ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Νοε 2023 17:05
* ΟΠΟΥ Κ. Αγοραστός και Δ. Παπαστεργίου οδηγούνται φρουρούμενοι για εκείνον τον καφέ που εκκρεμεί να πιουν οι δυο τους τόσα χρόνια. Τους έχουν κλείσει και τραπεζάκι, φαίνονται κι οι καμήλες, αριστερά, που έφτασαν κουβαλώντας αράβικο χαρμάνι… Ζ. * ΟΠΟΥ Κ. Αγοραστός και Δ. Παπαστεργίου οδηγούνται φρουρούμενοι για εκείνον τον καφέ που εκκρεμεί να πιουν οι δυο τους τόσα χρόνια. Τους έχουν κλείσει και τραπεζάκι, φαίνονται κι οι καμήλες, αριστερά, που έφτασαν κουβαλώντας αράβικο χαρμάνι… Ζ.

Καλά μπαίνει
* ΚΑΙ καλό μήνα σήμερα που μπαίνει ο Νοέμβριος, που καλός φαίνεται, από καιρικής απόψεως τουλάχιστον, με λιακάδες και ζεστούλα. Και μόνο που δεν έχουν ανάψει ακόμη τα καλοριφέρ, θετικό είναι για όλους. Αν και μια βροχούλα χρειάζεται, για πολλούς λόγους. Ήταν κι ο Οκτώβριος τόσο ζεστός και στεγνός... Βέβαια ο ουρανός φαίνεται να έχει στερέψει, εξάντλησε άλλωστε τα αποθέματά του τότε που είχε τρυπήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου...
Ζ.

Trick ή Τρίτ’
* ΤΟ Χαλογουίν γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, χθες, στις ΗΠΑ. Αλλά και αλλού πλέον στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη.
«Trick or treat», λένε αυτήν τη μέρα τα αμερικανάκια, «φάρσα ή κέρασμα». Στη Λάρισα πάλι, λένε Τρίτ’, χθες.
* * *
* ΗΜΕΡΑ Αποταμίευσης η 31η Οκτωβρίου. Και στην Ελλάδα Ημέρα Αποταμίευσης. Προβλημάτων.
Ζ.

 

Μπήκαν
* ΤΑ 40 ευρώ της εκλογικής αποζημίωσης για τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών της 8ης Οκτωβρίου πιστώθηκαν στους λογαριασμούς. Η δεύτερη Κυριακή των εκλογών προέβλεπε 30 ευρώ ημερήσια αποζημίωση τα οποία θα πιστωθούν σε δεύτερη φάση. Δεν φτάνει που η αποζημίωση ήταν μικρή, αν αναλογιστεί κανείς τις ώρες, μπαίνουν και με το σταγονόμετρο. Το γιατί η δεύτερη Κυριακή είχε μικρότερη αποζημίωση παραμένει ανεξήγητο. Να φταίει ότι τα ψηφοδέλτια ήταν λιγότερα; Ή μήπως επειδή και οι εκλογείς που προσήλθαν στις κάλπες ήταν λιγότεροι, αυτό σημαίνει λιγότερη δουλειά; Περίεργα πράγματα... Τουλάχιστον έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ν.Π.

 

Μόνο καμάρι
* ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να καμαρώνει ο Λευτ. Αυγενάκης και να απονέμει εύσημα στον εαυτό του. «Η παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου στον κάμπο, από την πρώτη ημέρα της θεομηνίας, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο να φτάσουμε...» κ.λπ., κ.λπ. Να κάψουμε τον Αγοραστό θα έπρεπε να πει, το απέφυγε, προτίμησε να αναφερθεί ως μεγάλη επιτυχία στις αποφάσεις και τα μέτρα που ανακοίνωσαν υπέρ του αγροτικού κόσμου που επλήγη. Για ουσιαστικές αποζημιώσεις δεν θα μπορούσε να μιλήσει, αφού δεν έχουν δοθεί. Προς το παρόν λόγια, λόγια...
* * *
* ΤΩΡΑ κορδώνεται, που την άλλη βδομάδα θα φέρει στη Θεσσαλία Ευρωπαίους υπουργούς Γεωργίας. Θα τους πει άραγε ότι δεν κατάφερε να μοιράσουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις φέτος, ότι τα έμπλεξαν με την πληρωμή της προκαταβολής; Μια υπόθεση που μοιάζει με το κοινώς λεγόμενο για το μοίρασμα του αχύρου μεταξύ δύο γαϊδουριών...
Ζ.

 

Σουρεαλιστικό
* ΤΗΝ Παρασκευή πανηγυρισμοί και αυτοέπαινοι για το αυτονόητο, που πληρώθηκε δηλαδή η προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, που απλώς διεκπεραίωσε το κράτος τη διαδικασία για τη διανομή του στάνταρ Ευρωπαϊκού κονδυλίου, σιγά το επίτευγμα δηλαδή. Και τη Δευτέρα νεύρα, φωνές, καθώς ανακάλυψαν ότι δεν την είχαν κάνει και τόσο σωστά τη δουλειά κι έμεινε κόσμος απλήρωτος, ειδικά στη χειμαζόμενη Θεσσαλία, που αυτό ακόμη της έλειπε. Ούτε τι έχουν κάνει κι αν το έχουν κάνει δεν ξέρουν. Και ζήτησε ο υπουργός Γεωργίας την παραίτηση του υφισταμένου του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να προφυλάξει τον εαυτό του μάλλον από την ενόχληση του δικού του προϊσταμένου. (Κι από πάνω του είπε κι ο διοικητής ‘’πριτς, που θα παραιτηθώ...’’ Δεν του κάνει λέει τη χάρη, έχει σύμβαση).
* * *
* ΔΕΝ ήθελε πολύ ο Β. Κόκκαλης να τους κάνει με τα κρεμμυδάκια, ευκολάκι ήταν για τον τομεάρχη Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε ανακινήσει την υπόθεση με ερώτηση στη Βουλή. Εν ολίγοις τους είπε ‘’Μα είστε με τα καλά σας;’’, αλλά τους τόπε πολιτισμένα, με τακτ: «Αν αυτό δεν είναι απτή απόδειξη πολιτικής διπολικής συμπεριφοράς ή πολιτικού σουρεαλισμού, τότε είναι είτε ομολογία πλήρους αποτυχίας είτε απόπειρα αποποίησης ευθυνών από την Κυβέρνηση της ΝΔ, την Κυβέρνηση των Αρίστων και το Επιτελικό της Κράτος...» (Τι να πει και τι ν’ απαντήσει ο Λευτ. Αυγενάκης).
Ζ.

 

Επιτυχία
* ΩΡΑΙΑ εικόνα τα δεκάδες ροζ μπαλόνια στα χέρια των ποδηλατών και των περιπατητών που συμμετείχαν χθες στη δράση «Μαζί πιο δυνατές» για τον καρκίνο του μαστού. Ο καιρός ιδανικός, η αγορά κλειστή, οπότε τα Ι.Χ. έδωσαν τη θέση τους στα ποδήλατα, τι άλλο να θέλει κανείς; Μεγάλη η συμμετοχή, επιτυχημένη η εκδήλωση. Η κοινωνία της Λάρισας απέδειξε ότι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα που αφορούν την υγεία.
Ν.Π.

 

Φαντάσματα
* ΤΑ παράξενα του σύγχρονου βίου κουβέντιαζαν οι Λαρισαίοι μαθητές.
- Βλέπει η θεια μου τη Λειτουργία στην ΕΡΤ. Κάτω αριστερά έχει και κάποιον που εξηγεί στη Νοηματική. Κοίτα, λέει, έχει και μαέστρο πια στην εκκλησία.
* * *
* ΑΦΟΥ όταν λέμε Νιούτον εννοούμε Νεύτωνα, τότε όταν λέμε Χιούστον εννοούμε Χέστωνα;
* * *
* - ΧΘΕΣ βράδυ είδα ένα θρίλερ και φοβήθηκα λίγο. Ευτυχώς ήρθε η γιαγιά μου, με αγκάλιασε και μου είπε να μη φοβάμαι γιατί δεν υπάρχουν φαντάσματα. Μετά από λίγο όμως σκέφτηκα ότι εγώ δεν έχω πια γιαγιά.
Ζ.

 

Έχει ξεφύγει
* ΕΩΣ και αλήτικη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά του δημάρχου Μπέου Αχ. αχ, αχ οι Βολιώτες ψήφισαν όμως, φαίνεται ότι δεν ενοχλούνται από τις χυδαιότητες που εκστομίζει, το ‘’α, εχς ξεφύγ’ει’’ είναι λίγο, σε επινίκιο οίστρο δεν γνωρίζει πια από όρια. Κι αυτές οι καταστάσεις συνήθως δεν έχουν καλό τέλος.
Ζ.

 

Νυχτώνει
* ΝΩΡΙΣ νυχτώνει πια, περάσαμε στη χειμερινή ώρα. Βέβαια, μόνο η ώρα είναι χειμερινή, γιατί κατά τα άλλα ακόμη με τα κοντομάνικα κυκλοφορούμε. Έφτασε ο Νοέμβριος και πολλές νοικοκυρές δεν έστρωσαν καν τα χαλιά που είθισται να το κάνουν εκεί κοντά στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Το κακό είναι ότι όσο ο καιρός καλά κρατεί, τόσο δυσκολευόμαστε να συνηθίσουμε ότι σκοτεινιάζει από τις 5.30 το απόγευμα.
Ν.Π.

 

Η εμφάνιση
* ΚΙ άνοιξε χθες, με αφορμή το σχετικό σχόλιο, συζήτηση για το ίδιο καρό σακάκι που φοράει στις επίσημες εμφανίσεις του ο Δημ. Κουρέτας. Κι είχε φυσικά και Σπύρο Ζαγοραίο, που πριν σαράντα χρόνια -και βάλε- τραγουδούσε το μερακλίδικο
Είχα ένα ριγέ σακάκι διπλοσταυροκουμπωτό
το φορούσα με μεράκι...
* * *
* ΚΥΡΙΩΣ όμως γινόταν αναφορά στο ντύσιμο των τοπικών πολιτικών παραγόντων. Που εντάξει, στους άντρες, τα γκρι, μπλε σακάκια τους μοιάζουν αρκετά, κανένας δεν παρατηρεί αν είναι ίδια ή διαφορετικά κάθε μέρα. Με τις γυναίκες πολιτικούς όμως, ασχέτως διαμετρήματος και αξιώματος, τα πράγματα δυσκολεύουν με τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Και εντάξει το μαλλί και το μακιγιάζ κάθε μέρα, δεδομένο για τη στάνταρ γυναικεία φιλαρέσκεια. Εκτεθειμένες όμως στα φώτα της δημοσιότητας, δεν μπορούν να εμφανίζονται με τα ίδια ρούχα, η εμφάνιση αλλάζει διαρκώς από μέρα σε μέρα από βδομάδα σε βδομάδα. Εναλλαγές στην εμφάνιση που απαιτούν έξοδα, προϋπολογισμό, ορισμένες ιδιαιτέρως προβεβλημένες πρέπει να έχουν ντουλάπες ολόκληρες με φορεμένα ρούχα. Και δεν είναι και του καλλιτεχνικού ή της τηλεοράσεως να έχουν χορηγούς για διαφημιστικούς λόγους «την κυρία τάδε ντύνει η μπουτίκ, το κατάστημα τάδε...».
* * *
* ΜΕ την ευκαιρία, ο κουλτουριάρης της παρέας ξεφούρνισε και στιχάκια από προ εικοσαετίας τραγουδάκι της Λένας Αλκαίου
Το καρό του το σακάκι
που μου τ’ άφησε αμανάτι,
παίζει τ’ όνειρό μου σκάκι
πάνω στη φαρδιά του πλάτη.
Ζ.

 

Κολυμβητήριο
* ΜΕΓΑΛΗ η αναστάτωση που προκλήθηκε από το κλείσιμο του κολυμβητηρίου στο Αλκαζάρ. Όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Πάντως ήδη κάποιοι όμιλοι ξεκίνησαν τις προπονήσεις στο κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας, τα προαγωνιστικά τμήματα. Γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για όλα τα τμήματα βέβαια, αλλά σίγουρα χρειάζεται χρόνος. Υπομονή, καθώς η ασφάλεια προέχει.
Ν.Π.

 

Βίγκαν
* ΟΡΕΞΑΤΕΣ από πάσης απόψεως οι νεαρές Λαρισαίες.
- Όλα τα μανιτάρια τρώγονται, απλώς κάποια μανιτάρια τρώγονται μόνο μια φορά.
* * *
* - ΑΝΕΒΗΚΑ στην μπάρα να χορέψω το ‘’θα κάνω ζημιές’’. Και τελικά τις έκανα. Έσπασε η μπάρα και μαζί της καμιά εκατοστή ποτήρια, δυο τραπέζια και τέσσερις καρέκλες.
* * *
* - Η Μπιγιονσέ δίνει δωρεάν εισιτήρια άμα γίνεις βίγκαν.
- Τι λες; Άμα πας Φιλιώ Πυργάκη δίνουν δυο κιλά προβατίνα τζάμπα.
Ζ.

 

Οι ασίστ
* ΚΑΙ αναφέρει συχνά ο σπορτκάστερ μεταδίδοντας το ματς πόσα γκολ έχει σκοράρει ως τώρα ο τάδε ποδοσφαιριστής, αλλά και πόσες ασίστ έχει δώσει, τελικές πάσες δηλαδή για να σκοράρει άλλος συμπαίκτης του. Η ένσταση γι’ αυτές τις επιδόσεις πάντως συνίσταται στο ότι οι παίκτες με τον μεγάλο αριθμό ασίστ συνήθως εκτελούν όλες τις στατικές φάσεις της ομάδας τους, τα κόρνερ και τα φάουλ από ευνοϊκή θέση, τροφοδοτώντας έτσι συμπαίκτες τους με πλεονέκτημα, που σκοράρουν. Και πόσα τέτοια χτυπήματα των ιδίων έχουν πάει στα περιστέρια, δεν το μετράει κανένας. Άλλο ασίστ εν κινήσει, στο παιχνίδι, με την μπάλα να κυλάει κι άλλο από στημένη φάση.
Ζ.

 

Ποιο Ρολόι...
* ΟΙΚΟΣΗΜΟ δεν είναι αφού κυριαρχεί το Αρχαίο Θέατρο. Αναστηλωτική κατασκευή δεν είναι, αφού θα φτιαχτεί κάτι νέο, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Χρηστική αξία δεν έχει, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης δεν χρειάζεται όπως στο απώτερο παρελθόν που ο κόσμος δεν είχε ρολόγια και κάπως έπρεπε να υπομιμνήσκεται ο χρόνος. Είναι επιτρεπτή μια τεράστια κατασκευή στον αρχαιολογικό χώρο; Οι ενστάσεις, χθες στην εφημερίδα, του παλιού δικηγόρου και δημοτικού παράγοντα στο παρελθόν, Απ. Βλιτσάκη, ο οποίος αμφισβητεί την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για ανακατασκευή Ρολογιού στο Φρούριο, εκεί όπου υπήρχε το παλιό που είχε γκρεμιστεί προ τριακονταετίας για τις ανάγκες αποκάλυψης του Θεάτρου.
Χαρακτηρίζει την προοπτική «ιδέα απολύτως ανεδαφική, ένα εντελώς άχρηστο πράγμα, πολύ δαπανηρό για το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο πέραν του δημοτικού ταμείου», που δεν είναι δα και ανθηρό...
Ζ.

 

Τι ζεις...
* ΗΡΘΕ μια φίλη της γιαγιάς επίσκεψη, διηγιόταν η Λαρισαία.
-Να βάλω καφέ;
-Ανεβάζει την πίεση.
-Γλυκό;
-Απαπα... Έχω ζάχαρο
-Χυμό;
-Δεν κάνει.
-Να σκάψω στην πίσω αυλή;
Ζ.

 

Επιβεβαιωτικά
* ΜΕ πληθυσμό 690 χιλιάδες ανθρώπους, η Θεσσαλία, στην τελευταία απογραφή, που έγινε μεν το 2021, αλλά προσφάτως δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία της, εμφανίζει μείωση 6% σε σχέση με την προηγούμενη, του 2011.
Η σύγκριση με τις ηλικίες και κατά φύλο είναι αρκετά εύγλωττη. Εκτός από το προφανές ότι η Θεσσαλία γεράζει, όπως άλλωστε και όλη η χώρα. Οι άνω των 80 ετών άνδρες, λοιπόν, αυξήθηκαν μέσα στη δεκαετία από 18 σε 24 χιλιάδες περίπου, η Επιστήμη βοηθάει στη μακροζωία, αλλά οι γυναίκες αυτής της ηλικίας από 25 έφτασαν τις 34 χιλιάδες, οι χήρες παράλληλα αυξάνονται, είναι και το προσδόκιμο ζωής των γυναικών μεγαλύτερο.
***
* ΩΣΤΟΣΟ, στις ηλικίες 70-79 ετών οι άντρες λιγόστεψαν κατά 3 χιλιάδες και οι γυναίκες κατά 5 χιλιάδες. Αποδείχθηκαν κρίσιμες ηλικίες. Αντιθέτως, από τα 50 ως τα 70 οι άνδρες μετρήθηκαν 6 χιλιάδες περισσότεροι και οι γυναίκες 7 χιλιάδες. Μεταξύ των 40 και 50 δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση πληθυσμού μεταξύ των δύο απογραφών και στα δύο φύλα. Στους νεότερους, όμως, ο πληθυσμός μειώνεται ραγδαία. Μεταξύ 20 και 40, 23 χιλιάδες λιγότεροι άνδρες και 22 χιλιάδες λιγότερες γυναίκες μέσα σε μια δεκαετία, πόσοι ξενιτεύτηκαν, άραγε, εντός και εκτός συνόρων; Αναλόγως και από 0 ως 20 ετών, τα αγόρια 8 χιλιάδες μείον και τα κορίτσια 9 χιλιάδες σε σύγκριση με το 2011.
Γενικότερα, πάντως, μέχρι τα 60 οι άνδρες είναι λίγο περισσότεροι από τις γυναίκες, σε όλες τις ηλικίες. (Από κει και πάνω, το προαναφερθέν προσδόκιμο).
***
* ΣΧΕΤΙΚΑ με την οικογενειακή κατάσταση τώρα, οι άγαμοι λιγόστεψαν κατά 3%, μαζί με τον πληθυσμό δηλαδή, και φτάνουν τις 260 χιλιάδες, ναι είναι και τα παιδιά μέσα. Το 56% είναι ανδρικού φύλου, άρα, κορίτσια υπάρχουν πολλοί άνδρες εκεί έξω. Οι έγγαμοι επίσης λιγότεροι κατά 13%, φτάνουν τα 330 χιλιάδες άτομα, συν μόλις 2 χιλιάδες με σύμφωνο συμβίωσης, νέο φρούτο άλλωστε, περίπου ίδια ποσοστά παντρεμένων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σε διάσταση ή διαζευγμένοι 30 χιλιάδες κόσμος, αυξήθηκαν κατά 70% μέσα στη δεκαετία, το 55% είναι γυναίκες. Και σε χηρεία 60 χιλιάδες άνθρωποι, το 85% εξ αυτών γυναίκες, θηριώδες ποσοστό. (Ίνα δικαιωθεί η ρήση μεσήλικης Λαρισαίας: Μα δεν δικαιούμαστε δέκα χρόνια ευτυχισμένης χηρείας;).
Ζ.

 

OMADA.jpg

* ΟΙ ζυμώσεις απέδωσαν κι ο πρόεδρος των αρτοποιών Αλεξ. Γκούλιος, μαζί με τον Δημ. Παπαλέξη του Επιμελητηρίου, και τους δημοτικούς συμβούλους της νέας Δημοτικής Αρχής, Χρήστο Τερζούδη, Κώστα Βλαχούλη και Ανδρέα Ανδριτσόπουλο, όλοι χαμογελαστοί, για την Απελευθέρωση της Λάρισας, ούτως ειπείν.
Ζ.

 

DHMARXOI.jpg

* Ο ένας δεν είναι ακόμη κι ο άλλος δεν θα είναι πια. Ωστόσο, είναι κι οι δύο ταυτοχρόνως. Δυο-δυο, οι δημάρχοι δυο-δυο…
Ζ.

 

GEFYRA_AMPEL.jpg

* ΝΑ, στο βάθος φαίνεται ευκρινώς η γέφυρα της Αμπελιάς, που συνδέει οδικώς Τρίκαλα και Καρδίτσα μέσω Φαρσάλων με Βόλο. Πήγε επί τόπου ο Χρ. Καπετάνος και την είδε με τα μάτια του, κατεστραμμένη από τη μεγάλη πλημμύρα. Τώρα πρέπει να τη δει και ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος, αν όχι ταχιά, πάντως πολύ σύντομα, του το υποσχέθηκε του βουλευτή, οπότε και θα δρομολογήσει είπε την ανακατασκευή της. Υπάρχει μια διαδικασία στην Ελλάδα, άρα και στα Φάρσαλα, δεν είναι παίξε γέλασε.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass