ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2023 17:30
* ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ είχε πλησιάσει την κάλπη ο Θαν. Μαμάκος, γελαστός την άφησε. Φυσικά και κάτι ήξερε. (Σίγουρα το ότι οι αντίπαλοι είχαν αποκοιμηθεί εδώ και καιρό.) * ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ είχε πλησιάσει την κάλπη ο Θαν. Μαμάκος, γελαστός την άφησε. Φυσικά και κάτι ήξερε. (Σίγουρα το ότι οι αντίπαλοι είχαν αποκοιμηθεί εδώ και καιρό.)

Καλοκαιρία
* ΚΑΙ καλή διάθεση είχε εξ αιτίας και της λιακάδας ο νεαρός Λαρισαίος και αισιοδοξία.
- Έτσι όπως πάει ο καιρός, μας βλέπω να κάνουμε Γιορτές με το αντηλιακό στο χέρι και το μελομακάρονο στο στόμα.
Ζ.

 

Αντοχής
* ΚΑΙ μαραθωνοδρόμος ο νέος περιφερειάρχης, δεν το είχε αναφέρει προεκλογικά, όπως και πολλά άλλα στα οποία έχει εντρυφήσει κατά καιρούς. Όχι μαραθωνοδρόμος στην πολιτική, παρότι ταιριάζει η προσπάθειά του επί τόσες δεκαετίες και με τόσους κομματικούς μαιανδρισμούς, η οποία τελικά εστέφθη από μεγάλη επιτυχία. Μαραθωνοδρόμος κανονικός ο Δημ. Κουρέτας, με συμμετοχή σε αγώνες 42.195 μέτρων, αργότερα μετακινήθηκε στην ποδηλασία. Διετέλεσε μάλιστα και πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας, μια υπόθεση που μάλλον δεν πήγε καλά καθότι δεν βάσταξε πολύ, πράγμα που δεν έχει και τόση σημασία. Άνθρωπος αντοχής, με μεθοδικότητα και επιμονή.
Ζ.

 

Με φόρα
* ΠΡΩΤΗ σε σταυρούς με τον συνδυασμό Κουρέτα η Μ. Γαλλιού, «που τρόμαξε την Λιακούλη» με την επίδοσή της. Η βουλευτής είχε κυριαρχήσει στον χώρο τον περασμένο Μάιο 10.200 σταυρούς σε σχεδόν 20.000 ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ. Τώρα, τον Οκτώβριο, η επίσης δικηγόρος αλλά νεότερη, μέτρησε περίπου 11.000 σταυρούς σε 50.000 όμως ψηφοδέλτια του συνδυασμού Κουρέτα, ανάμικτα πασοκικά και συριζαϊκά. Κι άμα γίνει και αντιπεριφερειάρχης, που λογικά θα την κάνει δηλαδή, τότε στις επόμενες βουλευτικές μπορεί να έχει πολύ σασπένς στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.
Ζ.

 

Μετακινήσεις
* ΑΞΙΖΕΙ καταγραφής το ολίγον περίπλοκο πολιτικό βιογραφικό του νέου περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Ο Πατρινός βρέθηκε στη Λάρισα ως μέλος ΔΕΠ το 1995, στα 33 του, στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και έγινε τακτικός καθηγητής το 2007. Θεωρούνταν τότε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Το 2006, ο Δημ. Κουρέτας, ήταν υποψήφιος νομάρχης του μικρού τότε ΣΥΝ, απέναντι στον επανεκλεγέντα Λουκά Κατσαρό. Μια προεκλογική του κίνηση τότε ήταν να επισκεφθεί τα εκλογικά κέντρα των άλλων υποψήφιων νομαρχών για να τους προσφέρει το βιβλίο του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου «Περί φωτίσεως». Ο Μπάμπης Μπακούλας, υποψήφιος υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, αντέδρασε. Όχι, δεν του έστειλε το «Περί Τυφλότητας» του ίδιου συγγραφέα, απλώς του επέστρεψε το βιβλίο σημειώνοντας «…για να το διαβάσετε καλύτερα».
***
*ΑΡΓΟΤΕΡΑ, Ο Δημ. Κουρέτας επέστρεψε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά όταν το κόμμα ρευστοποιήθηκε επί Βενιζέλου, εκείνος βρέθηκε στο «Ποτάμι», φυσιολογικό, πολλοί το είχαν κάνει τότε. Υπήρξε μέλος της κεντρικής του επιτροπής και υποψήφιος βουλευτής. Το 2014 όμως διαγράφηκε από τον Στ. Θεοδωράκη, κατηγορηθείς για αντικομματικές κινήσεις επιδιώκοντας να είναι υποψήφιος βουλευτής στη Λάρισα.
Ξαναβρέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ως επικεφαλής συνδυασμού που είχαν υποστηρίξει οι «Οικολόγοι». Και το 2019, στις περασμένες περιφερειακές πάλι επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού με τον οποίο έλαβε λίγο πάνω από 5%. Είχε μεσολαβήσει η επίσκεψη στο Εργαστήριό του στο Πανεπιστήμιο από τον Κυρ. Μητσοτάκη, το 2017 μετά που εκείνος ανέλαβε αρχηγός του κόμματος, η οποία είχε τύχει ευρείας δημοσιότητας και που μόνο τυχαία δεν είχε θεωρηθεί. Ωστόσο άλλη σχέση με τη ΝΔ δεν είχε ο Δημ. Κουρέτας, παρεκτός που το 2014, που δεν ήταν υποψήφιος, είχε υποστηρίξει δημοσίως Ντ. Διαμάντο για τον Δήμο και Κ. Αγοραστό για την Περιφέρεια. Και τώρα εκθέτοντας ξανά υποψηφιότητα θριάμβευσε εκλεγόμενος περιφερειάρχης, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. (Πολλές οι μετακινήσεις του, με μια αξιοσημείωτη ευελιξία, το πιθανότερο να πει κάποιος ότι προσωποποιεί την κεντροαριστερά κιόλας. Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι πολύ πιο ευέλικτοι εκεί. )
Ζ.

 

Με παρατατεμόλοι
* ΜΕ τις αδυναμίες τους οι νεαρές Λαρισαίες, δεν τις απαρνούνταν.
- Έβαλα κατά λάθος μια φέτα lime στο ποτήρι και αναγκάστηκα μετά να το γεμίσω τζιν τόνικ.
***
* - ΌΤΑΝ έχω πονοκέφαλο, δύο πράγματα με σώζουν. Παρακεταμόλη και παρατατεμόλοι.
***
* - ΣΤΟΝ τάφο μου θα γράφει «Αν δεν κάπνιζε και δεν έπινε… Ακόμη θα κάπνιζε και θα έπινε».
Ζ.

 

Κι ο πρόεδρος;
* Η Λάρισα, η λιγότερο πληγείσα από πρωτεύουσες θεσσαλικών νομών, κι όμως, δήμαρχός της μόνο ήταν που έχασε στις εκλογές. Λιγάκι παράδοξο. Αλλά σάμπως στον μακελεμένο Βόλο, δεν κέρδισε στον α’ γύρο ο Μπέος, την ώρα που ο Αγοραστός σημείωνε εκεί τη μοναδική του ήττα;
***
* ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ η ΝΔ τον Δήμο της Λάρισας, εξομαλύνεται και η κατάσταση στην ΠΕΔ Θεσσαλίας. Πάντα ο δήμαρχος της πρωτεύουσας ήταν και ο πρόεδρος στην Ένωση των δημάρχων. Άλλο που την προηγούμενη φορά η ΝΔ διαθέτοντας την πλειοψηφία των εκλεκτόρων στους θεσσαλικούς δήμους, αξιοποιώντας και εκείνους του Μπέου, ανέδειξε πρόεδρο τον Θαν. Νασιακόπουλο δήμαρχο Κιλελέρ.
Τώρα βέβαια, μπορεί να ακουστεί ότι ο Θαν. Μαμάκος είναι καινούργιος στο αξίωμα και μήπως πρέπει να προτιμηθεί ο Καρδίτσης Βασ. Τσιάκος. Αλλά κι ο Λαρισαίος, άπειρος δεν είναι, καθόλου χθεσινός την Αυτοδιοίκηση.
Ζ.

 

Ο αντιπρόεδρος
* ΧΑΝΟΥΝ φυσικά τα αξιώματά τους αντιδήμαρχοι και πρόεδροι της δημοτικής αρχής Καλογιάννη, αφού εντός διμήνου θα αντικατασταθούν από συνεργάτες του Θαν. Μαμάκου. Θα χάσει όμως σύντομα τη θέση του αντιπροέδρου ΦοΔΣΑ ν. Λάρισας και ο Δημ. Παπαδημόπουλος, ο οποίος είχε αναδειχθεί στο έμμισθο πόστο του Οργανισμού διαχείρισης απορριμμάτων, μέσω αναπάντεχης συνεργασίας «με τους κομμουνιστάς» εκλέκτορες, με την ομάδα Καλογιάννη, Γκουντάρα κλπ. Ο ούλτρα δεξιός αιφνιδίασε τότε τους δεξιούς, που τον κατηγόρησαν για πολλά. Τώρα όμως θα έχουν εκείνοι την πλειοψηφία και μάλλον δεν θα τον κρατήσουν, δεν θα σκεφτούν να αξιοποιήσουν την κτηθείσα εμπειρία του.
Ζ.

 

Με πιασίματα
* ΜΕ συντροφικά θεματάκια οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Εγώ θέλω η γυναίκα να έχει πιασίματα.
- Έχω ένα αυτές τις μέρες, στο σβέρκο.
***
* - ΠΩΣ τα πας με τη γυναίκα σου; Την παλεύεις;
- Την παλεύω… Αλλά με δέρνει.
***
* - ΤΗ θέλω να ξέρει να μαγειρεύει.
- Γιατί δεν τα φτιάχνεις με τον ατμομάγειρα;
Ζ.

 

Όχι, βέβαια…
* «ΦΥΣΙΚΑ και δεν είμαι ΝΔ, ούτε και τίποτε άλλο δηλαδή», διευκρινίζει ο Λάμπρος Τσάπαλης, του οποίου η φωτογραφία με τον Θαν. Μαμάκο, την περασμένη Κυριακή στο προαύλιο του σχολείου, παρεξηγήθηκε. Άλλωστε ο ίδιος ήταν υποψήφιος με το «Κοινόν», τον συνδυασμό του Κ. Βαϊούλη, όπου κιόλας αναδείχθηκε τρίτος σε σταυρούς. Ο ακτιβιστής πρόεδρος των τραυματιοφορέων, ο οποίος μετείχε ενεργά στις ομάδες εθελοντών που βοήθησαν τους πλημμυροπαθείς, εξηγεί πως με την ευκαιρία ενημέρωσε εκείνη την ημέρα και τον Θαν. Μαμάκο αλλά και τον Απ. Καλογιάννη για τα προβλήματα στα πλημμυρόπληκτα, ενώ συνεχάρη λέει και τους δύο για την προσπάθειά τους στην αντιμετώπιση της πολύ δύσκολης κατάστασης.
Ζ.

 

Μέντιουμ
* ΜΕ έναν γρίφο τοποθετήθηκε ο Γιώργος Καραβάνας απλό στην ερμηνεία, δύσκολο στην επιβεβαίωσή του, ρισκάρει ως μέντιουμ: «Μπορεί η ΝΔ να έχασε την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά δεν την έχασε για πολύ. Προβλέπω ότι θα την πάρει πίσω πριν ακόμα λήξει η θητεία του νέου περιφερειάρχη. Στοίχημα». Είναι μάλλον και ειδικός ο Λαρισαίος νεοφιλελεύθερος που είχε συνεργαστεί με τη ΝΔ κι όταν έγινε κυβέρνηση δέχτηκε να διοριστεί υποδιοικητής νοσοκομείου, ναι υποδιοικητής στην υπουργομάνα Λαμία, Δομοκού και περιχώρων δηλαδή.
Ζ.

 

Τότε γιατί;
* ΑΛΛΕΣ εποχές, άλλη κατάσταση, πόσο διαφορετική η ελληνική προσέγγιση και στάση… Δημοσίευμα της εφημερίδας από τις 30 Ιουλίου του 1980 φέρνει ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ.
Νέα Υόρκη, 20 (Α.Π.Ε.): Μιλώντας στην ειδική γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Έλληνας άντιπρόσωπος, πρέσβης κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος, ἀνέφερε, κατ’ αρχήν, ότι ἡ σύνοδος αυτή αποτελεί αντανάκλαση της παγκόσμιας συνειδήσεως ότι ἐπιβάλλεται πλέον επιτακτικά ή λύση του Παλαιστινιακού. Αναπτύσσοντας τις θέσεις που υποστηρίζει ή Ελλάς γιὰ τὴν διευθέτηση του Παλαιστινιακού, ο κ. Πετρόπουλος, ἀνέφερε τα εξής:
- Τὸ ἀπαράδεκτον κτήσεως ἐδάφους με την βία.
- Ανάγκη αποχωρήσεως του Ισραήλ από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967 συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
- Σεβασμός ανεξαρτησίας και ἀσφαλείας όλων των χωρών της περιοχής και
- Αναγνώριση των νομίμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως. (Και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ; Πόσα άλλαξαν… Σε τέσσερις δεκαετίες μόνο.)
***
* ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ, ἐξ άλλου, στην ἀνάγκη τερματισμού της κατοχής τῶν ἀραβικών εδαφών, ο Ελληνας αντιπρόσωπος στιγμάτισε, τόσο τις Ισραηλινές προσπάθειες γιά τήν μεταβολή της δημογραφικής συνθέσεως της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, μέ τήν ἐγκατάσταση εκεί παρανόμων οίκισμών, όσο και τα μέτρα της Ισραηλινής κυβερνήσεως για άλλοίωση του καθεστώτος και των Ιεροσολύμων.«Υποστηρίζομεν, είπε ο κ. Πετρόπουλος, το δικαίωμα της ελευθέρας προσπελάσεως όλων τών πιστών στους τόπους λατρείας των, δικαίωμα πού έχει καθιερωθή, διά μέσου των αιώνων». (Και δεν κυβερνούσε ακόμα ο Α. Παπανδρέου, που θεωρούνταν φίλος των Αράβων, του Γιασέρ Αραφάτ και του Μουαμάρ Καντάφι.)
***
* ΚΑΙ εν κατακλείδι: Αναφερόμενος στην ανάγκη τερματισμού τής κατοχής των αραβικών εδαφών ο Έλληνας άντιπρόσωπος πρόσθεσε: «Και όταν μιλάμε για τερματισμό της ξένης αυτής κατοχής, προσβλέπομε στην εφαρμογή τής αρχής αυτής σε όλη την Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης καί τῆς ᾿Ανατολικής Μεσογείου, όπου ένας άλλος λαός υπήρξε τα τελευταία χρόνια θύμα ξένης κατοχής, που συνεχίζεται παρά τις διαδοχικές ἀποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». (Σαφές το υπονοούμενο, για μια κατάσταση που δεν άλλαξε.)
Ζ.

 

Φιλοσοφώντας
* - ΤΙ είχες πει ότι σπουδάζει ο γιος σου στην Αθήνα;
Ο Λαρισαίος ρωτούσε τον γείτονά του.
- Γενική φιλοσοφία σε 4 τροχούς.
- Ε;
- Ταξιτζής.
Ζ.

 

Ζυμώσεις ΝΟΔΕ
* ΚΑΠΟΥ στη Νεάπολη υπήρξε προχθές το βράδυ συζήτηση για τις προσεχείς εκλογές της ΝΟΔΕ –η θητεία της οποίας λήγει αυτές τις ημέρες- που θα γίνουν κατά πώς δείχνουν τα πράγματα πριν τις ευρωεκλογές. Συζήτησαν για συγκεκριμένη υποψηφιότητα για την προεδρία, αλλά και για τους δυο αντιπροέδρους (ένας άνδρας και μια γυναίκα). Για το θέμα των τομεάρχων εξετάζονται λύσεις αν και ο ένας-όπως διαφαίνεται από συζητήσεις- «κλείδωσε».
Σ.Κ.

 

Αντιδήμαρχοι
* ΣΕΝΑΡΙΑ για τους αντιδημάρχους εμφανίζονται καθημερινά στον Δήμο Λαρισαίων. Ο νέος Δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος δεν δείχνει να βιάζεται καθώς τις αποφάσεις του θα της πάρει στις αρχές Δεκεμβρίου. Προς το παρών ενημερώνεται και ακούει προβλήματα πολιτών πηγαίνοντας σε όλες τις συνοικίες.
Σ.Κ.

 

Δύο συν δύο
* ΘΕΣΣΑΛΟΣ πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι για τις θέσεις των χωρικών αντιπεριφερειαρχών στη νέα περιφερειακή διοίκηση, δύο θα προέρχονται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και δύο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Ισορροπίες παντού» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην Π.Ε. Λάρισας θα προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Σ.Κ.

 

----------------------

KOURET_KARYPIDIS.jpg

* Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπρωξε τον Δημ. Κουρέτα και στην Ελασσόνα, όπου επίσης επικράτησε κι ας μην είχε πλημμυρίσει η περιοχή. Ο χειμαρρώδης Γιαν. Καρυπίδης ήταν εκεί…
Ζ.

 

LADOPOYL.jpg

* - ΓΙΩΡΓΟ, χάσαμε… Θα έλεγαν στον Γ. Λαδόπουλο, αλλά δεν το ήξεραν ακόμη. Ούτε και για τους εαυτούς τους που δεν θα εκλέγονταν στον Δήμο, ο Μάκης Καφετζής κι ο Γιαν. Οικονόμου.
Ζ.

 

 

PROSFYGES.jpg

* ΑΠΟ το χέρι οδηγούν τη νεότερη γενιά, για να μην ξεχάσει τους προγόνους της από την Ανατολική Ρωμυλία και την ιστορία τους.

 

TSETSILAS.jpg

* ΕΙΧΕ και «chocolates» η βραδιά της νίκης Κουρέτα, όπως δείχνει πίσω η βιτρίνα. Και πολλή χαρά, όπως δείχνουν τα πρόσωπα. Του νέου περιφερειακού συμβούλου και πιθανού αντιπεριφερειάρχη μετά την εκλογική του επίδοση, του Δημήτρη Τσέτσιλα, συνεργάτη του βουλευτικού γραφείου Β. Κόκκαλη, της Χρύσας Κοθρά που είναι από πάντα δίπλα στον βουλευτή, στην όλη του πορεία, επικεφαλής του πολιτικού του γραφείου και της επίσης Χρύσας, της υποψήφιας στον δημοτικό συνδυασμό Καλογιάννη, Χρ. Μπουλουμπάση. Στα επινίκια.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass