ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2023 17:00
* ΟΛΟΙ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να συγχαρούν χθες βράδυ τον Δημ. Κουρέτα. Από αριστερά ο δημοτικός σύμβουλος Παν. Γούλας, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, η πρώτη σε ψήφους Μαρία Γαλλιού, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη και η δεύτερη σε ψήφους Ανδριάνα Κομήτσα. Ολοι πέρασαν χθες να συγχαρούν τον κ. Κουρέτα. * ΟΛΟΙ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να συγχαρούν χθες βράδυ τον Δημ. Κουρέτα. Από αριστερά ο δημοτικός σύμβουλος Παν. Γούλας, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, η πρώτη σε ψήφους Μαρία Γαλλιού, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη και η δεύτερη σε ψήφους Ανδριάνα Κομήτσα. Ολοι πέρασαν χθες να συγχαρούν τον κ. Κουρέτα.

Η γυναίκα του
* Η πρώτη που ασπάστηκε τον Κώστα Αγοραστό ήταν η σύζυγός του Χριστίνα, που είναι κοντά του

και στα δύσκολα. Του είπε ότι νιώθει περηφάνια γι’ αυτόν και το έργο που έκανε στη Θεσσαλία. Και επιτέλους θα απολαύσει λίγο την οικογενειακή ζωή.

Αποχή 1
* ΕΝΑ συντριπτικό ποσοστό Θεσσαλών δεν πήγε να ψηφίσει χθες. Όμως, το νούμερο του 72,58%, της αποχής, που καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων, είναι εξωφρενικό.
Πώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί. Αδιαφορία; Αντίδραση; Απογοήτευση;
Αντίστοιχα, όμως, μεγάλα ήταν και τα ποσοστά στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, για τα οποία κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί το ίδιο.
Λ.Κ.

Αποχή 2
* ΞΑΦΝΙΑΖΕΙ και ανησυχεί το μεγάλο ποσοστό αποχής στον Νομό Λάρισας και ιδιαίτερα στον Δήμο Λαρισαίων, στις χθεσινές εκλογές.
Κάποιοι το χαρακτηρίζουν αναμενόμενο, μιας και η αναμέτρηση αφορούσε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και όχι τον Δήμο, όπου εκεί τα πράγματα είναι πιο προσωπικά, υπάρχει μια μεγαλύτερη σχέση του Πολίτη με τη Δημοτική Αρχή, καθώς πρόκειται καθαρά για την πόλη που ζει.
Απ’ την άλλη, εκτιμάται πως αρκετοί θεώρησαν πως έκαναν το χρέος τους από την Α’ Κυριακή των εκλογών για την Περιφέρεια, ψηφίζοντας τον υποψήφιο ή την υποψήφια της επιλογής τους και αυτό ήταν!
Άλλοι σκέφτηκαν τα έξοδα, για τη μετάβασή τους στην πόλη που ψηφίζουν, και συγκεκριμένα, οι φοιτητές, οι ετεροδημότες.
Και είναι δύσκολοι καιροί για έξοδα...

Απορίες
* ΚΑΠΟΙΟΙ χθες συζητούσαν και ανέλυαν το εκλογικό αποτέλεσμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ποιοι παράγοντες συντέλεσαν σε αυτό; Ποια τα μηνύματα που δίνει; Τι σημαίνει γι’ αυτήν τη χρονική περίοδο; Ήταν αναμενόμενο; Επηρέασαν οι πλημμύρες ή δεν επηρέασαν οι πλημμύρες;
Κάποιοι άλλοι απλά άκουγαν σαν να μην τους άγγιζε. Και δεν ήταν η αδιαφορία, ήταν αυτό το ιδιαίτερα έντονο στοιχείο της δυσπιστίας που έχει ριζώσει τα τελευταία χρόνια στον Έλληνα απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς.
Λ.Κ.

Σαν νικητή...
* ΣΑΝ νικητή υποδέχθηκαν τον απερχόμενο περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, οι φίλοι του στο εκλογικό του κέντρο καθώς μαζεύτηκαν δεκάδες που τον χειροκρότησαν, τον ασπαζόταν, έβγαζαν φωτογραφίες και τον ευχαριστούσαν για τα 13 χρόνια προσφοράς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σ.Κ.

Με σταύρωσαν
* «ΜΕ σταύρωσαν σαν τον Χριστό» ακούστηκε να λέει μέσα στο εκλογικό του κέντρο σε στενούς του συνεργάτες ο Κώστας Αγοραστός, αλλά δεν θέλησε να κάνει κανένα άλλο σχόλιο, εκτός από τις επίσημες δηλώσεις που είχαν προηγηθεί.
Σ.Κ.Δύο βουλευτές
* ΚΟΝΤΑ του αμέσως έφθασε ο βουλευτής Χρήστος Καπετάνος, που τον ασπάστηκε χαρακτηρίζοντας τεράστια την προσφορά του, και λίγο αργότερα ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας. Ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος έλειπε ταξίδι στην Αμερική.
Σ.Κ.

Τηλέφωνο Πρωθυπουργού

* ΛΙΓΟ μετά τις 8.00 μ.μ., ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τηλεφώνησε στον νέο περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, για να τον συγχαρεί, ενώ στις 8.30 μ.μ. περίπου ο Κώστας Αγοραστός δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον συνεχάρη για τον ωραίο αγώνα που πραγματοποίησε και συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για να συζητήσουν για την επόμενη μέρα.
Ο Κώστας Αγοραστός μετά τις 9.00 μ.μ. προσήλθε στο εκλογικό κέντρο του Συνδυασμού του, όπου έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από υποψηφίους και φίλους της παράταξης και προχώρησε σε δηλώσεις.

Αγώνας
* ΣΤΗ «γύρα» πρωί, μεσημέρι και βράδυ, ήταν όλη την περασμένη εβδομάδα στη Λάρισα, οι υποψήφιοι των δύο συνδυασμών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που μονομάχησαν στις χθεσινές εκλογές.
Όπου και αν πήγαινες, δεν υπήρχε περίπτωση να μην έβλεπες υποψήφιους στις παρέες που είχαν καθίσει σε καφετέριες, σε τσιπουράδικα, σε ταβέρνες και μπαρ.
Μεγάλη η κινητικότητά τους, αλλά ήταν αναμενόμενο, καθότι η μάχη ήταν κρίσιμη και απαιτούσε αγώνα.
Από σήμερα, χαλαρώνουν οι ρυθμοί.
Λ.Κ.

Πού πήγαν;
* ΠΗΓΑΙΝΕΙ ο ψηφοφόρος στο εκλογικό τμήμα χθες, και αντί να δει έξω από αυτό μια σειρά υποψηφίων των δύο συνδυασμών να περιμένουν να χαιρετίσουν τους εκλογείς, ως «υπενθύμιση» ψήφου στον συνδυασμό του, ο καθένας βρίσκει μόνο έναν εξ αυτών, ο οποίος μάλιστα ήταν «χαμηλά» σε σταυρούς στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και δεν θα βρίσκεται μέσα στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τον ρωτά: «Τι έγινε; Οι πρώτοι επαναπαύθηκαν;»
Λ.Κ.

Κυκλοθυμικός
* ΤΟ γνωστό περιοδικό καιρικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο», έχει ξεκινήσει όπως επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες της ΕΜΥ στην Αυστραλία. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στον Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό αυξάνεται πάλι συνεχώς. Και εφόσον ισχύει η θεωρία του χάους και πως «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα», τότε όλοι γνωρίζουν ότι τα ισχυρά μετεωρολογικά φαινόμενα επηρεάζουν τον καιρό σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η επιρροή του «Ελ Νίνιο» στον καιρό της Ευρώπης είναι πολύπλοκη, λένε οι επιστήμονες που το παρακολουθούν, πιο δύσκολα προβλέψιμη, και μπορεί να διαφέρει από τη μια εμφάνισή του στην άλλη. Το φαινόμενο προκύπτει κάθε δύο με οχτώ χρόνια και διαρκεί για ένα χρόνο.
***
* ΤΙ να περιμένουμε τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη; Πιθανόν, λένε, να οδηγήσει σε ήπιο Φθινόπωρο και σε πιο σταθερά ανοιξιάτικα και φθινοπωρινά καιρικά μοτίβα. Που δεν είναι και κακό. Επίσης συνδέεται συχνά με πιο ήπιους και θερμότερους χειμώνες στην Ευρώπη. Καλό; Ίσως... Διότι οι καιρικές ανωμαλίες επηρεάζουν τη Γεωργία καθώς ένας πιο υγρός χειμώνας που ακολουθείται από ένα πιο ξηρό καλοκαίρι θίγει τις αποδόσεις των καλλιεργειών.
Και κυρίως, το «Ελ Νίνιο» μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.
Σε υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καταιγίδων και έντονων βροχοπτώσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε πλημμύρες. Όπα, εδώ είμαστε.
(Και σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση...)
Ζ.

Tuyumu
* ΛΗΜΜΑΤΑ Ελληνολαρισαϊκού Λεξικού, μα και Ελληνογιαπωνέζικου επιπροσθέτως.
- «Βάφτιση», λέει μια σε κομμωτήριο στη Λάρισα. «Όχι, βάφτιση» απαντάει η άλλη. Πετάγεται μια τρίτη, «Αφήστε θα τη βάψω εγώ».
***
* - ΜΠΙΚΙΝΙ είναι γυναικείο μαγιό κι αυτό που απαντά ο Λαρισαίος όταν τον ρωτούν τι στυλό είναι αυτό.
***
* -ΩΡΑΙΑ μηχανή, τι μάρκα είναι;
- Του γιου μου είναι.
- Tuyumu, δεν την έχω ακουστά.
Ζ.
Χαλαρά
* ΗΣΥΧΑ, ήρεμα κι απλά. Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών διεξήχθη χθες πολύ χαλαρά στην πόλη της Λάρισας, πόσο μάλλον στα μικρά χωριά. Δεν είχε το πανηγύρι των δημοτικών, δεν είχε ούτε υποψήφιους συμβούλους για σταυρό. Η διαδικασία πολύ εύκολη μέσα στα εκλογικά τμήματα και γρήγορη, χωρίς ουρές και αναμονή. Απ’ έξω ελάχιστος κόσμος, δύο τρεις εκπρόσωποι των παρατάξεων όλο κι όλο, ο κόσμος περνούσε, ψήφιζε κι έφευγε, έδειχνε και λιγότερος απ’ ότι την περασμένη Κυριακή. Ωστόσο εξίσου πολλοί απλωμένοι μετά στη λαμπρή λιακάδα, είχαν και θέμα συζήτησης, τι άλλο, τις εκλογές...
Ζ.

Με τον κόσμο
* ΠΟΛΥΣ κόσμος επωφελήθηκε της ημέρας κι ανέβηκε στη Σπηλιά, ψηλά στον Κίσσαβο. Βογκούσαν τα μαγαζιά, καρούλια είχε βάλει στα πόδια κι ο Νίκος Σελήνης, για να εξυπηρετήσει την πελατεία στην ταβέρνα του. Την περασμένη Κυριακή είχε επανεκλεγεί πρόεδρος του χωριού και μάλιστα με 60%, με τον συνδυασμό του δημάρχου Γ. Μανώλη, ναι γαλάζιο το παλιό ανταρτοχώρι. Συγχαρητήρια χθες, ευχές και...
- Τι γίνεται πρόεδρε, έχει συμμετοχή στον β’ γύρο στις εκλογές;
- Άμα σου πω ότι δεν ασχολήθηκα σήμερα, ότι δεν προλαβαίνω με το μαγαζί... Εδώ δεν προλάβαινα την περασμένη Κυριακή, που είχαμε ακόμη περισσότερο κόσμο...
- Κι αυτοί σε βγάζουν πρόεδρο από μόνοι τους; Βρε μήπως θέλουν να σε τιμωρήσουν, να τρέχεις κι εδώ κι εκεί, να μην προλαβαίνεις; (Τόσες φορές πρόεδρος στη Σπηλιά ο Ν. Σελήνης, από την εποχή που ήταν δήμαρχος Νέσσωνα στο Συκούριο ο αριστερός Ν. Γερογιάννης, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί, παραδέχεται ωστόσο ο ίδιος ότι τον Γκουντάρα, από την άλλη πλευρά του Κισσάβου, δεν μπορεί να τον φτάσει.)
Ζ.

Ό,τι πείτε
* «ΔΕΝ ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή και τα αποτελέσματα του β’ γύρου.
Όπου η ΝΔ υπέστη πολιτική ήττα, καθώς έχασε κάστρα της. Για τους αντάρτες ίσως το περίμενε, αλλά για τους δυο μεγάλους Δήμους, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φυσικά και δεν περίμενε να χάσει. Όπως με ευθύνη της ΝΔ, από τις παλλινωδίες της Κυβέρνησης έχασαν και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αλλά όπως έστρωσαν, ας κοιμηθούν στην Κυβέρνηση.
Η οποία Κυβέρνηση δεν το πήρε το μήνυμα, γιατί ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε χθες ότι «τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν την πρώτη Κυριακή».
Δηλαδή αν κέρδιζαν χθες τη Θεσσαλία δεν θα μετρούσε επειδή δεν την κέρδισαν από την πρώτη;
Β.Κ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass