Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2023 17:07
* ΑΚΟΜΗ δεν λειτουργούν τα φανάρια στη διασταύρωση των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης. Οι οδηγοί το ξέρουν και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ελλοχεύει κίνδυνος ατυχήματος. * ΑΚΟΜΗ δεν λειτουργούν τα φανάρια στη διασταύρωση των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης. Οι οδηγοί το ξέρουν και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ελλοχεύει κίνδυνος ατυχήματος.

Άραγμα
* - ΤΙΣ Κυριακές, έλεγε ο νεαρός Λαρισαίος, μ’ αρέσει να ξυπνάω νωρίς, να τρώω ένα γερό πρωινό κι ύστερα γεμάτος ενέργεια να μην κάνω τίποτα.
Ζ.

6, 7 κι 8...
* ΔΕΝ είναι μοναδικό φαινόμενο ο Αντώνης Γκουντάρας, που εκλέχθηκε όγδοη φορά δήμαρχος, από το 1994, εικοσιπεντάχρονος τότε, κερδίζει διαρκώς στις εκλογές στην περιοχή του. Είναι κι ο Θόδωρος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, με παρόμοια επίδοση. Ο οποίος είναι μια δεκαετία μεγαλύτερος σε ηλικία, ξεκίνησε το 1982, εκλεγόμενος για πρώτη φορά κοινοτικός σύμβουλος Θέρμης. Πράγμα που επανέλαβε άλλες δύο φορές, το 1986 και το 1990. Το 1994 που η Κοινότητα Θέρμης γίνεται Δήμος εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος. Και από τις δημοτικές εκλογές του 1998 εκλέγεται δήμαρχος Θέρμης, για έβδομη φορά τώρα, πάντα από την πρώτη Κυριακή, με εξηνταρίσια ποσοστά. Βίοι παράλληλοι, για το βιβλίο Γκίνες. (Και στενοί φίλοι με τον Αντ. Γκουντάρα, τόσα χρόνια μαζί στα αυτοδιοικητικά αλώνια).
***
* ΑΚΡΙΒΩΣ ίδια πορεία με τον Μελιβοιώτη, ο Θεσσαλονικιός Σίμος Δανιηλίδης. Που εξελέγη πρώτη φορά δήμαρχος το μακρινό 1994 κι αυτός, στον τότε Δήμο Συκεών. Και από το 2011 συνέχισε στον «καλλικρατικό» Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Τώρα αναβαπτίσθηκε για όγδοη φορά στο αξίωμά του και μάλιστα με ποσοστό 78,8%. (Σύμπτωση; Με το 7 και το 8 έπαιξε, άρα την επόμενη, την ένατη θα πάρει 89,9%. Αν βρει αντίπαλο ώστε να ξαναγίνουν εκλογές).
***
* ΕΠΙΣΗΣ, ο Ανδρέας Παχατουρίδης εκλέχθηκε τώρα δήμαρχος Περιστερίου για έκτη φορά, με 78%. Συνεχίζει από το 2002 και μάλιστα σε έναν Δήμο που συγκαταλέγεται στους δέκα μεγαλύτερους της χώρας. (Κι αυτό έχει φυσικά μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας).
Ζ.

Ο απόλυτος ρέκορντμαν
* ΟΛΟΙ οι προαναφερθέντες ισόβιοι δήμαρχοι, όμως, ωχριούν μπροστά στο ακατάρριπτο ρεκόρ που κατέχει ο Βασίλης Κοντορίζος. Ο οποίος έχει εκλεγεί σερί επί 10 τετραετίες, συνολικά 40 χρόνια, κοινοτάρχης και δήμαρχος Πορταριάς Πηλίου. Κι είχε και μια επταετή διακοπή, καθώς είχε παυτεί από τη Χούντα το 1967. Ξεκίνησε το 1964, 27 ετών τότε, βγήκε κοινοτάρχης υποστηριζόμενος από την Ένωση Κέντρου και την ΕΔΑ και συνέχισε, με την προαναφερθείσα διακοπή, ως το 1998. Και δήμαρχος στη συνέχεια στον Καποδιστριακό Δήμο Πορταριάς, μέχρι το 2010 που αυτός απορροφήθηκε καλλικρατικώς στον ευρύτατο Δήμο Βόλου. Αλλιώς θα ήταν ακόμη… (Όσοι κυνηγούν το ρεκόρ του, πρέπει να εκλεγούν τουλάχιστον δύο φορές ακόμα για να τον φτάσουν. Κι άλλες τρεις για να τον ξεπεράσουν).
Ζ.

Ανασυγκρότηση
* ΕΝΑΣ ακόμα υπουργός βρέθηκε προχθές στη Λάρισα, στο πλαίσιο επιχείρησης ανασυγκρότησης του θεσσαλικού κάμπου μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, κατόπιν πρόσκλησης του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού. Πρόκειται για τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον δήμαρχο Κιλελέρ, Θανάση Νασιακόπουλο και τον οικοδεσπότη, Κ. Αγοραστό, συζήτησαν για το σχέδιο αποστράγγισης των χωραφιών στα πλημμυρισμένα παρακάρλια. Η σύσκεψη διήρκεσε αρκετές ώρες, με τον Περιφερειάρχη να αφήνει σε δεύτερη μοίρα τις προεκλογικές του επαφές. Άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο ίδιος προέταξε την ανάγκη συντονισμού των Υπουργείων με τις αρμόδιες υπηρεσίες, απ’ ότι να περιοδεύει σε πόλεις και χωριά. «Πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος», όπως δηλώνει κατ’ επανάληψη.

Συσπείρωση
* ΤΑ ρέστα του δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα Αγοραστού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. Έφτασε σε σημείο να στέλνει μαζικά τηλεφωνικά μηνύματα ακόμη και σε οπαδούς της ΝΔ για την ανάγκη στήριξης της υποψηφιότητας Κουρέτα.
Φαίνεται πως μετά την απώλεια του Δήμου Λαρισαίων, η Περιφέρεια αποτελεί κομματικό σωσίβιο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και ο υπερβάλλων ζήλος. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις ο πολιτικός πολιτισμός ξεχνιέται και μηνύματα για «λογαριασμούς που θα τακτοποιηθούν από Δευτέρα» προκαλούν αλγεινή εντύπωση.

Με αναγνώριση
* ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΟΙ με τη γυναικεία ματαιοδοξία, οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Γιατί βάφεσαι τόσο αργά τη νύχτα;
- Έχω αναγνώριση προσώπου στο κινητό και δεν ξεκλειδώνει.
***
* - ΑΓΑΠΗ, πες μου δύο λέξεις που με κάνουν ευτυχισμένη.
- Έχεις δίκιο.
- Όχι αυτές, τις άλλες δύο.
- Εγώ φταίω.
***
* - ΕΝΑ 9χρονο κοριτσάκι εξαφανίστηκε, γιατί χρησιμοποίησε ενυδατική κρέμα που σε κάνει να φαίνεσαι 10 χρόνια νεότερη.
Ζ.

Καλά, αλλά...
* ΔΕΝ έχασε τις εκλογές εξαιτίας της πλημμύρας κι από δυσαρέσκειες που προκλήθηκαν ο Απ. Καλογιάννης. Και οι αντίπαλοί του, από την πλευρά της ΝΔ, αναγνωρίζουν ότι ο Δήμαρχος στάθηκε καλά απέναντι στο πολύ σοβαρό πρόβλημα, ότι χειρίστηκε την υπόθεση με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, εκτός ίσως από την καθυστέρηση στην ενημέρωση για την αστοχία του Βιολογικού που του προσάπτουν. Φυσικά, θετικά σχολιάζεται από τη ΝΔ και η στάση που κράτησε στην υπόθεση ο Θαν. Μαμάκος. Ο οποίος κέρδισε παντού, σε όλα τα εκλογικά τμήματα οι κάλπες πλημμύρισαν με τα ψηφοδέλτιά του, όχι μονάχα σε γειτονιές ή χωριά που επλήγησαν.
Ζ.

Εβαλε στην άκρη
* ΣΕ μελαγχολική ατμόσφαιρα αναλογίζονταν στην παρέα των μεσηλίκων Λαρισαίων.
- Καθημερινά εκατοντάδες μοναχικά μπουκάλια αλκοόλ σκονίζονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Υιοθέτησε κι εσύ ένα καημένο μοναχικό μπουκάλι.
***
* - ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ πολλά χρόνια;
- Από μικρό παιδί.
- Έχεις βάλει τίποτε στην άκρη;
- Κάτι όνειρα.
***
* - ΕΧΟΥΜΕ κι εμείς τα προβλήματά μας, αλλά χθες έμαθα ότι οι Φινλανδοί έχουν συγκεκριμένη λέξη για το «κάθομαι μόνος το βράδυ στο σπίτι με το σώβρακο και πίνω αλκοόλ». Μία λέξη, για διευκόλυνση.
Ζ.

Ποιοι ποδηλατόδρομοι...
* ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ο Λαρισαίος προέτρεψε τους τοπικούς άρχοντες.
- Πήγε κανένας να δει στα Τρίκαλα πόσα ποδήλατα κυκλοφορούν στο κέντρο;
Κι εξηγούσε ότι οι Τρικαλινοί δείχνει να έχουν άλλη κουλτούρα στις μετακινήσεις, άρα και λιγότερα αυτοκίνητα στο επίσης βαρυφορτωμένο κέντρο τους.
- Γιατί; Διότι η πόλη έχει δίκτυο ποδηλατοδρόμων.
- Μα και η Λάρισα έχει…
- Ποδηλατόδρομους στο κέντρο των Τρικάλων. Διότι η Λάρισα έχει μεν περιφερειακά, αλλά στο κέντρο της είναι κάτι «Σαν ποδηλατόδρομοι». Όπου υπάρχουν δηλαδή. Πρέπει ο άλλος να νιώθει ότι κινείται με ασφάλεια. (Και για βγες ως ποδηλάτης στον πηγαιμό απ’ την Καρδίτσης… Να εύχεσαι να είναι φαρδύς ο δρόμος. Ή και στη Φαρσάλων κι αλλού κι αλλού…).
***
* ΚΑΙ με την ευκαιρία θύμιζε και τη συμπεριφορά των Τρικαλινών οδηγών, τη μοναδική, στη Θεσσαλία τουλάχιστον, βορειοευρωπαϊκού τύπου, «άλλη κουλτούρα στις μετακινήσεις» επανέλαβε. Οι οποίοι «το κοκαλώνουν» όταν δουν πεζό να έχει σταματήσει στο πεζοδρόμιο μπροστά σε διάβαση, κατέβει δεν κατέβει εκείνος στον δρόμο.
Ζ.

Χάος (Συνέχεια)
* ΣΥΝΕΧΕΙΑ εκ του χθεσινού, στο τελευταίο επεισόδιο της Οδύσσειας που περνάει ο Λαρισαίος οδοντίατρος ΕΣΥ, ο Μ.Κ., με την έκδοση της σύνταξής του, από τις περιπτώσεις που οι υπουργοί επιμένουν τα τελευταία χρόνια, ότι όλα έχουν τακτοποιηθεί. Βρίσκεται, λοιπόν, στα κεντρικά της Αθήνας αναζητώντας τον φάκελό του και συζητά με τον καλόβολο κλητήρα.
- Άι καλά, μου λέει… Άκου φίλε μου, ο φάκελός σου πρέπει να είναι εκεί απ’ όπου σε έστειλαν.
Κόκαλο εγώ. Συνεχίζει ακάθεκτος ο Χρήστος.
- Περίμενε εδώ, μου λέει και πάει δίπλα και παίρνει τηλέφωνο.
- Έλα Ελένη, έχω εδώ έναν κύριο γιατρό που ψάχνει τον φάκελό του. Εσείς τον στείλατε. Ο αριθμός του φακέλου είναι... Για κοίτα μήπως είναι εκεί.
Μετά από ένα λεπτό, γυρνάει και μου λέει.
- Άκου φίλε μου, ούτε εκεί είναι.
***
* - ΚΑΙ τι γίνεται τώρα ρε παιδιά, την κολοκυθιά θα παίζουμε; Σε παρακαλώ περιμένω 4,5 χρόνια για τη ρημάδα τη σύνταξη και παίρνω 670 ευρώ. Δεν μπορώ να ζήσω.
- Εγώ φίλε μου παίρνω τα ίδια με 4 παιδιά.
Ξαφνικά το μάτι του αστράφτει.
- Θα τον έχουν ξεχάσει επάνω. Παλιά η υπηρεσία αυτή ήταν εδώ και μεταφέρθηκε στη Σταδίου. Αυτοί πήραν τους εκκρεμείς φακέλους, αλλά μάλλον τον δικό σου θα τον ξέχασαν επάνω στον 6ο όροφο. Έχεις δουλειά, βιάζεσαι;
- Όχι, τι να βιάζομαι, και μέχρι αύριο να μου πεις, θα περιμένω.
- Μπορείς να περιμένεις κανένα μισάωρο; Έχω μια δουλειά επάνω και θα κοιτάξω και για σένα. Κάτσε εδώ στον διάδρομο και περίμενε. Κάνε και την προσευχή σου να τον βρω.
- Τι προσευχή, μόνο προσευχή; Φανουρόπιτα τάζω να σου φέρω, αν τον βρεις.
Χαμογέλασε με συμπόνια.
***
* ΣΕ κανένα 20λεπτο, να σου ο κυρ Χρήστος με ένα πλατύ χαμόγελο, κραδαίνοντας τον φάκελό μου.
- Έλα, τυχερός είσαι, τον βρήκα. Πάνω τον είχαν ξεχάσει μαζί και με άλλους.
- Ευχαριστώ πολύ, κυρ Χρήστο μου. Περίμενε τη φανουρόπιτα… Και τι γίνεται τώρα; Πότε θα τον πας τον φάκελο, τον ρωτάω.
- Άκου φίλε, εγώ εκεί πηγαίνω κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Δευτέρα και Τετάρτη πάω αλλού. Σήμερα Πέμπτη πήγα, την Τρίτη τώρα, για περίμενε να δω… Χμμ, την Τρίτη, δυστυχώς, έχει άδεια ο οδηγός, οπότε την άλλη Πέμπτη θα τον πάω. Έχε το υπόψη σου για να κανονίσεις πότε θα ξαναπάς.
Έφυγα ευχαριστώντας τον κύριο Χρήστο, ευχόμενος να μου πετύχει και η φανουρόπιτα. (Αυτά όλα στη χώρα που πήρε την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, ηγείται στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, που πλημμυρίζει με κάθε φθινοπωρινή βροχή και καίγεται κάθε χρόνο).
Ζ.

ΕΛΜΕ
* ΤΑ κατάφεραν μετά κόπων και βασάνων και συγκρότησαν προεδρείο στην ΕΛΜΕ. Το κακό είναι ότι συνέβη λίγο πριν τη λήξη της θητείας του Δ.Σ., καθώς Δεκέμβριο πάλι εκλογές θα έχουν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναδούμε το επί πολλά χρόνια έργο σε επανάληψη, του ακέφαλου συνδικαλιστικού σωματείου.
Ν.Π.

Καταλήψεις
* ΗΤΑΝ στραβό το κλίμα, το ‘φαγε και ο γαϊδαρος… λέει μια λαϊκή σοφία και κολλάει ιδανικά στην περίπτωση των σχολείων. Δεν φτάνει που οι μέρες που μπήκαν στην τάξη οι μαθητές είναι μετρημένες στα δάχτυλα, άρχισαν και οι καταλήψεις. Λίγο πριν ξανακλείσουν τα σχολεία για τον β’ γύρο εκλογών, κάθε μέρα ξεφύτρωνε και μια νέα κατάληψη, άλλη ολιγόωρη, άλλη μιας μέρας. Το θέμα είναι να μη συνεχιστεί, γιατί πολλοί πλέον αγωνιούν για το να μη χαθεί η σχολική χρονιά.
Ν.Π.

Τακ τακ
* ΜΕ ένα νέο βίντεο στο TikTok ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στο πρόβλημα της ακρίβειας για να παρουσιάσει τα τρία μέτρα της Κυβέρνησης που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές.
Με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει στο βίντεο πως «ναι, ξέρω ότι η ακρίβεια ειδικά σε τρόφιμα είναι επίμονη. Όμως, η Κυβέρνηση θα είναι πάντα εδώ και θα χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, έτσι ώστε να περιορίσει το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο».
Ποιο τικ - τοκ; Η καρδιά του καταναλωτή όταν φθάνει στο ταμείο του σούπερ μάρκετ για δευτερόλεπτα παύει να λειτουργεί, κάτι σαν… σιγή ασυρμάτου ή σαν την ευθεία γραμμή στο μόνιτορ της Εντατικής. Λέει η ταμίας το ποσό και το βλέμμα του καταναλωτή χάνεται στο άπειρο…
Το πρόβλημα του καταναλωτή κ. Πρωθυπουργέ δεν είναι πώς θα πληροφορείται τις τιμές. Αλλά πού θα βρει χρήματα να πληρώσει τις αυξήσεις που προκαλεί η κερδοσκοπία, την οποία κανένα μέτρο σας δεν περιόρισε…
Β.Κ.

Η τελευταία
* ΕΝΟΨΕΙ του γάμου, ο Λαρισαίος πλησίασε το παιδί του με πατρική έγνοια.
- Γιε μου, θέλω να σου εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου. Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή θα είναι η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής σου και θα τη θυμάσαι για πάντα…
- Σ’ ευχαριστώ πατέρα, αλλά θέλω να σου θυμίσω ότι ο γάμος είναι αύριο.
- Το ξέρω.
Ζ.

BOHTHEIA.jpg

* ΑΘΟΡΥΒΑ, αλλά συντονισμένα η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας και την προώθησή της σε πληγέντες συνανθρώπους μας. Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας που έχουν επιφορτιστεί με τη διανομή της βοήθειας έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους, γι’ αυτό και ο Κώστας Αγοραστός, καθημερινά προσερχόμενος στο γραφείο του στην οδό Θεοφράστου, τους συγχαίρει και τους ευχαριστεί, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους.

 

GALAZIA.jpg

* ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ συγκέντρωση εθνικών εκλογών θύμιζε το σκηνικό που στήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ταχυδρομείου. Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Αγοραστός, Θανάσης Μαμάκος και σύσσωμη η «γαλάζια» οικογένεια έστειλαν σαφές μήνυμα νίκης για τη σημερινή μάχη.

 

 

AEL.jpg

* ΑΥΤΟΣ που λένε, κορυφαίος φίλαθλος της ΑΕΛ…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass