμως δεν θα εκλεγούν στο συμβούλιο.
* * *
* ΣΤΗΝ παράταξη Μαμάκου και 3 new entry, βρίσκονται στη δωδεκάδα των πρώτων. Παρά την αύξηση των εκλεγμένων, υπάρχουν και 3-4 που δεν εκλέγονται από την εικοσάδα των παλιότερων δημοτικών συμβούλων της παράταξης. (Και το γεγονός της εικοσαετίας: Ο Χρ. Αγορίτσας δεν είναι α’ επιλαχών αυτήν τη φορά εκλέχθηκε κανονικά δημοτικός σύμβουλος).
* * *
* ΚΑΙ βέβαια, πολύ σύντομα θα προκύψει ο διάδοχος Καλογιάννη, που θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης στον Δήμο. Και θα περιμένει πέντε χρόνια για να δοκιμάσει.
Ζ.

Κόκκινα νησιά
* ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ ξανά στις Β. Σποράδες στις περιφερειακές εκλογές, με τη ‘’Λαϊκή Συσπείρωση’’ να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 25%. Η ανάλυση στα τρία νησιά εξηγεί και το γιατί. Στη Σκόπελο έφτασε το 30%, με τον υποψήφιο Γιώργο Γούλα, Λαρισαίος ο δημοτικός υπάλληλος εκεί, να λαμβάνει 563 σταυρούς στα 827 ψηφοδέλτια, τον ψήφισαν περισσότεροι από 2 στους 3.
Στην Αλόννησο το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 58% κι από τα 657 ψηφοδέλτια, τα 646 σταυρό στον γιατρό που υπηρέτησε στο Κ.Υ., τον Γιώργο Αθανασίου, όλοι δηλαδή αυτόν ψήφισαν, σωστότερα κιόλας γι’ αυτόν και να ψήφισαν. Στη Σκιάθο η παράταξη ήρθε στα ίσα της με 10%. (Σημειωτέο ότι στις πρόσφατες βουλευτικές, το ΚΚΕ έλαβε στη Σκιάθο 6%, στη Σκόπελο 17% και στην Αλόννησο 7%. Ήταν επομένως η παράταξη, το κόμμα ή τα πρόσωπα που ενέπνευσαν;).
Ζ.

Πολυϊατρείο
* ΤΕΣΣΕΡΙΣ γιατροί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, όλοι τους από τον συνδυασμό Μαμάκου, κατά σειρά εκλογής οι: Παναγιώτης Δαλαμπύρας καρδιολόγος, Θωμάς Ρετσιάνης γυναικολόγος, Άρης Καρτσαφλέκης ακτινολόγος και Γαρυφαλλιά Καρυστιανού-Γκολφινοπούλου αναισθησιολόγος.
Ο παιδίατρος Γιάννης Μπουσμπούκης φεύγει μαζί με τον φίλο του Απ. Καλογιάννη, αν κέρδιζαν θα επανεκλεγόταν κι εκείνος, από πάντα μαζί του από τότε που ήταν δυο τους μόνοι, προ εικοσαετίας σχεδόν, στα έδρανα της μικρής-μικρής αντιπολίτευσης.
Ζ.

Απ’ την αρχή
* ΚΑΜΙΑ σαρανταριά ψηφοδέλτια έλειψαν όλα κι όλα από τον Αθ. Αμάρι - Σάμερ, για να φτάσει 43% και να βγει μια κι έξω δήμαρχος στον Τύρναβο. Την ερχόμενη Κυριακή όμως, ο γιατρός θα χρειαστεί πάνω από 1.000 για να ξεπεράσει το 50% που απαιτείται στον β’ γύρο. Η τράπουλα ξαναμοιράζεται. Ακριβώς 10 μονάδες η διαφορά τους στον α’ από τον αγρότη Στέλιο Τσικριτσή.
* * *
* ΤΙΣ παλιές εποχές των αγεφύρωτων διαφορών, των γαλάζιων και πράσινων καφενείων, οι υποψήφιοι ΚΚΕ επωφελούνταν στον β’ γύρο, όποιον από τους δύο να είχαν απέναντι, εισέπρατταν εκείνοι το αντίστοιχο μίσος προς τον προαιώνιο αντίπαλο. Τώρα που τα πολιτικά ήθη έχουν εξομαλυνθεί, θα μετρήσει η ικανότητα του κάθε υποψηφίου, η εκτίμηση του κόσμου στο πρόσωπό του. Δίχως το περίβλημα των ψηφοδελτίων τους, στο παιχνίδι ένας με έναν...
Ζ.

Ψήφος με 175 ευρώ!
* ΕΔΩ και δεκαετίες είναι γνωστός ο πολιτικός κανόνας ότι οι ψηφοφόροι, μετεκλογικά... πληρώνουν τις επιλογές τους. Εδώ καταγράφηκε και κυριολεκτική περίπτωση, αφού σε εκλογικό τμήμα της Λάρισας ο δικαστικός αντιπρόσωπος ανοίγοντας τον φάκελο δεν πίστευε στα μάτια του όταν ξεδιπλώνοντας τα περισσότερα του ενός ψηφοδελτίου βρήκε σε χαρτονομίσματα, το ποσό των... 175 ευρώ. Τα ξέχασε ο εκλογέας και τα δίπλωσε μαζί με τα ψηφοδέλτια; Μόνο ο ίδιος ξέρει τι προηγήθηκε. Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι τα έβαλε σε λάθος φάκελο και κατέληξαν στην κάλπη. Και πέραν της απομακρύνσεως της κάλπης, ουδένα πολιτικό (εσχάτως και οικονομικό) λάθος αναγνωρίζεται...
Το κακό για τον ψηφοφόρο είναι πως... παρά τα μετρητά, η ψήφος του προφανώς ακυρώθηκε με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ψηφοδελτίων στον φάκελο...
Β.Κ.

Εντοπιότητα
* ΣΤΗ ΓιαννουλοΦαλάνη έλαβε υπερδιπλάσιες ψήφους, τα 2/3 ψήφισαν Μαμάκο, πάνω από 1.000 ψηφοδέλτια η διαφορά. Ήταν άραγε η πλημμύρα που τιμώρησε τον Καλογιάννη; Ή μήπως απλώς είναι το χωριό του Μαμάκου εκεί, όπου τον έχουν ψηφίσει επανειλημμένα με ζέση...
Ζ.

Από ψηλά
* ΟΙ δημοτικές εκλογές είναι ένα σπορ όπου παίζουν κατά βάση δύο αντίπαλοι και στο τέλος κερδίζει ο Γκουντάρας. Με διαφορά κιόλας. Έτσι συνέβη και τώρα στον Δήμο Αγιάς. Η αναμέτρηση έδειχνε αμφίρροπη στα αποτελέσματα των διαφόρων χωριών. Και μέσα στη γενέτειρά του, την Αγιά, ο Θ. Ριζούλης προηγήθηκε με μόνο 50 ψηφοδέλτια όμως. Κι ύστερα ήρθε πάλι η Μελιβοία, με 500 ψηφοδέλτια παραπάνω στον Αντ. Γκουντάρα, που έκανε τη διαφορά.
Ζ.

Χάρηκε
* ΚΑΙ το επιμύθιο από τον χιουμορίστα νεαρό Λαρισαίο, καθότι η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει.
- Εγώ πάντως το φχαριστήθηκα που στον Βόλο ξαναβγήκε ο Μπέος. Ποτέ μου δεν τους χώνεψα.
Ζ.

Γόνοι
* ΔΥΟ γιοι βουλευτών στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας. Και μάλιστα πρώτοι σε σταυρούς στις παρατάξεις τους. Ο πολιτικός μηχανικός Αχιλλέας Κέλλας, στα βήματα του πατέρα του, του Χρήστου, ο οποίος επίσης είχε ξεκινήσει από δημοτικός σύμβουλος. Κι ο Αριστείδης Λαμπρούλης, γιος του Γιώργου, που επίσης ξεκίνησε ως δημοτικός σύμβουλος. Αλλά και εγγονός του παλιού δημάρχου Αριστείδη Λαμπρούλη, νεαρός φοιτητής, που πήρε το πρώτο πτυχίο και συνεχίζει τις σπουδές του.
Ζ.

Μιας χρήσεως
* ΕΧΟΥΝ επιβάλει στην πράξη όριο μιας θητείας για τους δημάρχους τους, οι Τυρναβίτες. Μετά τον Δημ. Κουγιώνη, που είχε κάνει 16 χρόνια δήμαρχος κερδίζοντας 4 αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, ακολούθησαν επτά δήμαρχοι που δεν επανεκλέχθηκαν, είχαν βάλει μεν ξανά, αλλά έχασαν τη δεύτερη φορά, οι: Ν. Χελιδώνης, Στ. Δόβας, Αθ. Νασίκας, Χρ. Κιτσίδης, Ν. Μαλάκος, Π. Σαρχώσης και τώρα Γιαν. Κόκουρας. Όχι δυο και τρεις, εφτά δήμαρχοι μιας χρήσεως, μέσα σε μια τριακονταετία. (Όλα αυτά τα χρόνια που βγαίνει διαρκώς απέναντι στον Κίσσαβο ο Αντ. Γκουντάρας).
Ζ.

Χειροκροτούσαν
* ΓΙΑ τις απαράδεκτες δηλώσεις του δημάρχου Βόλου, Αχ. Μπέου έχουν ειπωθεί τόσα και δεν χρειάζεται να επανέλθουμε. Αλλά αφού εκ-λέχθηκε κάνοντας όσα έκανε για να μην απολογηθεί για όσα... δεν έκανε με τις πλημμύρες, είναι αυτονόητο πως θα έλεγχε περισσότερο έχοντας στο τσεπάκι του τη λαϊκή εντολή. Θα παρατηρήσατε πως την ώρα που έκανε τις χυδαίες δηλώσεις, το κοινό χειροκροτούσε. Αλλά αυτό το ακροατήριο τον εξέλεξε, τι περιμένατε να έλεγε δηλαδή... Το παράδοξο είναι πως βρήκε... χώρο η «Ελληνική Λύση» του Κυρ. Βελόπουλου να παρέμβει. Εγκαλώντας κατά κάποιο τρόπο την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου γιατί δεν έδειξε την «ίδια αμεσότητα και ευαισθησία σε ζητήματα χριστιανοφοβίας, ελληνοφοβίας, όταν προκύπτει άρνηση των γενοκτονιών των Ελλήνων, όταν άθλιοι υβρίζουν την Παναγία, την Ελλάδα, τη Σημαία, τα Ιερά και Όσια των Ελλήνων Ορθοδόξων!». Με τις επιστολές Του Κυρίου; Ελπίδα καμιά...
Β.Κ.

Αήττητος
* ΕΧΕΙ λοιπόν μια τριακονταετία που εκλέγεται άρχοντας στον τόπο του ο Αντ. Γκουντάρας. Σα νεράκι περνάει ο καιρός... Το στόρι είχε θυμίσει δικός μας Ν. Γ. από την Αγιά γράφοντας στην εφημερίδα το 2019
Το 1994 λοιπόν, εικοσιπεντάχρονος νεαρός, βγήκε πρόεδρος της κοινότητας Μελιβοίας. Τότε ακόμη ήταν δήμαρχος στη Λάρισα ήταν ακόμη ο Λαμπρούλης.
Είχε κερδίσει λοιπόν στις εκλογές τον τότε πρόεδρο Κλεάνθη Μπαλογιάννη. Και το 1998 που συγκροτήθηκε ο ‘’καποδιστριακός’’ Δήμος Μελιβοίας από τη συνένωση με Σωτηρίτσα, Σκήτη και Σκλήθρο εκλέχθηκε δήμαρχος Μελιβοίας κερδίζοντας πάλι έναν Κλεάνθη, τον Λέτσιο που ήταν πριν νομαρχιακός σύμβουλος. Ακολούθησαν νίκες απί του Αχ. Σφυρή το 2002 και κατά Γρ. Καλαγιά το 2006. (Ούτε ο ίδιος ο Γκουντάρας δεν θα πρέπει να θυμάται πόσους και ποιους έχει κερδίσει).
* * *
* ΤΟ 2010 είχε δημιουργηθεί ο ‘’καλλικρατικός’’ δήμος Αγιάς απορροφώντας και τους Δήμους Μελιβοίας, Ευρυμενών και Λακέρειας. Ο Αντ. Γκουντάρας δεν πτοήθηκε και κέρδισε στις εκλογές τους πρώην δημάρχους Κυριάκο Πατσά και Β. Κουτσαντά. Εν συνεχεία, το 2014 απέναντί του βρέθηκε πάλι ο Γρ. Καλαγιάς, έχασε και το 2019 ο Γιαν. Αγγελάκας, κι αυτός έχασε. Τώρα όλοι οι αντίπαλοι είχαν παίξει τα ρέστα τους στον Θοδ. Ριζούλη, σάμπως αυτός δεν έχασε;
Κι έτσι στο τέλος της νέας θητείας ο αήττητος δήμαρχος θα έχει συμπληρώσει τριακονταπενταετία στο αξίωμα. Και ή θα πρέπει να συνταξιοδοτηθεί δια νόμου ή να οριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ότι δεν ξαναγίνονται δημοτικές εκλογές στην περιοχή του, ισοβίως.
Ζ.

Επί 3 στην τρίτη
* ΑΥΤΗ κι αν ήταν αριθμητική σύμπτωση, εκτός από θρίαμβος.
Μα με ακριβώς τριπλάσια ψηφοδέλτια επικράτησε ο Θαν. Νασιακόπουλος στον Δήμο Κιλελέρ για την τρίτη του θητεία. Πήρε 10.800, ενώ ο αντίπαλός του Γιανν. Ζαχαριάς 3.600. Ακριβώς 3 προς 1, τέτοια ακρίβεια. (Δηλαδή αν ξαναβάλει για τέταρτη φορά, θα πάρει τετραπλάσια;).
Ζ.

Όχι τα κόμματα
* ΔΕΝ είναι τίποτα τυχαίοι ο Ν. Ευαγγέλου κι ο Κ. Κολλάτος. Και επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δήμαρχοι κατάφεραν να εκλεγούν. Μετά, οι Ελασονίτες δοκίμασαν τον Ν. Γάτσα και στον Δήμο Τεμπών τον Γ. Μανώλη, οι οποίοι τώρα συνέτριψαν τους προκατόχους τους. Και δεν επρόκειτο για κάποια αλλαγή του γενικότερου πολιτικού κλίματος.
Ο δήμαρχος Ελασσόνας επανεκλέχθηκε υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ κι ο Τεμπών από τη ΝΔ, ενώ αντίστροφες ήταν οι κομματικές στηρίξεις στους δύο ηττημένους.
Άρα η αυτοδιοικητική λογική ήταν που μίλησε, τα πρόσωπα που επικράτησαν.
Ζ.

Λαρισαίος
*ΕΝΑΣ Λαρισαίος συνταξιούχος αστυνομικός, ο Γιάνν. Μουγγός, εκλέχθηκε πρόεδρος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Παναγίτσα του Δήμου Φαρκαδόνας. Λαμβάνοντας μάλιστα τις 106 από τις 138 ψήφους ο κ. Μουγγός εκλέχθηκε κοινοτάρχης έχοντας ευρεία στήριξη των συγχωριανών και φυσικά την απαιτούμενη διάθεση να προσφέρει στα κοινά. Καλή θητεία...

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass